Härliga höstdagar

Hej igen,

Så härliga höstdagar vi har nu, och som alltid när jag börjar vara inomhus mer så börjar jag leta inspiration till att fixa om hemma. Just nu är vi lite inne på tapetsera om hall & vardagsrum på övervåningen. Tänkte åka bort en sväng till tapetbutiken och låna hem ett gäng kataloger. Idag har vi en kallgrå färg där uppe, samt en fondtapet som förra ägarna satt upp. Ni kan se lite gamla bilder här, dock har vi gjort om en del och soffan & bordet på bilden sålde vi, och flyttade upp de howard-sofforna vi tidigare hade nere.

Helgbuketten fick bli vita rosor, gillar att skämma bort mig med en bukett då och då. img_5662 img_5664

Nu ska jag åka ner och låna hem lite roliga tapetprover,
Ha en underbar fredag !!

0
3 kommentarer

Laxplanka med räkor

 

Välkommen fredag!

Jag sitter här och planerar helgens middagar, har inte riktigt bestämt vad det blir än. Laxplanka med extra allt åt vi förra helgen, och det kan jag varmt rekommendera. Så himla gott med lax dessutom. Och det ser faktiskt mer komplicerat ut än vad det är, så bli inte rädda för att prova. Planka är bästa bjudmaten ! Skulle du inte råka ha denna fantastiska 80-talspryl som planka just är haha… så går det tillaga i ugnsform också.

Missa inte att följa mig på instagram @jennysmatblogg för fler mat- & baktips

img_5104

img_5125
Det här behöver du till 4 st Laxplanka:
1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar
+ dill ( kryddform)

4 fina färska laxbitar
Kokad sparris ( både grön & vit)
citron
färsk dill
handskalade räkor

Citronsåsen:
2 1/2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 msk hummerfond
2 msk nypressad citronsaft

Gör din laxplanka så här:
Ställ ugnen på 200- 225 grader.
Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar + dill. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Olja in plankorna och lägg laxen där och skjuts in i ugnen, låt ligga i 15 minuter, eller tills laxen börjar bli klar & få vacker färg. Ta ut och höj värmen till 250 grader spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa det sen. Fördela ut klyftade körsbärstomater och skjuts in i ugnen.

Så här kan man spritsa ut moset, har man ingen sprits går det bra att klicka ut moset.
img_5021

Under tiden du gratinerar plankan så kokar du sparrisen och gör såsen.
Såsen mäter du upp alla ingredienser i en kastrull ( förutom citronen ) låt sjuda upp och ta bort från plattan innan du smakar av med citron. När plankan fått vacker färg tar du ut den och garneramed sparris, sås, dill, citronskiva och massa nyskapade stora räkor.

Smaklig spis. 

5
4 kommentarer

Bästa husmanskosten

Hej Hej,

Dagen är som vanligt fullspäckad med jobbplaner. Men jag har idag äntligen klämt in en tid hos frisören, inte en dag för tidigt. Och sen i eftermiddag ska jag iväg och träffa Susanne på en kopp kaffe, och se hur fint de fått det i sitt nya hus.

Igår lagade vi en sådan där riktig härlig klassiker.
Husmanskost när den är som bäst.

img_5650

img_5628

Det här behöver du till 5-6 personer :
Smör att steka i
1 kilo blandfärs
2 msk oxfond
1 riven gullök
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar

Potatismos:
mjölig potatis
varm mjölk
smör
salt och vitpeppar

Till såsen :
Steksky från biffarna
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 msk oxfond
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena

Gör så här  :

Koka potatisen i saltat vatten. Värm upp ugnen på 80 grader ( till biffarna under tiden du gör såsen )
Blanda ihop alla ingredienser , och rulla och platta ut lagom stora pannbiffar, fräs i smör tills de är genomstekta. Ta upp biffarna och lägg i en ugnssäkerform i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och  fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ). Låt småsjuda.
Känn på potatisen att den är mjuk, häll av vattnet och krossa potatisen med hjälp av en potatiskross eller elvisp. Värm upp lite mjölk och vänd ner lite mjölk i taget medan du vispar / rör ihop moset, en klick smör och smaka av moset med salt och vitpeppar.

Klart att serveras.

0
4 kommentarer

Smidig & god plockmat

Godkväll, 

Kanske letar ni lite tips till helgens middagsbjudning. Och då kommer detta inlägget väldigt lägligt.
Det var så himla otippat gott att ni bara måste prova! Jag bjöd på detta för ett tag sedan då vi hade gäster hemma.
Grymt god & supersmidig mingelmat att bjuda på. Tar bara några minuter att förbereda, och det ska serveras direkt.

img_5244
Det var väldigt gott med smaken sourcrem på chipsen dessutom.

Du behöver:
1 påse chips ( jag hade lantchips / naturchips )
1 burk med stenbitsrom
1 burk smetana
finhackad rödlök
nyklippt färsk dill

Gör så här
Lägg ut chipsen på ett fat och klicka ut stenbitsrom, smetana, lök & dill.
Servera genast.

img_5251

0
7 kommentarer

Ugnspannkaka med bacon

Godmorgon, 

Idag lyser solen över småstaden, och jag väntar in min ”gå-kompis”. Trevligare med sällskap på powerwalken.
Jag tänkte att jag fortsätter i temat lättlagade middagar. Ugnspannkaka är i högsta grad en sådan rätt som är smidig att göra. Och går att vända ner både lite ost, bacon eller lite rökt skinka.  Smart när man vill ”ta tillvara” på maten.

img_5526

 

Till en ugnsform / ugnsplåt :
2 pkt bacon eller motsvarande rökt skinka
5 ägg
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader, klipp baconen över ugnsplåten och ställ sedan in i ugnen i fem minuter. Under tiden vispar du ihop smeten, lite av mjölken med mjölet, knäck ett ägg i taget och vispa till en slät smet. Rör sist ner saltet. Sedan häller du över blandningen över baconet och ställer in i mitten på ugnen tills den fått fin färg.
Cirka 15- 20 minuter.

Servera genast med lingonsylt. Eller som i detta fall så önskade Melvin jordgubbssylt istället.
Inte konstigt att den tar slut så snabbt.

Gott att servera lite rivna morötter som sallad.

4
8 kommentarer

Sega & knäckiga Marskakor

Hej hej

Att baka kakor med godis är ju något jag gärna gör.
Det kan liksom aldrig bli fel, dessa var inget undantag. Nomi hade massa kompisar här idag så de fick provsmaka och gav kakan högsta betyget. Och jag håller med dem! Denna måste ni provbaka till nästa kalas eller fredagsfika.

img_5413

Det här behöver du till cirka 40 st Marskakor:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 Mars

Gör dina Marskakor så här:

Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och grovhacka marsen. Gör en grop på längden och fyll med med grovhackad mars.
img_5380
Nyp ihop & baka in chokladen och ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.

Goda att både äta kalla & ljumna.
Kan frysas

img_5408

3
8 kommentarer

Västerbottenpizza

Tisdag it is,

Och nu när skola, jobb & vardagsrutinerna är tillbaka så är även alla barnens fritidsaktiviteter. Då kan jag tipsa om våran ”snabbmiddag” som barnen bokstavligt talat jublar över. Detta är nog mitt bästa snabbmatstips när tiden inte räcker till och maten ska vara färdig fort. Sedan är det extremt matsmart då man kan ta tillvara på mat som kanske annars hade kastats. Vilket sällan händer hos oss, jag avskyr att kasta mat, och försöker matplanera så all mat faktiskt går åt. Som tillexempel osten, när det inte är så mycket kvar på den så river jag ner den & fryser in den till kommande pizzabak. Spara tacofärs, lite kyckling eller stekt fläskfile till pizzatopping. Vi brukar bakar 2 plåtar eftersom vi är många här hemma, på de minsta barnens brukar det bara vara mild ost & skinka. På den andra brukar vi ha lite starkare ost ( gärna västerbotten), oliver, kyckling eller tacofärs, jalapenjos oftast kylskåpsrensning av det som finns hemma i kylen osv. Gott gott gott.

img_4558

Perfekt mat när man vill ta tillvara på bra mat, som man kanske annars bara hade kastat. 

Detta behöver du: 
1 färdig pizzadeg
tomatsås
ost
skinka
eller valfria tillbehör

In i ugnen och grädda i 10 minuter på 225 grader.
Klart

img_4562

0
2 kommentarer

Nutellafyllda mandelmusslor

Ljuvligt goda mandelmusslor fyllda med krämig nutella. Kan det bli godare och enklare?
Serveras med en klick grädde så har du värsta trevliga efterrätten.

img_5211

Det här behöver du till 40 mandelmusslor:
200 gram mandelmassa
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
200 gram rumsvarmt smör
1 ägg

Fyllning:
rumsvarm nutella
hackade rostade nötter / jordnötter
lättvispad grädde

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader
Riv mandelmassan ner i en skål, tärna ner smöret och arbeta i resten av ingredienserna till en smidig deg.
Smörj formarna och tryck ut degen så du får en skål i mitten. Ställ sedan in i ugnen i cirka 7-9 minuter eller tills kakorna börjar få färg. Ta ut och låt svalna på galler innan du vänder dem upp och ner.
Fyll dem med nutella, strö över nötter oh servera med en klick grädde

img_5228

0
4 kommentarer

Räksallad med ägg

Äntligen måndag,

Jodå jag tillhör ju dem som verkligen gillar starten på en ny veckan. Har massor av jobb att göra & förbereda denna veckan. Och bara massa roliga saker såklart, gillar´t. Började dagen med en frukost & en powerwalk, men är redan hungrig igen. Blir en tidig lunch som mer eller mindre består av en kyl- & frystömning. Dags för mig att åka och handla sen.

Och räksallad med ägg funkar alltid, ekologiska alternativ föredrar jag alltid. Även en till synes osynlig men perfekt mogen avokado finns under alla räkor.
Mums.

img_3109

0
Kommentera

Brunchens dag

Hej där,

Hoppas att ni sovit gott, och fått en bra start denna söndag. Vi brukar äta extra goda frukostar på helgerna, gillar att lyxa till det då när vi har tid.  Så passande att vi hade ställt oss och gräddat våfflor i morse, och även svängt ihop äggröra med knaperstekt bacon. För idag var det ju tydligen brunchens dag, hade ingen aning. Men jag tycker att det är lite roligt med dessa temadagar. Och brunch är något som jag gärna vill äta oftare.

img_5131

Våfflor med nutella och hemmagjord sylt. Min hemmagjorda jordgubbssylt har gått åt i rasande fart, så detta är andra omgången som jag har kokat. Recept finns här och den går även koka med frysta jordgubbar.

img_5145-3

Nu ska jag och maken snart snöra på oss skorna och ge oss iväg på en powerwalk. Ska bara provsmaka mina nutellakakor tillsammans med ett glas iskall mjölk innan. Doftar magiskt gott från ugnen.

Härligaste söndagen önskar jag er!

0
2 kommentarer