Ni är många som efterfrågar vegetarisk recept. Och vi försöker själva äta detta minst en gång i veckan. Jag har en hel del nya recept, men inte hunnit fixa klart bilder eller recept än. Men jag kan tipsa om mitt matarkiv. Där finns massor av recept i alla olika kategorier, närmare bestämt nästan 4000 olika recept. Ska se om teknikerna kan hjälpa mig att förbättra sökfunktionerna snart så att det blir lättare att söka bland alla kategorier. Ja, det måste jag fixa idag….
Japp, så är det. Det är därför jag gillar måndagar så mycket.
En härlig ( fast väldigt regnig ) helg är slut och denna veckan är det så mycket jobb och möten inbokade att det är galet. Men men… en sak i taget, nu ska jag sätta mig och besvara mail jag ligger efter med. Och sen måste jag kolla av alla bokbeställningar som kommit in under helgen. Och alla ni där ute som väntar på böcker, jag ber om ursäkt för sen leverans. Det har varit slut på huvudlagret i 2 omgångar. Inte mycket jag kan göra åt detta tyvärr och nästa bokleverans kommer på fredag igen. Sen skickas det så fort det bara är möjligt. Så böckerna är på gång, de blir bara något sena.
Mysigt att sitta och jobba i morgonmörkret med en tänd brasa och ett par koppar kaffe.
Söndag och veckomatsedel. Så roligt att ni uppskattar dessa.
Här kommer mina tips inför veckan med lite vegetariskt, en och annan fiskrätt och lite italienskt.
Varsågoda.
Ädelostsås:
Steksky
1 dl vatten
1 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk kinesisk soja
1 förpackning ( triangel) med ädelost
1 tsk flytande honung
salt & peppar
Gör så här:
Ta fram oxfilen i minst 2 timmar innan den ska tillagas.
Ställ ugnen på 180 grader. Skala potatisen och skiva upp i en ugnsfast form. Pensla med smör och strö över ströbröd & flingsalt. Ställ in i mitten på ugnen och låt den stå minst 20 minuter innan du börja med oxfilen. Så att potatisen hinner bli klar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn oxfilen runt omkring tills den får en vacker färg. Placera en termometer i den tjockaste delen och ställ in i ugnen. Sänk värmen på ugnen och låt oxfilen nå en innertemperatur på 58- 60 grader innan du tar ut den. ( om du vill ha rosa / medium ) Linda in i grillfolie och låt via i 10 minuter. Under tiden gör du såsen.
Vispa upp stekskyn med vattnet och låt sjuda upp med crème fraîche, grädde soja. Smula ner ädelosten och vispa till den löst upp sig, smaka av med flytande honung, och ev. salt och peppar.
* * * * * * * * * * * * *
Lite nyttigare jordnötbars till kaffet
Det här behöver du till 12 kakor :
2 dl havregryn
1 1/2 – 2 dl jordnötssmör ( osötad & ekologisk )
1 dl grovhackade jordnötter
1 1/2 dl russin
1 dl hackade valnötter
2 msk kokosflingor
3 msk linfrön
2 äggvitor
2 msk honung
Gör så här:
Ställ ugnen på 130 grader.
Rör ihop alla ingredienserna i en skål, platta ut på en bakplåt eller ugnsform, klädd med bakplåtspapper.
Kakan ska bli ungefär 15*20 cm. Ställ in i ugnen och grädda i cirka 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna något. Smält chokladen och bred över kakan, värm upp ett jordnötssmör och fördela ut lite jordnötssmör över chokladen. Med hjälp av en tandpetare eller gaffel gör du ett snyggt mönster, genom att dra streck över toppingen. Låt svalna & skär lagom stora bitar. Klä in varje bit i bakplåtspapper eller plastfolie och förvaras i kylskåp.
Vilken butik man än går i nu så är det julmust, pepparkakor och alladinaskar så långt ögat når. Då är det svårt att motstå att handla, dessa dumle med pepparkakssmak har funnits några år. Jag tycker de är löjligt goda att skölja ner med julmusten, gillar egentligen ingen läsk. Fast julmust det gillar jag. Och något annat som är gott, är väl ädelost och pepparkakor. Såg nu att även doftljuset i bakgrunden matchade in i detta juliga inlägg….
Ni önskade recept på denna goding som ni fick en skymt av på instagram igår. jag gör ju otroligt mycket fisksoppor nu. Sen gör jag dem alltid lite olika, denna blev med lite mer rotfrukter än jag brukar. Mer mättnade och så gott!
När jag gick och handlade igår så hittade jag ett färdigt soppkitt- med purjolök, morötter, selleri och palsternacka. Packat och klart, sådant gillas ju. Så detta hade jag som grund till soppan, sellerin gav verkligen en god smak åt denna gryta. Prova gärna.
Det här behöver du till 3-4 portioner: 1 stor gula lökar
10 cm purjolök
1 bit selleri
2 morötter
1 palsternacka
10 st körsbärstomater
1 msk olivolja
2 msk tomatpure
4 msk hummerfond
6 dl vatten
600 gram blandad fisk ( lax, sej, torsk )
2 1/2 dl vispgrädde
1-2 tsk sambal oelek ( beroende på hur starkt du vill ha det)
1 påse med stora oskalade räkor
1 kruka dill
Gör så här :
Skala och skär löken smått löken, skiva även ner purjon. Skala grönsakerna och riv ner dessa på en tallrik. Skär även fisken i kuber.
Hetta upp en kastrull fräs löken & grönsakerna en liten stund , häll ner tomatpure, fond och vatten. Låt sjuda upp tillsammans i 10 minuter innan du vänder ner fisken och tomaterna. Låt sjuda i 8 minuter under lock eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med dillen samt lite sambal oelek. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och nu är den klar att servera.
Lägg räkorna i djupa tallrikar och häll över den den goda grytan. Mums.
Vi är på öland och det är sådant ruggit höstväder utanför. Vi har precis ätit en riktigt god gryta med fisk- & skaldjur med nybakat bröd. Men slutar det regna funderar vi dock på om vi ska ut och bada lite. Det bästa är när badtunnan alltid är uppvärm till 40 grader! Då kan man bada närhelst man vill, mycket bättre än en swimmingpool om du frågar mig.
Och bästa doften i köket nu är citron, det är min crusch just nu.
Frisk och syrlig citrondoft har alltid varit den bästa doft jag vet. *Pik* till min man då jag önskar mig ny parfym, hehe….
Härligt med fredag även om helgerna faktiskt är mina effektivaste jobbdagar.
Gör så här: Ställ in nutellan i kylen eller frysen en stund innan, så är den mer lätthanterad. Rosta under tiden hasselnötterna, på 180 grader i ugnen. Bara några minuter så att de inte bränns. Ta ut och låt svalna ta bort de skalen som lossnar av nötterna.
ta fram nutellan från kylen/ frysen. Detta moment är kladdigt, men håll ut 🙂
Ta ungefär en halv msk till varje nöt. tryck in nöten och baka ihop till en hyfsat rund boll. Lägg i en form med bakplåtspapper. Och ställ sedan in alla i frysen. Under tiden så smälter du chokladen låt svalna, annars kan den få problem att fästa på nutellan. Och rör ihop chokladen med de hackade nötterna, ta fram nutellabollarna och chokladdoppa dem. Och lägg tillbaka dem på bakplåtspapper, låt chokladen sedan stelna innan du servera dem.
Hoppas ni har det bra där ute i stugorna. Det har regnat hela dagen lång i växjö, och det är väl det som hör hösten till. Det är otroligt mycket jobb nu, och det ska bli helt underbart med en veckas semester med familjen. Idag har jag skickat en till omgång med böcker, signerade, packade och nu i brevlådan. Roligt att ni taggar #bakamedgodis då hittar jag er på instagram. Nu har jag har precis landat i soffan och ska sätta mig och boka flygbiljetter för nästa veckas jobb. Jag kommer åka till huvudstaden i tre dagar, kanske ses vi där?
Dessa ljuvliga rosor, ser ut som små polkagrisar.
I helgen har vi bjudit hem lillasyster med familj på middag. Jag funderade på att slänga ihop en fiskgryta, det är nog det godaste jag vet på hösten. Vart och handlade i dag, även helggodiset är klart och provsmakat men tänk att plockgodis är så farligt att ha hemma i köksskåpen 😉
Det här behöver du till formen 20*25 cm:
100 gram smält smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 nypa salt
15 hackade dumle
1 dubbeldaim
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Rör ihop alla ingredienser till smeten samt den hackade dumlen, vispa inte.
Häll upp i en bakplåtskläddform och ställ in i ugnen i cirka 15-17 minuter. Hacka daimen genast och strössla över. Ställ sedan kallt i 2-3 timmar innan servering.
Galet god och så enkel att göra. Fungerar bra att frysa in.
I gårkväll satt jag och Jonathan och fyllde i alla ESTA-papper till USA. Vilken tid det tar liksom…. Kan knappt fatta att vi åker till Miami snart. Ska bli helt ljuvligt att komma iväg, nedräkning pågår. Här kommer ett litet middagstips för er som är på jakt efter det. En riktigt god gryta med räkor.
Du behöver till 2 personer :
1 kilo stora räkor ( med skal)
smör
1 finhackad gul lök
1 msk tomatpure
curry (gul i burk )
cayennepeppar
1 1/2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
sambal oelek
Gör så här:
Skala räkorna, heta upp en stekpanna med smör. Fräs löken glansig och pudra över curry & cayennepeppar, vänd ner tomatpure och fräs runt. Det doftar helt ljuvligt. Vänd ner crème fraîche, grädde och låt allt sjuda upp. Smaka av med sambal oelek om du önskar hetta. Ta sedan bort från plattan och vänd ner de skalade räkorna.
Klart att servera med en god sallad.