Jag vet att ni brukar gilla lite pysseltips & renoveringsknep. Detta är ett litet sådant.
Vi har haft våra nattduksbord i evigheter, och funderat på om det inte är dags att byta ut dem snart. Jag gillar modellen, men tyckte handtaget var så himla vanligt & tråkigt…. Och så i veckan sprang jag på ett par handtag i gammaldags stil. Och båda nattduksborden blev faktiskt lite som nya igen.
Tips för er som också börjat tröttna på era möbler : prova även att byta handtag i köket, på garderober eller skänkar. Lätt & billigt sätt att förnya möbler och i vissa fall ett helt kök.
Knopparna kostade 35 :- stycket, hittade dem i en liten butik i borgholm.
De finns att köpa lite varstans, och säkert på nätet i alla möjliga färger. Jag köpte även vita & blåa till garderoberna i stugan.
Detta är en busenkel gratäng med bea-sås i grunden.
Inte första gången jag lagar denna och inte sista. Har ni också provat?
Det här behöver du till 4-5 personer :
700 gram kycklingfile
smör
salt & peppar
200 gram färdig bearnaisesås
2 1/2 dl creme fraiche
1 msk chilisås
klyftade körsbärstomater
2 dl riven lagrad ost
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Skär kycklingen i mindre bitar och smörstek dem klara med salt & peppar.
Lägg i en ugnssäker form och vispa ihop beasåsen med crème fraîche & chilisås. Häll över kycklingen dela tomaterna och lägg dit, riv över en god ost och gratinera i cirka 15 minuter eller tills osten har fått vacker färg.
Klart att servera.
Nu är vi hemma från en härlig solig vecka på öland. Idag regnade det dock, så det gjorde inget alls att vi åkte hemåt.
Och regnet behövs, men håller tummarna för att ni får vackert väder till midsommar!
Här kommer lite olika goda ”midsommartårtor” precis som utlovat. Klicka på rubriken över respektive tårta för att komma till receptet ❤
Gör så här: Ställ ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i smeten under omrörning. tillsätt även vattnet och rör ihop.
Fördela ut smeten på i enlångpanna som är klädd med ett bakplåtspapper.
Grädda kakan i cirka 5-6 minuter. Ta fram ett annat bakplåtspapper och strö över socker, stjälp över kakan där och lossa försiktigt på det andra pappret. Jag brukar ta hjälp med en brödpensel & kallt vatten som jag penslar på utsidan av pappret, då lossnar det lättare. Vispa ihop grädden fluffigt, och rör ihop med sylten. Bred ut detta över den svala kakan, tärna över önskad mängd jordgubbar och rulla ihop.
Toppa tårtan med lite lättvispad grädde, färska jordgubbar samt riven mjölkchoklad.
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED COOLSTUFF
Jag har provat ett nytt sätt att laga mat, då jag i samarbete med Coolstuff har provat deras KitchPro Epicure sous vide. Och denna fiffiga apparat gör att köttet blir så där perfekt saftigt och mört som på restaurang. Och det kanske inte bara är jag som tycker att att det kan vara svårt att få perfekt fläskfile eller oxfile. Ibland är det svårt att få jämn i temperatur när filen är smalare på en sida. Därför var jag extra nyfiken på denna produkt. Epicure tillagar maten på jämn temperatur så att hela köttbiten ( ja även fisk & kyckling ) får samma temperatur. Vilket resulterar i att hela biten har samma gradantal när det är klart. Jag som just nu har dille på torsk & annan vit fisk ska definitivt koka den med Epicure, aldrig mer överkokt fisk. Stort gilla på det!
Här marinerar jag köttet innan jag lägger ner det i påsar, för att smakerna ska dra in riktigt.
Detsamma gör jag med grönsakerna som däremot inte kokas lika länge,
jag vill bara ha dem varma. Samt att de ska behålla sin krispighet. Marinerade grönsaker ger extra smak, mums!
Epicure fäster du vid en stor gryta vilken som helst i ditt grytskåp, som du fyller med vatten. Sänk ner påsen i vatten så att öppningen är precis över ytan, stäng sedan påsen. Då stannar påsen under vattnet. Antingen om du har en återslutningsbar påse, annars går det bra att knyta en vanlig fryspåse.
Ställ sedan in hur många grader du vill ha köttet på, sedan är din kraftansträngning klar. Och under tiden kan du duka, göra sallad eller bara sitta göra ingenting. Den lilla fiffiga apparaten kommer pipa till när köttet är klart.
Låt köttet vila en stund innan du skivar upp det, både oxfile & fläskfile blir godast då det vilar några minuter.
Volia!
Klart att skära upp köttet & servera.
Vi serverade med olika såser, sallad & ångkokade marinerade grönsaker.
Så saftigt & gott blev köttet, har man en stor gryta kan man laga mat till många. Då hela grytan med vatten kommer hålla samma temperatur.
Vill du läsa mer eller beställa en egen ”Epicure” så hittar du DEN HÄR
En krämig currygryta med räkor.
Den är så vansinnigt god, gillar du skaldjur så måste du prova.
Det här behöver du till 4 portioner : 1 kg oskalade räkor ( XL )
smör
1 finhackad schalottenlök
2 tsk gul curry
4 dl creme fraiche
1/2- 1 dl vatten
salt
lite cayennepeppar
Serveras med kokt pasta
Gör så här:
Kokar pastan enligt anvisningar på förpackning,
skala räkorna och lägg åt sidan under tiden du gör grytbasen.
Hetta upp smör och fräs den finhackade schalottenlöken, tillsamman med curryn. Doftar ljuvligt.
Vänd ner crème fraîche och vatten, tillsätt önskad mängd vatten för din önskade konsistens på såsen.
När allt sjudit upp smakar du av med salt & peppar.
Ta bort från plattan och vänd ner ( de skalade) räkorna, de ska inte koka- utan bara bli genomvarma.
Hoppas er helg har varit bra! Har sommarlovet börjat hos er också, eller är det först på fredag ni slutar ?
Vi semestrade lite på hemmaplan igår, ibland glömmer man bort allt som finns att besöka där man bor. Och trots att jag kommer från öland så har ett besök på solliden faktiskt aldrig blivit av, ja förrän igår. Nomi har tjatat om det i månader, då hon vill se hur en prinsessas sommarstuga såg ut. Och igår var vädret på topp, och perfekt för en liten utflykt. En runda i trädgården, och en liten tur runt deras sommarhus. Nomi hoppades även på att få se någon av prinsessorna där, men det gjorde vi inte. Hon var mycket nöjd iallafall. Efter besöket blev det en glass i solen, innan vi åkte hem för att bada vidare i poolen. Riktig sommarvärme när det är lä, annars är det lite kyliga vindar fortfarande.
Nu blir det jobb i några timmar innan vi ska åka och hämta barnens minsta kusin ”Milia” på förskolan .
Till 4 personer:
800 gram oxfile ( mittdelen av filen)
smör
salt & peppar
Potatisgratäng HÄR Rödvinssås HÄR smörslungade sockerärter
Gör så här:
Ta fram oxfilen ett par timmar innan den ska tillagas. Dela den i 4 delar och knyt med ett koksnöre runt varje köttbit.
Det är för att den ska behålla formen under stektiden. Hetta upp en panna med smör, och när smöret tystat och doftar nötigt lägger du ner det i panna. Stek den ett par minuter på varje sida och runt om, köttet ska upp i cirka 60 grader ( mer eller mindre beroende på hur rosa du vill ha köttet )
Serveras med potatisgratäng och smörslungade sockerärtor
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Dumlecookies
Det här behöver du till cirka 32- 35 kakor :
120 gram osaltat smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk sirap
Fyllning : 32-35 Dumlekolor
Garnering : Strösocker
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft )
Blanda det rumsvarma smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop. Blanda ner äggen, sirap i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat, salt i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg. Förbered Dumlen,öppna och ta bort pappret, häll upp en skål med strösocker och förbered en ugnsplåt med bakpapper. Fortstätt med degen och rulla ihop till små chokladbollar- lite mindre storlek en studsbollar. Platta ut och fyll dem med en hel dumle- rulla ihop till en boll igen. Lägg ner i socker och rulla till den täcks- lägg dem med lite avstånd emellan på bakplåten, det kommer behövas två plåtar. Grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 5- 7 minuter. Det går snabbt de sista minuterna så ha koll.
Kakorna ska spricka och lite av Dumlen ska flyta ut innan du tar ut dem.
Låt svalna något- innan du tar fram dem till fikat.
Hoppas ni har haft en grym dag. Vi har haft en ljuvlig lördag på öland!
Startade med sovmorgon och en sen frukost, sen åkte jag och Thelma ner till ”stan”. Gick en sväng och kikade i butiker, Thelma hittade en vit snygg sommarjacka. Jag gjorde inga större fynd. Handlade med oss jordgubbar hem, som vi åt nu ikväll med lättvispad grädde, vaniljglass och min hemmagjorda nougatsås på dubbelnougat. Du hittar receptet på den HÄR servera den med fördel lite ljummen. Så gott!