Varmrökt lax med kokt potatis & kall romsås

Tjingeling,

Letar du lättlagad & somrig middag denna måndag? Tyvärr har jag inga vegetariska på lager denna veckan.
Men kan varmt rekommendera den till er.

IMG_4209

Inte mycket till recept men ibland är det enklaste det godaste: 
Varmrökt lax
Kokt färskpotatis

Skagenröra med stenbitsrom:
1 kg oskalade räkor
2 msk hackad färsk dill
1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk pressad citron
skalet av citronen
2 msk finhackad rödlök
1/2 burk med stenbitsrom

Tina och skala sedan räkorna. Hacka dill och skala och hacka rödlök.Se till att den mesta av vätskan från räkorna rinner bort, och tillsätt sedan räkorna & romen. Blanda i majonnäs, crème fraîche och rör ihop. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras.
Förvaras annars övertäckt i kylskåp fram till servering.

0
2 kommentarer

BookBeat

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED BOOKBEAT


Hej där,

Hoppas ni haft en riktigt fin midsommarhelg. Vi har haft en underbar vecka på Malta, sol & bad, utflykter och så massor av bra ljudböcker såklart.  Vi glömde hörlurarna hemma både jag & Jonathan, så vi har istället lyssnat utan. Det funkar bra det med, och sen har vi turats om att välja böcker. Det finns 1000-tals titlar att välja bland på BookBeat, så ibland är det svårt att bara bestämma sig. Jag kan varmt rekommendera boken vi lyssnar på just nu: ”En man som heter Ove”

IMG_5871

Jag har i samarbete med BookBeat ett grymt bra erbjudande till dig nu.

Erbjudandet räcker hela sommaren,
DU LYSSNA FRITT i 1 MÅNAD
√ Lyssna och läs så mycket du vill
√ Välj bland tusentals böcker
√ Ingen bindningstid. Kom igång direkt!
För att registrerar dig KLICKA HÄR

Eller gå in på BookBeat.se och ange koden: jennysmatbloggIMG_5967

Har ni sett En man som heter Ove på film förresten?
Vad tycker ni ska man läsa/lyssna på boken först och sedan se filmen?

Visste ni att på BookBeat kan man både läsa & lyssna på böckerna.
Jag gillar bäst att lyssna på dem, väldigt avkopplande på semestern

IMG_5655 (1)

Denna resan kan alltså sammanfattas med sol, bad + en och annan utflykt och så massa bra böcker.
Idag är det vår sista dag här på Malta, så vi ska bara passa på att sola & bada vid poolen.

Hoppas ni har en riktigt fin söndag

0
3 kommentarer

Veckomatsedel

För er som inte har semester än och uppskattar lite lättlagade middagstips,
här kommer en veckomatsedel

Måndag Halloumistroganoff ( veg )
Tisdag Currydoftande torskgryta
Onsdag Fylld skinksnizel m. ugnsrostade rotsaker
Torsdag Räkmacka deluxe
Fredag Kyckling- & ajvargratäng

 

Du behöver till 4 pers :
4 stora kycklingfileer
smör
4 dl creme fraiche
1 1/2 dl ajvar ( mild )
1 tsk flytande honung
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

2 dl god riven ost

Gör så här : 
Ställ ugnen på 200 grader.
Fräs kycklingen i smör så att den får en vacker färg. Lägg sedan i en ugnssäkerform.
Blanda ihop alla ingredienser till såsen, och fördela över fileerna.
Ställ in i mitten på ugnen, och ta ut efter 30 minuter och strö över osten.
Gratinera ytterligare i 15- 20 minuter- tills osten fått vacker färg och kycklingen är helt färdig.

Servera med sallad och ris eller pommes.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet : Ryttarkakor

Recept Ryttarkakor

Det här behöver du: 
175 gram smör
6 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 krm salt
1 krm vaniljsocker

Knäckig topping:
75 gram smör
2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl sirap
200 gram kokosflingor

Gör det här:
Ställ ugnen 225 gram.
Smält smöret i en kastrull rör ner ägg, socker och rör ihop övriga ingredienser och blanda ner.
Rör om tills du har en smidig smet. Lägg bakplåtspapper i en långpanna ( cirka 30 *45 cm)  och fördela ut chokladsmeten.
Grädda i mitten i cirka 10 minuter, under tiden gör du toppingen.
Blanda smör, socker och grädde & sirap och koka upp, rör om då och då. Låt sjuda ett par minuter, och vänd ner kokosen. Låt sjuda ytterligare 1 minut, och ta ut kakan och fördela ut knäcktäcket, grädda ytterligare 8-10 minuter.

Ta ut och låt svalna något innan du skär lagom stora bitar.

 

0
1 kommentar

Golden Bay / Ghajn tuffieha

Hej igen,

Jag försöker varva recept med reseinlägg så att det ska finnas något för alla att läsa. Jag har fått mycket hejarop från er här på Malta, och ni är många som vill läsa just om våra resor. Så roligt!  Vår lördag gick till att besöka Golden Bay / Ghajn tuffieha. Golden Bay är den stora stranden, denna ni ser på bilden heter ”Ghajn tuffieha” och ligger lite gömd och ni finner den bakom ”ruinen”. Vi fick strandtipset av en familj här från Malta då denna inte alls är lika välkänd, och alltså inte alls lika mycket folk på.  Jag tycker att ni ska åka hit om ni har vägarna förbi, vi gillade verkligen denna beachen. Det var lite roliga vågor, klart vatten och det fanns plats för alla som ville ha parasoller ( iallafall när vi var där). Vi badade i flera timmar, det var mycket varmare i vattnet än det var ute på ” Blue Lagoon”. Fast Blue Lagoon hade kritvit strand som den vann med. Golden Bay eller Golden beach har fått namnet just pågrund av sin gyllene sand. Som också är riktigt varm när solen skiner, använd sandaler!

IMG_6166

Många långa trappor var det för att komma ner till beachen.
Och ni ser ju hur turkost och fint vattnet är!

IMG_6184 (1)

Nu ska jag och Jonathan kika på film,
hoppas att Du får en riktigt fin midsommardag!

Hörs imorgon igen. 

0
4 kommentarer

Sega Knäcksnittar

Godkväll.

Nu har ni det väldigt varmt hemma även i sverige har jag hört! Härligt.
Fast om ni ändå vill stå i köket och baka lite de kommande dagarna så kommer ett tips här på knäckiga och sega snittar.
Jag gillar att prova nya recept med just snittkakor, då de är lätta att baka och alltid blir så goda.

IMG_5352

Det här behöver du till cirka 40 stycken snittkakor:
220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Knäckströssel ( finns att köpa vid strösslet i matbutikerna )

Gör dina snittar så här:

Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela i tre längder och platta ut varje längd. fördela ut strössel över och tryck lite med handen så att de fastnar.

IMG_5137

Ställ in kakorna i mitten av ugnen och grädda i cirka 10-12 minuter.
Ta ut och låt svalna något innan du skär upp dem i snitt. Men låt dem inte kallna, då spricker de gärna.

Fungerar utmärkt att frysa in också.

IMG_5317 (1)

1
3 kommentarer

Gårdagens Malta

Hej där, 

Här kommer ett tidsinställt inlägg från Malta. Vi åkte nämligen till Golden Bay efter frukosten- och tänkte att det inte skulle bli för tyst här på bloggen. Gårdagen försvann i en väldans fart…och vi tänkte knappt på att det var midsommarafton förutom alla sill- & jordgubbsuppdateringar på Facebook. Så efter middagen gick vi och köpte jordgubbar bara för att.
En midsommar utan jordgubbar går ju inte.

IMG_6124 (1)

Så här såg vår gårdag ut, samt blev det ett besöka Valletta. Men jag hade tyvärr inte kameran med mig då,
en väldigt mysig gammal stad. Värt ett besök.

IMG_6125

Såg när jag tog bilden att salladen matchade ju snyggt med stolarna.
Riktigt ”bloggidishes”  ( det är mitt egna ord för när man får det så där bloggfint )  😉 Man blir ju lite arbetsskadad efter massa år som bloggare hihi.

IMG_6127

Jag gjorde kycklingsallad åt mig och Jonathan medan barnen åt hamburgare.

IMG_6135

Till efterrätt blev det dessa jordgubbsgömmor.
Vaniljglass, lättvispad grädde massa jordgubbar och så en hel del noisettesås.

IMG_6160

Hur var er midsommarafton?
Vart var ni ? Jobbade ni kanske ? Berätta gärna.

0
6 kommentarer

Kavli mjukost alltid på ditt frukostbord

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED KAVLI

 


Kavli mjukost alltid på ditt frukostbord…. Kavli mjukost vi tycker den är jättegoood.

Traaaalalalaaa lalalalaaa ….. Ja ni har säkert också hört låten som inte går att sluta nynna på.

Något som jag tycker hör lata somrarna till är att duka upp mysiga frukostar med massa goda pålägg, frukt & grönt. Slippa stressa och äta länge det är något vi försöker unnar oss när tid finns. Och nu har vi ett lååååångt sommarlov att se fram emot, och frukost på altanen när vädret tillåter.

IMG_3512
Kavli mjukost har massa goda krämiga sorter och alla i familjen har olika favoriter. Jag tycker om att de är gjorda på riktig ost & sedan bra med laktosfritt alternativ.   Mina topp 3 till frukosten är iallafall : Kräftost, Skinkost, Baconost. (Ja och räkosten är inte dum den heller )  Sedan är många goda att koka soppa på, har provat recept på en riktigt goding som kommer inom kort.

IMG_3518

Barnen som inte gillar kaviar på äggen tyckte det var jättegott med mjukOst istället.
Va, är det fler som äter mjukost på ägg kanske ? hi hi

IMG_3535

Kavli mjukost är för mig sommarminnen från våra stranddagar när jag var liten. Mamma gjorde alltid tunnbrödsrullar med mjukost,  och sällan smakar väl maten så bra som just vid havet.

IMG_3544

Jag går gärna crazy när det gäller pålägg,
vill gärna ha flera stycken på smörgåsen och så krispiga grönsaker.

IMG_3583

Har du någon favorit? 

1
Kommentera

Blue Lagoon Malta

 

Fredag idag och midsommar !

Har hört att de flesta av er får sol & vackert väder. Härligt för er!  Här på Malta är det jättevarmt, och vi har det verkligen kalasbra. Ibland är det bara gott att åka ifrån traditioner, även om det är härligt med just midsommar & dans runt midsommarstången. Fast nästa år blir vi kanske hemma, eller ja vi får se…

Igår bjöd Malta & blue Lagoon på sitt vackraste väder. Vilket ställe… helt klart & knallturkost vatten ( Nästan samma vatten som på Maldiverna ) Minus var att vi kom alldeles för sent hit, så det var svårt att får bra platser.

IMG_6104

Vi fick tipset av en Maltesisk familj att försöka vara på plats redan vid 9. Mellan 9-11 är det nästa folktomt här.
Så tips till er som ska hit och vill ha schyssta solplatser.

IMG_6108
Båten hem gick en gång i timmen, så vi satte oss och väntade på bryggan och åt glass. Bara båtresan hit i sig är ett litet äventyr. Hihi, de spelar gammal 90-tals musik på högsta nivå. Och det vart tydligen pluspoäng från barnen som tyckte det var jätteroligt.

IMG_6112

Hemresan åkte vi runt för att kika in de vackra grottorna. Vi tycker det är kul att få se mycket på kort tid, vi gillar inte riktigt de där dryga sightseeing-turerna som tar flera timmar.

IMG_6114 IMG_6121

Nu blir det snart nutella-frukost med de små busungarna, vi ska traska bort och köpa nybakat bröd & färska frukter.
Sedan tror jag att vi åker för att kolla in nästa beach på listan. Fast ingen brådska, vi har ju semester 🙂

Ha en underbar midsommar alla bloggvänner!

Kramar från Malta 

0
6 kommentarer

Ägg- & sillbakelser

Här kommer ett sista minuten-tips för er som ska ha med något till midsommarbuffen.
Dessa blir alltid lika uppskattade:

IMG_5011 IMG_5060
Det här behöver du till 10-11 stycken bakelser :
300 gram kavring
100 gram smält smör

3 dl creme fraiche
300 gram färskost ( gärna med smak av pepparrot )
1/2 kruka finhackad gräslök
2 förpackningar matjessill ( a 200 gram )
3 gelantinblad + 2 msk spad från matjessillen

Topping: kokta ägg, lök, matjessill, stenbitsrom & rädisor

Gör din matjessilltårta så här:
Skär bort de mörka kanterna på kavringen, och mixa brödet till små smulor. Smält smöret och rör ihop med smulorna. Pressa ut i en rund form med avtagbara kanter cirka 25 cm. Ställ svalt medna du rör ihop fyllningen.
Ta fram en skål och rör ihop crème fraiche, färskost & finhackad gräslök. Strimla / klipp ner matjessillen och rör om. Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i fem minuter innan du kramar ur dem och lägger dem i en kastrull  med 2 msk av matjessillsspadet ( alternativt vatten) Låt smälta på svag värme under omrörning. Vänd ner i smeten under kraftig omrörning, tills allt har blandats väl. Fördela ut fyllningen över botten och ställ in i kylen i minst 4 timmar, eller över natten.

Stämpla ut portionsformar med hjälp av en rund pepparkaksform. Dekorera & servera.

1
3 kommentarer

Malta Mellieha Bay & Paradise Bay

Godmorgon raringar,

Vi fortsätter att åka runt och kolla in denna ljuvliga lilla ö. Kan inte förstå att vi inte åkt hit tidigare. Kanske gillar jag ön så mycket för att jag inte hade några direkta förväntningar. Och här finns liksom lite av allt möjligt. Mycket vackra klippstränder, turkost hav, sandstränder, god mat & trevliga restauranger. Jag ser att ni har massor av frågor kring resan & boendet. Och vi kom över urbilliga flygbiljetter hit, betalde bara 3600 :- för 4 personer, och valde att lägga lite mer på boendet istället.  Jacob & Thelma ville inte följa med denna gången då det inte var så länge sedan vi var i Dubai. Så de valde att vara hemma med sin pappa denna veckan.

Första stoppet igår gjorde vi på Mellieha Bay för bad och lunch. 
IMG_6036

Melvin & Nomi beställde in två junior-pizzor, och fick in pizzor med ägg & korv på. Som vi fnissade när de hade serverats.
De var minst sagt lite tveksamma till maten, men efter att ha plockat bort korven så åt de upp dem.
Lite mer badande blev det innan vi åkte vidare till nästa stopp.

IMG_6049 (1)

Vänstertrafiken har gått bra här, han e grym på att köra bil min man, och gps:en har fungerat mycket bättre idag.
Vi har inte kört fel en enda gång.

IMG_6074

Stannade till på Paradise Bay, och detta är en mycket mindre strand, fast kan rekommenderas.
Många trappor ner, och med vacker utsikt.

IMG_6083

Efter ytterligare ett par timmars sol & bad så begav vi oss hemåt. Det är inga direkta avstånd, då ön endast är en tredje- eller fjärdedel av öland. Vi köpte lite glass inför hemresan. Denna hittade jag …

IMG_6088 (1)
Oh majj gad…. Väldigt god kan jag lova! Mums. Undrar just om den går att köpa hemma också.
Kommer äta så mycket jag bara orkar av denna goding denna vecka iallafall.

IMG_6099

Väl hemma så grillade kyckling till middag, kollade på fotbollen ( jag kikade med ett halvt öga, och jobbade istället ) Och i pausen badade barnen innan det var dags att sova. Ljuva sommarlov!

IMG_6010

Idag ställde vi klockan för att inte sova bort hela förmiddagen. Snart bär det av mot den lilla ön Gozo,
tack än en gång för alla tips & guldkorn från Malta som ni delar med er av!

Kram

0
2 kommentarer