Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en ugnsfast form. Rör ihop smör, hackad persilja och riven vitlök.
Fördela ut och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Då och då kan du ösa laxen med smöret.
Serveras sedan med en potatissallad eller krispig grönsallad.
En roligare variant av pizza är att göra en pizzarulle. Och har du som jag i detta fallet en köpebotten slänger du ihop denna goding på bara några minuter. Grädda den, skiva upp och servera med pizzasalllad. Passar fin fint till buffén också.
Lägg ner lite krut på en god tomatsås istället.
Tomatsås:
1 burk med tomatkross med smak av vitlök
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker
Gör så här
Koka upp alla ingredineser och mixa krosset
med en stavmixer om det behövs. Låt det småputtra i fem minuter på svag värme innan du brer på den.
Riv över cirka 200 gram mild ost över pizzan, klipp över cirka 100 gram rökt skinka.
Rulla ihop till ett börd, pensla med vatten och strö över sesamfrön. Grädda i 10- 15 minuter på 225 grader, eller tills brödet fått en vacker färg.
Fredag idag och senare ikväll ska vi ska hem på middag till lillasyster. Hon bor bara ett par kilometer bort, och jag gissar att det kan bli grillat för oss… Vädret är det ju lite si och så med. Men för er som ska få uppehåll ikväll, tänkte jag på denna grymt goda köttfärslimpan. Om ni inte redan har hunnit prova den vill säja. Jag har själv sett den lite överallt på Facebook den senaste tiden, men förra veckan var det dags att provgrilla den. Lätt att göra och den blir så saftig och god.
Funkar lika bra att göra i ugnen som på grillen,
Det här behöver du:
2 kilo nötfärs
hp-sås eller grillolja
cheddarost
finhackad jalapenos
Gör så här: Kavla ut färsen något och pensla med hp-sås eller grillolja.
Fördela ut ost och finhackad jalapenos.
Rulla ihop och forma den till en limpa. ( Bakplåtspappret ska inte grillas )
Här hade jag nu istället lindat in den i bacon, och snurrat runt steksnöre.
Vi grillade den runt om och lät den sedan stekas klar på grillfolie för att den inte skulle ramla sönder.
Tror dock att det funkar lika bra med bacon för att stabilisera upp den.
Vänd bara på den ett fåtal gånger under grilltiden.
Innan servering lägg över lite cheddarost och låt smälta.
Vad glad jag blir att ni är såå många som vill följa med på även denna resa. Och för er som inte är intresserade så kommer bloggen uppdateras med nya recept precis som vanligt. Jo småttingarnas farmor & farfar ville resa till cypern med dem, och det blev en charter till sandy bay. Jättefint hotell, vi var där med alla barnen när de var mindre. Och väldigt smidigt att flyga från växjö och allt. Och det är ju inte ofta vi blir barnlediga en vecka, så när de hade bokat så passade vi på att boka vår resa. Sen att det råkade bli precis den veckan där vi firar 14 år tillsammans och 8 års bröllopsdag var liksom perfekt! Och denna gången går resan till Seychellerna. Har aldrig varit där…
Tar gärna emot alla tips vi kan, vad får vi inte missa?
Det blir en dag på stranden….. Vi nynnar med i Tomas Ledins låt
Vi kom fram till öland igår efter att Thelma slutat jobba. Nästan hela familjen följde med (utom äldsta sonen). Ja och även lillasyster Johanna följde med oss, roligt. Det var fint väder på öland igår, och även idag skiner solen från klarblå himmel. Fast med detta vädret vi haft än så länge denna sommaren, så har det inte blivit alls många stranddagar än. Och vissa dagar har vi bara stannat till i köpingsvik för att bada och äta lite lättare lunch eller mellis.
Köttbullemackor hur gott som helst.
Gjorde hälften med vegetariska köttbullar & hälften med vanliga.
All mat smakar bättre utomhus. Jag brukar ha lite mer sallad på mina köttbullemackor och apelsin.
Men är man i stugan så tar man vad man haver. Nu ska vi packa ner picknick-korgen och väcka tonåringarna som fortfarande sover.
Hoppas ni får en härlig sommardag,
vare sig solen kikar fram eller inte.
* * * Kan uppdaterad att solen inte alls höll sig kvar, utan det blev både mulet och regn. Vi håller tummarna för att sommaren kommer snart * * *
Det har ju regnat en del de senaste dagarna. Vilket kanske är lite småtrist om man vill hänga vid stranden. Men…. det betyder massa blåbär och tid att plöja igenom dussin med bra böcker! Så ger er ut i skogarna och plocka gott folk! Här i småland finns det iallafall hur-mycket-som-helst! Jag har varit ute flera rundor faktiskt blir, tiden går så mycket snabbare med sällskap i lurarna, denna gången en deckare.
Jag har lyssnat på mängder med böcker dessa veckor som jag har haft samarbete med tjänsten BookBeat. Så smidigt att lyssna under tiden man gör andra saker. För det är sällan jag tar mig tid att sätta mig ner och läsa böcker, utan jag gillar att lyssna och fixa med andra saker under tiden. Just nu lyssnar jag på Mari Jungstedts deckare ”Det andra ansiktet”.
På knappt en timme var bunken fullproppade med bär,
och på väg hemåt igen för att kika efter inspiration att baka lite. Är det inte härligt att gå i skogen efter att det precis regnat.
Allt doftar så gott!
Nu har jag ett grymt erbjudande till er som också gillar böcker.
Det går både läsa & lyssna via bookbeat.se
LYSSNA FRITT 1 MÅNAD ( Det ändras automatiskt när du anger koden )
√ Lyssna och läs så mycket du vill
√ Välj bland tusentals böcker
√ Ingen bindningstid. Kom igång direkt!
*Kors i taket* 😉
Vi fick ju uppehåll och liiiite sol ett par timmar över småstaden. Det räckte, för att det skulle bli grillat till middag. Grillmiddagen bestod av lite allt möjligt som vi hittade i kylskåpet. Vi gillar tillbehör som god sallad, vitlöksbröd, såser och coleslaw.
Mitt recept på godaste coleslaw:en hittar du HÄR
Gott med vattenmelon eller jordgubbar i salladen, blir så fräscht.
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED DANSUKKER
Hej där,
Förra veckan kokade jag en urgod jordgubbssylt. Att göra egen sylt är både busenkelt & roligt. Det finns så mycket olika sorter man kan prova, och jag har planerat att koka flera omgångar i sommar. Det är också en jättekul gå-bort-present att fylla en korg med ost, kex & hemkokta marmelader. Tipselitips
Min jordgubbssylt som jag kokade gjorde jag så här.
Det enda som behövs är detta:
2 liter jordgubbar
1 kilo syltsocker
Syltburk
Gör så här:
Skölj bären och skär i mindre bitar. Lägg dem i en gryta tillsammans med sockret. Koka upp och låt sjuda i några minuter, ta efter hand bort skummet. Jag mosade lätt jordgubbarna med en gaffel, men ville inte mixa dem helt släta. Häll upp dem i rena syltburkar och låt svalna.
För er som vill se så finns även en film här nedan,
som jag har gjort i samarbete med Dansukker.
Och för fler goda & enkla recept så hittar ni deras hemsida HÄR
Redan tisdag… igår gick dagen i en faslig fart eller iallafall kändes det så. På eftermiddagen var jag och Thelma runt och handlade. Fyllde på förrådet med schampoo, balsam, tandkräm och bunkrade med massa servetter. Det är väl ändå något man inte kan ha för mycket av. Doftljus och servetter är nog det jag mest handlar när jag är runt på stan eller i små butiker.
Syns det att jag gillar blommigt? 😉
Nu blir det en snabb kopp kaffe innan det blir långpromenad med Molly.
Hoppas du får en riktigt fin dag, vare sig solen skiner eller inte.
Ps… här skiner inte solen det minsta!
Det är busväder över växjö, lite som höstväder med kylig luft & en hel del regnskurar. Vad gör man då? Jo man bakar lite och fyller upp frysen för oväntat besök. Thelma jobbar några dagar till denna veckan, sen är det dags att åka till stugan. Där brukar vädret vara bättre än på fastlandet. *hoppas*
Receptet på denna goding hittade jag på hembakat, gjorde några ändringar. Busenkel och supergod.
Det här behöver du till limpan: 1/2 jäst ( cirka 25 gram) 3 dl ljummen mjölk ( fingervarm ) 1/2 dl sirap ( ljus eller mörk) 1 msk olivolja 1 tsk salt 4 dl vetemjöl 4 dl rågsikt
Gör din limpa så här:
Smula ner jästen i en bunke, och blanda ut med den ljumna mjölken till jästen smält. Rör ner sirap, olja, salt och mjölet lite i taget tills du får en smidig deg. Jag lät min deg jäsa i 40 minuter ( det stod inget om jäsning i orginalreceptet ) Forma degen till en limpa och strö över lite mjöl. Lägg limpan på en bakplåtsklädd ugnsplåt.
Skär likte vackra snitt över limpan. Ställ in brödet i en kall ugn och ställ på 200 grader, så jäser brödet under tiden. Låt brödet stå i cirka 50 minuter, eller tills den fått en vacker färg. Låt sedan svalna på galler. Serveras medan det fortfarande är ljummet.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Och så ett söndagstips från mig till dig! Missa inte SuperDuper Rean hos JOTEX. Upp till 70 % RABATT