Anemoner och nytt i krukorna

God förmiddag,
Det blev sovmorgon idag, sommarlov på tv:n och en sen frukost till start idag. Lite som det ska va när man är ledig. Ja nu är inte jag ledig så mycket, men Nomi iallafall. Här i stugan är det lugnet själv, vårat lilla paradis. Och från och med nu och två veckor framåt år det mycket jobb som ska bli klart. Men sen lugnar det ner sig, och jag är sådan som jobbar bäst på eftermiddagarna. Och kan sitta upp och jobba sent, nu är det ändå så ljust på kvällarna. Har ju trots allt världens bästa jobb. Idag efter lunch kommer resten av familjen hit. Tror vi åker in till Kalmar för att möta upp dem, och ta en fika på stan, sen hade jag ytterligare ärenden att uträtta… hann inte riktigt allt igår.

Lite nyplanteringar i stugan, jag köper helst perenner för att sedan när de vissnar kunna gräva ner dem i rabatterna. IMG_6525 (1)
Anemoner är en favorit, har massor hemma i stan.
Den ”gamla ” krukan fyndade vi igår på Netto. Tipselitips.IMG_6541

Trevlig helg på er! 

0
7 kommentarer

Köttbullar med kokt potatis och brunsås

Godkväll i stugorna,

Då var vi hemma från Kalmar, och har precis lagat & ätit klart middagen. Nomi fick välja, och valde inte så förvånande köttbullar med potatis & brunsås. Det är det bästa hon vet, just nu iallafall. Nu lagade vi extra mycket så att vi har lunchen fixad imorgon också. Imorgon är det Melvin som bestämmer middagen…. vet redan nu vad han kommer välja.
Fredag = Då äter vi tacos… Hihi, precis som så många andra barnfamiljer.

IMG_6467

Köttbullar för 4-5 personer:

Smör att steka i
1 kilo nötfärs
2 msk oxfond
salt och peppar

Till såsen :
Steksky från köttbullarna
2 dl vatten
3 dl grädde
2 msk oxfond
1 – 2 msk kinesisk soya
salt och peppar
1 msk lingonsylt
maizena

Gör dina köttbullar så här;
Ställ ugnen på 100 grader. Och skala och koka potatisen i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gärna ett par timmar innan de ska stekas ) och låt stå kallt fram tills dess. Rulla fina köttbullar. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan dem tills de är genomstekta. Lägg upp dem på en ugnsfastform och ställ in i dem i ugnen. ( bara för att de inte ska bli kalla )  Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde, soya & fond och låt sjuda ett par minuter. Sila eventuellt såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och lingonsylt. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen. När du är nöjd med kryddningen så lägger du tillbaka alla köttbullar i kastrullen / stekpannan och låter allt sjuda upp på svag värme tillsammans med köttbullarna.

Servera med kokt potatis och lingonsylt.

IMG_6477

1
6 kommentarer

Kikar förbi lite snabbt….

Ville bara kika förbi lite snabbt och säga skriva…. hej.

Jag och Nomi ska in till Kalmar en sväng och gå på stan och uträtta lite ärenden. Rätt mulet över öland idag, men hoppas det klarnar upp snart. Jag vet att ni brukar uppskatta lite småtips om jag springer på något bra, och dessa söta sandaler är ett sådant.
Köpta på H&M för 149 eller om det var 199 :-

Hörs senare, önskar er alla en härlig torsdag!
IMG_6422 (1)

0
Kommentera

Plankstek

Godkväll, 
En dag som började i strålande solsken slutade i duggregn. Men det gör inget – jag har massa jobb här framför datorn. Och regnar det så lockar inte trädgårdspyssel lika mycket. Hihi.. För ett par helger sedan gjorde vi egen plankstek, jag har inte haft några plankor hemma på evigheter. Så detta var extra gott! Och nu så var det dags igen, mumsigt blev det och ser redan nu fram emot att prova med lax och en med kyckling.

Fortsättning följer, och resultat kommer såklart här på bloggen.

IMG_4987 IMG_4991

Det här behöver du till 4 plankor:
1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar

Tillbehör: 
1 st Fläskfile
600 gram Oxfile
2 Tomater

Frästa grönsaker som te.x
Sparris
paprika
sockerärter

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Ta ut och spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa. Skiva under tiden upp köttet och fräs det hastigt i het stekpanna för att få fin färg, fläskfilen kan stekas nästan helt klar. Salta & peppra under stektiden. Fräs ihop lite grönsaker tillsammans, bara en kort stund så de behåller sin krispighet.
Lägg upp allt på plankan och skjuts in i ugnen, när moset har fått vacker färg så är det klart.

Ta fram och servera med valfria såser.

0
7 kommentarer

Godmorgon från soligt öland

Godmorgon raringar,

Idag skiner solen från klarblå himmel här på ön. Ljuvligt.  Halva familjen är i stugan, och halva hemma i växjö och kommer till helgen. Jonathans semester börjar inte än på ett par veckor. Och själv sitter just nu i skrivande stund ute på altanen med en kopp kaffe och lyssnar på fågelkvitter. Tänkte bara jobba ”halvdag” då vi ska hämta barnens kusin Lova på fritids vid lunch för ett besök hos tandläkaren. Daries hade svårt att komma ifrån jobbet idag, sen åker vi och hämtar lillkusin Milia från dagis. Sen blir det saft & bullar vid poolen! Härligt. Men innan dess blir det pappersarbete, två telefonintervjuer, och fotoredigering av femtioelva middagsbilder. Ja sen jobbar jag vidare ikväll, fördelen när man kan bestämma sina egna tider

Rosor från vår egna trädgård, visst är de underbara. Bubbelgumsrosa och snövita stora rosor, och vi har massor i år. IMG_6278

0
3 kommentarer

TexMex soppa

Välkommen Tisdag,

Idag var det mycket svalare ute och då tänker jag genast soppor eller grytor. Mums
Denna Tex Mex grytan gillas av alla i familjen. Och vill du servera den med ris, så minska på mängden vatten & vill du servera den som soppa ökar du mängden.

 IMG_4838

Önskar ni mindre hetta, skrapa bort frökapslar från chilin, det är där hettan sitter.

Det här behöver du till 5-6 personer: 
600 gram nötfärs
1 finhackad gul lök
1 finhackad röd chili
2 vitlök
10 klyftade körsbärstomater
2 burk med krossade tomater ( passerade går bra om man inte vill ha bitar )
12 dl vatten
2 msk chilisås
3 msk med oxfond
1 – 2 msk med kinesisk soya
1 burk med majs
salt & peppar
cayennepeppar
Tacokrydda efter smak och tycke ( jag hade en påse)

Servera med en klick creme fraiche

Gör din TexMexsoppa så här: 
Hetta upp en stekpanna med olivolja, finhacka löken och fräs den glansig. Pressa ner två vitlöksklyftor och den finhackade chilin rör om. Vänd ner färsen och bryn den klart, vänd ner tomatkrossen, vatten, soya, fond, majs, chilisås, och låt allt sjuda upp. Och puttra i 20 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar, cayenne och tacokrydda.

Smaklig måltid

IMG_4835

0
2 kommentarer

FaceMask

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED MAYBEAUTY

Godmorgon.

Då är vi hemma från vår veckas semester på Malta, och här skiner solen över lilla småstaden också. Underbart!
Och nu inför den kommande (förhoppningsvis) soliga sommaren så fräschade jag upp ansiktet med Face Mask. Så nu känner jag mig redo att jobba på solbrännan.

IMG_3375

Hur används denna? 

Jo masken som är svart, täckande & krämig ska fördelas ut jämnt över ansiktet. Jag är dock försiktig vid hårfäste ögonbryn och lilla mustaschen. För där känns det en del när den sedan ska bort… om man säger så.  Låt sedan masken stelna i cirka 30 minuter, innan du sedan drar av masken.

IMG_3471

The incredible Face Mask tar med sig orenheter, pormaskar och går den in på djupet och rensar i din hyn.
Resultatet är att man känner sig len, fräsch och rosig i ansiktet efteråt.
Jag sköljer med ljummet vatten efter behandling och smörjer in mig med en mild dag- eller nattkräm.

IMG_3486

Jag tycker att denna masken blir bättre och bättre för varje gång man använder den. Första gången tyckte jag det gjorde ont att ”dra-bort-den”, men nu känns det knappt. Jag brukar regelbundet ( cirka 1 gång i veckan ) skämma bort mig med denna masken.

Och för er som vill prova så har jag nu ordnat ett grymt erbjudande till er …… Med koden jennyface30 får ni nu 30 % rabatt och väljer ni startpaketet på face mask får ni den lyxiga penseln.

Eller för att komma direkt till erbjudandet KLICKA HÄR

0
Kommentera

Varmrökt lax med kokt potatis & kall romsås

Tjingeling,

Letar du lättlagad & somrig middag denna måndag? Tyvärr har jag inga vegetariska på lager denna veckan.
Men kan varmt rekommendera den till er.

IMG_4209

Inte mycket till recept men ibland är det enklaste det godaste: 
Varmrökt lax
Kokt färskpotatis

Skagenröra med stenbitsrom:
1 kg oskalade räkor
2 msk hackad färsk dill
1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk pressad citron
skalet av citronen
2 msk finhackad rödlök
1/2 burk med stenbitsrom

Tina och skala sedan räkorna. Hacka dill och skala och hacka rödlök.Se till att den mesta av vätskan från räkorna rinner bort, och tillsätt sedan räkorna & romen. Blanda i majonnäs, crème fraîche och rör ihop. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras.
Förvaras annars övertäckt i kylskåp fram till servering.

0
2 kommentarer

BookBeat

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED BOOKBEAT


Hej där,

Hoppas ni haft en riktigt fin midsommarhelg. Vi har haft en underbar vecka på Malta, sol & bad, utflykter och så massor av bra ljudböcker såklart.  Vi glömde hörlurarna hemma både jag & Jonathan, så vi har istället lyssnat utan. Det funkar bra det med, och sen har vi turats om att välja böcker. Det finns 1000-tals titlar att välja bland på BookBeat, så ibland är det svårt att bara bestämma sig. Jag kan varmt rekommendera boken vi lyssnar på just nu: ”En man som heter Ove”

IMG_5871

Jag har i samarbete med BookBeat ett grymt bra erbjudande till dig nu.

Erbjudandet räcker hela sommaren,
DU LYSSNA FRITT i 1 MÅNAD
√ Lyssna och läs så mycket du vill
√ Välj bland tusentals böcker
√ Ingen bindningstid. Kom igång direkt!
För att registrerar dig KLICKA HÄR

Eller gå in på BookBeat.se och ange koden: jennysmatbloggIMG_5967

Har ni sett En man som heter Ove på film förresten?
Vad tycker ni ska man läsa/lyssna på boken först och sedan se filmen?

Visste ni att på BookBeat kan man både läsa & lyssna på böckerna.
Jag gillar bäst att lyssna på dem, väldigt avkopplande på semestern

IMG_5655 (1)

Denna resan kan alltså sammanfattas med sol, bad + en och annan utflykt och så massa bra böcker.
Idag är det vår sista dag här på Malta, så vi ska bara passa på att sola & bada vid poolen.

Hoppas ni har en riktigt fin söndag

0
3 kommentarer

Veckomatsedel

För er som inte har semester än och uppskattar lite lättlagade middagstips,
här kommer en veckomatsedel

Måndag Halloumistroganoff ( veg )
Tisdag Currydoftande torskgryta
Onsdag Fylld skinksnizel m. ugnsrostade rotsaker
Torsdag Räkmacka deluxe
Fredag Kyckling- & ajvargratäng

 

Du behöver till 4 pers :
4 stora kycklingfileer
smör
4 dl creme fraiche
1 1/2 dl ajvar ( mild )
1 tsk flytande honung
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

2 dl god riven ost

Gör så här : 
Ställ ugnen på 200 grader.
Fräs kycklingen i smör så att den får en vacker färg. Lägg sedan i en ugnssäkerform.
Blanda ihop alla ingredienser till såsen, och fördela över fileerna.
Ställ in i mitten på ugnen, och ta ut efter 30 minuter och strö över osten.
Gratinera ytterligare i 15- 20 minuter- tills osten fått vacker färg och kycklingen är helt färdig.

Servera med sallad och ris eller pommes.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet : Ryttarkakor

Recept Ryttarkakor

Det här behöver du: 
175 gram smör
6 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 krm salt
1 krm vaniljsocker

Knäckig topping:
75 gram smör
2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl sirap
200 gram kokosflingor

Gör det här:
Ställ ugnen 225 gram.
Smält smöret i en kastrull rör ner ägg, socker och rör ihop övriga ingredienser och blanda ner.
Rör om tills du har en smidig smet. Lägg bakplåtspapper i en långpanna ( cirka 30 *45 cm)  och fördela ut chokladsmeten.
Grädda i mitten i cirka 10 minuter, under tiden gör du toppingen.
Blanda smör, socker och grädde & sirap och koka upp, rör om då och då. Låt sjuda ett par minuter, och vänd ner kokosen. Låt sjuda ytterligare 1 minut, och ta ut kakan och fördela ut knäcktäcket, grädda ytterligare 8-10 minuter.

Ta ut och låt svalna något innan du skär lagom stora bitar.

 

0
1 kommentar