Pasta- & Bacongratäng med mozzarella

Lättlagad och god middag på 20 minuter.

img_4700
img_4714

Till 4-6 personer: 
pasta ( 500 gram )
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 burkar tomatsås- chili eller vitlök ( te.x barilla )
4 bollar mozzarella
3 paket knaperstekt bacon
blad persilja

Gör din bacongratäng så här: 
Ställ ugnen på 200 grader.
Koka pastan al dente, i saltat vatten. Fräs upp den finhackade löken vitlöken i en stekpanna & rör ihop med den smaksatta tomatsåsen. Vänd ner pastan i tomatsåsen innan ni fördelar den i formen.
Skär över mozzarellan och gratinera i ugnen, tills gratängen fått vacker färg.
Ta ut och toppa med knaperstekt bacon.

1
13 kommentarer

Recept plommonmarmelad

Plommonpaj i all ära det är ju bara så gott. Fast har man gott om plommon måste ju koka lite plommonmarmelad också.
Gott till frukostsmörgåsen, eller till ostbrickan.

img_4680-1Jag provar gärna olika varje år. Just detta receptet hittade jag på mittkök.se.
Det blir cirka 2 burkar. Mycket gott med lite citronsmak i det hela. Man kan också krydda upp med kardemumma eller kanel.

Det här behöver du: 
1 1/2 kilo plommon
1 dl vatten
1 kilo socker
saften av 2 citroner

Gör så här:
Räkna plommonen och lägg i en gryta med vattnet. Låt det sjuda med lock i cirka 30 minuter.
Fiska upp kärnorna ( därför viktigt att räkna dem )Häll i socker & citronsaft och låt allt sjuda under lock i cirka 1 timme.
Ta bort skummet som bildas. Du vet att marmeladen är klar genom att göra marmeladprovet. Ta fram en tallrik och lägg lite marmelad, låt svalna något dra igenom en sked marmeladen. Om den inte genast flyter ihop igen så är den klar.
Häll upp i ren glasburkar och förvaras i kylskåp.

Har du massa plommon över, prova även att göra denna plommonkrämen 

0
2 kommentarer

Sallad med heta räkor

Godmorgon,

Barnen är på väg till skolan, och jag ska ge mig iväg på powerwalk med Molly.  Sen har jag inbokat lunchmöte på stan, och efter det är hela eftermiddagen uppbokad. Både med jobb, men sen ska även jag och Thelma iväg & fika och gå på bio. Mysigt!

Denna goda sallad hade jag igår till lunch.
IMG_2451

Själva räkorna gjorde jag så här: 
1 kilo stora räkor med skal
1 liten finhackad lök
1 finhackad röd chilifrukt
2 msk olivolja
1/2 kruka med koriander
citronsaft
flingsalt

Skala räkorna hacka lök, chilifrukt & koriander och rör ihop med olivolja och lite citronsaft.
Jag hade rätt mycket citron, jag gillar det syrligt. Men prova er fram till vad ni gillar.
Serveras ihop med en god blandsallad, tomater, paprika, avokado, sockerärtor och lite fetaost + några jalapnjos.
Yummi!

IMG_2441

0
1 kommentar

Recept Plommonpaj

   Godkväll,

Idag har jag provat flera nya maträtter & recept. Samtliga kommer inom kort på bloggen. Jag hade ju med mig massor med plommon hem från öland, och ville ta till vara på dem. Här kommer en busenkel smarrig paj som säkert är lika god med vilka bär & frukter man nu gillar bäst. Fick tipset på Instagram, tacksamt och jag blir ofta inspirerad där.

img_4594

Till en form på 24 cm  behöver du:
smör & ströbröd till formen
100 gram smält smör
1 ägg
2 dl strösocker
1 msk vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
dofta över malen kardemumma

Plommon eller annan frukt

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader, smöra & bröa en form.
Smält smöret, rör ihop med ägget, sockret & vattnet. Rör ihop de torra ingredienserna och rör ner i smörblandningen.
Rör om smeten och vänd ner i den smorda formen. Halvera plommonen och tryck ner i formen pudra över kardemumma. Ställ in i mitten på ugnen i cirka 25- 30 minuter.

Serveras med vaniljvisp eller lättvispad grädde.

img_4617

0
5 kommentarer

Vegetarisk middag

Välkommen Måndag,

Jag tillhör dem som ser fram emot måndagarna, gillar nystarten på veckan och att man har så mycket energi efter helgen.
Hoppas ni också fått en riktigt bra start på dagen. Kanske letar ni efter goda vegetariska recept till dagens middag. Då har jag ett smarrigt tips från helgen.  Vi hade nämligen fått både potatisgratäng och vegetarisk tacofärs över. Så detta vart hur smidigt och gott som helst.

IMG_3997

Det här behöver du till 4 portioner:
potatisgratäng för 4
300 gram stekt och klar tacofärs
3-4 msk ajvar
lite grädde
2- 3 dl riven ost

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader.
Rör ihop färsen med lite ajvar. Varva sedan potatisgratäng, vegetarisk tacofärs ost och grädde.
Toppa med ost. Gratinera i ugnen i cirka 20 minuter eller tills osten fått en vacker färg.

Serveras genast med en krispig grönsallad

0
3 kommentarer

Hälsans Kök – Bullar

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED HÄLSANS KÖK

Vi har köttfria dagar varje vecka, och ni är många med oss.
Därför är detta samarbetet med Hälsans Kök extra roligt!  Vi äter vegetariskt för det känns bra för miljön och för vi vill äta nyttigt, sedan är det är gott. Vi äter gärna köttfritt på måndagar, och planerar man inte in en dag så är det så lätt att glömma. Fast sist gjorde vi ett undantag och bjöd jag på söndagsmiddag. Även min lillasyster Johanna kom förbi, och det var ingen under middagen som ens tänkte på att det inte serverades kött. Bullarna är väldigt smakrika och saftiga, kan lätt blandas ihop med ”riktiga”

IMG_6550

Jag valde att göra dem i en mustig tomatsås.
Och sedan stekte jag några solo bara i stekpannan, för de allra kräsnaste.

IMG_8213
Söndagar då man har tid att laga mat är det roligare att duka fram det där lilla extra.
Gott bröd till maten med smör & vällagrad ost.

IMG_8231 IMG_8233

Nomi dukade fram med matchande gröna servetter.

IMG_8239 IMG_8245

Lite kokta majskolvar, och så en fräsch och färgglad sallad.

IMG_8249 (1) IMG_8262
Varsågoda! Säg är det inte roligare att laga mat nu när hösten snart är här.
Bästa årstiden för matlagning & bakning tycker jag.

IMG_8270

300 gram Bullar Hälsans Kök

Tomatsåsen:
2 msk olivolja
1 liten finhackad schalottenlök
1 finhackad
2 askar med mogna körsbärstomater
1 dl vatten
1/2 kruka finhackad persilja
1/2 tsk strösocker
salt & peppar


Gör så här:
Fräs upp olivolja och den finhackade löken / vitlöken i en kastrull tills den har blivit mjuk & glansig.
Klyfta tomaterna ner i kastrullen och fräs runt, vänd ner vatten och låt allt stå och småputtra i 10 minuter. Mosa dem lätt med en gaffel så att det inte är några större bitar kvar. Riv ner vitlöken & smaka av med persilja, socker, salt & peppar.
Serveras med en god pasta

IMG_8296 IMG_8305 IMG_8308 IMG_8358

0
3 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag Majs- & potatissoppa 
Tisdag Värmande fisksoppa med aioli
Onsdag  Ost- & skinkpaj
Torsdag Dilljärpar med bulgurkompott
Fredag  Kycklingköttbullar med potatispure

IMG_5602

Det här behöver du 18-20 st kycklingköttbullar:
500 gram kycklingfärs
1/2 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk salt
1/2 tsk paprika krydda
Smör till stekning

Såsen/ skyn:
steksky
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk konc. kycklingfond
1 msk kinesisk soya
salt & peppar
ev. redning

Serveras med potatispure :
Mjölig potatis
en skvätt varm mjölk
och en rejäl klick smör
salt & vitpeppar

Gör så här:
Häll upp mjölk & ströbörd i en skål och låt svälla några minuter. Rör sen ihop alla ingredienser till kycklingköttbullarna och ställ kallt i tio minuter. Skala potatisen och koka de i saltat vatten. Ställ ugnen på 100 grader och börja sedan forma kycklingbullar av smeten, det kan vara kladdigt men doppa händerna i kallt vatten emellanåt. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek köttbullarna gyllene bruna. Läg på en ugnsform och in i ugnen. Vispa ur stekpannan med vatten, och låt sjuda upp Sila sedan skyn ner i en kastrull. Och låt sjuda upp med fond, soya salt & peppar. Vänd ner grädden och red ev. av med lite maizena. Lägg sedan ner köttbullarna i såsen och låt dem koka i 8- 10 minuter tills de är klara / genomstekta.
Under tiden häller du av vattnet på de färdiga potatisarna , tillsätt smör & skvätt mjölk ( pröva dig fram till lagom konsistens ) jag brukar använda en potatiskross istället för elvisp. Smaka sedan av puren med salt & vitpeppar.

Servera genast med lingon och inlagd gurka.

* * * * * * *  * * * * * *
Centerkakor
IMG_6037 (1)

Det här behöver du till 25 kakor:
175 gram smält smör
2 dl brun farinsocker
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
25 centerbitar

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader
Smält smöret, och låt svalna. Vispa smöret, socker & farinsocker med en elvisp. Vispa sedan i bägge äggen till en fin smet. Blanda mjöl, bikarbonat & vaniljsocker och rör ner i smeten/degen. Rulla till små bollar, gör en grop med tummen och fyll med en centerbit. Baka ihop till en rund boll och lägg på plåten ( jag fick kakor till tre plåtar ) Grädda i mitten på ugnen cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna något innan servering

 

0
Kommentera

Sommarkväll i Köpingsvik

Hej hej, 

Vi har haft en sådan fin lördag och kalasdag här för Melvin. Strålande sol och riktig sommarvärme på den lilla ön minsann.
Efter gästerna åkt hem så packade vi in oss i bilen och for ner till stranden och hängde där i några timmar. De som ville fick bada, sedan klättrades det i klätterställningarna och gungades på lekplatsen. Jättemysigt.

Tyckte solen blev lite häftig på den här bilden. Alltid svårt att fota i motljus.

img_4501
Det märks att turisterna har åkt hem,
för det är verkligen folktomt på stränderna nu. Och riktigt varmt i vattnet också för den delen.

img_4502 img_4504

Melvin övade sig på att åka på den nya airboard:en han fått idag.
Och han lärde sig supersnabbt. Själv tycker jag det är jättesvårt, kan inte alls styra åt vilket håll jag vill.

img_4511 img_4524 img_4526

Hoppas eran lördag varit lika fin.
Fortsatt trevlig kväll!

0
4 kommentarer

Öländska kroppkakor

Här kommer receptet på de goda kroppkakorna från igår. Min lillasyster gör faktiskt de godaste kroppkakorna någonsin.
Lyllo mig/oss som blir bjuden dit på kroppkaksmiddag så ofta!

img_4407

Oftast använder vi potatissorten Asterix när vi kokar kroppkakor. Men igår provade vi  med färskpotatis, funkar precis lika bra. Bara lite mer vätska att krama ur.

Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo potatis
1/2 kilo kokt potatis
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )

Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet

Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan, eller lite lite mjöl. 

Gör så här :
Det är ett tips att  förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt.
Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.

img_4396

Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent

Tidigare har vi pressat i en silduk, fast en kökshandduk är faktiskt mycket bättre –  så det rekomenderar jag. Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål  det kan behövas att tillsätta lite av den sen  till smeten och sen lägger sig en  potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt  vätska, och det ska man göra.

Sen kan du börja rulla kroppkakorna. Tillsätta fläsket  i mitten och rulla ihop. Tunna potatisväggar är det är godaste. Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och ev. askobinsyra. Det  sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen. Vi hade ingen askobinsyra hemma, så vi saltade bara vattnet.
Efter sista kroppkakan är i, kokar de i 1 timme.

 img_4444

1
7 kommentarer

Fredriks Fika

Godmorgon lördag,

Vi vaknade upp till ett strålande väder på öland. Vi väckte Melvin tidigt imorse med paket & sång på hans 11 årsdag. Vi åt god frukost med frallor och olika sorters pålägg och hemmagjord musli. En bra start på dagen, och snart tänkte jag ge mig ut på morgonpromenad innan gästerna kommer på fika. Och på tal om fika så har vän & bloggkollega Fredrik Nylen precis gett ut sin första bok.

Det är så fin och jag vill passa på att tipsa om denna för alla er baktokiga därute.
Den är inte bara superfin utan den har väldigt många härliga lättbakade recept också.

Vill ni köpa den så hittar ni den HÄR

img_4475 img_4476 img_4487 img_4492

0
7 kommentarer