Hoppas er lördag varit riktigt fin. Här har vi firat födelsedag hela dagen lång.
Och dagen till ära fick födelsedagsbarnet vara med och bestämma efterrätt.
Vi gjorde en glassbomb med extra allt :
Idag är ingen vanlig dag, idag är Thelmas födelsedag!
Hurra hurra huuuuurra ♡ Jag är så glad att just jag får vara din mamma. Älskar dig till månen och tillbaka ♡
Söta tårtljusen sprang jag på igår på citygross, blir söta till efterrätten idag. Snart kommer hela släkten hit för att fira vår nyss fyllda 15 åring.
15 år…. jag tycker det känns som igår som hon fyllde 10 år. Kolla här så liten hon var då.
Såg att någon undrade bland kommentarerna varför inte alla barnen är med på bilder oftare. Jag frågar alltid vem som vill vara med, tycker det är jätteviktigt. Och då vill oftast de stora inte vara med på bild, så nu vet ni det 🙂
Nu ska vi ge oss iväg ut på stan och handla lite födelsedagspresenter till Thelma innan flyger går hemåt.
Till er blir det idag ett tips på smarrig efterrätt.
När man vill bjuda på något gott och samtidigt busenkelt.
Det här behöver du:
1 kula glass
1 msk grädde
1 msk kondenserad mjölk
( med chokladsmak eller vanlig )
1 msk vaniljvisp
bär
Sleva upp och servera i fina glas.
Lätt som en plätt.
Kikar förbi mellan möten och kommande middagsplaner.
Stockholm har bjudit på både sol & regn, men är lika vackert som vanligt.
Det är finfin utsikt över slottet, och nära till allt = slipper taxi och kan promenera till det mesta.
Huvudstaden är verkligen fin, inser att vi verkligen borde turista här snart.
Jag hann knäppa ett par bilder på vårt fina rum, innan det blev helt stökigt.
Frukostmöte, lunchmöten är avklarade nu, och snart är det möte igen. Skulle bara hem och byta om och vila fötterna en stund.
Lunchmötet tog vi på Riche, jag har aldrig varit där. Kikade efter den där radioprataren som brukar jobba där, men såg inte till honom 🙂
Beställde in grillad tonfisk med nudelsallad, första gången jag ätit tonfinsk. Så det var på tiden.
Jag tyckte det var gott, men den kunde nog ha varit lite mer rosa om jag fått bestämma.
Jag kikar bara förbi snabbt nu innan vi ska ge oss iväg för att äta brunch. Stockholm bjuder på mulet väder idag, hoppas att solen och värmen hittar tillbaka igen. Det är ju bara den 4 augusti än *hoppas*
Sen har jag ju inte hunnit ge er receptet på den goda vinbärspajen än. Så här kommer den.
Det här behöver du:
Bär som täcker botten
2 msk potatismjöl
1 dl socker (eller beroende på hur sura bären är)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.
Vilken strålande dag vi vaknade till på öland idag. Sol från en molnfri himmel, helt underbart.
Jag hade gärna cyklat ner till stranden idag, men snart bär det av mot Kalmar och vi flyger mot Stockholm.
Även igår var det toppenväder, så då trampade ner till Köpingsvik tillsammans med lillasyster och familj.
Barnen badade och byggde sandslott i sanden.
Vi tog med en liten grill och grillade galet goda hamburgare.
Självklart med Daries hemlagade dressing till.
Man blir alltid lika lika hungrig efter massa timmar på stranden.
Vi stannade och såg solnedgången,
och denna vackra himmel innan vi trampade hemåt på cyklarna igen.
Vi hade en fantastisk kväll som vi kommer leva på hela kalla vintern!
Ljuvligt.
Igår var jag så sugen på sallad till lunch, och tänkte först slänga ihop min vanliga favvo med kyckling. Fast sedan såg jag att det var tomt i kylskåpet på den varan, men däremot räkor fanns det. Så jag tänkte om och gjorde en URGOD ceasarsallad med räkor. Detta måste ni prova !
Till ceasarsalladen:
handskalade stora räkor
romansallad
knaperstekt bacon
brödkrutonger
Hyvla gärna över lite parmesan också
Gör så här:
Hacka ner sardellerna i en skål, vänd ner äggula, pressad vitlök, citron. Mixa detta och häll i lite av olivolja/rapsoljan i taget, tills allt blandat sig, vänd ner osten & grädde tills och mixa slätt. Smaka av med salt & peppar och ev. dofta över lite cayennepeppar.
( jag hade färdiga krutonger hemma, men de är super lätta att göra själv)
*Så här gör du frasiga brödkrutonger:
2 rostbröd
olivolja
Rosta dem i ugnen på 200 grader tills de blir riktigt frasiga och gyllene.
Dela dem i fyrkanter och låt svalna.
Nu är det knappt 3 veckor kvar av detta låååånga sommarlov.
Tiden går som alltid vansinnigt fort när man har ”semester” och man hinner inte riktigt med allt som man planerat. Och nu hoppas vi på fint väder i eftermiddag då vi bestämt att vi skulle grilla ikväll. Jacob sommarjobbar denna veckan, Thelma är på en liten kryssning med sin pappa. När hon kommer hem ska vi planera födelsedagsbjudningen. Tänk att hon fyller 15 år på lördag, och då ska hon börja läsa till sitt mopedkort.
Igår blev det en riktig bakdag, så nu har vi fyllt upp frysen med fika igen.
Denna mumsiga paj blev det dock inte några rester över på. Den är god krämig, och passar lika bra med vilka bär som helst.
Detta behöver du :
Pajdegen :
150 gram smör
1 dl socker
1 tsk bakpulver
3- 3 1/2 dl vetemjöl
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader, under och över värme.
Rör i hop pajdegen, och platta ut i en form ( ca 22- 24 cm )
Rör ihop samtliga ingredienser till fyllningen, och fyll sedan upp pajskalet med fyllningen.
Grädda kakan i mitten på ugnen i ca 40-50 minuter ( håll koll , så att den inte blir bränd )
Ska svalna innan servering, men det är en smaksak.
Jag tycker att den är god även när den är ljummen.
Då var det söndag igen och dags att bjuda på ännu en veckomatsedel. Nu för tiden kanske de flesta grillar, fast här kommer ett och annat tips för de som har sämre väder.
Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Förstek filéerna för fin färg i en stekpanna med smör. Krydda med salt & lite chiliflakes.
Stoppa sedan in i mitten på ugnen, tills de är färdiga. Börja under tiden med såsen.
Hetta upp en kastrull med lite smör i, färs där den finhackade lök/ vitlöken. Vänd sedan ner jordnötssmör, jordnötter, grädde av ingredienserna och låt sjuda upp. Jag hade i ett par droppar sojakulör för färgens skull. Smaka sist av med chiliflakes & limesaft + socker och vatten till önskad konsistens. Dra bort från värmen och servera genast.
Kycklingen blir saftigast om den får ligga i ugnen och bli färdig. Men det går att steka den även i pannan om man har bråttom.
* * * * * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Nutellacookies
Det här behöver du till 25 kakor:
175 gram smält smör
2 dl brun farinsocker
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 dl nutella
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader
Smält smöret, och låt svalna. Vispa smöret, socker & farinsocker med en elvisp. Vispa sedan i bägge äggen till en fin smet. Blanda mjöl, bikarbonat & vaniljsocker och rör ner i smeten/degen. Rulla till små bollar, gör en grop med tummen och fyll med en tsk nutella. Baka ihop till en rund boll och lägg på plåten ( jag fick kakor till tre plåtar ) Grädda i mitten på ugnen cirka 12-15 minuter. Ta ut och låt svalna något innan servering