Idag har jag provat flera nya maträtter & recept. Samtliga kommer inom kort på bloggen. Jag hade ju med mig massor med plommon hem från öland, och ville ta till vara på dem. Här kommer en busenkel smarrig paj som säkert är lika god med vilka bär & frukter man nu gillar bäst. Fick tipset på Instagram, tacksamt och jag blir ofta inspirerad där.
Till en form på 24 cm behöver du: smör & ströbröd till formen
100 gram smält smör
1 ägg
2 dl strösocker
1 msk vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
dofta över malen kardemumma
Plommon eller annan frukt
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader, smöra & bröa en form.
Smält smöret, rör ihop med ägget, sockret & vattnet. Rör ihop de torra ingredienserna och rör ner i smörblandningen.
Rör om smeten och vänd ner i den smorda formen. Halvera plommonen och tryck ner i formen pudra över kardemumma. Ställ in i mitten på ugnen i cirka 25- 30 minuter.
Jag tillhör dem som ser fram emot måndagarna, gillar nystarten på veckan och att man har så mycket energi efter helgen.
Hoppas ni också fått en riktigt bra start på dagen. Kanske letar ni efter goda vegetariska recept till dagens middag. Då har jag ett smarrigt tips från helgen. Vi hade nämligen fått både potatisgratäng och vegetarisk tacofärs över. Så detta vart hur smidigt och gott som helst.
Det här behöver du till 4 portioner:
potatisgratäng för 4
300 gram stekt och klar tacofärs
3-4 msk ajvar
lite grädde
2- 3 dl riven ost
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Rör ihop färsen med lite ajvar. Varva sedan potatisgratäng, vegetarisk tacofärs ost och grädde.
Toppa med ost. Gratinera i ugnen i cirka 20 minuter eller tills osten fått en vacker färg.
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED HÄLSANS KÖK
Vi har köttfria dagar varje vecka, och ni är många med oss.
Därför är detta samarbetet med Hälsans Kök extra roligt! Vi äter vegetariskt för det känns bra för miljön och för vi vill äta nyttigt, sedan är det är gott. Vi äter gärna köttfritt på måndagar, och planerar man inte in en dag så är det så lätt att glömma. Fast sist gjorde vi ett undantag och bjöd jag på söndagsmiddag. Även min lillasyster Johanna kom förbi, och det var ingen under middagen som ens tänkte på att det inte serverades kött. Bullarna är väldigt smakrika och saftiga, kan lätt blandas ihop med ”riktiga”
Jag valde att göra dem i en mustig tomatsås.
Och sedan stekte jag några solo bara i stekpannan, för de allra kräsnaste.
Söndagar då man har tid att laga mat är det roligare att duka fram det där lilla extra.
Gott bröd till maten med smör & vällagrad ost.
Nomi dukade fram med matchande gröna servetter.
Lite kokta majskolvar, och så en fräsch och färgglad sallad.
Varsågoda! Säg är det inte roligare att laga mat nu när hösten snart är här.
Bästa årstiden för matlagning & bakning tycker jag.
300 gram Bullar Hälsans Kök
Tomatsåsen: 2 msk olivolja 1 liten finhackad schalottenlök
1 finhackad
2 askar med mogna körsbärstomater
1 dl vatten
1/2 kruka finhackad persilja
1/2 tsk strösocker
salt & peppar
Gör så här: Fräs upp olivolja och den finhackade löken / vitlöken i en kastrull tills den har blivit mjuk & glansig.
Klyfta tomaterna ner i kastrullen och fräs runt, vänd ner vatten och låt allt stå och småputtra i 10 minuter. Mosa dem lätt med en gaffel så att det inte är några större bitar kvar. Riv ner vitlöken & smaka av med persilja, socker, salt & peppar.
Serveras med en god pasta
Det här behöver du 18-20 st kycklingköttbullar:
500 gram kycklingfärs
1/2 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk salt
1/2 tsk paprika krydda
Smör till stekning
Serveras med potatispure :
Mjölig potatis
en skvätt varm mjölk
och en rejäl klick smör
salt & vitpeppar
Gör så här:
Häll upp mjölk & ströbörd i en skål och låt svälla några minuter. Rör sen ihop alla ingredienser till kycklingköttbullarna och ställ kallt i tio minuter. Skala potatisen och koka de i saltat vatten. Ställ ugnen på 100 grader och börja sedan forma kycklingbullar av smeten, det kan vara kladdigt men doppa händerna i kallt vatten emellanåt. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek köttbullarna gyllene bruna. Läg på en ugnsform och in i ugnen. Vispa ur stekpannan med vatten, och låt sjuda upp Sila sedan skyn ner i en kastrull. Och låt sjuda upp med fond, soya salt & peppar. Vänd ner grädden och red ev. av med lite maizena. Lägg sedan ner köttbullarna i såsen och låt dem koka i 8- 10 minuter tills de är klara / genomstekta.
Under tiden häller du av vattnet på de färdiga potatisarna , tillsätt smör & skvätt mjölk ( pröva dig fram till lagom konsistens ) jag brukar använda en potatiskross istället för elvisp. Smaka sedan av puren med salt & vitpeppar.
Servera genast med lingon och inlagd gurka.
* * * * * * * * * * * * *
Centerkakor
Det här behöver du till 25 kakor:
175 gram smält smör
2 dl brun farinsocker
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
25 centerbitar
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader
Smält smöret, och låt svalna. Vispa smöret, socker & farinsocker med en elvisp. Vispa sedan i bägge äggen till en fin smet. Blanda mjöl, bikarbonat & vaniljsocker och rör ner i smeten/degen. Rulla till små bollar, gör en grop med tummen och fyll med en centerbit. Baka ihop till en rund boll och lägg på plåten ( jag fick kakor till tre plåtar ) Grädda i mitten på ugnen cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna något innan servering
Vi har haft en sådan fin lördag och kalasdag här för Melvin. Strålande sol och riktig sommarvärme på den lilla ön minsann.
Efter gästerna åkt hem så packade vi in oss i bilen och for ner till stranden och hängde där i några timmar. De som ville fick bada, sedan klättrades det i klätterställningarna och gungades på lekplatsen. Jättemysigt.
Tyckte solen blev lite häftig på den här bilden. Alltid svårt att fota i motljus.
Det märks att turisterna har åkt hem,
för det är verkligen folktomt på stränderna nu. Och riktigt varmt i vattnet också för den delen.
Melvin övade sig på att åka på den nya airboard:en han fått idag.
Och han lärde sig supersnabbt. Själv tycker jag det är jättesvårt, kan inte alls styra åt vilket håll jag vill.
Hoppas eran lördag varit lika fin.
Fortsatt trevlig kväll!
Här kommer receptet på de goda kroppkakorna från igår. Min lillasyster gör faktiskt de godaste kroppkakorna någonsin.
Lyllo mig/oss som blir bjuden dit på kroppkaksmiddag så ofta!
Oftast använder vi potatissorten Asterix när vi kokar kroppkakor. Men igår provade vi med färskpotatis, funkar precis lika bra. Bara lite mer vätska att krama ur.
Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo potatis
1/2 kilo kokt potatis
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )
Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet
Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan, eller lite lite mjöl.
Gör så här :
Det är ett tips att förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt.
Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.
Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent
Tidigare har vi pressat i en silduk, fast en kökshandduk är faktiskt mycket bättre – så det rekomenderar jag. Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål det kan behövas att tillsätta lite av den sen till smeten och sen lägger sig en potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt vätska, och det ska man göra.
Sen kan du börja rulla kroppkakorna. Tillsätta fläsket i mitten och rulla ihop. Tunna potatisväggar är det är godaste. Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och ev. askobinsyra. Det sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen. Vi hade ingen askobinsyra hemma, så vi saltade bara vattnet.
Efter sista kroppkakan är i, kokar de i 1 timme.
Vi vaknade upp till ett strålande väder på öland. Vi väckte Melvin tidigt imorse med paket & sång på hans 11 årsdag. Vi åt god frukost med frallor och olika sorters pålägg och hemmagjord musli. En bra start på dagen, och snart tänkte jag ge mig ut på morgonpromenad innan gästerna kommer på fika. Och på tal om fika så har vän & bloggkollega Fredrik Nylen precis gett ut sin första bok.
Det är så fin och jag vill passa på att tipsa om denna för alla er baktokiga därute.
Den är inte bara superfin utan den har väldigt många härliga lättbakade recept också.
Idag gissar jag att det är många som har tacofredag. Eftersom vi åt det redan i onsdags så hoppar vi idag. Vi har istället fått en inbjudan till lillasyster där vi ska koka kroppkakor. Jippi, för det är typ det bästa jag vet, och dessutom Melvins absoluta favorit maträtt. Jag är på plats i stugan redan, har klippt gräset och fixat iordning i trädgården… Och en tomt på över 3000 kvadrat tar några timmar. Måste få ordning på vår robotgräsklippare, han klipper liksom inte som han ska- utan traskar mest runt i cirklar.
Men men… Det var härligt att få lite nytta gjort i sommarhuset idag.
Här bilder på tacomiddagen i onsdags, när vi firade lillasyster.
Min tallrik där jag alltid vräker på för mycket, ögat vill mer än tallriken 😉
Förresten, recept till kroppkakor hittar ni om ni söker i sökrutan högst upp till höger på skärmen.
Har ni inte provat koka egen så måste ni ju bara göra det.
Gottgottigottgott !
I detta roliga samarbete har jag och barnen bakat marsipanbakelser som ska likna SF Kids emojis.
Vi använde oss av rulltårta som bas, sedan grädde och färgad marsipan. Ögon och mun målade vi med en speciell penna för tårtor/ bakverk. Jättekul att få prova nya bakverk som man inte hade testat annars. Och både roliga att baka och goda tyckte barnen här hemma.
T Ä V L I N G !
Och vi har tagit fram en tävling på Instagram till er där ni kan vara med och tävla om en 6 månaders-prenumeration på SF Kids Play. För att vara med och tävla gör du så här: Printscreena (skärmdumpa) min Instagram-bild på dessa emojis & lägga upp den på din Instagram. Glöm inte tagga din bild med #sfkidsemoji
Obs, du måste ha öppen profil under tävlingen för att din bild ska synas.
Tävlingen slutar 25/9 och vinnaren kontaktas via direkt-meddelande på Instagram.
SF Kids Play appen är bra och enkelt uppbyggd för att barnen lätt ska kunna hitta på sidan. Nomi fann genast flera filmer som hon ville se på SF- KIDS. Det går att hjärtmarkera sina favoritfilmer till en lista, så man inte tappar bort dem. Och för oss föräldrar så finns det en enkel timerfunktion, så vi kan välja hur länge de kan titta på filmerna. Smart tycker jag 🙂
Jag kan även tipsa om deras erbjudande just nu: Där första månaden är gratis- därefter 59 kr/ månaden. Ingen bindningstid! Klicka HÄR för att komma till erbjudandet
Jag är så tacksam för att jag har så fina läsare som ni. Varje dag skickar ni hälsningar, ni peppar bland kommentarer och skriver snälla saker. Tyvärr ser det inte alltid ut så i bloggvärlden, så jag är medveten om att jag fått turen att just de allra finaste läsarna trivs här hos mig. Och tack till alla er och för att ni gör mitt arbete extra roligt. Det blir extra kul att uppdatera bloggen flera gånger per dag. Tack igen!
Här har jag precis vinkat av barnen och maken och nu landat en liten stund i tv-soffan med min frukost. Jag ska redigera massa bilder innan jag ska kila iväg och träffa min revisor. Sedan ska jag iväg och leta rekvisita inför ett fotojobb, och handla mat inför helgen. Ha en jättefin dag, så ”ses” vi lite senare!