Smidig & god plockmat

Godkväll, 

Kanske letar ni lite tips till helgens middagsbjudning. Och då kommer detta inlägget väldigt lägligt.
Det var så himla otippat gott att ni bara måste prova! Jag bjöd på detta för ett tag sedan då vi hade gäster hemma.
Grymt god & supersmidig mingelmat att bjuda på. Tar bara några minuter att förbereda, och det ska serveras direkt.

img_5244
Det var väldigt gott med smaken sourcrem på chipsen dessutom.

Du behöver:
1 påse chips ( jag hade lantchips / naturchips )
1 burk med stenbitsrom
1 burk smetana
finhackad rödlök
nyklippt färsk dill

Gör så här
Lägg ut chipsen på ett fat och klicka ut stenbitsrom, smetana, lök & dill.
Servera genast.

img_5251

0
7 kommentarer

Ugnspannkaka med bacon

Godmorgon, 

Idag lyser solen över småstaden, och jag väntar in min ”gå-kompis”. Trevligare med sällskap på powerwalken.
Jag tänkte att jag fortsätter i temat lättlagade middagar. Ugnspannkaka är i högsta grad en sådan rätt som är smidig att göra. Och går att vända ner både lite ost, bacon eller lite rökt skinka.  Smart när man vill ”ta tillvara” på maten.

img_5526

 

Till en ugnsform / ugnsplåt :
2 pkt bacon eller motsvarande rökt skinka
5 ägg
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader, klipp baconen över ugnsplåten och ställ sedan in i ugnen i fem minuter. Under tiden vispar du ihop smeten, lite av mjölken med mjölet, knäck ett ägg i taget och vispa till en slät smet. Rör sist ner saltet. Sedan häller du över blandningen över baconet och ställer in i mitten på ugnen tills den fått fin färg.
Cirka 15- 20 minuter.

Servera genast med lingonsylt. Eller som i detta fall så önskade Melvin jordgubbssylt istället.
Inte konstigt att den tar slut så snabbt.

Gott att servera lite rivna morötter som sallad.

4
8 kommentarer

Sega & knäckiga Marskakor

Hej hej

Att baka kakor med godis är ju något jag gärna gör.
Det kan liksom aldrig bli fel, dessa var inget undantag. Nomi hade massa kompisar här idag så de fick provsmaka och gav kakan högsta betyget. Och jag håller med dem! Denna måste ni provbaka till nästa kalas eller fredagsfika.

img_5413

Det här behöver du till cirka 40 st Marskakor:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 Mars

Gör dina Marskakor så här:

Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och grovhacka marsen. Gör en grop på längden och fyll med med grovhackad mars.
img_5380
Nyp ihop & baka in chokladen och ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.

Goda att både äta kalla & ljumna.
Kan frysas

img_5408

4
8 kommentarer

Västerbottenpizza

Tisdag it is,

Och nu när skola, jobb & vardagsrutinerna är tillbaka så är även alla barnens fritidsaktiviteter. Då kan jag tipsa om våran ”snabbmiddag” som barnen bokstavligt talat jublar över. Detta är nog mitt bästa snabbmatstips när tiden inte räcker till och maten ska vara färdig fort. Sedan är det extremt matsmart då man kan ta tillvara på mat som kanske annars hade kastats. Vilket sällan händer hos oss, jag avskyr att kasta mat, och försöker matplanera så all mat faktiskt går åt. Som tillexempel osten, när det inte är så mycket kvar på den så river jag ner den & fryser in den till kommande pizzabak. Spara tacofärs, lite kyckling eller stekt fläskfile till pizzatopping. Vi brukar bakar 2 plåtar eftersom vi är många här hemma, på de minsta barnens brukar det bara vara mild ost & skinka. På den andra brukar vi ha lite starkare ost ( gärna västerbotten), oliver, kyckling eller tacofärs, jalapenjos oftast kylskåpsrensning av det som finns hemma i kylen osv. Gott gott gott.

img_4558

Perfekt mat när man vill ta tillvara på bra mat, som man kanske annars bara hade kastat. 

Detta behöver du: 
1 färdig pizzadeg
tomatsås
ost
skinka
eller valfria tillbehör

In i ugnen och grädda i 10 minuter på 225 grader.
Klart

img_4562

0
2 kommentarer

Nutellafyllda mandelmusslor

Ljuvligt goda mandelmusslor fyllda med krämig nutella. Kan det bli godare och enklare?
Serveras med en klick grädde så har du värsta trevliga efterrätten.

img_5211

Det här behöver du till 40 mandelmusslor:
200 gram mandelmassa
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
200 gram rumsvarmt smör
1 ägg

Fyllning:
rumsvarm nutella
hackade rostade nötter / jordnötter
lättvispad grädde

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader
Riv mandelmassan ner i en skål, tärna ner smöret och arbeta i resten av ingredienserna till en smidig deg.
Smörj formarna och tryck ut degen så du får en skål i mitten. Ställ sedan in i ugnen i cirka 7-9 minuter eller tills kakorna börjar få färg. Ta ut och låt svalna på galler innan du vänder dem upp och ner.
Fyll dem med nutella, strö över nötter oh servera med en klick grädde

img_5228

0
4 kommentarer

Räksallad med ägg

Äntligen måndag,

Jodå jag tillhör ju dem som verkligen gillar starten på en ny veckan. Har massor av jobb att göra & förbereda denna veckan. Och bara massa roliga saker såklart, gillar´t. Började dagen med en frukost & en powerwalk, men är redan hungrig igen. Blir en tidig lunch som mer eller mindre består av en kyl- & frystömning. Dags för mig att åka och handla sen.

Och räksallad med ägg funkar alltid, ekologiska alternativ föredrar jag alltid. Även en till synes osynlig men perfekt mogen avokado finns under alla räkor.
Mums.

img_3109

0
Kommentera

Brunchens dag

Hej där,

Hoppas att ni sovit gott, och fått en bra start denna söndag. Vi brukar äta extra goda frukostar på helgerna, gillar att lyxa till det då när vi har tid.  Så passande att vi hade ställt oss och gräddat våfflor i morse, och även svängt ihop äggröra med knaperstekt bacon. För idag var det ju tydligen brunchens dag, hade ingen aning. Men jag tycker att det är lite roligt med dessa temadagar. Och brunch är något som jag gärna vill äta oftare.

img_5131

Våfflor med nutella och hemmagjord sylt. Min hemmagjorda jordgubbssylt har gått åt i rasande fart, så detta är andra omgången som jag har kokat. Recept finns här och den går även koka med frysta jordgubbar.

img_5145-3

Nu ska jag och maken snart snöra på oss skorna och ge oss iväg på en powerwalk. Ska bara provsmaka mina nutellakakor tillsammans med ett glas iskall mjölk innan. Doftar magiskt gott från ugnen.

Härligaste söndagen önskar jag er!

0
2 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag Vegetarisk pizza
Tisdag Smörstekt torsk med bacon
Onsdag Kasslergryta 
Torsdag Krämig Lasagne 
Fredag Räktacos

IMG_2435

Jag bjöd på samma tillbehör som vi brukar ha till tacos.
Ja ni vet det där vanliga:
Hårda bröd
Mjuka bröd
blandad sallad
gurka
paprika i olika färger
rödlök
sockerärter
avokado
tomat
jalapenos

Istället för vanlig kall sås hade vi chiliaioli till
recept finns HÄR

Själva räkorna gjorde jag så här:
1 kilo stora räkor med skal
1 liten finhackad lök
1 finhackad röd chilifrukt
2 msk olivolja
1/2 kruka med koriander
citronsaft
flingsalt

Skala räkorna hacka lök, chilifrukt & koriander och rör ihop med olivolja och lite citronsaft.
Jag hade rätt mycket citron, jag gillar det syrligt. Men prova er fram till vad ni gillar.

* * * * * * * * * *

Något gott till kaffet Centersnittar

IMG_5108 (2)

Det här behöver du till snittkakorna:
220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 rullar med center

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på 3 och rulla ut till längre. Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna placera godiset av en 1 rulle på varje längd . Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Galet goda!

 

0
1 kommentar

God äppelpaj

 

Godmorgon,

Jag vaknade supertidigt idag och kunde bara inte somna om. Så jag tassade och bryggde kaffe & har ätit frukost i lugn och ro. Fast nu hör jag att Nomi är på väg ner för trappen, gulle.  Men annars sover & snarkar resten fortfarande. Idag är det födelsedagskalas på schemat, vi ska åka till min syster Mona. Eftersom både Melvin & Elias fyller år ganska nära så brukar vi ha kalas för dem bägge samtidigt. Släktkalasen är det bästa och barnen tycker det är så kul att träffa alla kusinerna samtidigt. De är ju ett gäng kusiner nu, närmare bestämt 11 stycken.

Idag bjuder jag på en favorit i repris, knäckig äppelpaj kan aldrig bli fel. IMG_1077

 

Det här behöver du till en form på 22-24 cm: 
äpple som täcker formen
ev socker om frukten är syrlig

Pajdeg:
100 gram smör
2 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
3/4 dels dl strösocker
1 kryddmått salt
1 tsk bakpulver

Gör så här : 
Ställ ugnen på 225 grader.
Täck pajformen äpple skuret i mindre bitar , strö socker över om det behövs.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt sirap, och blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner det i det smälta smöret till en smet. Klicka ut smeten över frukten och grädda i mitten på ugnen tills pajen fått en gyllene färg
Cirka 25- 30 minuter.

0
3 kommentarer

Plommonkaka i långpanna

Nu börjar mina plommon ta slut här hemma.
Så detta blir årets sista plommontips från mig. En seg och god plommonkaka bakad i långpanna.

img_4638

Det här behöver du till en bakplåt ( ugnsplåt) 

4 ägg
5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
200 gram smält smör
3 tsk vaniljsocker
Plommon

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader.
Smält smöret, och låt svalna något. Vispa ihop ägg och socker poröst häll sedan i  även smöret.
vänd sedan ner mjöl och vaniljsocker i smeten.  Bred ut smeten i en långpanna / form till ugnen.
Skär plommonen i mindre delar och fördela dem  jämnt över smeten. Grädda kakan i cirka 20 – 25 minuter i mitten på ugnen
Låt kakan svalna något, och skär sedan upp den i lagom stora bitar.

18
4 kommentarer