Veckomatsedel

Måndag Blomkålsgratäng ( vegetarisk )
Tisdag Panerad rödspätta med äggsås
Onsdag Korvkottar med mos
Torsdag Kycklingwrap
Fredag Gräddig lövbiffsgryta

biff (1)

Det här behöver du till 4- 5 personer :
700 gram lövbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/ 2 msk paprikapulver
6 dl vatten
3 msk fond ( kött / ox- eller kalvfond )
3 msk tomatpure
1/2 msk kinesisk soya
2 msk chilisås
1 msk dijonsenap
2 1/2 dl grädde
maizenaredning

Serveras med ris & sallad

Gör så här :
Strimla lövbiffen först på bredden och sedan smått på längden. Fin hacka löken och vitlöken.
Hetta upp en djup kastrull / panna och fräs löken / vitlöken och biffen tills de fått fin färg.Krydda med paprikapulver eller lite chilipulver om du vill ha mer smak. Rör ner tomatpure, dijonsenap , fond & soya chilisås och rör om, tillsätt vattnet och låt sjuda på svag värme i 2 timmar sedan tillsätter du grädden. Låt sjuda upp och red av med lite maizena -sjud ett par minuter och servera sedan genast.

* * * * * * * * * * *
Och så något gott till kaffet : Syltbakelser

IMG_5654 (1)

Till 4 stycken :
4 smördegsplattor
1 dl marmelad / fast sylt
1 äggula
Florsocker

Gör så här :

Ställ ugnen på 200 grader.
Ta fram de upptinade smörplattorna och fördela sylten i mitten på plattorna. Vik på mitten och pensla med uppvispat ägg. Fäst kanterna med hjälp av att trycka ihop kanterna med en gaffel. Grädda tills de fått en vacker gyllene färg.
Pudra över florsocker.

Servera genast

 

0
2 kommentarer

Altanen och nya husdjur

Godkväll i stugorna, 

Jag lovade ju att ta lite bilder på den färdiga altanen, och nu har jag fixat det. Inte det bästa ljuset, och en hel del skuggor men ni ser helheten ändå hoppas jag. Vi kunde behålla det mesta av stommen, så det underlättade bygget. Och så här såg den ut tidigare :

altan2

Golvet var oljat i en rödbrun ton, vi gillar inte när det blir för mörkt & murrigt. Så när det är dags för nya altangolvet att behandlas så blir det mjölkvitt.  Så mycket fräschare, och det gjorde vi i vårt förra hus och det blir så mycket finare. Nu känns det mycket öppnare och fräschare ( tycker vi iallafall ) Staketet runt om kommer målas vitt om ett år.

Här kommer bilder på nya altanen :
IMG_8952

IMG_8918 IMG_8930 IMG_8945

Spabadet på plats, vet inte alls vilket märke.
Men kan kolla med Jonathan om det är någon av er som undrar.

IMG_8924

IMG_9005

IMG_8997 (1)

Och så ett par bilder på våra urgulliga lånedjur också… Barnen har tjatat om att vi ska skaffa fler djur under flera år nu. Allt från katter, hundar, kaniner, hamstrar & marsvin. Detta kommer inte hända, vi har vår lilla Molly ( papillon ) och det räcker så himla bra. Däremot så går det faktiskt hyra sommardjur ( faktiskt helt perfekt!  )  så vi valde at hyra marsvin från 4H under ett par veckor.
Måste säga att detta är toppen. Och har barnen inte tröttnat helt så ser vi fram emot att hyra kaniner nästa sommar.
Tips till er som inte vill köpa & ha ansvar för husdjur, men ändå låta barnen ha mycket djur runt omkring sig. Det kostar 500 :- för två veckor inklusive bur/foder.

Maggan & Edna har ni här, kanske världens gulligaste marsvin.
IMG_8975 IMG_8982

0
10 kommentarer

Stekt torskrygg toppad med bacon

Hej, 

Vi är precis tillbaka från en bio, vi åkte och tittade på Ice Age med barnen och några av deras kompisar. Det var en kul film även om den första filmen var allra bäst. Den får betyget 3 1/2 av 5 möjliga stjärnor av mig och 4 stjärnor av barnen. Nu tänkte jag kika förbi med middagstipset till er. Ja om ni inte ska grilla ikväll så kan jag varmt rekommendera att göra denna torskrätten.Så god, och jag lagar den ofta då jag gärna äter mycket fisk.

Ikväll grillar vi, ska prova en ny rätt som jag velat prova länge. Återkommer med resultat.

IMG_9863

Det här behöver du till 4 personer:
smör
4 bitar torskrygg
salt & citronpeppar
klippt dill
1 charlottenlök
1 pkt knaperstekt bacon

Serveras med dillmos:
Mjölig potatis
varm mjölk eller grädde
( jag tar hälften grädde, hälften mjölk )
smör
salt och vitpeppar
1/2 kruka klippt färsk dill

Gör så här: 
Koka potatisen mjuk och häll av vattnet. Tillsätt grädde / mjölk och smöret med potatisen. Stöt ihop med potatiskross, och smaka av med salt & peppar + dillen. Stöt tills du har ett klumpfritt mos.Torsken ska vara helt tinad när du börjar med den. Stek den i rikligt med smör, som du under stektiden över över fisken. Krydda med salt & lite citronpeppar & färsk dill. Och stek den färdig på bägge sidor. Fräs den finhackade löken & strimlade baconet och fördela ut över fisken.

Serveras genast!

2
5 kommentarer

Vill ni följa med ?

Godmorgon alla fina,

En ny resa är bokad- och att resa är det bästa jag vet.
Igår la jag upp en bild på instagram dit vi ska, och jag fick en hel del blandade kommentarer. Så här tänker jag: en del lägger pengar på dyra bilar, en del gillar dyra väskor, en del konsumerar mängder på dyrt boende, och jag vill upptäcka världen. Det finns så många platser som jag inte har hunnit besöka än.

sey

Vill ni följa med på resan, eller ska jag på helt enkelt inte skriva om den? Jag kan ju istället att välja att vara ledig på riktigt, och varken uppdatera blogg eller instagram med våra reseskildringar längre. Vet bara att många uppskattat det tidigare.

Egentligen blir det ingen större skillnad på blogg bara att det blir färre inlägg och mera mat.
Er önskan är min lag 🙂 hihi.. inte riktigt, men nästan

Kram

0
119 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Blåbärskladdkaka med vit choklad

Här kommer kanske världens godaste blåbärskladdis.
För fler mat- & baktips följ mig på instagram @jennysmatblogg

IMG_8686 (1)

Det här behöver du: 
200 gram smör
250 gram vit choklad ( t.ex Marabous)
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 dl blåbär

Blåbärsgrädde: 
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
1 1/2 dl blåbär
Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smör och choklad i en kastrull på spisen, på svag värme.

Rör ner resten av ingredienserna med slev, och vänd ner smeten i en smord och bröad rund form på cirka 24 cm. Fördela ut blåbären över smeten och tryck ner dem lite försiktigt med handen. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 25- 27 minuter. Märker du att den får för mycket färg, lägg lite folie över under gräddningstiden. Kladdkakan ska dallra i mitten, den stannar till sig efter ett 4-5 timmar i kylskåp eller gärna över natten. Blåbärsgrädden gör du så att du mosar bären i en skål, vispar grädden fluffig i en annan och rör ihop med florsocker.

IMG_8684 IMG_8760

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ ❤️ ❤️  ❤️ 

Nu får ni 25 % RABATT på den dyraste varan hos ELLOS. Med koden 455755 Gäller både möbler och kläder.  Denna fåtöljen skulle bli så himla fin hemma hos mig. Villhöver!!  KLICKA HÄR 

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ ❤️ ❤️  ❤️ 

3
18 kommentarer

7 Juli

Godmorgon raringar,

Igår bakades det & provsmakades här hemma i Växjö. Blåbär är så gott och trevligt att baka med. Provade ett nytt recept, tänkte fota det och få ut det nu i veckan. Annars har jag mest lagat mat denna veckan, massa vegetariskt som kommer dyka upp inom kort. Dessa ljuvliga liljor står just nu och pryder köksbordet, jag klipper alltid bort de orange:a pinnarna när de blommor. Då slipper man allt stoff på bordet, som är svårt att tvätta bort sen.

IMG_8588 (1)

Idag vart jag uppe tidigt, ville äta frukost med Thelmis innan hon åkte till jobbet.
Hepp, nu ska jag också öppna datorn och jobba !

Vi hörs senare

0
6 kommentarer

Tillbaka från blåbärsskogen

Tjingeling,

Då var jag tillbaka från blåbärsskogen med fina blåbär. Kikade även efter kantareller, men jag är en av dem som aldrig hittar några. Sen ser jag att folk kommer med fyllda icapåsar med skogens guld från samma ställen haha… Jorå så är det. Men jag har desto mer tur med blåbär.

IMG_8390 (1) IMG_8396

Varken barn eller hund ville följa med ut i skogen eftersom det regnat. Och jag tycker att det är särskilt jobbigt att plocka blåbär själv heller, med en bra bok i lurarna. Det tråkigaste är att rensa dem.
Men jag tillhör dem som bara plockar med händerna, visst går det snabbare med sådana där blåbärsplockare. Fast jag tycker det är härligt att gå i skogen och bara andas skogsluft i en timme eller två, så det får ta den tiden.

IMG_8521

Nu ska jag prova ett nytt recept.
Fortsättning följer…..

Bye bye!

0
3 kommentarer

Knäckiga hallonsnittar

Hej där,

Har precis ätit frukost med barnen, även lillasyster Johanna är här. Hon & Thelma är som sagt lika gamla så de brukar hänga ihop en hel del. Vilket jag tycker är jättekul! De hade hemmaspa här sent igår, nu är ju bubbelpoolen på plats. Så de var ute och badade vid tolvtiden igår. Idag är det molnigt och mest regn över växjö jaja… ska man se det positivt så är det ju bästa vädret att baka i.  Sen tänkte jag ge mig ut i skogen med barnen (de som tycker det är roligt ) och plocka blåbär. Förhoppningsvis massa blåbär. Har du goda blåbärsrecept till mig? Tipsa gärna om vad jag ska baka.

Sega snittkakor med sylt

IMG_5167 IMG_5146

Det här behöver du till snittkakorna:
220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
valfri fast sylt / marmelad

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på 3 och rulla ut till längre. Platta till och gör en liten grop i mitten på längden och fyll med lite sylt. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

2
3 kommentarer

Gutenmorgen

Gutenmorgen,

Själv var jag uppe innan sju, både jag och mannen. Alla barnen är hemma och de sover fortfarande. Melvin har även sovkompis från igår, tänkte låta dem få sovmorgon innan jag fixar iordning frukost åt dem.  En liten blick över min tidiga frukost och arbetsvy, i väntan på att kaffet ska bli klart. Idag spelas det in film i köket, både roligt och lite tidskrävande, men hoppas ni kommer gilla.

IMG_7343

Nu tillbaka till jobbet.
Ha en jättefin tisdag, och på återseende!

0
2 kommentarer

Strösselkakor

Dåligt väder i sommar? Var inte ledsna. Baka något roligt & gott istället.
Dessa små strösselkakor blir alltid uppskattade, och är busenkla att baka.

IMG_5097 (1)

Det här behöver du till strösselkakor:
1 dl strössel
225 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

1/2 dl strössel till garnering


Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på 3 och rulla ut till längre, och skär ut cirka 40 stycken kakor.
Rulla dem sedan till bollar och doppa i strössel, och lägg ut på bakplåt med ugnspapper. Tryck dem lätt med en gaffel

IMG_5144
Ställ sedan in dem i mitten på ugnen och grädda dem tills de får vacker färg.
Cirka 8-11 minuter, låt svalna något innan du tar loss dem.

Fungerar utmärkt att frysa in. Prova även med chokladströssel- gottigottgott!

IMG_5232 (1)

4
3 kommentarer