Kiwi Zespri

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED KIWI ZESPRI

 

Godmorgon vänner,

Ofta försöker jag unnande mig en extra god & bra start på dagen. Frukosten är dagens viktigaste mål och idag får jag presentera den i samarbete med Zespri. Jag vaknar alltid vrålhungrig. Jag har så svårt att förstå att en del inte kan äta alls, när jag skulle kunna äta hur-mycket-som-helst. På helgerna dukar vi upp som en liten mini hotell-frukost, så mysigt när man inte behöver stressa. Kiwi är så gott att ha till frukosten. Här över en stor tallrik med yoghurt & krispig granola och massa skivad grön kiwi över. Jag vill även ha lite kokta ägg, smörgås & kaffe såklart. Mums!

IMG_3405

Visste ni att det fanns olika sorters kiwi?
Jag gillar den gröna allra bäst, men barnen har precis upptäckt den gula kiwin. Och de är helt tokiga i den. Vi visste knappt att den fanns till för ett par veckor sedan. Den gula är sötare & mildare än den gröna kiwin. Har ni provat?

IMG_3473

IMG_3450

Den gula kiwin åker ner i skolväskan var och varannan dag. Med ett kiwiskydd runt om, samt ett litet bestick.
På den ena sidan av besticket kan man ”såga upp” kiwin med och den andra använda som sked. Mycket poppis!

Gul Kiwi kanske är ett extra bra litet tips till er som har barn som inte gillar den vanliga skolfrukten ( äppel & päron )
En roligare och godare frukt helt enkelt… Eller ja hur var det nu… Är kiwi en frukt eller ett bär?  Den eviga frågan.. Haha!

IMG_3321

0
12 kommentarer

Kycklinggryta med soltorkade tomater

Middagstips som passar både LCHF:are som föredrar blomkålsris, eller för er som föredrar vanligt ris.
En smakrik gryta som uppskattas av stora som små.

Kycklinggryta soltorkade tomater

Jag valde soltorkade tomater som var mkt kryddade. För att få mer sting i såsen.

Det här behöver du till 4 personer:
smör
600 gram strimlad kyckling
1 liten riven charlottenlök
salt & peppar
2 msk tomatpure
3 dl creme fraiche
1/2 dl vispgrädde
1 msk kycklingfond
1 1/2 msk kinesisk soja
2 msk olja från soltorkade tomater
100 gram soltorkade tomater

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med smör och fräs löken tills den blir glansig. Vänd i den strimlade kyckling och stek den klar med salt & peppar Vänd ner tomatpure,och vänd runt. Rör ner crème fraîche, grädde, fond & kinesisk soja och låt allt sjuda ihop.
Hacka tomaterna smått och rör ner den tillsammans med oljan.

Klart att servera.

3
10 kommentarer

Oreosemifreddo

En oreosemifreddo som är så lätt att göra och uppskattas av alla kakmonster.
Semifreddo betyder halvtinad, och så serveras denna glasstårta bäst!

IMG_2971

Det här behöver du:
5 dl vispgrädde
1 burk med sötad kondenserad mjölk ( cirka 400 )
maränger
2 paket oreo

Mini-oreos + maränger för dekorering

Gör så här:
Vispa grädden tills den bildar toppar, vänd ihop med den kondenserade mjölken. Rör tills du har en jämn smet.
Plasta en sockerkaksform och varva oreos, små maränger med glass-smeten där i. Frys in över natten.
Ta fram en 15- 20 minuter innan servering och dekorera med massa minioreos & små maränger.
Serveras med fördel lite halvtinad.

Mums

 IMG_2226

IMG_2916

2
6 kommentarer

Vad blir det för mat?

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED SJUAN

Vi är många som gillar att kolla på matprogram, för det ger så mycket inspiration & matgläde. Därför var det roligt att tacka ja när jag fick förfrågan om det här samarbete med sjuan. För nu börjar snart den nionde säsongen av: Vad blir det för mat? med Per Morberg. Vår matglade tv-kock behöver väl ingen större presentation gissar jag. Han är ju även skådespelare, programledare och har varit domare i Sveriges Mästerkock. Jag har fått se några förhandsavsnitt och som vanligt bjuder Morberg på härlig tv-underhållning. Det är spontant, djärvt, roligt & svettigt i det stora köket i sörmland, och det kommer en del intressanta gäster på besök. Det lagas husmanskost med internationella influenser, och recepten kan ni senare hitta på köket.se.

Vad blir det för mat?
1:a avsnittet sänds 1 September
Klockan 21.00 på Sjuan
Och på tv4play som du hittar HÄR

Missa det inte, för det kommer inte jag att göra!

pälle

Vill ni kolla in trailern för programmet så har ni den här:

0
2 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Smörgåstårta deluxe

Hej där,

Jag vet inte hur det är med er, men jag är mycket svag för smörgåstårtor. Jag vill ha mycket fyllning & ännu mera topping, då blir den som bäst. Det är inte alls svårt att baka egen, men det krävs att man förbereder den dagen innan. En smörgåstårta behöver ett dygn i kylskåp för att gojsa ihop sig ordentligt! Men innan receptet så kommer dagens tipselitips

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Sedan har jag precis börjat samla på en ny servis, hur sött?! Älskar.
Klickar hem två- tre nya tallrikar / koppar varje månad. Ser fram emot att börja duka med denna.

Klicka här för porslinet

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Här kommer receptet på min smörgåstårta deluxe. IMG_3055 IMG_3064


Bröd:
landgång
alternativt rostbröd

Till fyllningen runt tårtan
3 dl vispad grädde
2 dl creme fraiche
1 / 2 dl majonnäs

Skinkfyllning :
ca 400 gram röktskinka
1 dl creme fraiche
100 gram philadelphiaost
finhackad rödlök efter eget tycke
salt och peppar

Leverpastejsfyllning :
1 1/2 dl leverpastej
1 1/2 dl creme fraiche
1/2- 1 dl boston gurka

Toppa med te.x
räkor
ost
skinka
tomater
gurka
sallad
dill

Gör så här :
Rör ihop de olika rörorna. Jag gjorde 2 lager med skinkfyllning. Smöra landgångsbröden. Jag hade fyra bröd dv.s 3 lager med fyllning. Bred på mycket fyllning, så blir tårtorna saftiga. För mina mått på smörgåslängden gick detta åt, men behövs mer fyllning så går det snabbt att blanda till under tiden man fixar.  Ställ sedan in smörgåstårtan i kylskåp över natten, så den får stå och dra till sig

Garnera smörgåstårtan innan servering!

6
19 kommentarer

Chilicheese-fyllda Högrevsburgare

Godmorgon,

Jag och Molly ska alldeles snart ge oss iväg på den dagliga morgonrundan. Kyligt och friskt i luften idag, ljuvligt vädret för morgonpromenad. Kikar förbi för litet middagstips till er som önskar det. Få saker är så gott som riktigt grillade saftiga högrevsburgare. Det skulle möjligtvis vara chilicheese-fyllda sådana. Funkar såklart att steka också, men grillat är godast tycker jag. För att få dem extra saftiga har jag lärt mig att inte salta smeten, utan att salta burgarna när de börjar bli färdiggrillade. Så att saltet inte ”torkar” ut burgarna. Ett smart tips jag fick från en läsare här!

IMG_2788 (1)
Till 4 stora burgare behöver du: 
800 gram högrevsfärs
2 msk oxfond
8-10 droppar worcestershiresås

Fyllning: 
1 dl riven smakrik ost
finhackade röda & gröna jalapenos

Gör dina burgare så här: 
Rör ihop färsen med fond, worcestershiresåsen, och forma till burgare.
Dela upp färsen på fyra och gör en grop. Fyll med oströran och baka ihop till en burgare.
Grilla dem och servera med goda briochebröd.

IMG_2726 IMG_2724

0
5 kommentarer

Enkelt & gott

Hej där, 

Kikar förbi med lite gottetips så här på kvällskvisten.
Glass med hembakade kaksmulor och kolasås och en & annan sked med lättvispad grädde. Ibland är det enklaste det godaste. Och jag tycker att det var gulligt att servera detta i söta koppar.  Hemlagade kaksmulor finner du  HÄR

 IMG_1802

IMG_1811

0
1 kommentar

Kaksmulor till glass & andra efterrätter

Kaksmul som är gott att ha i många efterrätter blandannat i cheesecakes och glass.
Jag brukar göra egna kaksmulor och förvara i en glasburk med lock. Fungerar även toppen att frysa in.

IMG_1795 IMG_1783 (1)

Det här behöver du:
75 gram smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker
1 msk sirap

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop alla ingredienser och platta ut på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
Ställ in i mitten på ugnen i cirka 10- 15 minuter. Ta ut och låt svalna helt, och smula sedan ner alltihopa i en burk.

3
3 kommentarer

Rågsiktsfrallor

I helgen bakade jag bröd till frukosten, det känns extra mysigt när doften av hembakat sprider sig. Detta är lättbakade rågsiktsfrallor som jag bakat många gånger tidigare. Det bästa är att man kan förbereder degen kvällen innan. Ungefär 10-12 timmar i kylskåp brukar jag låta degen stå. Vill man inte baka så många så går det utmärkt att halvera receptet.

IMG_2690

Det här behöver du till 20 stycken:
1 paket jäst ( osötad )
5 dl kallt vatten
1 msk honung
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt
cirka 10 dl rågsikt

Gör så här:
Rör ut jästen med vattnet, rör ner honung, olivolja, flingsalt & mjölet. Arbeta ihop i fem minuter med bakmaskin eller rör kraftigt för hand. Täck med bakhandduk och ställ in i kylskåpet över natten.  På morgonen sätter du ugnen på 225 grader, Ta ut degen på mjölat bakbord. Den ska inte knådas utan skär bara degen i bitar med hjälp av vass kniv eller degskrapa. Doppa dem i mjöl och lägg på bakplåtsklädd ugnsplåt. Jag gjorde några snitt på ytan med en vass kniv, tycker de blir snyggt. Ställ in i mitten av ugnen och grädda dem i 15- 20 minuter. Eller tills de får en fin gyllene färg.  

Och de frallor som inte går åt fryser du bara in, och tinar sedan vi valt tillfälle på en 50 grader i ugnen. De blir som nybakade igen.

IMG_2736 (1) IMG_2738 (1)

0
8 kommentarer

Hälsans Kök

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED HÄLSANS KÖK


Hej där,

Nu när vardagen rullar igång igen efter semestertiderna så uppskattas snabblagad mat. I samarbete med Hälsans kök som dessutom är vegetarisk / vegansk så har jag provat fram lite nya smarriga recept till er. Att äta vegetariskt en dag i veckan tycker inte jag är någon uppoffring- tvärtom så blir veckomatsedeln mer varierad och roligare. Extra plus att man gör något bra för miljön.

Det är just efter skolan och innan fritidsaktiviter som dessa lätta middagstips är extra tacksamma. Både Melvin & Nomi spelar innebandy, och efter träningarna så är de hungriga. Och maten ska gå snabbt att laga.

IMG_7355

Alltid roligt så länge barnen tycker det är roligt att vara med & fixa i köket.
Jag lagade maten medan Nomi dukade och gjorde fint med servetter.
Thelma gjorde salladen och plockade in lite blommor till bordet.

IMG_7745

Det finns olika korvar i utbudet hos Hälsans Kök.

IMG_8665

Det här behöver du till 4 personer: 
smör eller olja att steka i
1 förpackning med Sojakorv från Hälsans Kök ( a 300 )
1 msk tomatpure
2 1/2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk ketchup
salt & peppar

Gör så här: 
Slanta korven och fräs den i en panna tills den får fin färg. Vänd ner tomatpure och rör om.
Vänd sedan ner grädde, crème fraîche och ketchup. Låt allt sjuda upp. Smaka av med salt & peppar och servera med kokt ris eller valfri pasta

Och såklart en god sallad

IMG_7743 IMG_7603 IMG_7556

IMG_7528

0
2 kommentarer