Har ni också fått sommarvärmen tillbaka där ni bor? Här i småstaden har det varit helt ljuvligt varmt idag. Och enligt väderprognosen ska det hålla i sig nu ett tag. Jeeey, det är ju helt underbart! Och jag har sett att många av er har efterfrågat dryckestips bland kommentarerna. Då kanske detta tipset kan passa fint till helgen.
Denna provsmakade vi för några månader sedan, efter Per Morbergs tips på Facebook. Jag har bara helt missat att skriva om den tidigare, så typiskt. För detta var den godaste proseccon vi har provat, och nej detta är inget köpt inlägg. Utan bara tips för er som kanske letar efter något gott & bubbligt till helgen.
Extra trevligt blir det om man fryser in glasen en tio minuter innan man ska servera.
Finns att köpa på systembolaget.
Äntligen en kväll i chokladens tecken. Det känns som om det var evigheter sedan jag bakade något riktigt chokladigt. Så ikväll står det förberedelser till några efterrätt på schemat. Gillar desserter som man kan förbereda inför helgen. Smidigt värre.
Annars har dagen mest gått åt att jobba ikapp, plöja igenom mailen och sitta i telefonmöten. Hann dock med en trevlig lunch på stan med mannen också. Lite vardagslyx en vanlig torsdag.
Nu ska jag kavla upp ärmarna och sätta igång med bakande. Älskar´t!
Hoppas din vecka har varit fin så här långt. Nu är nog de flesta tillbaka på jobbet igen. Det är härligt att komma igång igen efter sommaren tycker jag! Jag åkte jag upp till storstan redan i lördags för möten och en & annan intervju. Ja sedan har den fortsatta jobbveckan varit uppbokad med möten & jobbluncher som både är givande och roligt. Men för att rensa huvudet lite efter allt jobb tycker jag det är så nice att ta en powerwalk med en bra bok i lurarna. Eller som de kvällar som de har regnat så har jag stängt av tv:n på hotellet och lyssnat på deckare. Och därför är jag extra glad att mitt fina samarbete med BOOKBEAT fortsätter även nu efter sommaren. Det gör iallafall mina promenader så mycket lättare, nu ser jag fram emot en timme i springskorna.
Här är jag på väg ut i höstrusket med Sofie Sarenbrants ”Tiggaren” i lurarna. Jag har hunnit lyssna på massor av böcker de här dagarna i stockholm, tycker det är bra att så många böcker ryms i denna lilla telefon.
Nu kan alla som vill vara med och tävla om 1 års gratis prenumeration av Bookbeat. Ljudböcker & e-böcker direkt till din mobil eller läsplatta.
Tävlingsregler! (Tävlingen pågår fram till den 7/9).
1. Följ BookBeat på Instagram @BookBeat
2. Kommentera BookBeats senaste Instagram, med ditt bästa boktips & en kort motivering kring varför boken är så bra.
3. BookBeat redaktionen utser den bästa motiveringen & vinnaren får en helårs-prenumeration av Bookbeat helt gratis!
Lycka till!
* * * * * * * * * * * * * * *
För er som vill komma igång med en gång så har jag ett superbra erbjudande där ni får LYSSNA FRITT 1 MÅNAD!
Det ändras från 2 veckor till 4 veckor när du skriver in kampanjkoden: jennysmatblogg i nästa steg. Rabattkoderna kommer att fungera året ut! Gå in på bookbeat.se ellerKLICKA HÄR för att komma dit direkt.
Då har jag precis landat hemma i mitt kök i vår lilla småstad igen. Borta bra men hemma bäst, så är det bara. Jag tänkte bara kika förbi er för att tipsa om en enkel & snabblagad middag. Sen ska jag gå och hämta barnen från skolan. Här skiner solen över växjö, så i eftermiddag tänkte jag ta ledigt för att bara vara ute i solen. Härligt.
Så här ser middagen ut innan man börjar skära i iden 🙂
Jag gjorde dem i portionsformar, går även göra i en stor pajform. Om du använder rester, så värm upp tacofärsen innan du lägger den i formen.
Detta behöver du för 4 portioner
3 paket bacon
4 -5 dl stekt tacofärs
2 dl riven god ost
Gör dina baconknyten så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Täck formen med bacon, ett lager färs, riven ost & ett lager färs. Täck pajen med baconet och skjuts in i ugnen.
Ställ in dem i mitten på ugnen i cirka 15 minuter eller tills baconet fått en vacker färg.
Tiden flyger förbi här, och jag har som vanligt lyckats klämma in lite väl många möten i kalendern. Roligt men oj så stressigt! Nu lunchmöte i gamla stan innan det blir en tur till söder och senare tillbaka in för möte på Östermalm. Jag är så dålig på att hitta, tacka vet jag gps i mobilen!
Här kommer iallafall ett gottistips för er som vill baka. Ljuvligt god pecannötpaj ❤️
Detta behöver du :
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram smör
1 kryddmått salt
3 msk kallt vatten
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader
Mät upp mjöl i en bunke, tärna ner smöret, och rör ner vatten och salt.
arbeta ihop detta till en deg, och tryck ut i en form ( 22 – 24 cm ) Förgrädda i ca 10 minuter. Under tiden gör du fyllningen.
Mät upp smör i en kastrull, häll i sirap socker vetemjöl, salt och låt detta sjuda upp. Låt det sjuda under omrörning i ett par tre minuter. Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner de grovhackade nötterna samt de lättvispade äggen, vaniljsocker i kolasåsen.
Och häll sedan över fyllningen i det förgräddade skalet – och ställ in i ugnen på 175 grader i ca 35- 40 minuter. Märker du att pajen får för mycket färg under gräddning, täck den med grillfolie/ ugnsfolie.
När pajen är färdiggräddad, ställ den kallt i kylskåpet och låt den svalna innan servering.
Ni som är med mig på instagram vet att jag håller till i huvudstaden nu ett par dagar. Det är tydligen här alla viktiga jobbmöten befinner sig. Status just nu är att flera möten redan är avklarade, och kalendern är fullbokad även idag, imorgon & två på onsdag innan det bär av hem. Ja sen åker jag tillbaka hem till småstaden igen. Annars är nu sommarlovet slut och det känns som barnen har vuxit ett helt år sedan skolavslutningen. Nomi börjar 2:an idag, Melvin börjar 5:an, Thelma börjar 9:an och Jacob sitt andra året på gymnasiet. Ja, om ett år är sonen alltså 18 år, helt galet! Annars är det måndag idag, måndag likamed vegetariskt middag för många.
Dagens vegetariska tips är dessa godingar. Kanske passar ännu bättre som Mellis med tanke på att det är äpplen i dem. Men vill ni göra dem mindre söta och mer matiga så skippa grädden & riv ner lite morötter.
Mums
Det här behöver du: smör till stekning
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
2 msk strösocker ( eller mer om det är syrliga äpplen)
1 ägg
2 1/2 dl mjölk
2 stora rivna äpplen
Serveras med lättvispad grädde
Gör så här: Blanda de torra ingredienserna först i en bunke. Knäck ner ägget och vänd ner lite i taget av vätskan
rör tills du har en slät och klumpfri smet. Skala och riv ner 2 äppel. Hetta upp en stekpanna med smör och stek plättar.
Tre i taget brukar vara lagom.
Gör så här
Ställ ugnen på 225 grader. Ta fram en djup ugnsplåt. Vispa ihop ingredienserna till pannkakan i en skål. Vispa tills smeten är slät. Lägg ett bakplåtspapper i ugnplåten och smörj med smör / olja på pappret och kanterna. Häll över pannkakssmeten i formen och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills den får lite färg och har stannat till.
Under tiden värmer du upp färsen och vänder ner ketchup,
färskost eller crème fracihe tills du får en krämig och fin tacofärs. Bred över tacofärsen över pannkakan, och riven ost. Spara 1 dl ost till garnering.Rulla ihop pannkakan från kortsida till kortsida. Toppa med den sista osten och ställ in i mitten av ugnen i 10 minuter eller tills tacorullen är gratinerad.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet:
Det här behöver du till cirka 40 stycken snittkakor:
220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Knäckströssel ( finns att köpa vid strösslet i matbutikerna )
Gör dina snittar så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela i tre längder och platta ut varje längd. fördela ut strössel över och tryck lite med handen så att de fastnar.
Ställ in kakorna i mitten av ugnen och grädda i cirka 10-12 minuter.
Ta ut och låt svalna något innan du skär upp dem i snitt. Men låt dem inte kallna, då spricker de gärna.
Vi hade lite kylskåpstömning idag,
och det vart ingen dålig lunch det här inte.
Detta hade jag :
skruvpasta
grön pesto
smör
1 bit oxfile
sparris
paprika
Gjorde så här:
Kokade pastan enligt anvisningarna på förpackning. Hettade upp en panna och fräste sparris och paprika, skar upp oxfilen i små bitar och fräste den också. Hällde bort vattnet från pastan och rörde ihop den med ett par msk grön pesto.
Vände ner allt i pannan med oxfilen.
Vi åkte från stugan redan vid lunch idag. Stannade till i Kalmar hälsade på hos systerdottern Fanny en liten stund. Sedan åkte vi raka vägen hem för att Nomi inte skulle missa sin fotboll idag klockan fem. Hon ville hinna träffa alla fotbollskompisar innan cupen på söndag. Fötterna har växt i sommar konstaterade vi, så imorgon blir det att köpa nya fotbollsskor. Melvin är hos sin kompis Isak och sover över inatt, och Jacob & Thelma är hos sin pappa. Så det är tomt hus här med bara vi & Nomi hemma, och ja Molly såklart. Så nu letar vi efter en familjefilm att kika på med massa fredagsgodis.
Lite helgblommor fick flytta in i vardagsrummet.
Och nytt doftljus plockade jag fram, ett som Jonathan köpte långt innan sommaren. Nu när hösten kommer så är det mycket doftljus och värmeljus som går åt här hemma. Tipsa mig gärna om era favvisar- de måste dofta länge 🙂