Veckomatsedel

HĂ€r kommer en ny veckomatsedel.
Hoppas ni hittar lite ni gillar 🙂

MĂ„ndag Vegansk ”köttfĂ€rssĂ„s”
Tisdag Dillstuvade potatisar med panerad torsk
Onsdag Currydoftande baconsÄs
Torsdag  Spagetti Carbonara med kyckling
Fredag 


IMG_7911

Detta behöver du till 5-6 portioner:
ris
2 putsade flÀskfileer
smör
salt & peppar

Till sÄsen:
2 msk smör
15 smÄ fÀrska champinjoner
4 msk kalvfond
5 dl vispgrÀdde
1 tsk kinesisk soja
2 tsk svartvinbÀrsgele
Salt & peppar

Riven ost till toppingen

Gör sÄ hÀr:
StÀll ugnen pÄ 200 grader. Koka riset enligt anvisningar pÄ förpackning. SkÀr den putsade fileen i 2 cm tjocka bitar och baka ut dem lite med handflatan. Stek dem i en panna med smör sÄ att de nÀstan Àr helt genomstekta. Stek inte för mÄnga filebitar Ät gÄngen, för dÄ kokar köttet, istÀllet för att fÄ en fin stekyta. Fördela köttet i smÄ ugnsfasta portinsformar. eller i en stor form.

DÄ kan du börja med sÄsen:
Rensa svampen och dela till lagom stora bitar, frÀs den i smör tills den fÄr hÀrligt gyllene fÀrg, tillsÀtt fond, grÀdde & gele. LÄt allt sjuda upp och smaka av med salt & peppar. Fördela sedan sÄsen över köttet och riv över lite av valfri ost. Och stÀll in i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter, tills osten smÀlt och köttet Àr genomstekt.

Serveras genast med ris.

0
4 kommentarer

Torskrygg med ÀggsÄs

 

LÀttlagat och gott : Torskrygg med ÀggsÄs pÄ grönsaksbÀdd.

IMG_6341
Till 4 personer: 
4 torskrygg
salt & peppar

ÄggsĂ„s: 
4 hÄrdkokta Àgg
25 gram smör
1 msk finhackad grÀslök eller dill
1 1/2 msk vetemjöl
1 finhackade charlottenlök
4 dl grÀdd/ mjölk ( 50 / 50 )
salt & peppar

Serveras med frÀsta paprikastrimlor

Gör sÄ hÀr:
StÀll ugnen pÄ 200 grader. LÀgg de tinade torskryggarna i en ugnsfast form med smör i botten. Salta & peppra. Torsken tar cirka 13-15 minuter i ugn.
Gör under tiden sÄsen : Hetta upp en stekpanna med smör , frÀs den finhackade scharlottenlöken glansig. Pudra över vetemjölet och rör om, sÄ det inte klumpar sig. VÀnd ner grÀdden och lÄt sjuda upp, hacka ner Àggen och sÀnk varmen och vÀnd om försiktigt sÄ att allt blir genomvarmt.
Serveras med stekta grönsaker, tillexempel paprika i olika fÀrger.
Mums

2
3 kommentarer

Surf & Turf

Du behöver till 4 personer
8 tunna kycklingfileer
Smör
Pommes
BearneiesĂ„s – recept hĂ€r (om du vill göra egen)
2 knippe grön sparris
1 burk med krÀftstjÀrtar

Gör sÄ hÀr:
SÀtt pÄ ugnen och stÀll in pommes:en tills de fÄr en fin krispig yta. Jag brukar ringla pÄ ordentligt med rapsolja för den lite mer friterade ytan. Smörstek kycklingen klar och koka sparrisen.

LĂ€gg upp & servera som bilden ovan.

God mat behöver inte vara sÀrskilt svÄr att laga. Mums!

0
Kommentera

Anemoner och nytt i krukorna

God förmiddag,
Det blev sovmorgon idag, sommarlov pĂ„ tv:n och en sen frukost till start idag. Lite som det ska va nĂ€r man Ă€r ledig. Ja nu Ă€r inte jag ledig sĂ„ mycket, men Nomi iallafall. HĂ€r i stugan Ă€r det lugnet sjĂ€lv, vĂ„rat lilla paradis. Och frĂ„n och med nu och tvĂ„ veckor framĂ„t Ă„r det mycket jobb som ska bli klart. Men sen lugnar det ner sig, och jag Ă€r sĂ„dan som jobbar bĂ€st pĂ„ eftermiddagarna. Och kan sitta upp och jobba sent, nu Ă€r det Ă€ndĂ„ sĂ„ ljust pĂ„ kvĂ€llarna. Har ju trots allt vĂ€rldens bĂ€sta jobb. Idag efter lunch kommer resten av familjen hit. Tror vi Ă„ker in till Kalmar för att möta upp dem, och ta en fika pĂ„ stan, sen hade jag ytterligare Ă€renden att utrĂ€tta… hann inte riktigt allt igĂ„r.

Lite nyplanteringar i stugan, jag köper helst perenner för att sedan nÀr de vissnar kunna grÀva ner dem i rabatterna. IMG_6525 (1)
Anemoner Àr en favorit, har massor hemma i stan.
Den ”gamla ” krukan fyndade vi igĂ„r pĂ„ Netto. Tipselitips.IMG_6541

Trevlig helg pÄ er! 

0
7 kommentarer

Köttbullar med kokt potatis och brunsÄs

GodkvÀll i stugorna,

DĂ„ var vi hemma frĂ„n Kalmar, och har precis lagat & Ă€tit klart middagen. Nomi fick vĂ€lja, och valde inte sĂ„ förvĂ„nande köttbullar med potatis & brunsĂ„s. Det Ă€r det bĂ€sta hon vet, just nu iallafall. Nu lagade vi extra mycket sĂ„ att vi har lunchen fixad imorgon ocksĂ„. Imorgon Ă€r det Melvin som bestĂ€mmer middagen…. vet redan nu vad han kommer vĂ€lja.
Fredag = DĂ„ Ă€ter vi tacos… Hihi, precis som sĂ„ mĂ„nga andra barnfamiljer.

IMG_6467

Köttbullar för 4-5 personer:

Smör att steka i
1 kilo nötfÀrs
2 msk oxfond
salt och peppar

Till sÄsen :
Steksky frÄn köttbullarna
2 dl vatten
3 dl grÀdde
2 msk oxfond
1 – 2 msk kinesisk soya
salt och peppar
1 msk lingonsylt
maizena

Gör dina köttbullar sÄ hÀr;
StĂ€ll ugnen pĂ„ 100 grader. Och skala och koka potatisen i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gĂ€rna ett par timmar innan de ska stekas ) och lĂ„t stĂ„ kallt fram tills dess. Rulla fina köttbullar. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan dem tills de Ă€r genomstekta. LĂ€gg upp dem pĂ„ en ugnsfastform och stĂ€ll in i dem i ugnen. ( bara för att de inte ska bli kalla )  Dags för att börja med sĂ„sen. HĂ€ll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, hĂ€ll i grĂ€dde, soya & fond och lĂ„t sjuda ett par minuter. Sila eventuellt sĂ„sen och hĂ€ll tillbaka den i den rena stekpannan, och lĂ„t sjuda upp igen. Smaka av sĂ„sen med salt och peppar, och lingonsylt. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller fĂ€rskost Ă€r ocksĂ„ gott  ) önskar ni en mörkare sĂ„s droppa ner ett par droppa soyakulör i sĂ„sen. NĂ€r du Ă€r nöjd med kryddningen sĂ„ lĂ€gger du tillbaka alla köttbullar i kastrullen / stekpannan och lĂ„ter allt sjuda upp pĂ„ svag vĂ€rme tillsammans med köttbullarna.

Servera med kokt potatis och lingonsylt.

IMG_6477

1
6 kommentarer

Kikar förbi lite snabbt….

Ville bara kika förbi lite snabbt och sĂ€ga skriva…. hej.

Jag och Nomi ska in till Kalmar en svÀng och gÄ pÄ stan och utrÀtta lite Àrenden. RÀtt mulet över öland idag, men hoppas det klarnar upp snart. Jag vet att ni brukar uppskatta lite smÄtips om jag springer pÄ nÄgot bra, och dessa söta sandaler Àr ett sÄdant.
Köpta pÄ H&M för 149 eller om det var 199 :-

Hörs senare, önskar er alla en hÀrlig torsdag!
IMG_6422 (1)

0
Kommentera

Plankstek

GodkvÀll, 
En dag som började i strĂ„lande solsken slutade i duggregn. Men det gör inget – jag har massa jobb hĂ€r framför datorn. Och regnar det sĂ„ lockar inte trĂ€dgĂ„rdspyssel lika mycket. Hihi.. För ett par helger sedan gjorde vi egen plankstek, jag har inte haft nĂ„gra plankor hemma pĂ„ evigheter. SĂ„ detta var extra gott! Och nu sĂ„ var det dags igen, mumsigt blev det och ser redan nu fram emot att prova med lax och en med kyckling.

FortsÀttning följer, och resultat kommer sÄklart hÀr pÄ bloggen.

IMG_4987 IMG_4991

Det hÀr behöver du till 4 plankor:
1 kilo potatis
1 dl vispgrÀdde
4 Àggulor
salt & peppar

Tillbehör: 
1 st FlÀskfile
600 gram Oxfile
2 Tomater

FrÀsta grönsaker som te.x
Sparris
paprika
sockerÀrter

Gör sÄ hÀr:
StĂ€ll ugnen pĂ„ 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner Ă€ggulor & grĂ€dde. Smaka av med salt & peppar. LĂ€gg in plankorna i ugnen för att brĂ€nna av dem, i cirka 5 minuter. Ta ut och spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar lĂ„ta moset svalna innan, för att lĂ€ttare spritsa. Skiva under tiden upp köttet och frĂ€s det hastigt i het stekpanna för att fĂ„ fin fĂ€rg, flĂ€skfilen kan stekas nĂ€stan helt klar. Salta & peppra under stektiden. FrĂ€s ihop lite grönsaker tillsammans, bara en kort stund sĂ„ de behĂ„ller sin krispighet.
LÀgg upp allt pÄ plankan och skjuts in i ugnen, nÀr moset har fÄtt vacker fÀrg sÄ Àr det klart.

Ta fram och servera med valfria sÄser.

0
7 kommentarer

Godmorgon frÄn soligt öland

Godmorgon raringar,

Idag skiner solen frĂ„n klarblĂ„ himmel hĂ€r pĂ„ ön. Ljuvligt.  Halva familjen Ă€r i stugan, och halva hemma i vĂ€xjö och kommer till helgen. Jonathans semester börjar inte Ă€n pĂ„ ett par veckor. Och sjĂ€lv sitter just nu i skrivande stund ute pĂ„ altanen med en kopp kaffe och lyssnar pĂ„ fĂ„gelkvitter. TĂ€nkte bara jobba ”halvdag” dĂ„ vi ska hĂ€mta barnens kusin Lova pĂ„ fritids vid lunch för ett besök hos tandlĂ€karen. Daries hade svĂ„rt att komma ifrĂ„n jobbet idag, sen Ă„ker vi och hĂ€mtar lillkusin Milia frĂ„n dagis. Sen blir det saft & bullar vid poolen! HĂ€rligt. Men innan dess blir det pappersarbete, tvÄ telefonintervjuer, och fotoredigering av femtioelva middagsbilder. Ja sen jobbar jag vidare ikvĂ€ll, fördelen nĂ€r man kan bestĂ€mma sina egna tider

Rosor frÄn vÄr egna trÀdgÄrd, visst Àr de underbara. Bubbelgumsrosa och snövita stora rosor, och vi har massor i Är. IMG_6278

0
3 kommentarer

TexMex soppa

VĂ€lkommen Tisdag,

Idag var det mycket svalare ute och dÄ tÀnker jag genast soppor eller grytor. Mums
Denna Tex Mex grytan gillas av alla i familjen. Och vill du servera den med ris, sÄ minska pÄ mÀngden vatten & vill du servera den som soppa ökar du mÀngden.

 IMG_4838

Önskar ni mindre hetta, skrapa bort frökapslar frĂ„n chilin, det Ă€r dĂ€r hettan sitter.

Det hÀr behöver du till 5-6 personer: 
600 gram nötfÀrs
1 finhackad gul lök
1 finhackad röd chili
2 vitlök
10 klyftade körsbÀrstomater
2 burk med krossade tomater ( passerade gÄr bra om man inte vill ha bitar )
12 dl vatten
2 msk chilisÄs
3 msk med oxfond
1 – 2 msk med kinesisk soya
1 burk med majs
salt & peppar
cayennepeppar
Tacokrydda efter smak och tycke ( jag hade en pÄse)

Servera med en klick creme fraiche

Gör din TexMexsoppa sÄ hÀr: 
Hetta upp en stekpanna med olivolja, finhacka löken och frÀs den glansig. Pressa ner tvÄ vitlöksklyftor och den finhackade chilin rör om. VÀnd ner fÀrsen och bryn den klart, vÀnd ner tomatkrossen, vatten, soya, fond, majs, chilisÄs, och lÄt allt sjuda upp. Och puttra i 20 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar, cayenne och tacokrydda.

Smaklig mÄltid

IMG_4835

0
2 kommentarer

FaceMask

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED MAYBEAUTY

Godmorgon.

DÄ Àr vi hemma frÄn vÄr veckas semester pÄ Malta, och hÀr skiner solen över lilla smÄstaden ocksÄ. Underbart!
Och nu inför den kommande (förhoppningsvis) soliga sommaren sÄ frÀschade jag upp ansiktet med Face Mask. SÄ nu kÀnner jag mig redo att jobba pÄ solbrÀnnan.

IMG_3375

Hur anvÀnds denna? 

Jo masken som Ă€r svart, tĂ€ckande & krĂ€mig ska fördelas ut jĂ€mnt över ansiktet. Jag Ă€r dock försiktig vid hĂ„rfĂ€ste ögonbryn och lilla mustaschen. För dĂ€r kĂ€nns det en del nĂ€r den sedan ska bort… om man sĂ€ger sĂ„.  LĂ„t sedan masken stelna i cirka 30 minuter, innan du sedan drar av masken.

IMG_3471

The incredible Face Mask tar med sig orenheter, pormaskar och gÄr den in pÄ djupet och rensar i din hyn.
Resultatet Àr att man kÀnner sig len, frÀsch och rosig i ansiktet efterÄt.
Jag sköljer med ljummet vatten efter behandling och smörjer in mig med en mild dag- eller nattkrÀm.

IMG_3486

Jag tycker att denna masken blir bĂ€ttre och bĂ€ttre för varje gĂ„ng man anvĂ€nder den. Första gĂ„ngen tyckte jag det gjorde ont att ”dra-bort-den”, men nu kĂ€nns det knappt. Jag brukar regelbundet ( cirka 1 gĂ„ng i veckan ) skĂ€mma bort mig med denna masken.

Och för er som vill prova sĂ„ har jag nu ordnat ett grymt erbjudande till er …… Med koden jennyface30 fĂ„r ni nu 30 % rabatt och vĂ€ljer ni startpaketet pĂ„ face mask fĂ„r ni den lyxiga penseln.

Eller för att komma direkt till erbjudandet KLICKA HÄR

0
Kommentera