Frukosten blev gårdagens rester

Hej där,

Slutet på veckan igen, och vi har precis ätit frukost.  Det blev gårdagens rester, och inte alls tokiga rester heller utan smörgåstårta. Bara för att man äter det så sällan så kan man äta hur mycket som helst. Jag har massor med recept HÄR om ni själva vill ge er på att slänga ihop en matigare tårta. Äldsta sonen behöver ny jacka, så det blir väl dagens projekt. Så det och lite övningskörning blir det idag, måste säga att han är väldigt duktig på det. Jag är inte ett dugg orolig när han kör, han verkar ha koll på det mesta.

img_6307

Ha en härlig söndagsförmiddag, så hör vi senare! 

0
3 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag Vegetarisk pastasås
Tisdag Havets Wallenburgare
Onsdag Falukorv med dillsås & potatispure
Torsdag Rosepepparkyckling med ris
Fredag:  Oxfile med klyftpotatis & ädelostsås

 

oxfile1

Till 4 personer:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar

Potatisen:
12 Potatisar ( fast sort )
flytande smör
ströbröd
flingsalt

Ädelostsås:
Steksky
1 dl vatten
1 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk kinesisk soja
1 förpackning ( triangel) med ädelost
1 tsk flytande honung
salt & peppar

Gör så här:
Ta fram oxfilen i minst 2 timmar innan den ska tillagas.
Ställ ugnen på 180 grader. Skala potatisen och skiva upp i en ugnsfast form. Pensla med smör och strö över ströbröd & flingsalt. Ställ in i mitten på ugnen och låt den stå minst 20 minuter innan du börja med oxfilen. Så att potatisen hinner bli klar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn oxfilen runt omkring tills den får en vacker färg. Placera en termometer i den tjockaste delen och ställ in i ugnen. Sänk värmen på ugnen och låt oxfilen nå en innertemperatur på 58- 60 grader innan du tar ut den. ( om du vill ha rosa / medium ) Linda in i grillfolie och låt via i 10 minuter. Under tiden gör du såsen.
Vispa upp stekskyn med vattnet och låt sjuda upp med crème fraîche, grädde soja. Smula ner ädelosten och vispa till den löst upp sig, smaka av med flytande honung, och ev. salt och peppar.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Sega lingonsnitt

Det här behöver du:
200 gram smör
3 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl frysta lingon

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och smör mjukt och arbete i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på två och rulla ut till länger. Nu kan du baka in de frysta lingonen.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

 

 

0
2 kommentarer

Cupcakes med nutellafrosting

Idag är det ingen vanlig dag, är det Jacobs 17 års dag. Hurra hurra hurra. Vi väntar hem släkt och vänner för lite smörgåstårta & fika. Bland annat dessa cupcakes, med massa choklad och extra allt.  Jag bakade ljusa muffins / cupcakes för att det skulle bryta av mot allt det chokladiga. Vi provsmakade dem igår och de fick mycket väl godkänt, eller ett A som det ju numera heter.
 img_6036 img_6046

Jag gräddade mina cupcakes i stabila muffinsformar. Sen lät jag dem svalna innan jag placerade dem i dessa snygga formar. Det kanske hade gått att grädda i dem, men ville inte förstöra dem, så därför vågade jag inte chansa. 

Till 12-13 muffins: 
50 gram smör
1 dl standardmjölk
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Gör dina cupcakes så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Smält smöret, och tillsätt mjölken och dra bort från plattan. Vispa ägg, socker & vaniljsocker poröst med en elvisp.
Vänd sedan ner mjölkblandningen, blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten. Fyll upp formarna lite mer än 3/4 med smeten.  Ställ sedan in i mitten på ugnen & grädda i cirka 10-15 minuter, tills de har fått vacker färg. Låt dem svalna innan du spritsar nutellafrosting på dem.

Nutellafrostingen: 
50 gram smör
125 gram färskost
2 dl kylskåpskall nutella
2 dl florsocker

Gör din frosting så här:
Ta fram smöret så att det hinner bli rumsvarmt, lägg i en skål tillsammans med färskosten och vispa ihop detta med en elvisp. Tillsätt nutellan, och florsockret och vispa ihop alltsammans till en slät smet. Ställ kallt i 20 minuter innan du spritsar ut det på de svala cupcakes:en. Dekorera med valfritt strössel eller godis.

0
11 kommentarer

Då tar vi helg :)

Go´kväll,

Hoppas att ni haft en riktigt fin vecka!
Idag har jag bakat en del inför morgondagen. Tycker att det är roligt att prova lite nya recept när det är födelsedagar. Självklart kommer recepten på bloggen snart. Och nu är alla hemma här igen efter skola, innebandyträning och kompisar.  Middagen är uppäten och bortplockad, och vi sitter och letar familjefilm som vi tänkte se. Eller ja, just nu är det bara Nomi som vill kolla film med oss. Resten sitter på sina rum med sina datorer / ipads eller telefoner. Haha… Fast när de vet att det finns massa godis här kanske de kommer ner en liten stund. Jag tror det 🙂


img_6170

Choklad, salt, surt, lakrits, skumgodisar, hårda karameller och fudge.
Typ en godisskål för alla smaker.

img_6185

0
4 kommentarer

BookBeat höstläsning

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED BOOKBEAT

 

Tjingeling
Fredag och snart helg igen, hur härligt är inte det! Och efter en så här väldigt lång sensommar så välkomnar jag hösten. Jag gillar den friska luften, och att det blir mörkare om kvällarna igen. För då är det extra mysigt att krypa upp i soffan med en bra bok. Själv är jag helt fast för ljudböcker, men för er som hellre gillar att läsa på ipaden så går även det på bookbeat.se

Det finns massor av böcker att välja på, finns kategorier för alla smaker.

IMG_2325
Själv lyssnar jag mest på deckare men även en & annan självbiografi har jag hunnit med. Jag kan dock rekommendera er att inte lyssna på just deckare när man är ute på kvällspromenaderna.  Haha… Eller så är det just det man ska göra, för det blir riktigt snabba steg. Helst tänder jag massa ljus hemma eller tänder en brasa och lyssnar i vardagsrummet. Ännu bättre är det ju om det är  helg, då lyxar jag till det med en godisbit eller två.

IMG_2314 IMG_2269

Nu kan jag erbjuda alla mina läsare att
 LYSSNA FRITT 1 MÅNAD! 

Erbjudandet ändras från 2 veckor till 4 veckor när ni skriver in kampanjkoden i nästa steg.
Koden är: jennysmatblogg
Rabattkoden kommer att fungera året ut!

KLICKA HÄR för att komma direkt till erbjudandet

0
5 kommentarer

Regn & rusk

Godkväll, 

Klockan är bara drygt fem, men det känns som det är mycket senare. Det regnar & ruskar utanför, så det blir ju mörkare inomhus. Så idag blev det premiär att tända brasan i vardagsrummet. Det är så himla mysigt det är med en brasa och lite tända ljus. Bästa höststämningen.

Fint hemma

Rosorna står sig fina sedan helgen, kanske knappt behöver köpa helgblommor imorgon 🙂 Vem vet.

img_6012

Jag ska alldeles snart åka och lämna döttrarna (Thelma & Nomi) vid bion, de ska titta på ”Hitta Doris”. Mysigt för dem, själv ska jag ner till affären och handla inför Jacobs födelsedag på lördag. Tänk att han blir 17 år på lördag och nästa år när han fyller 18 år. Och när han fyller 18 år. är jag alltså dubbelt så gammal som honom. Jisses, vart tog de åren vägen?

Oj, nu ropar töserna på mig, dags att lämna av dem vid biografen.

Hej så länge

0
3 kommentarer

Recept chokladbiskvier

Gomorron,

Letar du efter något gott att baka denna kyliga 29:e september ?
Då vill jag rekommendera dessa godingar! Biskvier är jättelätt att baka, den godaste kondiskakan att baka & bjuda på.

img_3853

 

Det här behöver du till cirka 20-22 biskiver :
300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllningen: 
300 gram rumsvarmt smör
1 äggula
2 dl florsocker
50 gram smält mjölkchoklad

Garnering:
200 gram mjölkchoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten.
Låt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Rör ihop 300 gram rumsvarmt smör+ 1 äggula, avsvalnad smält mjölkchoklad & florsocker. Rör ihop till en jämn och klumpfri smet. Fördela ut fyllningen på bottnarna. Ställ dem gärna svalt 10-15 minuter innan du chokladdoppar dem ( spara ett par rutor för dekoration av biskvierna )

Voila! Busenkelt & jättegott.

0
9 kommentarer

Kycklinggratäng med bacon & västerbottenost

Hej där,

Idag kom hösten med besked till växjö, det blåser, vi har mörka moln & regn. Rätt mysigt tycker jag, för nu kan man snart tända en brasa.  Ni är många som söker efter gratänger och gärna LCHF-anpassade sådana. Denna är en sådan, om ni utesluter sweetchilisåsen & kryddar med lite sambal oelek.

img_5917

Det här behöver du till 4 personer
1 grillad kyckling
2 paket bacon
3 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl riven västerbottenost
2 msk sweetchilisås
1 tsk sambal oelek

Serveras med kokt ris eller blomkålsris

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader, ta bort kycklingköttet och lägg i en ugnsfastform.
Strimla och knaperstek baconet och lägg över kycklingen. Rör ihop crème fraîche, grädde, ost, sveetchili och sambal oelek. Fördela ut röran och ställ in i mitten på ugnen i cirka 15 minuter eller tills gratängen är gratinerad.

Smaklig måltid.

19
7 kommentarer

Härligt krämig citruspaj

Förutom goda chokladiga efterrätter så tycker jag om syrliga sådana.
Denna pajen är helt perfekt söt-syrlig. Prova vetja.

img_0904

Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
175 gram smält smör

Fyllning: 
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl grädde
saft av 2 citroner + skal

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Smörj pajformen.
Rör ihop alla torra ingredienser till pajdegen, och rör sist ner det avsvalnade smälta smöret. Tryck ut i formen cirka 24 cm, och ställ svalt i kyl medan du gör fyllningen. Rör / Vispa ihop ägg och socker för hand, vänd ner grädde och citronsaften + det rivna skalet. Vispa ihop för hand tills du har en jämn smet. Fyll upp pajskalet och grädda i cirka 30 minuter eller tills pajen stannat till sig i ugnen.

Låt svalna ett par timmar ( eller gärna över natten )i kylskåp.
Pudra över florsocker innan servering & servera pajen med lättvispad grädde.

3
5 kommentarer

10 resedrömmar

img_3498
Godmorgon,

På min blogg skriver jag ju mycket om mat, bakning men även lite om resor och annat som jag tycker är kul. Och det är tyvärr sällan jag läser andra bloggar (förutom mina vänners) men jag såg att Camilla Läckberg & Simon hade skrivit en liten lista med sina drömresmål. Tyckte det var kul och började skissa på en egen lista. Än så länge är Maldiverna det vackraste resmålet jag besökt, medan New York är favoritstaden. Vår nästa resa är bokad, och den bär av till Miami, ser så mycket fram emot det. Nästa 10 ”drömmiga” resor jag skulle vilja göra kommer här :

1.  Roadtrip i USA
2. Öluffa i Grekland
3. Åka på safari (se alla vilda djur på nära håll)
4. Aruba
5. Barbados 
6. Hawaii
7. Australien
8. Mauritius
9. Kinesiska muren
10. Ishotellet  (och se vackra norrskenet på nära håll)

Okej, nu hade jag lätt kunna skriva 10 resmål till men det får vänta en stund.
Kan inte du skriva upp vilka tio resmål du drömmer om 🙂

0
43 kommentarer