Då var vi hemma i stan igen, vi har packat upp och slängt in ett par maskiner med tvätt. Förberett väskorna & gymnastikpåsarna inför morgondagen. Tänkte sätta mig och leta efter någon bra film snart, och jag får bestämma helt själv idag. Då Jonathan är iväg på sin innebandyträning ikväll. Dessa goda toast hade inte varit helt fel att ha nu framför tv:n.
Ost, skinka lite senap och smörade på utsidan innan de grillas i toasten. Så lätt & farligt gott.
Vi säger snart hejdå till fina öland och far hem till växjö. Idag visar sig ön från sin bästa sida med massor utav sol och krispig höstluft. Melvin & Jonathan åkte hem redan igår då de skulle på ishockey. Jag och Nomi stannade kvar och bjöd hem lillasyster med familj på tacos. Både gott och väldigt trevligt.
Pyntade stugan med små minipumpor, så det är klart !
För er som missat så börjar ju skördefesten nästa vecka, det är ett väldigt trevligt event.
,
Tycker om att blanda lite nytt & gammalt.
En gammal bok som jag är glad att jag hittade den när vi tömde alla förråd här i stugan.
Den tillhörde tydligen någon Emil Gustafsson, och den får stanna kvar här.
Nu ska Nomi och jag äta lite lunch innan det bär av hemåt för innebandy.
Jag valde soltorkade tomater som var mkt kryddade. För att få mer sting i såsen.
Det här behöver du till 4 personer:
smör
600 gram strimlad kyckling
1 liten riven charlottenlök
salt & peppar
2 msk tomatpure
3 dl creme fraiche
1/2 dl vispgrädde
1 msk kycklingfond
1 1/2 msk kinesisk soja
2 msk olja från soltorkade tomater
100 gram soltorkade tomater
Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med smör och fräs löken tills den blir glansig. Vänd i den strimlade kyckling och stek den klar med salt & peppar Vänd ner tomatpure,och vänd runt. Rör ner crème fraîche, grädde, fond & kinesisk soja och låt allt sjuda ihop.
Hacka tomaterna smått och rör ner den tillsammans med oljan.
Klart att servera.
* * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Non-stop Cookies
Det här behöver du till 25 kakor:
175 gram smält smör
2 dl brun farinsocker
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
2 dl mini-nonstop
1/2 dl mini-nonstop tills efter gräddning
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader
Smält smöret, och låt svalna. Vispa smöret, socker & farinsocker med en elvisp. Vispa sedan i bägge äggen till en fin smet. Blanda mjöl, bikarbonat & vaniljsocker och rör ner i smeten/degen. Blanda ner nonstopen och klicka ut degen på bakplåtspapper ( jag fick kakor till tre plåtar ) Grädda i mitten på ugnen cirka 15 minuter. Ta ut och tryck ner några fler nonstop precis när de kommit ut från ugnen.
Dagens middag presenterar jag i samarbete med Tulip. Och missa inte heller den grymma tävlingen lite längre ner. På vardagarna blir det gärna lite stressigare att planera middagarna. Man har mindre tid, och flera av familjemedlemmarna ska iväg på fritidsaktiviter, möten eller träffa kompisar. Och då är det faktiskt inte alls tokigt att kunna ta lite genvägar. Såsom denna ”Pulled Pork” från Tulip, och den är bara att värma och servera. Och vecka 38 kommer 2 Slow Cooked-nyheter: Chipotle Chili Pulled Pork & Pulled Turkey Apple & Bacon.
När jag lagar den från maträtt helt från grunden så tar den över 7 timmar.
Hela familjen gillade den, och vi tyckte att den var väldigt god kryddad. Inte alls som vissa varianter med den rökiga barbecuesausen, så stort plus för goda smaken. Lätt att tillaga: man värmer upp den i ugnen på 180 grader, och det tar cirka 25 minuter.
Kravmärkta och ekologiska grönsaker tillsammans med Tulips ”Pulled Pork” Slow Cooked. Denna gången serverade vi i mjuka tortillabröd. Lite som tacos, och det gick hem hos hela familjen. Mums.
Rullade ihop och serverade i vaxade tidningspapper. Lätt som en plätt och du har en god rejäl middag på knappt en halvtimma.
Detta var mitt smarriga bidrag för Tulip. Nu kan alla NI vara med och tävla om en grym matkasse från Tulip & Gastrofy. Detta är en varierad & lättlagad matkasse för hela 7 dagar, som levereras hem till er dörr. ( Värdet är 1000 :- )
Hur gör man då för att tävla?
Tävlingen pågår på Instagram fram till vecka 47. Tulip drar 2 nya vinnare varje måndag. Tävlingsuppgiften är att ta en bild på sin middag & även låta förpackningen synas i bilden. Så det är tydligt vilken produkt som middagen är lagad med. Publicera den på taggen #tulipmiddag. Tänk på att ni måste ha öppen profil för att vara med & tävla. Annars kan inte Tulip se era fina bidrag.
Man kan tävla med flera bilder, dock olika bilder varje vecka! Nya vinnare varje vecka! Läs mer om tävlingsreglerna här på tulip.se
Vinn hela veckans middagar från Gastrofy – levererade hem till dörren.
Snart kommer middagsgästerna, vi har bjudit hem min syster med familj. De bor bara ett par kilometer från oss, och det är alltid lika trevligt. Barnen fick bestämma middag idag, och inte helt oväntat så valde de tacos. Men igår var det jag som valde middag, och då blev det en härlig fiskgryta. Jag kryddade upp den med rödcurry / redcurry ( sådan currypasta som man köper i thai-hyllan) efter att jag hällt upp soppa till barnen. De gillar inte så stark mat som jag gör.
Ni väljer själv hur mkt rödcurry ni vill ha, jag hade 2 msk. Då blir den rätt stark.
Det här behöver du till 3-4 portioner:
2 stor gula lökar
20 st körsbärstomater
1 msk olivolja
2 msk tomatpure
4 msk hummerfond
5 dl vatten
3 bitar lax
3 bitar torsk
2 1/2 dl vispgrädde
1-2 msk redcurry ( beroende på hur starkt du vill ha det)
handskalade räkor
1 kruka dill
Gör så här :
Skala och klyfta löken. Skär fisken i kuber.
Hetta upp en kastrull fräs löken & tomaterna en liten stund , häll ner tomatpure, fond och vatten. Låt sjuda upp tillsammans i 5 minuter innan du vänder ner fisken. Låt sjuda i 6-8 minuter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med dillen samt rödcurryn. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd ner räkorna.
Det här behöver du till kaksmulorna:
75 gram smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker
1 msk sirap
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop alla ingredienser och platta ut på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
Ställ in i mitten på ugnen i cirka 10- 15 minuter. Ta ut och låt svalna helt, och smula sedan ner alltihopa i en burk.
Det här behöver du till 4 personer: 4 äpplen
50 gram smör
1 3/4 dl strösocker
Gör dina karamelliserad äppel så här Skala frukten och ta bort kärnhuset. Skär det i mindre bitar. Smält smör & socker i en stekpanna sakta, tills det får en gyllene färg. Vänd ner äpplena och vänd om, ta bort och låt sedan svalna något innan du servera med kaksmul och lättvispad grädde.
Idag har solen skinit över ön, och det har varit en riktigt vacker höstdag.
Det är ju bara september, men jag fick sådan craving efter kryddiga pepparkakor med mögelost. Det är ju så himla gott, och så enkelt. Fast jag trodde inte att det skulle finns några pepparkakor hemma i butik redan nu. Men som tur(?!) var så fanns det på Ica när jag stannade till där. Borde dock påminna mig själv om att det är så onödigt att handla när jag är hungrig, allt möjligt gott & onödigt åkte ner i kundvagnen.
Känns ju lite fusk, nästan som om vi tjuvstartat julen redan. Men gott var det!
Så härliga höstdagar vi har nu, och som alltid när jag börjar vara inomhus mer så börjar jag leta inspiration till att fixa om hemma. Just nu är vi lite inne på tapetsera om hall & vardagsrum på övervåningen. Tänkte åka bort en sväng till tapetbutiken och låna hem ett gäng kataloger. Idag har vi en kallgrå färg där uppe, samt en fondtapet som förra ägarna satt upp. Ni kan se lite gamla bilder här, dock har vi gjort om en del och soffan & bordet på bilden sålde vi, och flyttade upp de howard-sofforna vi tidigare hade nere.
Helgbuketten fick bli vita rosor, gillar att skämma bort mig med en bukett då och då.
Nu ska jag åka ner och låna hem lite roliga tapetprover,
Ha en underbar fredag !!
Jag sitter här och planerar helgens middagar, har inte riktigt bestämt vad det blir än. Laxplanka med extra allt åt vi förra helgen, och det kan jag varmt rekommendera. Så himla gott med lax dessutom. Och det ser faktiskt mer komplicerat ut än vad det är, så bli inte rädda för att prova. Planka är bästa bjudmaten ! Skulle du inte råka ha denna fantastiska 80-talspryl som planka just är haha… så går det tillaga i ugnsform också.
Missa inte att följa mig på instagram @jennysmatblogg för fler mat- & baktips
Det här behöver du till 4 st Laxplanka: 1 kilo potatis 1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar
+ dill ( kryddform)
Gör din laxplanka så här:
Ställ ugnen på 200- 225 grader.
Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar + dill. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Olja in plankorna och lägg laxen där och skjuts in i ugnen, låt ligga i 15 minuter, eller tills laxen börjar bli klar & få vacker färg. Ta ut och höj värmen till 250 grader spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa det sen. Fördela ut klyftade körsbärstomater och skjuts in i ugnen.
Så här kan man spritsa ut moset, har man ingen sprits går det bra att klicka ut moset.
Under tiden du gratinerar plankan så kokar du sparrisen och gör såsen.
Såsen mäter du upp alla ingredienser i en kastrull ( förutom citronen ) låt sjuda upp och ta bort från plattan innan du smakar av med citron. När plankan fått vacker färg tar du ut den och garneramed sparris, sås, dill, citronskiva och massa nyskapade stora räkor.
Dagen är som vanligt fullspäckad med jobbplaner. Men jag har idag äntligen klämt in en tid hos frisören, inte en dag för tidigt. Och sen i eftermiddag ska jag iväg och träffa Susanne på en kopp kaffe, och se hur fint de fått det i sitt nya hus.
Igår lagade vi en sådan där riktig härlig klassiker.
Husmanskost när den är som bäst.
Det här behöver du till 5-6 personer :
Smör att steka i
1 kilo blandfärs
2 msk oxfond
1 riven gullök
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar
Potatismos:
mjölig potatis
varm mjölk
smör
salt och vitpeppar
Till såsen : Steksky från biffarna
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 msk oxfond
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
Gör så här :
Koka potatisen i saltat vatten. Värm upp ugnen på 80 grader ( till biffarna under tiden du gör såsen )
Blanda ihop alla ingredienser , och rulla och platta ut lagom stora pannbiffar, fräs i smör tills de är genomstekta. Ta upp biffarna och lägg i en ugnssäkerform i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ). Låt småsjuda.
Känn på potatisen att den är mjuk, häll av vattnet och krossa potatisen med hjälp av en potatiskross eller elvisp. Värm upp lite mjölk och vänd ner lite mjölk i taget medan du vispar / rör ihop moset, en klick smör och smaka av moset med salt och vitpeppar.