Veckomatsedel


Måndag
Grön ärtsoppa
Tisdag Laxgryta med sötpotatis
Onsdag Ost- & skinkpaj
Torsdag Korvstroganoff a la Thai
Fredag Tacorulle

IMG_6766
Det här behöver du till ugnspannkakan

5 ägg
7 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
rapsolja/ smör till formen

Tacofyllningen
600 gram stekt & kryddad tacofärs
100 gram philadelphiaost ( eller creme fraiche)
1 msk ketchup
3 dl riven ost

Gör så här
Ställ ugnen på 225 grader. Ta fram en djup ugnsplåt. Vispa ihop ingredienserna till pannkakan i en skål. Vispa tills smeten är slät. Lägg ett bakplåtspapper i ugnplåten och smörj med smör / olja på pappret och kanterna. Häll över pannkakssmeten i formen och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills den får lite färg och har stannat till.
Under tiden värmer du upp färsen och vänder ner ketchup,
färskost eller crème fracihe tills du får en krämig och fin tacofärs. Bred över tacofärsen över pannkakan, och riven ost. Spara 1 dl ost till garnering.Rulla ihop pannkakan från kortsida till kortsida. Toppa med den sista osten och ställ in i mitten av ugnen i 10 minuter eller tills tacorullen är gratinerad.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet:

IMG_5317 (1)

Det här behöver du till cirka 40 stycken snittkakor:
220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Knäckströssel ( finns att köpa vid strösslet i matbutikerna )

Gör dina snittar så här:

Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela i tre längder och platta ut varje längd. fördela ut strössel över och tryck lite med handen så att de fastnar.

Ställ in kakorna i mitten av ugnen och grädda i cirka 10-12 minuter.
Ta ut och låt svalna något innan du skär upp dem i snitt. Men låt dem inte kallna, då spricker de gärna.

Fungerar utmärkt att frysa in också.

 

0
1 kommentar

Oxfile med pasta & pesto

Vi hade lite kylskåpstömning idag,
och det vart ingen dålig lunch det här inte.

IMG_5363
Detta hade jag : 
skruvpasta
grön pesto
smör
1 bit oxfile
sparris
paprika

Gjorde så här: 
Kokade pastan enligt anvisningarna på förpackning. Hettade upp en panna och fräste sparris och paprika, skar upp oxfilen i små bitar och fräste den också. Hällde bort vattnet från pastan och rörde ihop den med ett par msk grön pesto.
Vände ner allt i pannan med oxfilen.

Klart! Värsta festmåltiden ju.

0
2 kommentarer

Fredagskväll hemma i stan

Fredagskväll hemma i stan, 

Vi åkte från stugan redan vid lunch idag. Stannade till i Kalmar hälsade på hos systerdottern Fanny en liten stund. Sedan åkte vi raka vägen hem för att Nomi inte skulle missa sin fotboll idag klockan fem. Hon ville hinna träffa alla fotbollskompisar innan cupen på söndag. Fötterna har växt i sommar konstaterade vi, så imorgon blir det att köpa nya fotbollsskor.  Melvin är hos sin kompis Isak och sover över inatt, och Jacob & Thelma är hos sin pappa. Så det är tomt hus här med bara vi & Nomi hemma, och ja Molly såklart. Så nu letar vi efter en familjefilm att kika på med massa fredagsgodis.

Lite helgblommor fick flytta in i vardagsrummet.
IMG_1936

Och nytt doftljus plockade jag fram, ett som Jonathan köpte långt innan sommaren. Nu när hösten kommer så är det mycket doftljus och värmeljus som går åt här hemma. Tipsa mig gärna om era favvisar- de måste dofta länge 🙂

IMG_1930

Trevlig kväll till er!

0
6 kommentarer

Koka äppelkräm

Vi fortsätter här på bloggen i tema äppel.
Jag har så gott om det just nu så det vore tråkigt att inte passa på.

God äppelkräm, som kan serveras både ljummen och kall. Eftersom min frukt är rosa, så får jag så vacker färg på krämen.
IMG_1684

Det här behöver du till 4 portioner :

6-8 små äppel ( 4 stora )
4 1/2 dl kallt vatten
4 msk strösocker
2 msk potatismjöl + 1 / 2 dl vatten

( ev. smaksättning av 1kanelstång )
Denna fiskas upp efter koktiden.

Gör så här :
Skala och skär frukten i lagomsmå bitar , mät upp vatten och socker i en kastrull. Låt sjuda upp på svag värme i ca 5- 10 minuter, så frukten mjuknar. Rör ut potatismjölet med vattet och häll under omrörning i potatismjölsblandningen.
Rör om under tiden det sjuder upp igen, när det precis kokat upp – dra det åt sidan och låt det svalna .

Sedan är den klar att serveras med kall mjölk

IMG_1699

0
3 kommentarer

Recept på äppelmos

Haha… Jag hade varit duktig och tidsinställt ett inlägg till er så här på morgonen. Men hade råkat skriva i 2017. Jo, det är ju ett tag kvar tills dess. Så nu försöker vi igen, med rätt årtal.

Enkelt och gott till frukostgröten eller filen.
Nu kokade jag inte så mycket, men det går med fördel att dubbla eller trippla receptet. För äppelmoset går bra att frysa in.

IMG_1657 IMG_1718 (1)
Hur mycket du behöver söta beror på hur sura / syrliga dina äpplen är. Mina är rätt söta så jag tyckte gott och väl att det räckte med 3 dl.

Det här behöver du :
1 kilo äpplen
3/4 dl vatten
3-4 dl strösocker

Så här gör du:
Skala och kärna ur äpplena. Skär i små bitar och lägg ner i en gryta. Häll över vattnet och låt småkoka tills äpplen är riktigt mjuka ( 15 minuter ) Mosa eller mixa äpplena slätt, och låt koka upp på nytt tillsammans med sockret. Låt sjuda ytterligare ett par minuter innan du häller upp moset i rena glasburkar.

Håller i kylskåp upp till 2 veckor.

0
6 kommentarer

Regning dag på öland

 

Godkväll i stugorna,

Här har det regnat väldigt mycket idag. Men det behövdes verkligen, så jag ska inte klaga för det. Och här ser ni att vi har fullt med äpplen, även om det börjar trilla ner allt fler och fler. Så idag har jag bakat och kokat kräm & mos. Sen i eftermiddag slutade det äntligen regna, och Nomi vill cykla till fåren. Så det gjorde vi.

IMG_1878 (1)

Förresten vår gamla vedbod här till höger på bild. Vad tror ni om den… Vad skulle ni gjort ? Vi har funderat fram och tillbaka vad man ska kunna använda den till ( eller om vi ska ta bort den) Kan det vara möjligt att bygga in en bastu i den?
Eller är den helt enkelt för gammal och skruttig. Tänkte annars att den är rätt charmig, och att man kunde öppna upp på kortsidan mot ängen, med stora glaspartier och bara bygga någon kvadrats bastu och så en liten altan där runt om…. Vad tror ni som vet, är det är det ens möjligt när det är så gammalt virke som det är i denna. Vi ska ta hit snickare som ska kika på det, för annars tittar vi på att bygga en liten rund bastu, ni vet sådan som man beställer i byggsats. Och det kanske blir fint det också.

IMG_1874

All fallfrukt som trillat ner är vacker att lägga i korgar och ställa på bänkar eller på trappen.
På tal om trapp så väntar vi hem vår stentrapp till framsidan nu till hösten, kommer bli så snyggt.

IMG_1877 IMG_1884

En cykeltur i skogen, bland en och annan vattenpöl.

IMG_1889

Vi brukar gå förbi och klappa fåren minst en gång om dagen,
så nu börjar de känna igen oss när vi kommer.

IMG_1893 IMG_1898

Nu ska jag sätta mig och redigera lite bilder, från dagens alla fotograferingar.
Hann med många mer recept än jag räknat med idag, vilket är trevligt iochförsig

Bästa torsdagen till er! 

0
10 kommentarer

Äppelpaj med kanelcrunch

 

Vi bakade en grymt god äppelkaka igår, som vi tog med till lillasyster med familj och bjöd på.
Man kan inte få för många paj-recept, eller hur!

IMG_1568
Det här behöver du till botten:
Smör + ströbröd ( till formen)
150 gram rumsvarmt / mjukt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1/2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3-4 små äppel

Kanelcrunch:
100 gram mjukt smör
2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1/2 msk kanel
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smörj & bröa en form på cirka 26 cm.
Rör ihop det mjuka smöret med sockret, vänd ner äggen & mjölken under omrörning. vänd ihop mjöl + bakpulver och arbeta ner i smeten. Vänd upp smeten i formen, skala och klyfta upp små bitar av äpplena och tryck ner i formen.

Pajen på väg in i ugnen…..

IMG_1593 (1)

Rör ihop alla ingredienser till crunchet och fördela ut över pajen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40- 50 minuter.

Serveras med vaniljvisp eller glass.
IMG_1636 (2)

0
5 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Lax med citronsås & räkor

Godmorgon där ute,

Hoppas din dag har börjat riktigt fint. Vi ställde klockan idag, för att vakna i god tid. Detta sommarlov har vi verkligen haft sovmorgon nästan varje dag. Lyxigt.
Idag ska vi iväg till lillasyster och vara barnvakt några timmar idag. Sedan ska jag prova en drös med nya äpple-recept, jag har ju som sagt hur mycket frukt som helst.

IMG_0784

Det här behöver du till 4 personer:
4 portionsbitar lax
Citronsås:
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 msk hummerfond
1 citron
nyskalade stora räkor

Gör så här: 
Börja med att ställ ugnen på 200 grader. Lägg den tinade laxen i en ugnssäker form. Gör citronsåsen i en kastrull. Värm upp grädde, crème fracihe och fond, riv ner det gula skalet och pressa ner citronsaft efter egen smak och tycke. 1-2 msk citronsaft hade jag i min sås. Häll citronsåsen över laxen. Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills laxen är klar.
Toppa med nyskalade räkor och servera genast.

Smaklig spis

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  
Och här kommer dagens tips med finfina hotell-lakan. För bara 129 kronor!!
KLICKA HÄR
Värsta klippet, ju.

4
Prenumerera

14 COMMENTS
äldsta
7
8 kommentarer

Pastasås toppad med knaperstekt bacon

Hej där raringar,

Här kommer ett litet tidsinställt inlägg. Vi är på väg till Kalmar för att träffa min systerdotter Fanny (och hennes katter) Nomi vaknade extra tidigt idag bara för att hon visste att vi skulle träffa dessa två busiga kattungar. Detta med olika sorters djur är det bästa hon vet…. Sen blir det en tur på stan och kanske ett besök på IKEA innan vi åker hem. Man får passa på när man ändå är i närheten.

Mitt middagstips till er är en god & krämig ostsås som jag toppat med knaperstekt bacon

IMG_0654

IMG_0659 (1)

Det här behöver du till 4 portioner:

5 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/4 –  1/2  dl vetemjöl
50 gram smör
1/2  dl riven ost
riven muskotnöt
salt och peppar
ev. 1-2 msk chilisås

Serveras med pasta

Gör så här :
Klipp och Knaperstek baconet.
Smält smöret och häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp mät sedan upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, blanda ner detta i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också medan såsen sjuder. Använd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig. Riv ner lite muskotnöt. Salta och peppra och vänd ner lite chilisås, och låt sjuda ett par minuter. Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.  Häll sedan över ostsåsen pastan och strössla över baconet.

Serveras med en god sallad

0
1 kommentar

Västkustsoppa

En ljuvlig räksoppa med lite smak av citron

IMG_0807

 

Till 4 portioner västkustsoppa :
Det här behöver du :
500 gram oskalade räkor
1 gul lök
1 morot
1/2 röd chilifrukt
olivolja
1/2 msk tomatpure
3 msk vetemjöl
salt, peppar, cayennepeppar
3 dl vatten
3 msk koncentrerad hummerfond
100 gram philadelphiaost
5 dl vispgrädde
1 msk finhackad dill
pressad citron

Gör så här:

Skala räkorna – men spara skalen /renset . Skala och finhacka löken, moroten och chilifrukten-hetta upp olivolja i en kasrull och fräs detta glansigt. Tillsätt tomatpure och alla räkskalen. Strö över mjöl och häll sedan i vatten, och fond  Låt sjuda i 5 minuter. Sila sedan soppan och häll tillbaka i kastrullen vänd ner, philadelphiaost grädde och låt sjuda upp. Vänd ner finhackad dill och smaka av med salt, ev. lite och cayennekrydda och pressad citron.

När du är nöjd med smakerna så tar du bort från plattan och serverar i djupa skålar.
Fördela ut räkorna och smaklig måltid.

4
7 kommentarer