Koka äppelkräm

Vi fortsätter här på bloggen i tema äppel.
Jag har så gott om det just nu så det vore tråkigt att inte passa på.

God äppelkräm, som kan serveras både ljummen och kall. Eftersom min frukt är rosa, så får jag så vacker färg på krämen.
IMG_1684

Det här behöver du till 4 portioner :

6-8 små äppel ( 4 stora )
4 1/2 dl kallt vatten
4 msk strösocker
2 msk potatismjöl + 1 / 2 dl vatten

( ev. smaksättning av 1kanelstång )
Denna fiskas upp efter koktiden.

Gör så här :
Skala och skär frukten i lagomsmå bitar , mät upp vatten och socker i en kastrull. Låt sjuda upp på svag värme i ca 5- 10 minuter, så frukten mjuknar. Rör ut potatismjölet med vattet och häll under omrörning i potatismjölsblandningen.
Rör om under tiden det sjuder upp igen, när det precis kokat upp – dra det åt sidan och låt det svalna .

Sedan är den klar att serveras med kall mjölk

IMG_1699

0
3 kommentarer

Recept på äppelmos

Haha… Jag hade varit duktig och tidsinställt ett inlägg till er så här på morgonen. Men hade råkat skriva i 2017. Jo, det är ju ett tag kvar tills dess. Så nu försöker vi igen, med rätt årtal.

Enkelt och gott till frukostgröten eller filen.
Nu kokade jag inte så mycket, men det går med fördel att dubbla eller trippla receptet. För äppelmoset går bra att frysa in.

IMG_1657 IMG_1718 (1)
Hur mycket du behöver söta beror på hur sura / syrliga dina äpplen är. Mina är rätt söta så jag tyckte gott och väl att det räckte med 3 dl.

Det här behöver du :
1 kilo äpplen
3/4 dl vatten
3-4 dl strösocker

Så här gör du:
Skala och kärna ur äpplena. Skär i små bitar och lägg ner i en gryta. Häll över vattnet och låt småkoka tills äpplen är riktigt mjuka ( 15 minuter ) Mosa eller mixa äpplena slätt, och låt koka upp på nytt tillsammans med sockret. Låt sjuda ytterligare ett par minuter innan du häller upp moset i rena glasburkar.

Håller i kylskåp upp till 2 veckor.

0
6 kommentarer

Regning dag på öland

 

Godkväll i stugorna,

Här har det regnat väldigt mycket idag. Men det behövdes verkligen, så jag ska inte klaga för det. Och här ser ni att vi har fullt med äpplen, även om det börjar trilla ner allt fler och fler. Så idag har jag bakat och kokat kräm & mos. Sen i eftermiddag slutade det äntligen regna, och Nomi vill cykla till fåren. Så det gjorde vi.

IMG_1878 (1)

Förresten vår gamla vedbod här till höger på bild. Vad tror ni om den… Vad skulle ni gjort ? Vi har funderat fram och tillbaka vad man ska kunna använda den till ( eller om vi ska ta bort den) Kan det vara möjligt att bygga in en bastu i den?
Eller är den helt enkelt för gammal och skruttig. Tänkte annars att den är rätt charmig, och att man kunde öppna upp på kortsidan mot ängen, med stora glaspartier och bara bygga någon kvadrats bastu och så en liten altan där runt om…. Vad tror ni som vet, är det är det ens möjligt när det är så gammalt virke som det är i denna. Vi ska ta hit snickare som ska kika på det, för annars tittar vi på att bygga en liten rund bastu, ni vet sådan som man beställer i byggsats. Och det kanske blir fint det också.

IMG_1874

All fallfrukt som trillat ner är vacker att lägga i korgar och ställa på bänkar eller på trappen.
På tal om trapp så väntar vi hem vår stentrapp till framsidan nu till hösten, kommer bli så snyggt.

IMG_1877 IMG_1884

En cykeltur i skogen, bland en och annan vattenpöl.

IMG_1889

Vi brukar gå förbi och klappa fåren minst en gång om dagen,
så nu börjar de känna igen oss när vi kommer.

IMG_1893 IMG_1898

Nu ska jag sätta mig och redigera lite bilder, från dagens alla fotograferingar.
Hann med många mer recept än jag räknat med idag, vilket är trevligt iochförsig

Bästa torsdagen till er! 

0
10 kommentarer

Äppelpaj med kanelcrunch

 

Vi bakade en grymt god äppelkaka igår, som vi tog med till lillasyster med familj och bjöd på.
Man kan inte få för många paj-recept, eller hur!

IMG_1568
Det här behöver du till botten:
Smör + ströbröd ( till formen)
150 gram rumsvarmt / mjukt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1/2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3-4 små äppel

Kanelcrunch:
100 gram mjukt smör
2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1/2 msk kanel
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smörj & bröa en form på cirka 26 cm.
Rör ihop det mjuka smöret med sockret, vänd ner äggen & mjölken under omrörning. vänd ihop mjöl + bakpulver och arbeta ner i smeten. Vänd upp smeten i formen, skala och klyfta upp små bitar av äpplena och tryck ner i formen.

Pajen på väg in i ugnen…..

IMG_1593 (1)

Rör ihop alla ingredienser till crunchet och fördela ut över pajen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40- 50 minuter.

Serveras med vaniljvisp eller glass.
IMG_1636 (2)

0
5 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Lax med citronsås & räkor

Godmorgon där ute,

Hoppas din dag har börjat riktigt fint. Vi ställde klockan idag, för att vakna i god tid. Detta sommarlov har vi verkligen haft sovmorgon nästan varje dag. Lyxigt.
Idag ska vi iväg till lillasyster och vara barnvakt några timmar idag. Sedan ska jag prova en drös med nya äpple-recept, jag har ju som sagt hur mycket frukt som helst.

IMG_0784

Det här behöver du till 4 personer:
4 portionsbitar lax
Citronsås:
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 msk hummerfond
1 citron
nyskalade stora räkor

Gör så här: 
Börja med att ställ ugnen på 200 grader. Lägg den tinade laxen i en ugnssäker form. Gör citronsåsen i en kastrull. Värm upp grädde, crème fracihe och fond, riv ner det gula skalet och pressa ner citronsaft efter egen smak och tycke. 1-2 msk citronsaft hade jag i min sås. Häll citronsåsen över laxen. Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills laxen är klar.
Toppa med nyskalade räkor och servera genast.

Smaklig spis

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  
Och här kommer dagens tips med finfina hotell-lakan. För bara 129 kronor!!
KLICKA HÄR
Värsta klippet, ju.

4
Prenumerera

14 COMMENTS
äldsta
7
8 kommentarer

Pastasås toppad med knaperstekt bacon

Hej där raringar,

Här kommer ett litet tidsinställt inlägg. Vi är på väg till Kalmar för att träffa min systerdotter Fanny (och hennes katter) Nomi vaknade extra tidigt idag bara för att hon visste att vi skulle träffa dessa två busiga kattungar. Detta med olika sorters djur är det bästa hon vet…. Sen blir det en tur på stan och kanske ett besök på IKEA innan vi åker hem. Man får passa på när man ändå är i närheten.

Mitt middagstips till er är en god & krämig ostsås som jag toppat med knaperstekt bacon

IMG_0654

IMG_0659 (1)

Det här behöver du till 4 portioner:

5 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/4 –  1/2  dl vetemjöl
50 gram smör
1/2  dl riven ost
riven muskotnöt
salt och peppar
ev. 1-2 msk chilisås

Serveras med pasta

Gör så här :
Klipp och Knaperstek baconet.
Smält smöret och häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp mät sedan upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, blanda ner detta i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också medan såsen sjuder. Använd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig. Riv ner lite muskotnöt. Salta och peppra och vänd ner lite chilisås, och låt sjuda ett par minuter. Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.  Häll sedan över ostsåsen pastan och strössla över baconet.

Serveras med en god sallad

0
1 kommentar

Västkustsoppa

En ljuvlig räksoppa med lite smak av citron

IMG_0807

 

Till 4 portioner västkustsoppa :
Det här behöver du :
500 gram oskalade räkor
1 gul lök
1 morot
1/2 röd chilifrukt
olivolja
1/2 msk tomatpure
3 msk vetemjöl
salt, peppar, cayennepeppar
3 dl vatten
3 msk koncentrerad hummerfond
100 gram philadelphiaost
5 dl vispgrädde
1 msk finhackad dill
pressad citron

Gör så här:

Skala räkorna – men spara skalen /renset . Skala och finhacka löken, moroten och chilifrukten-hetta upp olivolja i en kasrull och fräs detta glansigt. Tillsätt tomatpure och alla räkskalen. Strö över mjöl och häll sedan i vatten, och fond  Låt sjuda i 5 minuter. Sila sedan soppan och häll tillbaka i kastrullen vänd ner, philadelphiaost grädde och låt sjuda upp. Vänd ner finhackad dill och smaka av med salt, ev. lite och cayennekrydda och pressad citron.

När du är nöjd med smakerna så tar du bort från plattan och serverar i djupa skålar.
Fördela ut räkorna och smaklig måltid.

4
7 kommentarer

Seg och knäckig äppelpaj

God kväll,

Barnen är inne på sin sista sommarlovsvecka nu. 10 ljuvliga veckor har de varit hemma innan skolan drar igång igen. Hur härligt det än är med semester så börjar vi se fram emot vardagen och alla vardagsrutinerna. Sista veckan vi är i stugan nu på ett tag. Och i år har vi massor med äpple & plommon här på öland. Förra året blev det inget, och jag tror det berodde på att träden aldrig ( eller för väldigt länge sedan)  blivit beskuret. Så i våras tog jag hjälp av en trädgårdsmästare att gå över alla träden. Detta borde jag unna mig hemma i stan också, där börjar vissa träd också börjat bära sämre med skörd. Själv är jag inte så duktig på just det, men står gärna bredvid för att lära mig. Så nästa år kanske jag också vågar mig på att beskära fruktträden.

IMG_0820

Nu kommer jag har äpple enda fram till jul, eller något 😉  Bakade en äppelpaj till lillasyster och barn som kom förbi och fikade och badade med oss. En knäckig och seg sådan, serverades med vaniljglass.

IMG_0829

Det här behöver du till en form på 22-24 cm: 
äpple som täcker formen
ev socker om frukten är syrlig

Pajdeg:
100 gram smör
2 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
3/4 dels dl strösocker
1 kryddmått salt
1 tsk bakpulver

Gör så här : 
Ställ ugnen på 225 grader.
Täck pajformen äpple skuret i mindre bitar , strö socker över om det behövs.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt sirap, och blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner det i det smälta smöret till en smet. Klicka ut smeten över frukten och grädda i mitten på ugnen tills pajen fått en gyllene färg
Cirka 25- 30 minuter.

IMG_0842

Serveras med vaniljvisp, marsansås eller en kula vaniljglass.

Mums!
IMG_0867

1
5 kommentarer

Hälsans kök

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED HÄLSANS KÖK

Något som ni ofta frågar efter här på bloggen är lätta och goda vegetariska recept.
Därför är det extra roligt att jag kan presentera mitt samarbete med Hälsans Kök nu. För lätta & goda recept det är precis vad jag ska bjuda er på nu. Barnens favorit är spagetti & köttfärsås – och så enkelt det är att göra den vegetarisk! Hälsans Kök har en färs som är både vegetarisk & vegansk.

Barnen märkte ingen skillnad alls på min vanliga och denna vegetariska. De blev förvånade när jag sa att köttfärsåsen inte var gjord på kött.

IMG_6984


IMG_7014

IMG_7074

Önskar du göra middagen vegansk så kan du vända ner havregrädde istället för vanlig grädde.

Det här behöver du:
olja att steka i
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
500 gram Färs från Hälsans Kök
1 msk tomatpure
1 burk med krossade tomater
1 dl vatten
1 dl grädde ( havregrädde )
1 msk kinesisk soja
salt & peppar

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med olja och fräs den finhackade löken / vitlöken.
Vänd ner färsen i stekpannan, vänd ner tomatpure och rör runt. Vänd ner en burk med tomatkross, vatten, grädde och kinesisk soja och låt det sjuda upp. Låt det puttra i några minuter, smaka av med salt & peppar.

Serveras genast med pasta och en krispig grönsallad.

 IMG_7090

IMG_7180 Hälsans kök IMG_7252

Barnen åt och åt och åt! Och de märkte ingen skillnad alls.

0
1 kommentar

Veckomatsedel

Måndag : Vitlöksdoftande linsgryta
Tisdag : Kokt potatis med lax och romsås
Onsdag : Ugnsbakad ostfylld choritzo 
Torsdag : Raggmunkar med bacon
Fredag : Kyckling i citronsås

IMG_5318

Det här behöver du till 4 personer:
4 kycklingfileer
1 vitlöksklyfta
1 lite gullök
smör
2 1/2 dl vatten
2 1/2 msk konc. kycklingfond
2 1/2 dl vispgrädde
Skalet av 1 citron
ev. lite pressad citronsaft
salt & peppar
ljus maizena redning
färsk organo

Serveras med ris eller pasta

Gör så här:
Riv lök och vitlök och fräs glansig i smör, tillsätt vatten och fond. Riv ner citronskalet och låt sjuda tills halva vätskan kokat bort. Stek under tiden kycklingen. När halva vätskan kokat bort så vänder du ner grädden, smaka av med salt & peppar och ev en skvätt citronsaft. Red av såsen till önskad konsistens med ljus maizena.

Innan servering Skiva upp citronen och strö över färsk oregano.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Nutellabakelser

 Det här behöver du till 4  : 
4 smördegsplattor
en bit hackad kavlitets choklad
1 dl nutella
1 ägg
florsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.  Ta fram de tinade smördegsplattorna.
Rör ihop  cirka en dl med nutella och valfri mängd hackad choklad och fördela ut fyllningen i mitten på plattorna. Rulla ihop och nyp ihop kanterna och lägg skarven ner på bakplåtspappret. Pensla med vispat ägg och ställ in i mitten på ugnen.
Grädda tills de blir gyllene och pudra över florsocker

Serveras helst nygräddade och varma

0
4 kommentarer