Gör så här:
Mixa maltesers i en matberedare eller krossa direkt i påsen med en brödkavel.
Smält smöret och rör ihop med maltesers-smulorna. Pressa ut i en rund springform (24 cm) med avtagbara kanter.
Koka upp grädden och ta bort från plattan, rör ner chokladbitarna och smöret och rör tills smeten är blank och fin. Låt svalna något, bryt ner stora bitar av de salta kexen i smeten och fördela ut över botten. Toppa med massor utav choklad och ställ sedan kallt i minst 4 timmar. Gärna över natten.
Kikar förbi och säger hej, hoppas allt är bra med er. Nomi och jag har tagit det lugnt, fast det knappt märks att hon varit sjuk längre. Men vi har pusslat, läst böcker, lyssnat på ljudböcker ( tack för tipset ) och sedan har vi bakat. Är det något hon tycker är roligt så är det att hjälpa till i köket. Så jag har haft en liten assistent denna veckan.
Bland annat har vi bakat goda delicatobollar.
Det här behöver du till 30 delicatobollar:
200 gram rumsvarmt smör
8 dl havregryn
3 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe
2 1/2 msk kakao
1/2 dl oboy
50 gram smält mjölkchoklad
Garnering:
150 gram mjölkchoklad
Kokosflingor eller pärlsocker
Gör så här:
Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen & chokladen och ställ kallt i 1 timme.Rulla sedan chokladbollar och ställ in dem i kylen under tiden du smälter chokladen. Rulla dem sedan i chokladen som du låtit svalna, och sedan även i kokosflingor eller pärlsocker, vilket du tycker är godast.
Förvara chokadbollarna svalt.
* * * * * * * * * * * *
Vi tog sovmorgon idag, och nu ska vi äta en sen frukost. Har köpt hem allt möjligt gott, och goda pålägg. Så denna frukosten kommer nog gå över i brunch 🙂 Som sagt vi har inte gjort så mycket, utan mest skrotat runt i myskläder.
Dessa gossiga tofflor fyndade jag på rusta 29:90 :- och mysbyxor på H&M minns inte exakt pris på den. Är jag inte ett modelejon så sig 😉
Det är ju bara onsdag idag, men jag ville tipsa om godaste fredagsfikat! Ja eller varför inte till helgens bjudning.
Denna grymma efterrätt tar bara 10 minuter att ”slänga ihop” och du kan använda vilken bär & topping du tycker passar bäst.
För fler enkla tips så hittar ni mig även på Facebook & instagram: @jennysmatblogg
Det här behöver du till en tårta för 8- 10 personer :
2 färdiga marängbottnar
1/4 dels dl vispgrädde
150 gram mjölk choklad
4 dl vispad vispgrädde
250 gram hallon ( frysta el färska)
( florsocker efter egen smak & tycke )
Dekorera med jordgubbar & blåbär + 50 gram hackad choklad.
Gör så här:
Koka upp 1/4 dels grädde och bryt ner chokladen ner i kastrullen, ta bort från värmen och rör tills du från en blank smet.
Ta fram den första marängformen och lägg på ett fat, fördela ut chokladen över marängen och ställ svalt. Vispa under tiden grädden fluffig, vänd sedan ner de frysta hallonen och vispa ihop till en härlig rosa färg. Smaka ev av med florsocker.
Ta ut den svala maräng- & chokladbotten och fördela ut hälften av hallongrädden. Lägg på en marängbotten till och fördela ut resten av hallongrädden.
Dekorera med jordgubbar, blåbär & hackad choklad.
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED MIN EGNA KAKBOK
Hej där,
Nu blir det lite reklam för min egna kakbok.
För äntligen nu så har den kommit och det känns som jag/vi har jobbat med denna i flera år. Haha… Och den blev sååå fin, man får man väl ändå skryta om sin första bok ? Jag är iallafall sjukt glad över den, och känner mig så tacksam över att jag fått göra denna. Kakboken innehåller, småkakor, efterrätter, julgodis. kladdkakor, pajer och en & annan tårta & kladdkaka. Och för dig som vill ha den (signad) så går den bra att beställa i min alldeles nya webshop. KLICKA HÄR
I boken hittar ni massa nya recept, en och annan gammal favorit och helt underbara bilder tagna av fotografen: Ulrika Pousette
Beskrivningen av boken låter så här:
” Vill du bjuda på något extra smaskigt till eftermiddagsfikat, som garanterat går hem hos både vuxna och barn? Då är det i Baka med godis du ska leta. Här hittar du kladdkakecookies med nutella och godis, brownies med kolasås och karamelliserade popcorn, chokladbollar med nutella, snickersbitar, kladdkaka med center, moussecheesecake med mjölkchoklad, daimpaj med citrongrädde och mycket mer ” På jakt efter en godisboostad dessert? Vad sägs om godispannacotta med Ahlgrens bilar eller mintpannacotta med polkaströssel? Eller nonstopglass och citronglass med lakritsrippel?
I Baka med godis är recepten enkla, och ger snabba resultat. Perfekt när barnen vill vara med och hjälpa till!
Med lite godis i smeten eller degen blir det färdiga resultatet helt enkelt dubbelt så gott!
För er som önskar den signad så kommer jag försöker skriva i alla böcker jag bara hinner när ni beställer på min webshop. KLICKA HÄR
Önskar ni däremot slippa min lilla kråkstil i boken så går den beställa i vilket bokshop som helst på nätet 😉
Dessa bilder fotade jag häromdagen med duktiga fotografen: Lisa Öberg (från Linköping)
Thelma kom hem med smarriga kanelsnurror från skolan för ett par veckor sedan.
Själv brukar jag ju bara baka vanliga men dessa vart ju så fina att jag idag ska prova att snurra egna.
Till ca 35 bullar behöver du :
1 pkt jäst ( söta degar)
125 gram smör
8 dl standard mjölk
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
1 kryddmått salt
Vetemjöl Special cirka 1,1 kg
Gör så här : Smula ner jästen i en ordentligt stor bunke, smält smöret i en kastrull och häll på mjölken och värm tills det blir fingervarmt 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills jästen löst upp sig, häll över resten av mjölkblandningen, och rör ner socker, salt, kardemumma och sist äggen. Sedan häller du ner mjöl och blandar ( alternativ. använder bakmaskin ) Man ska bara ha i så mycket mjöl att degen blir smidig och lossnar, den ska inte bli för hård. Låt sedan jäsa under bakduk i cirka 1 timme. Under tiden rör du ihop fyllningarna och starta ugnen på 225 grader och förbered plåtarna genom att placera ut bullformar. Efter en timme är det dags att börja baka ut. Kavla ut degen till en rektangel och bred över fyllningen. Vik degen en gång längs långsidan. Sedan skär du 2cm breda remsor av degen. Sedan tvinnar du dessa och snurrar till en snurra, lägg änden underst och placera på bakplåtspappersklädda plåtar
Låt jäsa ytterligare 20 minuter och pensal dem med vispat ägg precis innan de ska in i ugnen och strö pärlsocker över dem. Grädda dem i 8- 10 minuter i mitten på ugnen och ta ut dem när de är gyllene. Låt svalna på galler – äts med fördel ljumna med iskall saft eller ett stort glas mjölk.
tack för alla krya på er hälsningar ni skickat till Nomi, både på instagram & blogg. Hon är mycket piggare nu, även om hon blir hemma med mig nu ett par dagar till. Vi tog det bara lugnt igår, vi bakade lite bara för att Nomi ville det. Vi åt glass och jag läste böcker, måste nog en tur till biblioteket också då jag läste ut alla som vi hade hemma nu. Det finns inte så mycket att göra nu då det inte blir någon tv, eller ipad nu ett par dagar så här efter hjärnskakningen. Ville bara kika in och säga att det är bra här iallafall.
Senare kommer ett middagstips, men nu ska vi ut och gå en liten sväng med Molly
Trevlig tisdag,
Kram
Bilden är tagen för över ett år sedan, gillade bilden lite extra mycket.
Ni som följer via instagram vet att vi hamnade på sjukhuset igår. Nomi cyklade omkull och fick hjärnskakning, självklart hade hon hjälm! Vågar knappt tänka på vad som kan ha hänt om hon inte haft det. När vi kom in igår så mådde hon riktigt dåligt och vart förvirrad, yr, hade ”tappat” synen & fruktansvärd huvudvärk. Hon började först må bättre framåt kvällen, vi fick stanna kvar på barnakuten över natten för säkerhetsskull. Nu vilar hon lite, fast är så mycket piggare så nu väntar vi på ronden och på att få åka hem.
Idag blir det tyst på bloggen, vi ska hem och krya nu.
Slutet på veckan igen, och vi har precis ätit frukost. Det blev gårdagens rester, och inte alls tokiga rester heller utan smörgåstårta. Bara för att man äter det så sällan så kan man äta hur mycket som helst. Jag har massor med recept HÄR om ni själva vill ge er på att slänga ihop en matigare tårta. Äldsta sonen behöver ny jacka, så det blir väl dagens projekt. Så det och lite övningskörning blir det idag, måste säga att han är väldigt duktig på det. Jag är inte ett dugg orolig när han kör, han verkar ha koll på det mesta.
Ädelostsås:
Steksky
1 dl vatten
1 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk kinesisk soja
1 förpackning ( triangel) med ädelost
1 tsk flytande honung
salt & peppar
Gör så här:
Ta fram oxfilen i minst 2 timmar innan den ska tillagas.
Ställ ugnen på 180 grader. Skala potatisen och skiva upp i en ugnsfast form. Pensla med smör och strö över ströbröd & flingsalt. Ställ in i mitten på ugnen och låt den stå minst 20 minuter innan du börja med oxfilen. Så att potatisen hinner bli klar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn oxfilen runt omkring tills den får en vacker färg. Placera en termometer i den tjockaste delen och ställ in i ugnen. Sänk värmen på ugnen och låt oxfilen nå en innertemperatur på 58- 60 grader innan du tar ut den. ( om du vill ha rosa / medium ) Linda in i grillfolie och låt via i 10 minuter. Under tiden gör du såsen.
Vispa upp stekskyn med vattnet och låt sjuda upp med crème fraîche, grädde soja. Smula ner ädelosten och vispa till den löst upp sig, smaka av med flytande honung, och ev. salt och peppar.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Sega lingonsnitt
Det här behöver du:
200 gram smör
3 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl frysta lingon
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och smör mjukt och arbete i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på två och rulla ut till länger. Nu kan du baka in de frysta lingonen. Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.
Idag är det ingen vanlig dag, är det Jacobs 17 års dag. Hurra hurra hurra. Vi väntar hem släkt och vänner för lite smörgåstårta & fika. Bland annat dessa cupcakes, med massa choklad och extra allt. Jag bakade ljusa muffins / cupcakes för att det skulle bryta av mot allt det chokladiga. Vi provsmakade dem igår och de fick mycket väl godkänt, eller ett A som det ju numera heter.
Jag gräddade mina cupcakes i stabila muffinsformar. Sen lät jag dem svalna innan jag placerade dem i dessa snygga formar. Det kanske hade gått att grädda i dem, men ville inte förstöra dem, så därför vågade jag inte chansa. Till 12-13 muffins: 50 gram smör
1 dl standardmjölk
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver 1 nypa salt
Gör dina cupcakes så här: Ställ ugnen på 200 grader. Smält smöret, och tillsätt mjölken och dra bort från plattan. Vispa ägg, socker & vaniljsocker poröst med en elvisp.
Vänd sedan ner mjölkblandningen, blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten. Fyll upp formarna lite mer än 3/4 med smeten.Ställ sedan in i mitten på ugnen & grädda i cirka 10-15 minuter, tills de har fått vacker färg. Låt dem svalna innan du spritsar nutellafrosting på dem.
Gör din frosting så här: Ta fram smöret så att det hinner bli rumsvarmt, lägg i en skål tillsammans med färskosten och vispa ihop detta med en elvisp. Tillsätt nutellan, och florsockret och vispa ihop alltsammans till en slät smet. Ställ kallt i 20 minuter innan du spritsar ut det på de svala cupcakes:en. Dekorera med valfritt strössel eller godis.