Lördag it is, och vi har precis ätit klart frukosten. Ja de som är vakna, tonåringarna snarkar fortfarande.
Idag har vi inte många planer alls, och jag tycker att det är rätt gott att ha en dag utan massa måsten. Kanske baka något gott eller plocka lite i trädgården. Vem vet. Vad har ni för planer idag?
Men innan dess ska jag och den här damen ta vår dagliga skogspromenad.
Molly är en bestämd dam som inte gillar att gå ut när det regnar, favoritställe är att sitta i fönsterkarmen & titta på fåglar, och hon är galen i smörgåspålägg.
Jag fick höra av flera läsare igår att min bok redan finns att beställa. Detta hade jag ingen aning om, men visst var det så! Bland jultidningarna & böckerna hittar vi min lilla bok. Hur-galet-roligt-känns-inte-detta?! Wiiiihiiii, jag bubblar över av lycka. Den fick ju till och med vara med på framsidan, bland riktiga författare! Haha… ni förstår nog hur glad jag är idag!
Den här bilden här nedan är det närmaste jag har kommit min egen bok. Jag ska ju få dem hemskickad så fort den är färdigtryckt i slutet av månaden. Och den 4 oktober så kommer den börja säljas, den kommer gå att beställa även via bloggen. Om man kanske önskar sig en lite hälsning eller så, så går ju det bra. Sen kommer vi stå och paketera dem här hemma i fina papper och skicka dem. Bara en sådan sak gör ju att man längtar ännu mer till boksläppet.
Ett helt ljuvligt ostfyllt bröd som passar lika bra till kräftskivan som till buffén.
Det här behöver du:
1/2 paket jäst ( osötad )
5 dl liter ljummet vatten
1 msk honung
1 msk olivolja
2 tsk flingsalt
5-6 dl vetemjöl
5-6 dl rågsikt
Fyllning:
riven ost
basilika
rökt skinka
Gör så här:
Rör ut jästen med vattnet, rör ner honung, olivolja, flingsalt & mjölet. Arbeta ihop i fem minuter med bakmaskin eller rör kraftigt för hand. Låt degen jäsa under bakhandduk i 40 minuter. Gör sedan så här:
Kavla ut degen ganska tunt
Gör rutor som du sedan delar upp i trekanter.
Ta fram en bakplåt med bakplåtspapper.
Ställ en skål i mitten, och lägg trianglarna runt om så här.
Strö ett lager med ost, ett lager med basilika och ett lager med skinka.
Sen tar du bort skålen och viker ihop brödet så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Och låt brödet jäsa i ytterligare 30- 40 minuter.
Pensla med vatten och strö eventuellt över sesamfrön.
Grädda i mitten på ugnen i cirka 10-15 minuter, eller tills brödet fått vacker färg.
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED KIWI ZESPRI
Godmorgon vänner,
Ofta försöker jag unnande mig en extra god & bra start på dagen. Frukosten är dagens viktigaste mål och idag får jag presentera den i samarbete med Zespri. Jag vaknar alltid vrålhungrig. Jag har så svårt att förstå att en del inte kan äta alls, när jag skulle kunna äta hur-mycket-som-helst. På helgerna dukar vi upp som en liten mini hotell-frukost, så mysigt när man inte behöver stressa. Kiwi är så gott att ha till frukosten. Här över en stor tallrik med yoghurt & krispig granola och massa skivad grön kiwi över. Jag vill även ha lite kokta ägg, smörgås & kaffe såklart. Mums!
Visste ni att det fanns olika sorters kiwi?
Jag gillar den gröna allra bäst, men barnen har precis upptäckt den gula kiwin. Och de är helt tokiga i den. Vi visste knappt att den fanns till för ett par veckor sedan. Den gula är sötare & mildare än den gröna kiwin. Har ni provat?
Den gula kiwin åker ner i skolväskan var och varannan dag. Med ett kiwiskydd runt om, samt ett litet bestick.
På den ena sidan av besticket kan man ”såga upp” kiwin med och den andra använda som sked. Mycket poppis!
Gul Kiwi kanske är ett extra bra litet tips till er som har barn som inte gillar den vanliga skolfrukten ( äppel & päron )
En roligare och godare frukt helt enkelt… Eller ja hur var det nu… Är kiwi en frukt eller ett bär? Den eviga frågan.. Haha!
Middagstips som passar både LCHF:are som föredrar blomkålsris, eller för er som föredrar vanligt ris.
En smakrik gryta som uppskattas av stora som små.
Jag valde soltorkade tomater som var mkt kryddade. För att få mer sting i såsen.
Det här behöver du till 4 personer:
smör
600 gram strimlad kyckling
1 liten riven charlottenlök
salt & peppar
2 msk tomatpure
3 dl creme fraiche
1/2 dl vispgrädde
1 msk kycklingfond
1 1/2 msk kinesisk soja
2 msk olja från soltorkade tomater
100 gram soltorkade tomater
Gör så här: Hetta upp en stekpanna med smör och fräs löken tills den blir glansig. Vänd i den strimlade kyckling och stek den klar med salt & peppar Vänd ner tomatpure,och vänd runt. Rör ner crème fraîche, grädde, fond & kinesisk soja och låt allt sjuda ihop.
Hacka tomaterna smått och rör ner den tillsammans med oljan.
En oreosemifreddo som är så lätt att göra och uppskattas av alla kakmonster.
Semifreddo betyder halvtinad, och så serveras denna glasstårta bäst!
Det här behöver du: 5 dl vispgrädde
1 burk med sötad kondenserad mjölk ( cirka 400 )
maränger
2 paket oreo
Mini-oreos + maränger för dekorering
Gör så här:
Vispa grädden tills den bildar toppar, vänd ihop med den kondenserade mjölken. Rör tills du har en jämn smet.
Plasta en sockerkaksform och varva oreos, små maränger med glass-smeten där i. Frys in över natten.
Ta fram en 15- 20 minuter innan servering och dekorera med massa minioreos & små maränger.
Serveras med fördel lite halvtinad.
Vi är många som gillar att kolla på matprogram, för det ger så mycket inspiration & matgläde. Därför var det roligt att tacka ja när jag fick förfrågan om det här samarbete med sjuan. För nu börjar snart den nionde säsongen av: ”Vad blir det för mat?” med Per Morberg. Vår matglade tv-kock behöver väl ingen större presentation gissar jag. Han är ju även skådespelare, programledare och har varit domare i Sveriges Mästerkock. Jag har fått se några förhandsavsnitt och som vanligt bjuder Morberg på härlig tv-underhållning. Det är spontant, djärvt, roligt & svettigt i det stora köket i sörmland, och det kommer en del intressanta gäster på besök. Det lagas husmanskost med internationella influenser, och recepten kan ni senare hitta på köket.se.
Vad blir det för mat?
1:a avsnittet sänds 1 September
Klockan 21.00 på Sjuan
Och på tv4play som du hittar HÄR
Missa det inte, för det kommer inte jag att göra!
Vill ni kolla in trailern för programmet så har ni den här:
Jag vet inte hur det är med er, men jag är mycket svag för smörgåstårtor. Jag vill ha mycket fyllning & ännu mera topping, då blir den som bäst. Det är inte alls svårt att baka egen, men det krävs att man förbereder den dagen innan. En smörgåstårta behöver ett dygn i kylskåp för att gojsa ihop sig ordentligt! Men innan receptet så kommer dagens tipselitips
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Sedan har jag precis börjat samla på en ny servis, hur sött?! Älskar. Klickar hem två- tre nya tallrikar / koppar varje månad. Ser fram emot att börja duka med denna.
Toppa med te.x räkor ost skinka tomater gurka sallad dill
Gör så här : Rör ihop de olika rörorna. Jag gjorde 2 lager med skinkfyllning. Smöra landgångsbröden. Jag hade fyra bröd dv.s 3 lager med fyllning. Bred på mycket fyllning, så blir tårtorna saftiga. För mina mått på smörgåslängden gick detta åt, men behövs mer fyllning så går det snabbt att blanda till under tiden man fixar. Ställ sedan in smörgåstårtan i kylskåp över natten, så den får stå och dra till sig
Jag och Molly ska alldeles snart ge oss iväg på den dagliga morgonrundan. Kyligt och friskt i luften idag, ljuvligt vädret för morgonpromenad. Kikar förbi för litet middagstips till er som önskar det. Få saker är så gott som riktigt grillade saftiga högrevsburgare. Det skulle möjligtvis vara chilicheese-fyllda sådana. Funkar såklart att steka också, men grillat är godast tycker jag. För att få dem extra saftiga har jag lärt mig att inte salta smeten, utan att salta burgarna när de börjar bli färdiggrillade. Så att saltet inte ”torkar” ut burgarna. Ett smart tips jag fick från en läsare här!
Till 4 stora burgare behöver du:
800 gram högrevsfärs
2 msk oxfond
8-10 droppar worcestershiresås
Gör dina burgare så här:
Rör ihop färsen med fond, worcestershiresåsen, och forma till burgare.
Dela upp färsen på fyra och gör en grop. Fyll med oströran och baka ihop till en burgare.
Grilla dem och servera med goda briochebröd.
Kikar förbi med lite gottetips så här på kvällskvisten.
Glass med hembakade kaksmulor och kolasås och en & annan sked med lättvispad grädde. Ibland är det enklaste det godaste. Och jag tycker att det var gulligt att servera detta i söta koppar. Hemlagade kaksmulor finner du HÄR