Seg och knäckig äppelpaj

God kväll,

Barnen är inne på sin sista sommarlovsvecka nu. 10 ljuvliga veckor har de varit hemma innan skolan drar igång igen. Hur härligt det än är med semester så börjar vi se fram emot vardagen och alla vardagsrutinerna. Sista veckan vi är i stugan nu på ett tag. Och i år har vi massor med äpple & plommon här på öland. Förra året blev det inget, och jag tror det berodde på att träden aldrig ( eller för väldigt länge sedan)  blivit beskuret. Så i våras tog jag hjälp av en trädgårdsmästare att gå över alla träden. Detta borde jag unna mig hemma i stan också, där börjar vissa träd också börjat bära sämre med skörd. Själv är jag inte så duktig på just det, men står gärna bredvid för att lära mig. Så nästa år kanske jag också vågar mig på att beskära fruktträden.

IMG_0820

Nu kommer jag har äpple enda fram till jul, eller något 😉  Bakade en äppelpaj till lillasyster och barn som kom förbi och fikade och badade med oss. En knäckig och seg sådan, serverades med vaniljglass.

IMG_0829

Det här behöver du till en form på 22-24 cm: 
äpple som täcker formen
ev socker om frukten är syrlig

Pajdeg:
100 gram smör
2 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
3/4 dels dl strösocker
1 kryddmått salt
1 tsk bakpulver

Gör så här : 
Ställ ugnen på 225 grader.
Täck pajformen äpple skuret i mindre bitar , strö socker över om det behövs.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt sirap, och blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner det i det smälta smöret till en smet. Klicka ut smeten över frukten och grädda i mitten på ugnen tills pajen fått en gyllene färg
Cirka 25- 30 minuter.

IMG_0842

Serveras med vaniljvisp, marsansås eller en kula vaniljglass.

Mums!
IMG_0867

1
5 kommentarer

Hälsans kök

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED HÄLSANS KÖK

Något som ni ofta frågar efter här på bloggen är lätta och goda vegetariska recept.
Därför är det extra roligt att jag kan presentera mitt samarbete med Hälsans Kök nu. För lätta & goda recept det är precis vad jag ska bjuda er på nu. Barnens favorit är spagetti & köttfärsås – och så enkelt det är att göra den vegetarisk! Hälsans Kök har en färs som är både vegetarisk & vegansk.

Barnen märkte ingen skillnad alls på min vanliga och denna vegetariska. De blev förvånade när jag sa att köttfärsåsen inte var gjord på kött.

IMG_6984


IMG_7014

IMG_7074

Önskar du göra middagen vegansk så kan du vända ner havregrädde istället för vanlig grädde.

Det här behöver du:
olja att steka i
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
500 gram Färs från Hälsans Kök
1 msk tomatpure
1 burk med krossade tomater
1 dl vatten
1 dl grädde ( havregrädde )
1 msk kinesisk soja
salt & peppar

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med olja och fräs den finhackade löken / vitlöken.
Vänd ner färsen i stekpannan, vänd ner tomatpure och rör runt. Vänd ner en burk med tomatkross, vatten, grädde och kinesisk soja och låt det sjuda upp. Låt det puttra i några minuter, smaka av med salt & peppar.

Serveras genast med pasta och en krispig grönsallad.

 IMG_7090

IMG_7180 Hälsans kök IMG_7252

Barnen åt och åt och åt! Och de märkte ingen skillnad alls.

0
1 kommentar

Veckomatsedel

Måndag : Vitlöksdoftande linsgryta
Tisdag : Kokt potatis med lax och romsås
Onsdag : Ugnsbakad ostfylld choritzo 
Torsdag : Raggmunkar med bacon
Fredag : Kyckling i citronsås

IMG_5318

Det här behöver du till 4 personer:
4 kycklingfileer
1 vitlöksklyfta
1 lite gullök
smör
2 1/2 dl vatten
2 1/2 msk konc. kycklingfond
2 1/2 dl vispgrädde
Skalet av 1 citron
ev. lite pressad citronsaft
salt & peppar
ljus maizena redning
färsk organo

Serveras med ris eller pasta

Gör så här:
Riv lök och vitlök och fräs glansig i smör, tillsätt vatten och fond. Riv ner citronskalet och låt sjuda tills halva vätskan kokat bort. Stek under tiden kycklingen. När halva vätskan kokat bort så vänder du ner grädden, smaka av med salt & peppar och ev en skvätt citronsaft. Red av såsen till önskad konsistens med ljus maizena.

Innan servering Skiva upp citronen och strö över färsk oregano.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Nutellabakelser

 Det här behöver du till 4  : 
4 smördegsplattor
en bit hackad kavlitets choklad
1 dl nutella
1 ägg
florsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.  Ta fram de tinade smördegsplattorna.
Rör ihop  cirka en dl med nutella och valfri mängd hackad choklad och fördela ut fyllningen i mitten på plattorna. Rulla ihop och nyp ihop kanterna och lägg skarven ner på bakplåtspappret. Pensla med vispat ägg och ställ in i mitten på ugnen.
Grädda tills de blir gyllene och pudra över florsocker

Serveras helst nygräddade och varma

0
4 kommentarer

Karamelliserad ananas

Vem gillar inte smidiga och goda efterrätter?
Denna är busenkel och väldigt trevlig att servera i små glas eller skålar….

IMG_0666 IMG_0685Det här behöver du till 4-6 portioner:
1 färsk ananas
3 msk smör
3 msk farinsocker
glass
grovhackad choklad
rostad flagad mandel

Gör så här:
Skär bort skalet från ananasen och ta bort stammen i mitten. Dela sedan i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smöret.
Vänd ner ananasen och strö över sockret. Stek tills sockret smält och blivit som en kolasås.
Fördela ananasen i glasen och toppa med glass, choklad och rostad flagad mandel.
När du rostar mandel gör du det i en torr stekpanna.

0
1 kommentar

LCHF-knäckebröd

Hej där,

Vi blev bjudna på mellis igår hemma hos systeryster. Dessa goda LCHF-knäckebröd.
Nu var det evigheter sedan jag bakade dem, vet inte varför? För de är bara så himla goda!

IMG_0709

Du behöver :
Kallt vatten
2- 2 1/2 dl linfrön
1 1/2- 2 dl  pumpakärnor ( jag valde rostade och saltade pumpakärnor )
1 dl sesamfrön
1 dl rostade solrosfrön
Salt ( efter egen smak och tycke)


Gör så här:

Rör ihop alla frön / kärnor och i en bunke och täck med vatten.
Vattnet gör att fröna / kärnorna blir ”degiga”, de ska stå i kylskåpet över natten ( minst 10 timmar )
Ställ ugnen på ca 125 grader. täck en bakplåt med bakplåtspapper och fördela smeten över plåten.
Strö över lite flingsalt och ställ in i ugnen, i ca 1 1/2 – 2 timmar. ( beroende på hur mycket vätska som hälldes upp i bunken)Öppna då och då ugnsluckan så att den fuktiga luften släpps ut.
När brödet nästan torkat helt så tog jag ut brödet och skar det i fina portionsbitar.
Plus att jag bytte till ett nytt bakplåtspapper , till ett torrt. Och la alla bitar upp och ner – så att de torkar på bägge sidor.
När brödet är torkat, stäng av ugnen och låt stå en liten stund på eftervärmen, håll ugnsluckan öppen lite.

IMG_0704

0
6 kommentarer

Recept Granola


Att laga mat, mellanmål och fika från grunden känns bra. Då vet man också vad maten innehåller på riktigt. Denna granolan är inte bara hemmagjord utan tusen gånger godare än den du köper i butik. Förvara den i tätslutande burk med lock.

granola IMG_0743

Det här behöver du :

Del 1:
1/2 dl brunt farinsocker
1 dl rapsolja
2 dl vatten
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt

Del 2:
7 dl havregryn
7 dl rågflingor
2 nävar med solrosfrön
1 1/2 dl hackade nötter eller mandel
2 nävar med vetegroddar
2 nävar cocos
2 nävar med sesamfrön
1 näve med linfrön

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Börja med att blanda del 1 i en bunke – och rör sedan ner alla ingredienser från del 2 i bunken.
Blanda grynen och lägg i långpanna – rosta sedan i ugnen i cirka 20- 30 minuter
Rör om då och då.

Klart

2
16 kommentarer

Gnocchi- & kycklingröra

Nu när många är tillbaka till jobbet och vardagsrutinerna så märker jag att ni söker efter lättlagad mat. Och detta är en middag som du fixar ihop på en kvart, tjugo minuter.

Gott och lättlagat, precis som vardagsmatens ska vara.

IMG_0546

Det här behöver du till 6 personer
2 påsar färsk Gnocchi
800 gram kycklingfile
2 1/2 dl vispgrädde
3-4 msk ajvar
1 tsk sambal oelek
salt & peppar

Gör så här:
Koka upp vatten till gnocchi:n.
Skär kycklingfileen i mindre bitar, fräs den klar. Vänd ner grädde, ajvar, samla oelek. Låt sjuda upp medan pastan kokar klart ( cirka 3 minuter skulle min koka ) Häll av nästan allt pasta vatten, spara ev lite om det behövs till såsen.
Vänd ihop gnocchi med kycklingröran och servera genast.

Smakrikt och smarrigt.

3
1 kommentar

Kycklinggratäng med ajvar

Brrrr… idag är det kallt. Känns som hösten gjorde entre på riktigt. Men jag håller tummarna för att sommaren inte är över än. För slutet av augusti och september brukar värmen ofta hitta tillbaka. Och fördelen med höstvädret är att matlagningen blir roligare igen. Grytor och gratänger smakar bättre när det är svalare ute.

   Detta är en supersmidig kycklinggratäng som sköter sig själv i ugnen.

IMG_0590

Kycklinggratäng för 6 personer: 
1 kilo kycklingfile
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 msk koncentrerad kycklingfond
3-4 msk ajvar ( mild eller stark efter smak & tycke)
Salt & peppar

Serveras med ris eller en god sallad

Gör din kycklinggratäng så här: 
Ställ ugnen på 180 grader. Lägg de tinade filéerna i en ugnssäker form.
Rör ihop grädde, crème fracihe, fond, ajvar + salt & peppar i en skål. Vänd över filéerna.
Jag la lite extra ajvar på toppen. Ställ in i ugnen i cirka 30-40 minuter eller tills filéerna är genomstekta.

Smaklig spis.

Gratängen på väg in i ugnen.
IMG_0577

0
11 kommentarer

Currykyckling med ris

Idag är det måndag, och då äter vi vanligtvis vegetariskt.
Jag har massor av veg.tips som kommer inom kort, men idag bjuder jag på denna goda kyckling- & currygryta istället.

IMG_8916

Det här behöver du till 6 personer 
1 kilo kycklingfileer
ris
smör
Salt & curry

Till currysåsen :
ev. steksky
25 gram smör
3 msk vetemjöl
4 – 5 dl grädde
2 msk kycklingfond
salt & curry efter smak och tycke
ev. cayennepeppar

Gör så här: 
Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
Dela kycklingen i mindre bitar & smörstek den med lite curry och salt.
Ev. steksky silas över i en kastrull , häll ner smöret och låt det smälta tills du får en nötig doft. Ta bort från plattan och vispa kraftigt ner mjölet till en jämn smet. Ställ tillbaka på plattan och tillsätt grädde lite i taget under vispning och låt sjuda- red av till önskad konsistens. Tillsätt även kycklingfond och låt sjuda upp tillsammans. Smaka sedan av med curry och salt.
Vänd ner kycklingen och servera.

Sedan är det klart att serveras.

1
4 kommentarer

Veckomatsedel


Måndag
Majsplättar med soltorkade tomater
Tisdag Torskgratäng med dill & citron
Onsdag Pastasås med bacon & svamp
Torsdag Krämiga curryräkor
Fredag Kycklinggratäng med extra allt

gra

 

Fantastisk kombo med grillad kyckling & mangochutney.

Det här behöver du till 4 personer:
1 färdiggrillad kyckling
2 bananer
1 burk med bambuskott
1/ 2 rör paprika
1/2 grön paprika
3 dl grädde
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl mango chutney
1/2 msk sambal oelek

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, ta bort köttet från kycklingen och lägg i en form. Hacka paprikan och fördela  över kycklingen. Skiva över bananerna & bambuskotten och fördela ut. rör ihop grädde med de pressade vitlöksklyftorna, mango chutney & sambal oelek.
Häll gräddblaningen över formen & gratinera i 20 minuter i ugnen.


Strö över lite färsk timjan innan servering.
Gott att ha till är kokt ris, och en god sallad.

Smaklig måltid

* * * * * * * * * * * *

Ploppkladdkaka

Bästa kladdkakan

Det här behöver du för att baka denna kladdiga kladdis:

Form cirka 22-24 cm
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
2 nypor med flingsalt
2 rullar med center – plopp

Gör din chokladiga kladdkaka så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten och tryck ner en  10 – 15 ploppbitar . Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter ( jag hade min ganska exakt i 25 min. ) . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen oc fördela resten av alla plopp bitar över kakann. Och ställ in på eftervärmen i ugnen bara en minut eller så så att chokladen blir lätt att smeta ut till en topping. Ta ut och förvara svalt i minst 4 timmar eller gärna över natten.

 

 

0
3 kommentarer