Hej hej,
Onsdag idag, och för ovanlighetens skull ska vi faktiskt äta tacos idag. Det brukar ju vara standard på fredagar. Men min lillasyster Johanna kommer hit på mat. Hon fyllde ju 15 år i helgen & vi har inte hunnit fira henne än. Så idag blir det tacobuffe och fika för henne hos oss. Fast igår provade vi ett superduper gott recept på souvlaki. Detta måste ni prova om ni gillar grekisk mat.
Och det går att förbereda rätt mycket dagen innan. Såsom att lägga köttet i marinaden, samt tvätta och skära potatisen ( lägg dem i en kastrull med kallt vatten ). Med små enkla medel kan man förbereda så middagen går snabbare, trots att man lagar från grunden.
I salladen hade jag:
Ruccola
Gurka
Tomat
Rödlök
Gröna Oliver
Svarta Oliver
Fetaost
Till Souvlaki-spetten:
600 gram fläskytterfile
1/2 pressad citron
3-4 msk finhackad färsk oregano
1 tsk timjan
1 pressad vitlök
4 msk olivolja
Gör så här:
Skär upp ytterfileen i mindre bitar och lägg i en skål, vänd ner citron, kryddor, vitlök & olivolja. Plasta och ställ in i kylen över natten. Innan de ska tillagas trä dem på spett och grilla dem. Eller går det bra att steka dem, eller köra dem i ugnen.
Denna marinaden är lika god att använda till lamm & kyckling.
Tzatziki med fetaost:
( Halvera receptet om ni inte planerat att äta det i en vecka ) 😉
1 hink med turkisk yoghurt ( 1000 g )
1 gurka
2 – 3 vitlök
1 tsk salt
peppar
1 förpackning med fetaost
Gör så här :
Tvätta gurkan , och skär dem mitt itu på längden.
Gröpa ut de vattniga kärnhuset med sked, då försvinner den mesta vätskan automatiskt. Riv sedan gurkan, jag brukar använda de grövsta rivjärnet. Lägg på en tallrik med kaffe filter under , strö över en tsk med salt över gurkan. Låt vila tio minuter, under tiden kan du pressar ner vitlök i yoghurten. Och sedn är det dags att krama ut vätskan, då använder jag dubbla kaffe filter. Krama försiktigt ut all vätska. Och vänd sedan ner den urkramade rivna gurkan med yoghurten. Smula ner fetaosten och rör om, och smaka av med salt, peppar.