Vem gillar inte smidiga och goda efterrätter?
Denna är busenkel och väldigt trevlig att servera i små glas eller skålar….
Det här behöver du till 4-6 portioner: 1 färsk ananas
3 msk smör
3 msk farinsocker
glass
grovhackad choklad
rostad flagad mandel
Gör så här: Skär bort skalet från ananasen och ta bort stammen i mitten. Dela sedan i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smöret.
Vänd ner ananasen och strö över sockret. Stek tills sockret smält och blivit som en kolasås.
Fördela ananasen i glasen och toppa med glass, choklad och rostad flagad mandel.
När du rostar mandel gör du det i en torr stekpanna.
Vi blev bjudna på mellis igår hemma hos systeryster. Dessa goda LCHF-knäckebröd.
Nu var det evigheter sedan jag bakade dem, vet inte varför? För de är bara så himla goda!
Du behöver :
Kallt vatten
2- 2 1/2 dl linfrön
1 1/2- 2 dl pumpakärnor ( jag valde rostade och saltade pumpakärnor )
1 dl sesamfrön
1 dl rostade solrosfrön
Salt ( efter egen smak och tycke)
Gör så här:
Rör ihop alla frön / kärnor och i en bunke och täck med vatten.
Vattnet gör att fröna / kärnorna blir ”degiga”, de ska stå i kylskåpet över natten ( minst 10 timmar )
Ställ ugnen på ca 125 grader. täck en bakplåt med bakplåtspapper och fördela smeten över plåten.
Strö över lite flingsalt och ställ in i ugnen, i ca 1 1/2 – 2 timmar. ( beroende på hur mycket vätska som hälldes upp i bunken)Öppna då och då ugnsluckan så att den fuktiga luften släpps ut.
När brödet nästan torkat helt så tog jag ut brödet och skar det i fina portionsbitar.
Plus att jag bytte till ett nytt bakplåtspapper , till ett torrt. Och la alla bitar upp och ner – så att de torkar på bägge sidor.
När brödet är torkat, stäng av ugnen och låt stå en liten stund på eftervärmen, håll ugnsluckan öppen lite.
Att laga mat, mellanmål och fika från grunden känns bra. Då vet man också vad maten innehåller på riktigt. Denna granolan är inte bara hemmagjord utan tusen gånger godare än den du köper i butik. Förvara den i tätslutande burk med lock.
Det här behöver du :
Del 1:
1/2 dl brunt farinsocker
1 dl rapsolja
2 dl vatten
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
Del 2:
7 dl havregryn
7 dl rågflingor
2 nävar med solrosfrön
1 1/2 dl hackade nötter eller mandel
2 nävar med vetegroddar
2 nävar cocos
2 nävar med sesamfrön
1 näve med linfrön
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Börja med att blanda del 1 i en bunke – och rör sedan ner alla ingredienser från del 2 i bunken.
Blanda grynen och lägg i långpanna – rosta sedan i ugnen i cirka 20- 30 minuter
Rör om då och då.
Nu när många är tillbaka till jobbet och vardagsrutinerna så märker jag att ni söker efter lättlagad mat. Och detta är en middag som du fixar ihop på en kvart, tjugo minuter.
Gott och lättlagat, precis som vardagsmatens ska vara.
Det här behöver du till 6 personer
2 påsar färsk Gnocchi
800 gram kycklingfile
2 1/2 dl vispgrädde
3-4 msk ajvar
1 tsk sambal oelek
salt & peppar
Gör så här: Koka upp vatten till gnocchi:n. Skär kycklingfileen i mindre bitar, fräs den klar. Vänd ner grädde, ajvar, samla oelek. Låt sjuda upp medan pastan kokar klart ( cirka 3 minuter skulle min koka ) Häll av nästan allt pasta vatten, spara ev lite om det behövs till såsen.
Vänd ihop gnocchi med kycklingröran och servera genast.
Brrrr… idag är det kallt. Känns som hösten gjorde entre på riktigt. Men jag håller tummarna för att sommaren inte är över än. För slutet av augusti och september brukar värmen ofta hitta tillbaka. Och fördelen med höstvädret är att matlagningen blir roligare igen. Grytor och gratänger smakar bättre när det är svalare ute.
Detta är en supersmidig kycklinggratäng som sköter sig själv i ugnen.
Kycklinggratäng för 6 personer:
1 kilo kycklingfile
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 msk koncentrerad kycklingfond
3-4 msk ajvar ( mild eller stark efter smak & tycke)
Salt & peppar
Serveras med ris eller en god sallad
Gör din kycklinggratäng så här:
Ställ ugnen på 180 grader. Lägg de tinade filéerna i en ugnssäker form.
Rör ihop grädde, crème fracihe, fond, ajvar + salt & peppar i en skål. Vänd över filéerna.
Jag la lite extra ajvar på toppen. Ställ in i ugnen i cirka 30-40 minuter eller tills filéerna är genomstekta.
Idag är det måndag, och då äter vi vanligtvis vegetariskt.
Jag har massor av veg.tips som kommer inom kort, men idag bjuder jag på denna goda kyckling- & currygryta istället.
Det här behöver du till 6 personer
1 kilo kycklingfileer
ris
smör
Salt & curry
Till currysåsen :
ev. steksky
25 gram smör
3 msk vetemjöl
4 – 5 dl grädde
2 msk kycklingfond
salt & curry efter smak och tycke
ev. cayennepeppar
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
Dela kycklingen i mindre bitar & smörstek den med lite curry och salt.
Ev. steksky silas över i en kastrull , häll ner smöret och låt det smälta tills du får en nötig doft. Ta bort från plattan och vispa kraftigt ner mjölet till en jämn smet. Ställ tillbaka på plattan och tillsätt grädde lite i taget under vispning och låt sjuda- red av till önskad konsistens. Tillsätt även kycklingfond och låt sjuda upp tillsammans. Smaka sedan av med curry och salt.
Vänd ner kycklingen och servera.
Fantastisk kombo med grillad kyckling & mangochutney.
Det här behöver du till 4 personer:
1 färdiggrillad kyckling
2 bananer
1 burk med bambuskott
1/ 2 rör paprika
1/2 grön paprika
3 dl grädde
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl mango chutney
1/2 msk sambal oelek
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, ta bort köttet från kycklingen och lägg i en form. Hacka paprikan och fördela över kycklingen. Skiva över bananerna & bambuskotten och fördela ut. rör ihop grädde med de pressade vitlöksklyftorna, mango chutney & sambal oelek.
Häll gräddblaningen över formen & gratinera i 20 minuter i ugnen.
Strö över lite färsk timjan innan servering.
Gott att ha till är kokt ris, och en god sallad.
Smaklig måltid
* * * * * * * * * * * *
Ploppkladdkaka
Det här behöver du för att baka denna kladdiga kladdis:
Form cirka 22-24 cm
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
2 nypor med flingsalt
2 rullar med center – plopp
Gör din chokladiga kladdkaka så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten och tryck ner en 10 – 15 ploppbitar . Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter ( jag hade min ganska exakt i 25 min. ) . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen oc fördela resten av alla plopp bitar över kakann. Och ställ in på eftervärmen i ugnen bara en minut eller så så att chokladen blir lätt att smeta ut till en topping. Ta ut och förvara svalt i minst 4 timmar eller gärna över natten.
Hoppas er lördag varit riktigt fin. Här har vi firat födelsedag hela dagen lång.
Och dagen till ära fick födelsedagsbarnet vara med och bestämma efterrätt.
Vi gjorde en glassbomb med extra allt :
Idag är ingen vanlig dag, idag är Thelmas födelsedag!
Hurra hurra huuuuurra ♡ Jag är så glad att just jag får vara din mamma. Älskar dig till månen och tillbaka ♡
Söta tårtljusen sprang jag på igår på citygross, blir söta till efterrätten idag. Snart kommer hela släkten hit för att fira vår nyss fyllda 15 åring.
15 år…. jag tycker det känns som igår som hon fyllde 10 år. Kolla här så liten hon var då.
Såg att någon undrade bland kommentarerna varför inte alla barnen är med på bilder oftare. Jag frågar alltid vem som vill vara med, tycker det är jätteviktigt. Och då vill oftast de stora inte vara med på bild, så nu vet ni det 🙂
Nu ska vi ge oss iväg ut på stan och handla lite födelsedagspresenter till Thelma innan flyger går hemåt.
Till er blir det idag ett tips på smarrig efterrätt.
När man vill bjuda på något gott och samtidigt busenkelt.
Det här behöver du:
1 kula glass
1 msk grädde
1 msk kondenserad mjölk
( med chokladsmak eller vanlig )
1 msk vaniljvisp
bär
Sleva upp och servera i fina glas.
Lätt som en plätt.