Idag kommer middagstips på en av barnens favoriter.
Det här behöver du för att göra kycklingstroganoff:
smör
1 finhackad schalottenlök
4 kycklingfileer
3 msk tomatpure
1 1/2 dl creme fracihe
2 1/2 dl grädde
2 msk chilisås
1 tsk kinesisk soja
salt & peppar
Gör så här:
Fräs löken glansig i smör. Strimla kycklingen och fräs klar. Vänd ner tomatpure och rör om. Blanda ner crème fraîche, grädde & chilisås,kinesisk soja och låt sjuda upp. Smaka av med salt & peppar
Japp, då var vi äntligen på väg, vi sitter i bilen på väg mot Köpenhamn. Jonathan kör och jag jobbar, perfekta uppdelningen.
Barnen är till och med sams i bilen, det hör inte till vanligheten. Haha…
Vi hade en plan på att vi skulle ha varit hemifrån klockan tolv, men nej det höll vi inte. Fast jag hade inte räknat med att det skulle bli så, vi flyger inte förän tidigt i morgon. Så det spelar inte så stor roll egentligen. Vi ska bo på hotell nära flygplatsen i natt, är alltid rädd att jag ska försova mig.
Handbagaget är packat med tidning, choklad, pass och såklart en reseguide. Så spännande! Älskar att resa.
Självklart är kameran nerpackad tillsammans med datorn. Jag kommer uppdatera så mycket jag hinner och orkar från Miami.
Och för er som inte vill läsa om det så finns det 4000 olika mat- & bakrecept här på bloggen. Klicka runt bland de olika kategorierna högst upp till höger på skärmen ( de 3 strecken ) Sedan kommer det såklart även nya recept under veckan, jag har som vanligt förberett så mycket jag bara hunnit.
Väljer alltid mjuka kläder när jag ska både flyga och åka bil. Orka ha kläder som sitter åt.
Mjukis tröja, leggings och sköna gympaskor.
Och så mycket en extra timme gör. Känner mig pigg och utsövd, så redo för höstlov. Vi tog sovmorgon idag men det märks ju knappt. Härligt och krispigt höstväder är det över växjö denna söndagen. Vi äter kokta ägg till var & varannan frukost. Men när de blir så här hårdkokta gör de sig bättre på mackan än i äggkoppen.
Och med massa kaviar, eller ja det är faktiskt bara jag och Thelma som äter kaviar i familjen.
Gör så här:
Rör ihop färskoströran och ställ kallt fram till servering.
Hetta upp en stekpanna med höga kanter med smör. Skala och fräs löken på medelstark värme under omrörning. Pressa ner vitlöken i en liten skål och rör ner alla kryddor, rör om och vänd ner i stekpanna och fräs under omrörning tills alla kryddor doftar nötigt. Vänd då ner tomatkross, fond, rödvinsvinäger, socker och låt sjuda upp. Under tiden skär du filen i lagom stora bitar och slantar upp korven. Fräs detta i en annan stekpanna tills de får färg, och vänd ner i såsen tillsammans med en burk körsbärstomater.
* * * * * * * * *
Saftig banan- & chokladsockerkaka
Har du några bananer i fruktskålen som börjar se lite tråkiga och prickiga ut. Släng dem inte, utan gör en saftig banankaka istället. Jag gjorde en banankaka häromdagen, hade i lite choklad och en skvätt kaffe som verkligen lyfte kakan.
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Ta fram smöret i god tid så att det blir rumstempurerat, vispa smör och socker med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning lagom poröst. Mosa banerna med gaffel och grovhacka chokladen. Rör ihop de torra ingredienserna i en skål och vänd ner bananblandningen, Rör ner allt i ägg/smör/ kaffe smeten och vänd om tills du fått en jämn smet. Fördela allt i den smorda och bröade formen. Ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 45 – 60 minuter.
Låt svalna något innan servering, men den äts med fördel ljummen. Då chokladen är mjuk och krämig.
Lördagsförmiddag och jag ska iväg till Kalmar tur & retur för att lämna Molly hos Fanny. Husvakten hade ingen möjlighet att vara hundvakt också, så kan det vara ibland. Sedan står det projekt packning av alla väskor på schemat, en snabbfika med ett par vänner och sedan storstädning av huset. Man vill ju inte överlämna när huset ser ut som något ”gud glömde”. Hehe.. så mycket tvätt överallt, så jag undrar hur vi någonsin ska hinna komma ikapp. Igår hjälpte Thelma mig med maten, och nu när jag vet att hon är så duktig så ska hon lätt få ta över matlagningen oftare. Och sedan bakade hon julgodis ( jag veeet ) Hur gott är inte det. Återkommer med det receptet om några veckor, ni kommer störtgilla.
Laxpasta med smak av citron
Hade jag lagat denna hade jag troligtvis hackat ner ånga cm purjolök också. Men då äter gärna inte barnen, vet inte vad det är med lök & barn. Iallafall så fick denna barnvänliga variant hem hos hela familjen. Mycket god! Laxpasta för 4 personer: valfri pasta för 4 personer 2 bitar varmrökt lax
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1/2 pressad citron ( mer eller mindre efter eget tycke)
salt & peppar
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning. Låt grädde, och crème fraîche sjuda upp tillsammans. Ta bort från plattan och smaka av med citron salt och peppar. Dela laxen i små bitar och vänd ner i såsen. Häll bort vattnet från pastan och vänd ihop med såsen.
Klart!
Så härligt att det är fredag,
efter en lång vecka med massa möten. Så blir det en något lugnare helg, med en del jobb.
Och så tänkte vi hitta på något extra gott att laga idag. Förra helgen vart det oxfile med potatisgratäng. Något vi inte äter så ofta, men när vi gör det så lyxar vi till det lite. En god gratäng och en kryddig pepparsås.
Mums
Godaste pepparsåsen:
1 gul lök
1 msk smör
1 – 1/2 msk stött rose peppar
1 dl stek sky / eller 2 msk koncentrerad fond + vatten
4 dl grädde
1 msk kinesisk soja
salt och peppar
Önskar man såsen lite tjockare, så red av med lite maizena
Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, fräs den hackade löken mjuk, men inte bränd.
Blanda ner fond, soja, vatten, grädde och roespeppar. Låt sjuda i tio minuter.
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare.
Nu är morgonpromenaden avklarad, den går så mycket fortare med trevligt sällskap i lurarna. Jag tror att jag är inne på min fjärde månad nu, där jag väljer att starta dagen med 10 000 steg. Jag är ingen som gillar att hänga på gymmet, men en promenad om dagen det gör att jag jobbar mer effektivt. Och jag har plöjt igenom sååå mycket ljudböcker under dessa månader, så ni anar inte. Just nu lyssnar jag på ”små citroner gula” en chicklit bok med bra feelgood känsla. Trevligt att varva med alla mina deckare jag läser som bara handlar om mord, mystik och bråd död. Hehe…
Och kom gärna med fler boktips, jag är en ”allätare” och läser allt.
På väg på min runda runt sjön, en av mina vanligaste promenadstråk här i stan. Det är något särskilt med all vacker lövskog runt omkring. Jag är nog inte ensam om att gilla hösten, helt ljuvligt är det med dessa färger. Och för er som också vill ha sällskap i lurarna har jag ett helgrymt erbjudande till. Klicka HÄR för att ta del av det, det ändras till 1 månad vid registrering.
Erbjudandet gäller endast för nya användare
√ Lyssna fritt 1 månad! √ Lyssna och läs så mycket du vill √ Välj bland tusentals böcker √ Ingen bindningstid.
Kom igång direkt!
Så vackert så man blir lite tårögd. Man behöver nästan inte resa utomlands när man bor så här vackert.
Kolla in färgerna liksom.
Mina skor har fått stå ut med många tusen steg den här tiden och de behöver verkligen tvättas nu.
Hoppas de överlever en tur i tvättmaskinen 😉
Dagen som kom och försvann lika snabbt, typ så har denna dagen varit. Det har varit en späckad och rolig dag. Och just nu är jag så trött att ögonen går i kors. Startade dagen med härlig hotellfrukost, sen mötte jag upp Nina . Tog en kaffe och pratade igenom dagens jobb. Alltid roligt att komma upp till vår fina huvudstad, gillar den mer och mer för varje gång jag är här. Vi har bjudit på mat & fika och pratat med trevliga läsare, och timmarna försvann förbi snabbare än blixten
Hur fint är det inte mer alla fina färger nu på hötorget! Helt underbart.
Frukt, grönsaker, pumpor och blommor.
Vi träffade även på denna lilla nallen på stan idag.
Och hon fick såklart följa med oss på dagens jobb, imorgon tänkte jag lämna av henne på flygplatsen.
Kanske är det du som springer på henne där ?
Dagen avslutades sen med middagsmöte på en trevlig kinesisk restaurang, där vi blev serverade massa god mat.
Och mätta & belåtna som bara den gick vi därifrån.
Hoppas er dag har varit lika fin,
På återseende inom kort.
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED MIN EGNA KAKBOK
Hej,
Jag hann med flyget till stockholm, och har varit på en jobblunch och möten. Nu ska jag bara byta om och hoppa i ett par torra skor ( kan det inte bara sluta regna ) innan det är dags för dagens sista möte. Hoppas det innebär middag, för jag är vrålhungrig. Annars får det bli att stanna till på donken på vägen hem igen, och ta med lite skräpmat upp på rummet. Och vet ni, det är ju knappt 2 månader kvar till jul, helt galet så fort tiden går. Jag har läst att många av er köpt boken som julklapp till både syskon, vänner och era bakintresserade barn. Tanken är att jag också ska vara ute i lika god tid med mina julklappar i år. *Håller tummarna* Jag har en vision varje år att jag ska vara klar i början av december. Men det blir aldrig riktigt så, men i år kanske.
Det har varit stor efterfrågan på boken, vilket gör mig så glad. Den verkar nästan helt slutsåld, så den har gått i tryck igen. Så den kommer inom kort, och har ni tid att vänta en veckan eller två så finns boken att beställa i min webshopKLICKA HÄR för att komma dit.
Jag tänkte först tipsa om att boken även finns att köpa på adlibris & bokus. Eftersom att det kanske gick snabbare där. Men boken vart verkligen slutsåld även där, såg jag nu. What? Ni är helt galna ♡
Dock har jag sett att det finns lite ex ute i butikerna iallafall. Måste säga att jag fick nypa mig lite i armen när jag gick förbi bokhandeln idag. Det där är liksom min bok som står frontade i deras affärer och folk kan faktiskt tänka sig att betala för den…
Vilken urhäftig känsla, jag blir typ helt rörd bara av att tänka på det.
Nomi och jag står och bläddrar igenom boken, hon vill baka typ allt.
Fast småkakor där hon kan dega är alltid favoriten, eller kladdkakorna där hon kan smaka av smeten.
Alla bilder är tagna av fotograf Lisa Öberg. Hon är verkligen urduktig på att fota, by the way.
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED HÖTORGSHALLEN
Det är inte precis denna soppa jag kommer bjuda på imorgon. Men det blir en annan höstinspirerad soppa.
Godmorgon där ute,
Idag ringde klockan tidigt, eftersom jag måste hinna med flyget till huvudstaden om en stund. Ni har väl inte missat att jag och Nina kommer hålla till i Hötorgshallen imorgon. Vi kommer bjuda på lite mat och fika. Hoppas många av er kan komma dit och göra oss sällskap. Kanske lite hungriga i magen, eller lite fikasugna eller bara komma och säga hej? Och finns det någon som vill ha min bok signerad så fixar vi det. Här kan ni läsa mer om det trevliga eventet
Hötorgshallen i stockholm den 26:e oktober klockan 13-15