Svalkande fruktig sangria

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED COSTA DEL MAR
* alkohol kan skada din hälsa *

 

 Förra helgen så var vi i stugan och fixade iordning trädgården med gräsklippning, kantklippning och planterade växter. Fint blir det, och roligt sedan när det är färdigt. Vi fick underbara sommarkvällar när solen fortfarande värmer så där gott på altanen. Då var det mycket gott med ett glas svalkande Sangria efter allt trädgårdsarbete.

Jag fryser in glasen innan servering för att de ska vara riktigt kalla när man serverar i dem. Tips! IMG_4626

Så här står det om Costa Del Mar: smaken är intensivt fruktig & samtidigt frisk med tydlig smak av blodapelsin. En liten lätt bittersöt ton i avslutet ger en perfekt balans till helheten. Alkoholhalt: 8,5 %

IMG_4636

Vi skar upp en apelsin & en lime och serverade med i de kylda glasen.
Så fräscht och gott! Och en smak av sommar.  Kändes nästan som vi satt på en mysig innergård i Spanien.
Lovely!

IMG_4663

Passade på att fota de vackra drinkarna medan Jonathan tände grillen.

IMG_4707

Costa Del Mar var väldigt enkelt att beställa. Ni hittar den HÄR.
Sen hämtar man ut den i valfri Systembolaget-butik & det tar bara 4-6 dagar att få hem produkten.
Så gjorde iallafall jag, lätt som en plätt.



0
2 kommentarer

Burgare med briochebröd

På sommaren gör vi ofta egna hamburgare, det är så mycket godare att grillade än de tunna köpta.
Och hemmagjord hamburgerdressing är också så mycket godare att göra. Någon som har receptet på goda luftiga briochebröd så får ni gärna hojta till. De ska jag prova på att baka i sommar.

IMG_4576

Här kommer receptet på burgarna 5- 6 burgare: 
500- 600 gram nötfärs
2 msk barbequesås
salt & peppar

Dressingen:
1 dl creme fraiche
4 msk majonäs
4 msk bostongurka
1 tsk senap
1 msk ketchup
1 msk chilisås
salt & svartpeppar

Serveras med pommes

Gör så här: 
Rör ihop alla ingredienser till dressingen och ställ kallt. Rör sedan ihop alla ingredienser till burgarna,
Och forma till 5- 6 burgare för hand eller med hamburgerpress. Stek dem på varje sida i några minuter och serveras sedan i bröd med tillbehör och dressing.

 

0
5 kommentarer

Malta Peters Pool

 

Godkväll från ett varmt Malta,

Dagarna går så fort här bort i värmen. Vi solar, badar & åker på utflykter och plöjer massa ljudböcker. Så himla bra vi har det!
Vi hyr ju hus, så vi lagar oftast vår egen frukost på morgonen ( även lunch & middag när vi orkar ) Riktigt mysigt faktiskt, och vi uppskattar mycket att slippa trängas vid poolen som vanliga hotell.

IMG_5706 IMG_5685
Idag blev det en utflykt till Marsaxlokk, och det gick bra. Förutom att gps:en ledde in oss på världens minsta grusväg med stenväggar runt om. Ett tag gick det varken köra framåt eller backa…. men med några centimeters hårsmån lyckades vi iallafall efter mycket om & men ta oss vidare. Tips till er! Åk bara på asfalterade vägar hi hi…
Här kommer lite bilder från dagen som gått.

IMG_5750

IMG_5746 (1)

IMG_5758 IMG_5765
Efter all promenad i solen måste man köpa glass eller slushIMG_5772 IMG_5773
Sedan blev det efter era rekommendationer ett stop på Peters Pool. Och vilket ställe, helt otroligt häftigt.
Tack för braiga tips! IMG_5775
Barnen övervägde om de skulle hoppa.
Jag tog på mig rollen som kamerahållare / fotograf – och det var verkligen jättehögt!
IMG_5779
Två stycken vågade hoppa och efter en stund ( rätt länge velande ) så fick de till och med applåder när de hoppat 😉

IMG_5794 IMG_5798

Malta är relativt billigt att semestra i, god mat, trevliga människor överallt och solsäkert!
Tänk att ha ett sommarhus här! Vore ju typ drömmen.

IMG_5809

0
3 kommentarer

Centersnittar

Denna ljuvligt goda kaka som går att variera i all evighet: kolasnitten
De är blandannat goda att baka med daim, schweizernötschoklad, lakritschoklad & dumle. Denna gången provade jag med center….
Försvinnande gott, och fungerar utmärkt att frysa in.

IMG_5108 (2)

Det här behöver du till snittkakorna:
220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 rullar med center

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på 3 och rulla ut till länger.

IMG_5081 IMG_5073

Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna placera godiset av en 1 rulle på varje längd . Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Galet goda!

IMG_5086 (1)

0
10 kommentarer

Malta

Hej där hemma, 
Hoppas allt är bra! Vi kom fram till ”vårt” hus sent igårkväll / natt- så det fanns ingen ork att kika förbi bloggen. Idag tog vi sovmorgon, men jag vaknade först. Någon gång innan åtta tassade jag upp för att dricka morgonkaffe och jobba lite. Jag hade ett par inbokade telefonmöten på morgonen som jag inte ville ändra. Och så hann jag ju att fota huset lite innan det stökades ner…hehe.

Här kommer mina bilder, och det var nog rätt så exakt så här vi trodde att huset skulle se ut. IMG_5429
Vy från köket mot poolområdet. Ett litet och välplanerat hus, vi stormtrivs här.

IMG_5434

Hallen in till huset med den vackra dörren. Ägarna som vi hyr av har renoverat huset själva.
Så vackert och imponerande.

IMG_5453

En stor kopp kaffe och så massa jobb innan jag väckte resten av familjen.

IMG_5441

Min arbetsvy är inte speciellt jobbig alls, passar på att sitta lite i skuggan för det blir så varmt här på innergården.
Inte för att jag klagar, gillar solen & värmen!

IMG_5480

Nomi var ingen badkruka och badade redan innan frukost.
Från köket har man fin utsikt över poolen, här kan man sitta och svalka sig lite om man tycker att det blir för varmt.

IMG_5488 IMG_5591

Idag blev inga större utflykter mer än att bekanta oss med området vi bor i.
Och det finns så mycket vackra dörrar & byggande överallt!
Kan liksom inte stanna & fota alla.

IMG_5626 IMG_5628

Vi åkte bort till supermarket och handlade mat, fika & dryck. Vänstertrafik här, det är en liten utmaning kan jag säja. Inte för att jag kör, jag är ansvarig för kartorna…Jobbigt nog bara det kan jag tycka 😉 Men vill ändå rekommendera alla som åker hit att hyra egen bil. För bussarna är ofta & mycket försenade, känns mer fritt att hyra egen bil.

Är det bara jag som tycker det är roligt att handla utomlands? Så mycket spännande mat och bara kolla runt bland alla kakor & godis. Vi hittade yoghurt som serveras med smarties, och någon risifrutti som serveras med chokladbitar ?! Eh… kanske mer fika över det än att servera som mellis?  På tal om fika så hittade jag dessa chokalddoppade oreos, hade jag inte sett hemma, och vart ju då tvungen att provsmaka. Den fick 4 oreos av fem möjliga. Mums… Och kan tänka mig att de är ännu godare att doppa i mjölkchoklad.

IMG_5632 IMG_5641 (1)

Nu ska vi grilla middagsmaten och fortsätta bada.
Imorgon bär det av för att upptäcka denna vackra lilla ö!

Kul att ni vill hänga med.

Kram

0
11 kommentarer

Krämig Matjesilltårta

Jag har valt att ha massa tidsinställda inlägg för er som inte bara vill läsa om vår resa denna veckan.  Och idag bjussar jag på något till midsommar-temat. Nämligen matjesilltårta, jag har svängt ihop detta tidigare. Fast denna variant blev så grymt god att ni bara inte kan missa den till midsommar ( ja…. eller påsk heller för den delen! )

Missa inte att följa mig på instagram: @jennysmatblogg 

IMG_4917 IMG_4885

Det här behöver du till matjessilltårta: 
300 gram kavring
100 gram smält smör

3 dl creme fraiche
300 gram färskost
1/2 kruka finhackad dill
2 förpackningar matjessill ( a 200 gram )
3 gelantinblad + 2 msk spad från matjessillen

Topping: kokta ägg, stenbits rom & rädisor

Gör din matjessilltårta så här:
Skär bort de mörka kanterna på kavringen, och mixa brödet till små smulor. Smält smöret och rör ihop med smulorna. Pressa ut i en rund form med avtagbara kanter cirka 24cm. Ställ svalt medna du rör ihop fyllningen.
Ta fram en skål och rör ihop crème fraiche, färskost & finhackad dill. Strimla / klipp ner matjessillen och rör om. Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i fem minuter innan du kramar ur dem och lägger dem i en kastrull  med 2 msk av matjessillsspadet ( alternativt vatten) Låt smälta på svag värme under omrörning. Vänd ner i smtetn under kraftig omrörning, tills allt har blandats väl. Fördela ut fyllningen över botten och ställ in i kylen i minst 4 timmar.
Garnera precis innan servering.

3
4 kommentarer

Bye bye

Hej där,

Då börjar snart resan mot Malta. Jonathan packar ut det sista i bilen, och jag tänkte bara uppdaterad här innan det är dags att fara. Vi flyger från Danmark denna gången och är inte framme på plats förrän inatt. Hittade lite bilder på huset som vi ska hyra, så jag kastar in några här för den som är nyfiken 🙂

Tycker det är så vackert med stenhus, och för att inte nämna blåa ytterdörrar.

hus hus2 hus4 hus5 hus7

huus

Här ska vi nog trivas en vecka.

0
21 kommentarer

Fyllda nougatsnitt

Godkväll där ute,

Idag har det bakats och fixats i köket, för att förbereda veckan som jag ska vara ”ledig”. Sen är det ju det där med att vara egen företagare, man är ju aldrig riktigt ledig. Fast det är inget jag är ledsen för, jag gillar mitt jobb och tycker att jag börjat få en bra balans på det. För er som inte bara vill läsa om vår resa så kommer jag att uppdatera med massa mat- & bakrecept också. Och för att slippa en & annan syrlig kommentar så tänkte jag redan nu nämna att resan är inget jag ”fått”, den har jag betalat helt själv denna gången också. I kategorin semester hittar ni tidigare resor och där kommer även denna resan att hamna.
Ni hittar kategorin HÄR

IMG_5234

Det här behöver du till cirka 40 st kalaskakor:
220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dubbelnougat

Gör dina kalaskakor så här:

Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och halvera dubbelnougaten på längden. Gör en grop på längden och lägg ner guldnougaten.

IMG_5213
Nyp ihop & baka in dubbelnougaten i chokladrullarna och ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Efter halva tiden plattar du till dem något med en gaffel. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.

Serveras med fördel ljumna så nougaten är så där härligt krämig.
Även goda kalla också såklart.

 

0
9 kommentarer

Fläskfilegryta med balsamicosås

Hej från en mulen småstad,
Det gör mig inget alls att det regnar idag, jag har en köksdag där det provas småkakor & lagas midsommarmat. Och jag hoppas att det regnar lite extra över Kalmar & Öland som verkligen behöver detta nu. Tänkte kika förbi med ett gott middagstips till er medan mina kakor gräddas i ugnen.

En fläskfilegryta med krämig balsamicosås. Balsamico:n jag använder är den tjockare krämiga du köper i plastflaska, inte den tunna som oftast säljs i glasflaska.

IMG_0879 IMG_0749

Det här behöver du till din fläskfilegryta för 4 pers:
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar

Till skyn:
2 dl vatten
3 dl grädde
1 msk kinisisk soja
2 msk konc oxfond.
200 gram phialphiaost
2 msk krämig balsamico
salt och peppar

Gör din fläskfilegryta så här: 
Skär upp den putsade, och hetta upp en stekpanna med smör.
Fräs fläskfilen så att den får fin färg och lägg upp på en tallrik under tiden du gör såsen. Vänd ner vatten och vispa upp med stekskyn. Behövs så kan du sila såsen, vispa ner grädde, kinesisk soja & fond. Låt sjuda upp, vänd ner philadelphiaosten och låt allt koka samman till en slät sås, vispa under tiden. Smaka av med balsamico & salt + peppar.

Vänd ner fläskfilen och låt sjuda tills köttet är klart.

Serveras med ris eller pressad potatis,

IMG_0733

0
5 kommentarer