Veckomatsedel

Måndag Vegetarisk pizza
Tisdag Smörstekt torsk med bacon
Onsdag Kasslergryta 
Torsdag Krämig Lasagne 
Fredag Räktacos

IMG_2435

Jag bjöd på samma tillbehör som vi brukar ha till tacos.
Ja ni vet det där vanliga:
Hårda bröd
Mjuka bröd
blandad sallad
gurka
paprika i olika färger
rödlök
sockerärter
avokado
tomat
jalapenos

Istället för vanlig kall sås hade vi chiliaioli till
recept finns HÄR

Själva räkorna gjorde jag så här:
1 kilo stora räkor med skal
1 liten finhackad lök
1 finhackad röd chilifrukt
2 msk olivolja
1/2 kruka med koriander
citronsaft
flingsalt

Skala räkorna hacka lök, chilifrukt & koriander och rör ihop med olivolja och lite citronsaft.
Jag hade rätt mycket citron, jag gillar det syrligt. Men prova er fram till vad ni gillar.

* * * * * * * * * *

Något gott till kaffet Centersnittar

IMG_5108 (2)

Det här behöver du till snittkakorna:
220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 rullar med center

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på 3 och rulla ut till längre. Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna placera godiset av en 1 rulle på varje längd . Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Galet goda!

 

0
1 kommentar

God äppelpaj

 

Godmorgon,

Jag vaknade supertidigt idag och kunde bara inte somna om. Så jag tassade och bryggde kaffe & har ätit frukost i lugn och ro. Fast nu hör jag att Nomi är på väg ner för trappen, gulle.  Men annars sover & snarkar resten fortfarande. Idag är det födelsedagskalas på schemat, vi ska åka till min syster Mona. Eftersom både Melvin & Elias fyller år ganska nära så brukar vi ha kalas för dem bägge samtidigt. Släktkalasen är det bästa och barnen tycker det är så kul att träffa alla kusinerna samtidigt. De är ju ett gäng kusiner nu, närmare bestämt 11 stycken.

Idag bjuder jag på en favorit i repris, knäckig äppelpaj kan aldrig bli fel. IMG_1077

 

Det här behöver du till en form på 22-24 cm: 
äpple som täcker formen
ev socker om frukten är syrlig

Pajdeg:
100 gram smör
2 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
3/4 dels dl strösocker
1 kryddmått salt
1 tsk bakpulver

Gör så här : 
Ställ ugnen på 225 grader.
Täck pajformen äpple skuret i mindre bitar , strö socker över om det behövs.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt sirap, och blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner det i det smälta smöret till en smet. Klicka ut smeten över frukten och grädda i mitten på ugnen tills pajen fått en gyllene färg
Cirka 25- 30 minuter.

0
3 kommentarer

Plommonkaka i långpanna

Nu börjar mina plommon ta slut här hemma.
Så detta blir årets sista plommontips från mig. En seg och god plommonkaka bakad i långpanna.

img_4638

Det här behöver du till en bakplåt ( ugnsplåt) 

4 ägg
5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
200 gram smält smör
3 tsk vaniljsocker
Plommon

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader.
Smält smöret, och låt svalna något. Vispa ihop ägg och socker poröst häll sedan i  även smöret.
vänd sedan ner mjöl och vaniljsocker i smeten.  Bred ut smeten i en långpanna / form till ugnen.
Skär plommonen i mindre delar och fördela dem  jämnt över smeten. Grädda kakan i cirka 20 – 25 minuter i mitten på ugnen
Låt kakan svalna något, och skär sedan upp den i lagom stora bitar.

18
4 kommentarer

Lila coleslaw

Tjingeling,
Då är man tillbaka hemma, vi gick nästan en mil idag. Härligt! Nu är det lite svalare i luften, gillar verkligen krispig höstluft.
Nu kommer ett litet smarrigt tips på coleslaw. Detta är gott till så mycket. Både till grillat, eller som tillbehör till en matig sallad. Gott till en bit kött eller stekt kyckling. Ja eller kanske istället för potatis eller pasta. Den är LCHF-vänligt för er som gillar det.

Varsågoda här kommer mitt recept: 
img_4988

Det här behöver du till 4-6 portioner: 
6- 7 dl riven rödkål
1 1/2 dl gräddfil
1 dl majonäs
1 1/2 dl creme fraiche
1/2 tsk salt
1 msk vitvinsvinäger
svartpeppar

Så här gör du:
Riv kålen tunt, i maskin eller som jag med osthyvel.
Rör ihop med gräddfil, majonäs, crème fraîche och och kryddorna.
Kan med fördel förberedas dagen innan.
Förvaras i kylskåp.

img_4974

0
1 kommentar

Söta doftljus med tofs

 Godmorgon och välkommen fredag,

Jag ska iväg på powerwalk med en kompis här snart. Försöker starta alla dagar i veckan med en långpromenad, då orkar jag jobba bättre sen. Fast jag i grund och botten är en riktig latmask när det gäller träning så tycker jag att just promenera är helt ok. En bra ljudbok eller musik, eller trevligt sällskap så går den där timmen rätt så fort. Eller hur?

Sprang på dessa söta doftisar när jag handlade sist. Kunde inte låta bli att tänka på Maria Montazami när jag såg dem.
Dofterna är ”Cotton” och ”Vanilla”, jag hr inte hunnit tända dem. De kanske är snyggare än de doftar gott, det vet jag inte. Men detta får bli fredagstipset. Ni hittar dem på rusta.

img_5002

img_5007

0
1 kommentar

Västerbottenrullar

Idag bakade jag riktigt goda västerbottenrullar till mellanmål.
Dessa passar även fint till kräftskivan, buffén, picknicken eller till barnkalaset.

img_4875 img_4878

Det här behöver du till 30-35 stycken :
50 gram jäst
75 gram smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
13 dl vetemjöl

Fyllning
tomatpure/ chilisås / kethup (lika delar av alla)
oregano
200 gram Strimlad rökt skinka
3 dl riven västerbottenost

Garnering:
vispat ägg
västerbottenost
torkad oregano

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, och tillsätt mjölken – och värm upp till fingervarmt. Häll lite av spadet över jästen och rör tills jästen helt har löst upp sig, tillsätt resten av degspadet under omrörning.
Rör sedan ner nästan allt mjöl och saltet . Spara lite av mjölet till du ska baka ut.
Låt sedan degen jäsa i 40 minuter under bakhandduk. Baka sedan ut, jag bakade i två omgångar.
Kavla ut till rektanglar, bred över tomatblandningen, strö över ost & fördela ut skinkan. Rulla ihop allt och skär sedan bullar, och lägg i varsin form på bakplåten. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Pensla med ägg & strö över ost och oregano.

img_4888

Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått vacker färg.
Serveras genast. Och de som blir över funkar fin fint att frysa in.

Man kan ju fylla dessa goda snurror med vad som helst. Nästa gång tänker jag prova att fylla dem med cheddarost & jalapenos.
Så gott det låter eller hur. Chilicheese-snurror.
img_4895 img_4906

2
6 kommentarer

Pulled Pork i bakade paprikor

Godmorgon, 

Fyllda paprikor är både gott och smidigt. Oftast brukar vi passa på att fylla dem med tacofärs som blir över.
Men det var inte alls dumt att fylla med med pulled pork heller.

Recept Pulled Pork

Det här behöver du:
Pulled Pork recept finns HÄR
Paprikor
Västerbottenost

Såsen: 
2 1/2 dl creme fracihe
1/2 riven vitlök
1/2 msk chilisås
1/2 tsk sambal oelek
2 msk nypressad citronsaft
Salt & peppar

img_4843

0
4 kommentarer

Maybeauty Hair Mask

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED MAYBEAUTY

 

Tjingeling,

Har du också fått sprött & torrt hår efter semestern? För det hade verkligen jag! Då kanske detta tipset kan vara något för dig. Jag har provat Maybeautys nya ” Miracle Hair Mask”. Det är en vårdande hårmask som går in på djupet, återfuktar och vårdar. Jag har redan provat den ett flera gånger faktiskt, jag tycker att den är grymt bra! Funkar mjukgörande & känns stärkande för mitt hårsvall.

IMG_1105

Så här ser förpackningen ut och på bilden nedan ser du att det är en liten mössa.
Inuti mössan ligger serumet som består av arganolja, keratin och proteiner ( Den är även helt fri från Parabener, Sulfater, Mineral olja, Ethylene oxide, Sodium chloride och Phospater )

IMG_1172

Hårmasken är väldigt enkel att använda.
Du tvättar håret, schamponerar det och kramar ur håret lätt med en handduk. Trä mössan över huvudet och massera in serumet i hela håret. Låt masken sitta i minst 30 minuter. Man ser ju lite rolig ut, minst sagt hahaha.

IMG_3842

Jag virade även in en handduk över mössan. Tänkte att värmen påverkade positivt också.
Sedan kan man luta sig tillbaka och läsa tidningar medan serumet verkar.

IMG_3138

Tvätta sedan ur serumet och låt håret torka.
Jag försöker låta håret självtorka så ofta jag ”hinner”, både plattång och hårtork sliter på håret i onödan.

IMG_1277

Och mitt slutresultat blev ett mycket mjukare och lenare hår med mer lyster.
IMG_1332 

IMG_1402 IMG_1431

För er som vill prova så denna Miracle HairMask så har jag ett erbjudande till er nu.
Där ni får 30% på produkten.

KLICKA HÄR så kommer ni till erbjudandet eller så kan ni gå in på deras hemsidan och ange koden ”jennyhair30”

0
8 kommentarer

Sista-minuten tårta

En sista-minuten-tårta till barnkalaset?
Detta är en perfekt fuskvariant som blev riktigt uppskattad.

IMG_3561

Nu hade jag inte bakat egen rulltårta ens, utan hade köpevarianten från butiken.
En ”tårta” som räcker till 6-8 personer & dessutom knappt kostar 50 :-

Ta fram ett vackert tårtfat och varva följande:

rulltårta
lättvispad grädde
massa färska bär

0
Kommentera

Kycklingbiffar

Hej hej

Idag är det måndag och jag ska laga vegetariskt. Dock hade jag inget förberett recept till er på det.
Så istället tipsar jag om goda kycklingbiffar. Dessa kan du krydda hur du vill, men jag föredrar massor med koriander i smeten.
img_9799

Detta behöver du till 4 biffar:
600 gram kycklingfärs
1/2 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk salt
finhackad koriander
citronpeppar

Serveras med potatispure

Gör så här:
Häll upp mjölk & ströbröd i en skål och låt svälla några minuter. Rör sen ihop alla ingredienser till kycklingköttbullarna och ställ kallt i tio minuter. Rulla sedan bullar och forma till biffar. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek biffarna gyllene bruna. Vill du göra en god sås så vispar du ur stekpannan efter stekning med lite grädde + ett par droppar kinesisk soja.

Smaklig spis

0
7 kommentarer