Kaksmulor till glass & andra efterrätter

Kaksmul som är gott att ha i många efterrätter blandannat i cheesecakes och glass.
Jag brukar göra egna kaksmulor och förvara i en glasburk med lock. Fungerar även toppen att frysa in.

IMG_1795 IMG_1783 (1)

Det här behöver du:
75 gram smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker
1 msk sirap

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop alla ingredienser och platta ut på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
Ställ in i mitten på ugnen i cirka 10- 15 minuter. Ta ut och låt svalna helt, och smula sedan ner alltihopa i en burk.

3
3 kommentarer

Rågsiktsfrallor

I helgen bakade jag bröd till frukosten, det känns extra mysigt när doften av hembakat sprider sig. Detta är lättbakade rågsiktsfrallor som jag bakat många gånger tidigare. Det bästa är att man kan förbereder degen kvällen innan. Ungefär 10-12 timmar i kylskåp brukar jag låta degen stå. Vill man inte baka så många så går det utmärkt att halvera receptet.

IMG_2690

Det här behöver du till 20 stycken:
1 paket jäst ( osötad )
5 dl kallt vatten
1 msk honung
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt
cirka 10 dl rågsikt

Gör så här:
Rör ut jästen med vattnet, rör ner honung, olivolja, flingsalt & mjölet. Arbeta ihop i fem minuter med bakmaskin eller rör kraftigt för hand. Täck med bakhandduk och ställ in i kylskåpet över natten.  På morgonen sätter du ugnen på 225 grader, Ta ut degen på mjölat bakbord. Den ska inte knådas utan skär bara degen i bitar med hjälp av vass kniv eller degskrapa. Doppa dem i mjöl och lägg på bakplåtsklädd ugnsplåt. Jag gjorde några snitt på ytan med en vass kniv, tycker de blir snyggt. Ställ in i mitten av ugnen och grädda dem i 15- 20 minuter. Eller tills de får en fin gyllene färg.  

Och de frallor som inte går åt fryser du bara in, och tinar sedan vi valt tillfälle på en 50 grader i ugnen. De blir som nybakade igen.

IMG_2736 (1) IMG_2738 (1)

0
8 kommentarer

Hälsans Kök

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED HÄLSANS KÖK


Hej där,

Nu när vardagen rullar igång igen efter semestertiderna så uppskattas snabblagad mat. I samarbete med Hälsans kök som dessutom är vegetarisk / vegansk så har jag provat fram lite nya smarriga recept till er. Att äta vegetariskt en dag i veckan tycker inte jag är någon uppoffring- tvärtom så blir veckomatsedeln mer varierad och roligare. Extra plus att man gör något bra för miljön.

Det är just efter skolan och innan fritidsaktiviter som dessa lätta middagstips är extra tacksamma. Både Melvin & Nomi spelar innebandy, och efter träningarna så är de hungriga. Och maten ska gå snabbt att laga.

IMG_7355

Alltid roligt så länge barnen tycker det är roligt att vara med & fixa i köket.
Jag lagade maten medan Nomi dukade och gjorde fint med servetter.
Thelma gjorde salladen och plockade in lite blommor till bordet.

IMG_7745

Det finns olika korvar i utbudet hos Hälsans Kök.

IMG_8665

Det här behöver du till 4 personer: 
smör eller olja att steka i
1 förpackning med Sojakorv från Hälsans Kök ( a 300 )
1 msk tomatpure
2 1/2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk ketchup
salt & peppar

Gör så här: 
Slanta korven och fräs den i en panna tills den får fin färg. Vänd ner tomatpure och rör om.
Vänd sedan ner grädde, crème fraîche och ketchup. Låt allt sjuda upp. Smaka av med salt & peppar och servera med kokt ris eller valfri pasta

Och såklart en god sallad

IMG_7743 IMG_7603 IMG_7556

IMG_7528

0
2 kommentarer

Lite nytt (och gammalt) hem

Söndagskväll och regn över småstaden,

Men det gör ingenting, det är så mysigt att tända blockljus & doftljus i varje rum. Hann med en powerwalk mellan regnskurarna, och känns att det är mycket kyligare i luften idag. Så idag är det varma mjukiskläder & raggstrumpor på och funderar på om jag ska tända en brasa. Tänkte visa lite nytt jag köpt hem, inget märkvärdigt men ni brukar gilla lite småtips. Eftersom jag kommer få så mycket frågor vart allt är köpt så skriver jag in det med en gång. Både nytt och gammalt : Den vita skänken köptes på ellos för över ett år sedan, den är lika tung & rejäl som den ser ut. Supernöjd.

IMG_2556

Snygga ljusstakar i ”silver” från Mio, och en söt lite hundstaty också därifrån.

IMG_2544
Glasvasen med rosorna är gammal, och inköpt på blomsterlandet. Brukar mest använda den som ljuslykta, men funkar som både och. ”Tegelväggen” är prydnadssten som vi målat över, men vi funderar på att knacka ner den och ha någon fondtapet eller måla väggen i en mörkare grå.

IMG_2568

Knäppte en bild på soffgruppen, inget nytt här men vi är på jakt efter lite kuddar / kuddfodral både hit och till tv-rummet uppe.
Mattan är en måttbeställd heltäckningsmatta, soffbordet från artwood.

IMG_2584

Denna stora vita prydnasvas hittade vi på Mio, gillade att den var så stor.
Ljusstake på fot från blomsterlandet säkert 5 år gammal, runda ljuslyktor köpte för mååånga år sedan på gekås.
Den vita skänken är ett fynd på blocket, köpte den färdigmålad och allt. Så smidigt!

IMG_2491 IMG_2472

Nu ska vi packa klart gymnastikkläder & skolväskor inför morgondagen,

Trevlig kväll på er! 

0
16 kommentarer

Räkomelett med dillstuvning

Häromdagen blev jag bjuden på en riktigt god räkomelett med dillstuvning till lunch.
Receptet är lite ändrat men kommer annars från Leif Mannerström. Riktigt gott och mättande och denna står man sig på länge. En klassisk LCHF- rätt med andra ord.

IMG_2339

Till omeletten: 
4 ägg
3 msk grädde
salt & peppar
smör till stekning

Till stuvningen: 
1 dl vispgrädde
100 gram philadelphiaost
2 msk finhackad dill
salt
1 dl riven ost

Toppa med handskalade stora räkor

Gör så här:
Vispa ihop äggen med grädden i en skål. Hetta upp en stekpanna och stek omeletten på medelvärme tills den har stelnat.
Under tiden värmer du upp en kastrull och låter grädde, philadelphiaost sjuda upp, smaka av med dill & salt och dra bort från värmen. Vänd ner osten och rör om tills allt har smält.  Häll detta över omeletten och fördela ut räkorna.

Klart att servera.

IMG_2362

Och sedan har ni frågat på Instagram om mina favoritparfymer,
Tänker att jag tipsar om det här :

Hej där raringar,
På mina frågestunder får jag ofta frågor om vilka parfymer, smink och hudvårdsprodukter jag använder.
Tänkte jag kunde börja med mina favorit-parfymer, jag använder en parfym för varje tillfälle. Just nu i min parfymhylla har jag dessa dofterna hemma. Och jag såg dessutom att massor av mina godingar var på rea nu, först ut är Dolce & Gabbana Light Blue. Så gooood.

KLICKA HÄR

Andra favoriter som jag alltid har i parfymhyllan är clean, gillar ALLA deras dofter.
Och man blir så glad när det är R E A 😉
Lätt friskt och fräscht. KLICKA HÄR :


Min vardagsparfym som jag alltid har med mig i handväskan. Äääälskar.
KLICKA HÄR

Ja jag vill ha massa parfymer hemma, har en för varje tillfälle.
Och denna doftar bara så friskt & citusfräscht.
KLICKA HÄR

Sist men inte minst så är det denna goding.
KLICKA HÄR

3
9 kommentarer

Veckomatsedel

En tidig veckomatsedel kommer här.
Hoppas ni hittar något ni gillar.

Måndag: Grekisk sallad med fetaost & oliver 
Tisdag Pestolax med rostade pinjenötter
Onsdag Lufsa med bacon
Torsdag Fiskgryta med potatis 
Fredag Chicken Oscar

aa2 (1)

Du behöver till 4 personer
8 tunna kycklingfileer
Smör
Pommes
Bearneiesås – recept här (om du vill göra egen)
2 knippe grön sparris
1 burk med kräftstjärtar

Gör så här:
Sätt på ugnen och ställ in pommes:en tills de får en fin krispig yta. Jag brukar ringla på ordentligt med rapsolja för den lite mer friterade ytan. Smörstek kycklingen klar och koka sparrisen. Lägg upp & servera som bilden ovan.

  • * * * * * * * * * * * * * * *

    Och så något gott till kaffet : Sega lingonsnitt


    Det här behöver du:
    200 gram smör
    3 msk sirap
    5 dl vetemjöl
    1 1/2 dl strösocker
    1 1/2 tsk bakpulver
    1 msk vaniljsocker
    1 1/2 dl frysta lingon

    Gör så här:
    Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
    Rör ihop socker och smör mjukt och arbete i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på två och rulla ut till länger. Nu kan du baka in de frysta lingonen.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
    Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

0
6 kommentarer

Räktacos

Godkväll! 

Idag har vi fått ännu en helt stålande sommarkväll. Så idag blir det högrevsburgare på grillen i briochebröd. Men mer om dem lite senare, vi provade en ny variant och jag tror att de blir riktigt goda. Nu tänkte jag tipsa om en skaldjursrätt, eller har ni provat räktacos än? Om inte vill jag nog våga påstå att ni har missat något. Detta är grymt gott och faktiskt extra kul att kunna variera denna tacoskväll som många utav oss har varje vecka. Haha..

IMG_2435
Jag bjöd på samma tillbehör som vi brukar ha till tacos.
Ja ni vet det där vanliga:
Hårda bröd
Mjuka bröd
blandad sallad
gurka
paprika i olika färger
rödlök
sockerärter
avokado
tomat
jalapenos

Istället för vanlig kall sås hade vi chiliaioli till
recept finns HÄR

Själva räkorna gjorde jag så här: 
1 kilo stora räkor med skal
1 liten finhackad lök
1 finhackad röd chilifrukt
2 msk olivolja
1/2 kruka med koriander
citronsaft
flingsalt

Skala räkorna hacka lök, chilifrukt & koriander och rör ihop med olivolja och lite citronsaft.
Jag hade rätt mycket citron, jag gillar det syrligt. Men prova er fram till vad ni gillar.

IMG_2368 IMG_2373

0
1 kommentar

Lindas Matbröd

Hej hej,

Kikar förbi er här mellan trädgårdsarbete & en gofika på altanen. Barnen har kompisar, och vi tänkte passa på att äta upp det sista av glasstårtan med oreo. Och nu när hösten snart är på väg så är det så mycket roligare att stå inne i köket och laga mat men framförallt att baka! Brödbak är något som jag vill göra mycket mera här till bloggen. Och speciellt när den här inspirerade boken damp ner i min låda, här hittade jag massa nya tips inför hösten.

Det är min vän och blogg”kollega” Linda som har gett ut en helt underbar bok med matbröd. Superfin är den.
Och nu längtar jag ännu mer tills jag får hålla i min egen kakbok, men den är det inte släpp på förrän den 4 oktober.

IMG_2517 (1)
I denna inspirerande brödbok hittar scones, limpor, småbröd, kex & knäckebröd.
Gillar du bröd så vill du inte missa denna boken. 150 kronor kostar den, fraktfritt.

Den går att beställa HÄR

IMG_2520 IMG_2529

 

0
1 kommentar

LCHF Brunch / Lunch

Godmorgon,

Jag vet att många av er äter LCHF, eller iallafall äter lite mindre kolhydrater.
Och det är alltid roligt att få lite nya tips. Häromdagen så provade vi att steka ägg med massa ost på.
Blev helt galet gott faktiskt. Kan varmt rekommenderas med knaperstekt bacon till.
Så det får bli ett litet brunch eller lunch tips nu så här på morgonkvisten.

IMG_1907

Gärna lite goda kryddor på under stekningen också. Mums

IMG_1899 (2)

1
Kommentera

Fredagsgodis och familjefilm

Godkväll vänner,

Vilken sommarvärme vi fått. Jag är så glad för att hösten väntar en stund till. Även om jag gillar den friska krispiga luften som den tar med sig. Idag har huset blivit nystädat, dammråttorna är ett minne blott & det luktar ajax i varje vrå. Gillar´t så mycket. Nya grönväxter och snittblommor har fått flytta in och även lite nya saker till inredningen. Ska visa er sedan när jag hunnit fota.
Men nu har vi officiellt tagit helg. Middagen är undanplockad, familjefilmen är framröstad och lösgodiset är framdukat.

IMG_2260 IMG_2247

En salig blandningen av choklad, salt, surt sött.
Vad gillar du bäst? 

0
8 kommentarer