INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Fiskgryta med sötpotatis

Hej där, 

Nu har vi varit inne i Kalmar och hämtat hem barnen. Innan vi åkte hem lunchade vi med Fanny & Casper på stan. Mysigt och gott, både Fanny och jag åt fläskfileplanka. Jag äter visst alltid det när jag är i Kalmar, haha… Och beställer alltid extra sås, det är ju såsen som är godast typ. Annars är fiskgryta något som jag gärna äter.
Mums!

Denna åt vi igår, kryddade upp den med red curry så att den blev riktigt stark också. Stort gilla på det!

img_7003

Det här behöver du till 3-4 portioner:

2 stor gula lökar
1 stor sötpotatis
20 st körsbärstomater
1 msk olivolja
2 msk tomatpure
4 msk hummerfond
6 dl vatten
4 bitar lax
4 bitar vit fiks ( t.ex torsk )
2 1/2 dl vispgrädde
1-2 msk redcurry ( beroende på hur starkt du vill ha det)
1 burk med kräftstjärtar
1 kruka dill

Gör så här : 
Skala och skär löken smått löken. Skala sötpotatisen och tärna ner i mindre bitar. Skär även fisken i kuber.
Hetta upp en kastrull fräs löken & sötpotatisen en liten stund , häll ner tomatpure, fond och vatten. Låt sjuda upp tillsammans i 10 minuter innan du vänder ner fisken och tomaterna. Låt sjuda i 8-10 minuter under lock eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med dillen samt rödcurryn. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd ner kräftorna.

Servera genast med gott bröd.
❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️
Och dagens tips! Idag är denna duschhörna på REA på Jotex.
För bara 351 kronor blir den din. Så skynda att fynda. 
KLICKA HÄR

3
2 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Fattiga riddare med nutella

Hej där,

Idag blir det ett tips inför helgen, något extra gott till helgfrukosten eller varför inte bjussa på en brunch. Fattiga riddare med nutella och färska bär. Helt ljuvliga nutellarullar.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Och ett annat tips nu är att ELLOS har fyllt på sin outlet, där de REA:ar ut massor av möbler, inredning, kläder oh skönhet. Vill ni också fynda bland 50% RABATT så kolla in HÄR

img_6624


Till 5 nutellarullar behöver du:
5 rostbröd
5 klickar nutella
färska bär

1 ägg
2 msk mjölk

smör till stekning

Garnering:
socker + kanel

Gör så här:
Skär bort kanterna på rostbröden.
Kavla ut dem med en brödkavel tills de blir helt platta. Vispa ihop ägget med mjölken och lägg i en lite tallrik. Förbered äben en tallrik med socker och lite kanel som du rör ihop.

img_6615
Bred över nutella och lite färska bär över de platta toasten. Rulla ihop till små rullar. Doppa runt dem i äggblandningen och stek dem runt om i stekpannan med rikligt med smör. Ta upp och doppa dem i sockerblandningen.

Klart att serva med massor utav färska bär.

img_6648
img_6668
0
4 kommentarer

Recept på nutellagifflar

 Godkväll därute,

Idag har jag inte hunnit sitta ner många minuter, det har varit fullt upp. Hämta, lämna och posta paket. Jag väntar på ännu en bokleverans, som dessvärre blivit försenad. Så tack för ert tålamod, de kommer snart i er brevlåda. Idag har jag också bakat ljuvliga nutellagifflar. Vi brukar baka dessa som vanliga kanelbullar, men gifflar är lite mer ”lagom” stora.

Följ mig gärna på instagram för mer mat- & baktips: @jennysmatblogg

img_6745-1
Fyllningen kör jag 50 % smör och 50 % nutella.

Det här behöver du till cirka 50 gifflar:
1 pkt jäst för sötade degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 dl strösocker
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning: 
2- 3 dl rumsvarm nutella
100-150 gram rumsvarm smör

Topping:
25 gram smält smör
strösocker

Gör så här:
Smula ner jästen i en stor skål/ bakbunke. Smält smöret, och häll ner mjölken i samma kastrull. Värm upp vätskan fingervarmt och vänd över lite i jästen. Rör tills jästen löst upp sig och tillsätt sedan all vätska under omrörning. Vänd ner socker, och mjölet ( lite i taget ) och arbeta degen tills du får en smidig deg som släpper från kanterna, arbeta degen i 5 minuter. Lägg en ren bakhandduk över skålen och låt jäsa i 40 minuter. Ställ ugnen på 225 grader.

Rör ihop nutellafyllningen, så att den är helt klumpfri.  Baka sedan ut degen, jag kavlade ut den som en vanlig bulldeg, fast något längre. Sen delade jag degen på mitten/ vågrätt, och fördelade ut fyllningen över dem båda. Sen rullade jag ihop dem, kanske att jag kunde bakat ut bulldegen något mer på längden. För de blev rätt tjocka, men det är en smaksak

img_6685
Rulla ihop degen och skär i små gifflar.
Lägg på en bakplåtsklädd form och låt sedan jäsa i 30 minuter till.

img_6694

Ställ dem tätt, gärna dubbelt så tätt som här nedan, så att de inte trillar omkring i ugnen när de bakas.
Platta sedan till dem lätt med baksidan av en kniv, för de kommer jäsa mycket i ugnen iallafall.

img_6705
Grädda i mitten på ugnen i 8 – 10 minuter, eller tills de fått vacker färg. Det kommer dofta helt galet ljuvligt.
Ta ut och pensla dem med smör och doppa dem i en skål med strösocker.
Serveras sedan direkt med ett stort glas kall mjölk

Mums.

img_6744-1

0
10 kommentarer

Busenkelt & snabbt middagstips

En roligare variant av pizza är att göra en pizzarulle. Och har du som jag i detta fallet en köpebotten slänger du ihop denna goding på bara några minuter.  Grädda den, skiva upp och servera med pizzasalllad. Passar fin fint till buffén också.

Mums
IMG_9511

Så här gör du.
IMG_9495IMG_9502

Lägg ner lite krut på en god tomatsås istället.

Tomatsås:
1 burk med tomatkross med smak av vitlök
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Gör så här

Koka upp alla ingredineser och mixa krosset
med en stavmixer om det behövs. Låt det småputtra i fem minuter på svag värme innan du brer på den.

Riv över cirka 200 gram mild ost över pizzan, klipp över cirka 100 gram rökt skinka.
Rulla ihop till ett börd, pensla med vatten och strö över sesamfrön. Grädda i 10- 15 minuter på 225 grader, eller tills brödet fått en vacker färg.


IMG_9518 (1)

Skiva upp och servera genast.

IMG_9522 (1)

 

pizzasallad

Godaste pizzasalladen :
1 litet huvud med vitkål
1 kastrull med kokhett vatten
3 korkar med ättika ( te.x perstorp)
1 dl rapsolja
1 1/2 tsk med salt
grovmalen svartpeppar

Gör så här:
Hyvla kålen med en osthyvel eller i en matberedare. Lägg i ett durkslag och häll över det kokande vattnet över den strimlade kålen. Skölj sedan med iskallt vatten tills kålen svalnat. Låt rinna av medan du blandar ihop ättika, rapsolja salt & svartpeppar.
Häll ner och vänd om både vitkål & ättikssåsen blanda väl och smaka ev av med mera ättika eller kryddor.

Klarar sig fint i 5- 6 dagar i kylskåp.

0
1 kommentar

Falukorvsgratäng med mozzarella

Godmorgon,

Vi startar dagen med ett recept, innan jag och Molly ska ut på promenaden. Kanske letar ni lite middagsinspiration till kvällen.
Denna gratängen gick hem hos alla i familjen, och så enkel att göra.

img_6589
För en mer vuxen varaiant brukar jag skippa ketchupen och krydda med mer chilisås. Men ketchupen gillar såklart barnen mera. 

D
u behöver till 4-5 personer:
400 gram falukorv ( cirka en halv faluring)
3 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
3 msk ketchup
1 msk chilisås
salt & peppar
ett gäng med körsbärstomater
1 boll mozzarella

Topping: ruccola

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader, skiva och fördela ut falukorven i en form.
vispa ihop grädde, crème fraîche, ketchup & chilisås + salt & peppar. Skiva tomaterna och fördela ut i formen.
Häll över såsen över korven och skiva över mozzarellan.  Ställ in i mitten på ugnen och gratinera tills gratängen fått en vacker färg.
Strö över rucola och servera gratängen med ris.

4
4 kommentarer

Nougatsnitt

Busväder idag, så kanske har ni planerat att baka lite idag.
Prova då dessa godningar

img_5362

Det här behöver du till cirka 40 st kalaskakor:
220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dubbelnougat

Gör dina kalaskakor så här:

Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och halvera dubbelnougaten på längden. Gör en grop på längden och lägg ner guldnougaten.

Nyp ihop & baka in dubbelnougaten i chokladrullarna och ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Efter halva tiden plattar du till dem något med en gaffel. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.

Serveras med fördel ljumna så nougaten är så där härligt krämig.
Även goda kalla också såklart.

0
4 kommentarer

Budgettips

Godkväll,

Jag hittade lite foton i kameran som jag glömt att skriva om. Blandannat dessa fina ramar, ni brukar ju gilla lite tips och speciellt budgettips. Ruskigt söta, i ”silver-look” tror de kostade 20 :- stycket.  Så jag passade på att köpa några stycken. Nu ska jag bara ta mig tid att skriva ut lite fina bilder på barnen, jag är helt hopplös på att framkalla bilder annars. Har en ovana att låta alla bilder stanna i kameran eller på datorn. Det får bli måndagens tips. Just ja, jag hittade dem på ÖoB ( och jag är inte ett dugg sponsrad )

img_6412

0
6 kommentarer

Cupcakes med färgglad glasyr

 Hej fina ni

Ni får ursäkta tystnaden, men jag har signerat böcker heeeela dagen. Det tar lite längre tid än jag räknat med.
Och bokhögarna växer här hemma i det lilla köket i vår lilla småstad. Tur att Jonathan & barnen hjälper till att packa och skicka, och nu har den första leveransen av böcker gått ut till er. Håll utkik i lådorna.

Fick ju frågor om dessa färgglada godingar som jag hade bakat. Verkligen perfekta till ett barnkalas.
img_6370 img_6393
Jag gräddade mina cupcakes i stabila muffinsformar. Sen lät jag dem svalna innan jag placerade dem i dessa snygga formar. Det kanske hade gått att grädda i dem, men ville inte förstöra dem, så därför vågade jag inte chansa.

Till 12-13 muffins: 
50 gram smör
1 dl standardmjölk
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Gör dina cupcakes så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Smält smöret, och tillsätt mjölken och dra bort från plattan. Vispa ägg, socker & vaniljsocker poröst med en elvisp.
Vänd sedan ner mjölkblandningen, blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten. Fyll upp formarna lite mer än 3/4 med smeten.  Ställ sedan in i mitten på ugnen & grädda i cirka 10-15 minuter, tills de har fått vacker färg. Låt dem svalna innan du spritsar frosting på dem.

Creme cheesefrosting:
70 gram mjukt smör
120 gram philadelphiaost
5 dl florsocker
1/2 msk färskpressad citronsaft
några droppar med karamellfärg

Gör så här: 
Vispa smör och philadelphiaost smidigt. Vänd ner florsocker och vispa till en slätt.
Smaka av med lite citronsaft och för rolig färg kan du färga frontongen med ett par droppar karamellfärg.
Skulle frostingen bli för lös så kan du tillsätta ytterligare lite florsocker.
Låt frostingen stå kallt en halvtimme innan du spritsar den.

Istället för vanligt strössel toppade jag cupcakes:en med dessa godisar ( inköpta på ÖoB )

img_6406

19
9 kommentarer

Så här putsar du upp gymnastikskorna

Gomorron,

här kommer ett litet husmorsknep.

För vem vill inte veta hur man enklast får sina vita gympaskor vita igen? 


Det är faktiskt lätt som en plätt.
Tandkräm, lite vatten och en tandborste.
( Obs, det är inte colgate som sponsrat inlägget ) 😉

Vill du läsa om fler städ, puts och husmorsknep har jag ett helt eget inlägg om det
KLICKA HÄR

0
Kommentera

Veckomatsedel

Gutenmorgen,

Här kommer ett litet tidsinställt inlägg,
för er som är morgonpigga och letar inspiration för kommande vecka.

Måndag Vegetarisk pasta med vitlöksdoftande champinjonsås
Tisdag Laxgratäng med basilika & rostade pinjenötter
Onsdag Falulåda med makaroner
Torsdag Min godaste tomatsoppa toppad med bacon & fetaost
Fredag Smakrik mustig Älggryta med morötter & lök

 

IMG_0997

Det här hade jag i min älggryta: 
1 kilo grytbitar av älg
smör
salt & peppar
2 gula lökar
2 morötter
1 msk tomatpure
8 dl vatten
4 msk konc. viltfond
2 1/2 dl rött vin
3 msk kinesisk soja
200 gram trattkantareller
1 tsk torkad timjan
salt, peppar

Gör så här:
Hetta upp en gryta med smör & fräs grytbitarna med salt & peppar tills de får vacker färg.
Slanta ner morötterna & klyfta ner löken & vänd om så att de blir glansiga. Pressa ner tomatpuren och mät i vatten, fond, vin & soja och låt allt sjuda upp. Låt stå och småputtra länge under lock ( gärna 4- 5 timmar tills köttet är mört och fint) Mot slutet är fräser du upp kantarellerna i en anna stekpanna och tillsätter smör när vätskan kokat bort. Och fräs tills du fått en fin färg på dem. Vänd ner i din gryta och smaka av med timjan salt och peppar.
Serveras med kokt potatis.

* * * * * * * * * * * * *

Godisfyllda cookies

IMG_4878-001

Det här behöver du  till cirka 35-37 cookies:
120 gram smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat + 1/2 tsk salt
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk ljus sirap

Fyllning :  1/2 påse Polly / marschmallows eller Dumle

Garnering : Strösocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft ) Blanda smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop. Blanda ner äggen & sirapen i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat & salt i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg. Förbered och häll upp en skål med strösocker och förbered två ugnsplåt med bakpapper. Fortstätt med degen och rulla ihop till små chokladbollar- lite mindre storlek en studsbollar. Ta fram pollyn och platta ut bollen med ett tryck i mitten lägg dit en polly per och rulla ihop till en boll.
Rulla bollarna i socker och lägg på en ugnsplåt- grädda i 6- 10 minuter (håll koll ) tills de har flytit ut lite och får lite sprickor i degen. Ta ut och låt svalna något innan du provsmakar.

 

0
3 kommentarer