Vad glad jag blir att ni är såå många som vill följa med på även denna resa. Och för er som inte är intresserade så kommer bloggen uppdateras med nya recept precis som vanligt. Jo småttingarnas farmor & farfar ville resa till cypern med dem, och det blev en charter till sandy bay. Jättefint hotell, vi var där med alla barnen när de var mindre. Och väldigt smidigt att flyga från växjö och allt. Och det är ju inte ofta vi blir barnlediga en vecka, så när de hade bokat så passade vi på att boka vår resa. Sen att det råkade bli precis den veckan där vi firar 14 år tillsammans och 8 års bröllopsdag var liksom perfekt! Och denna gången går resan till Seychellerna. Har aldrig varit där…
Tar gärna emot alla tips vi kan, vad får vi inte missa?
Det blir en dag på stranden….. Vi nynnar med i Tomas Ledins låt
Vi kom fram till öland igår efter att Thelma slutat jobba. Nästan hela familjen följde med (utom äldsta sonen). Ja och även lillasyster Johanna följde med oss, roligt. Det var fint väder på öland igår, och även idag skiner solen från klarblå himmel. Fast med detta vädret vi haft än så länge denna sommaren, så har det inte blivit alls många stranddagar än. Och vissa dagar har vi bara stannat till i köpingsvik för att bada och äta lite lättare lunch eller mellis.
Köttbullemackor hur gott som helst.
Gjorde hälften med vegetariska köttbullar & hälften med vanliga.
All mat smakar bättre utomhus. Jag brukar ha lite mer sallad på mina köttbullemackor och apelsin.
Men är man i stugan så tar man vad man haver. Nu ska vi packa ner picknick-korgen och väcka tonåringarna som fortfarande sover.
Hoppas ni får en härlig sommardag,
vare sig solen kikar fram eller inte.
* * * Kan uppdaterad att solen inte alls höll sig kvar, utan det blev både mulet och regn. Vi håller tummarna för att sommaren kommer snart * * *
Det har ju regnat en del de senaste dagarna. Vilket kanske är lite småtrist om man vill hänga vid stranden. Men…. det betyder massa blåbär och tid att plöja igenom dussin med bra böcker! Så ger er ut i skogarna och plocka gott folk! Här i småland finns det iallafall hur-mycket-som-helst! Jag har varit ute flera rundor faktiskt blir, tiden går så mycket snabbare med sällskap i lurarna, denna gången en deckare.
Jag har lyssnat på mängder med böcker dessa veckor som jag har haft samarbete med tjänsten BookBeat. Så smidigt att lyssna under tiden man gör andra saker. För det är sällan jag tar mig tid att sätta mig ner och läsa böcker, utan jag gillar att lyssna och fixa med andra saker under tiden. Just nu lyssnar jag på Mari Jungstedts deckare ”Det andra ansiktet”.
På knappt en timme var bunken fullproppade med bär,
och på väg hemåt igen för att kika efter inspiration att baka lite. Är det inte härligt att gå i skogen efter att det precis regnat.
Allt doftar så gott!
Nu har jag ett grymt erbjudande till er som också gillar böcker.
Det går både läsa & lyssna via bookbeat.se
LYSSNA FRITT 1 MÅNAD ( Det ändras automatiskt när du anger koden )
√ Lyssna och läs så mycket du vill
√ Välj bland tusentals böcker
√ Ingen bindningstid. Kom igång direkt!
*Kors i taket* 😉
Vi fick ju uppehåll och liiiite sol ett par timmar över småstaden. Det räckte, för att det skulle bli grillat till middag. Grillmiddagen bestod av lite allt möjligt som vi hittade i kylskåpet. Vi gillar tillbehör som god sallad, vitlöksbröd, såser och coleslaw.
Mitt recept på godaste coleslaw:en hittar du HÄR
Gott med vattenmelon eller jordgubbar i salladen, blir så fräscht.
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED DANSUKKER
Hej där,
Förra veckan kokade jag en urgod jordgubbssylt. Att göra egen sylt är både busenkelt & roligt. Det finns så mycket olika sorter man kan prova, och jag har planerat att koka flera omgångar i sommar. Det är också en jättekul gå-bort-present att fylla en korg med ost, kex & hemkokta marmelader. Tipselitips
Min jordgubbssylt som jag kokade gjorde jag så här.
Det enda som behövs är detta:
2 liter jordgubbar
1 kilo syltsocker
Syltburk
Gör så här:
Skölj bären och skär i mindre bitar. Lägg dem i en gryta tillsammans med sockret. Koka upp och låt sjuda i några minuter, ta efter hand bort skummet. Jag mosade lätt jordgubbarna med en gaffel, men ville inte mixa dem helt släta. Häll upp dem i rena syltburkar och låt svalna.
För er som vill se så finns även en film här nedan,
som jag har gjort i samarbete med Dansukker.
Och för fler goda & enkla recept så hittar ni deras hemsida HÄR
Redan tisdag… igår gick dagen i en faslig fart eller iallafall kändes det så. På eftermiddagen var jag och Thelma runt och handlade. Fyllde på förrådet med schampoo, balsam, tandkräm och bunkrade med massa servetter. Det är väl ändå något man inte kan ha för mycket av. Doftljus och servetter är nog det jag mest handlar när jag är runt på stan eller i små butiker.
Syns det att jag gillar blommigt? 😉
Nu blir det en snabb kopp kaffe innan det blir långpromenad med Molly.
Hoppas du får en riktigt fin dag, vare sig solen skiner eller inte.
Ps… här skiner inte solen det minsta!
Det är busväder över växjö, lite som höstväder med kylig luft & en hel del regnskurar. Vad gör man då? Jo man bakar lite och fyller upp frysen för oväntat besök. Thelma jobbar några dagar till denna veckan, sen är det dags att åka till stugan. Där brukar vädret vara bättre än på fastlandet. *hoppas*
Receptet på denna goding hittade jag på hembakat, gjorde några ändringar. Busenkel och supergod.
Det här behöver du till limpan: 1/2 jäst ( cirka 25 gram) 3 dl ljummen mjölk ( fingervarm ) 1/2 dl sirap ( ljus eller mörk) 1 msk olivolja 1 tsk salt 4 dl vetemjöl 4 dl rågsikt
Gör din limpa så här:
Smula ner jästen i en bunke, och blanda ut med den ljumna mjölken till jästen smält. Rör ner sirap, olja, salt och mjölet lite i taget tills du får en smidig deg. Jag lät min deg jäsa i 40 minuter ( det stod inget om jäsning i orginalreceptet ) Forma degen till en limpa och strö över lite mjöl. Lägg limpan på en bakplåtsklädd ugnsplåt.
Skär likte vackra snitt över limpan. Ställ in brödet i en kall ugn och ställ på 200 grader, så jäser brödet under tiden. Låt brödet stå i cirka 50 minuter, eller tills den fått en vacker färg. Låt sedan svalna på galler. Serveras medan det fortfarande är ljummet.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Och så ett söndagstips från mig till dig! Missa inte SuperDuper Rean hos JOTEX. Upp till 70 % RABATT
Det här behöver du till 4- 5 personer :
700 gram lövbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/ 2 msk paprikapulver
6 dl vatten
3 msk fond ( kött / ox- eller kalvfond )
3 msk tomatpure
1/2 msk kinesisk soya
2 msk chilisås
1 msk dijonsenap
2 1/2 dl grädde
maizenaredning
Serveras med ris & sallad
Gör så här :
Strimla lövbiffen först på bredden och sedan smått på längden. Fin hacka löken och vitlöken.
Hetta upp en djup kastrull / panna och fräs löken / vitlöken och biffen tills de fått fin färg.Krydda med paprikapulver eller lite chilipulver om du vill ha mer smak. Rör ner tomatpure, dijonsenap , fond & soya chilisås och rör om, tillsätt vattnet och låt sjuda på svag värme i 2 timmar sedan tillsätter du grädden. Låt sjuda upp och red av med lite maizena -sjud ett par minuter och servera sedan genast.
* * * * * * * * * * *
Och så något gott till kaffet : Syltbakelser
Till 4 stycken :
4 smördegsplattor
1 dl marmelad / fast sylt
1 äggula
Florsocker
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Ta fram de upptinade smörplattorna och fördela sylten i mitten på plattorna. Vik på mitten och pensla med uppvispat ägg. Fäst kanterna med hjälp av att trycka ihop kanterna med en gaffel. Grädda tills de fått en vacker gyllene färg.
Pudra över florsocker.
Jag lovade ju att ta lite bilder på den färdiga altanen, och nu har jag fixat det. Inte det bästa ljuset, och en hel del skuggor men ni ser helheten ändå hoppas jag. Vi kunde behålla det mesta av stommen, så det underlättade bygget. Och så här såg den ut tidigare :
Golvet var oljat i en rödbrun ton, vi gillar inte när det blir för mörkt & murrigt. Så när det är dags för nya altangolvet att behandlas så blir det mjölkvitt. Så mycket fräschare, och det gjorde vi i vårt förra hus och det blir så mycket finare. Nu känns det mycket öppnare och fräschare ( tycker vi iallafall ) Staketet runt om kommer målas vitt om ett år.
Här kommer bilder på nya altanen :
Spabadet på plats, vet inte alls vilket märke.
Men kan kolla med Jonathan om det är någon av er som undrar.
Och så ett par bilder på våra urgulliga lånedjur också… Barnen har tjatat om att vi ska skaffa fler djur under flera år nu. Allt från katter, hundar, kaniner, hamstrar & marsvin. Detta kommer inte hända, vi har vår lilla Molly ( papillon ) och det räcker så himla bra. Däremot så går det faktiskt hyra sommardjur ( faktiskt helt perfekt! ) så vi valde at hyra marsvin från 4H under ett par veckor.
Måste säga att detta är toppen. Och har barnen inte tröttnat helt så ser vi fram emot att hyra kaniner nästa sommar.
Tips till er som inte vill köpa & ha ansvar för husdjur, men ändå låta barnen ha mycket djur runt omkring sig. Det kostar 500 :- för två veckor inklusive bur/foder.
Maggan & Edna har ni här, kanske världens gulligaste marsvin.
Vi är precis tillbaka från en bio, vi åkte och tittade på Ice Age med barnen och några av deras kompisar. Det var en kul film även om den första filmen var allra bäst. Den får betyget 3 1/2 av 5 möjliga stjärnor av mig och 4 stjärnor av barnen. Nu tänkte jag kika förbi med middagstipset till er. Ja om ni inte ska grilla ikväll så kan jag varmt rekommendera att göra denna torskrätten.Så god, och jag lagar den ofta då jag gärna äter mycket fisk.
Ikväll grillar vi, ska prova en ny rätt som jag velat prova länge. Återkommer med resultat.
Det här behöver du till 4 personer:
smör
4 bitar torskrygg
salt & citronpeppar
klippt dill
1 charlottenlök
1 pkt knaperstekt bacon
Serveras med dillmos:
Mjölig potatis
varm mjölk eller grädde
( jag tar hälften grädde, hälften mjölk )
smör
salt och vitpeppar
1/2 kruka klippt färsk dill
Gör så här:
Koka potatisen mjuk och häll av vattnet. Tillsätt grädde / mjölk och smöret med potatisen. Stöt ihop med potatiskross, och smaka av med salt & peppar + dillen. Stöt tills du har ett klumpfritt mos.Torsken ska vara helt tinad när du börjar med den. Stek den i rikligt med smör, som du under stektiden över över fisken. Krydda med salt & lite citronpeppar & färsk dill. Och stek den färdig på bägge sidor. Fräs den finhackade löken & strimlade baconet och fördela ut över fisken.