Det här behöver du till cirka 40 st Nutellasnittar:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Knappt 3 dl nutella
Topping: hackade rostade nötter
Gör dina nutellakakor så här:
Börja med att ta fram ett bakplåtspapper och fördela ut 3 linjer med rumsvarm nutella. Och lägg in i frysen i cirka 20 minuter, bara för att den ska bli lättare att hantera. Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och gör en grop på längden och fyll med med den frusna nutellan.
Fyll den med nutellan och arbeta ihop till tre längder. Toppa med den hackade rostade nötterna. Ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.
Hej där,
Förra helgen hade vi tapas till fredagsmiddag, först hade vi tänkt stå och laga middagen ihop. Men tiden rusade ifrån oss, så vi bestämde oss för att åka ner och hämta lite take away. Extra trevligt när man inte ens behövde laga mat. Fredagslyx om något. Vi åt och åt och åt, men det blir ju alltid massa mat över. Så det sparade vi till lördagen, räckte både till frukost lunch och middag, eller ja nästan.
Och det är smidigt att plasta in maten när man får matrester över. Toppits är lätt att dela, lätt att riva av och swisch så kan man fått undan maten in i kylskåpet igen.
Vi hade en plockmat med allt möjligt gott, köttbullar i tomatsås, sötpotatis, klyftpotatis, stora räkor, fyllda paprikor, oliver, bröd, korvar, goda ostar, lufttorkad skinka, sallad och goda röror.
Jag gillar verkligen plockmat,
massa olika små rätter så man kan sitta och plocka bland och prata i timmar. Det är ju halva grejer när man äter, det är ju det trevliga sällskapet.
Friterad sötpotatis är ju bara så grymt gott, de smälter verkligen i munnen! Skulle kunna äta hur mycket som helst.
Och stora gröna oliver, också en riktigt hit.
Toppits är extra lätt att dela och riva av.
Håll i mitten av förpackningen när du arbetar med plasten, så blir den bäst att arbeta med.
Även aluminiumfoliet går bra att ha när man skyddar maten i kylskåp,
så länge det inte är mat med syra.
När jag fick den här förfrågan om ett samarbete med toppits och deras tävling, så tackade jag snabbt ja. Av 2 enkla anledningar, ett: jag alltid har deras produkter hemma och två: jag vet hur roligt ni tycker det är med tävlingar. Sen är det inte inte vilken vinst som helst heller… Utan en resa för 2 personer till Costa De La Luz i Spanien.Vinsten inkluderar resan, god mat och boende för två personer(värde ca. 30.000:-) Hur underbart låter inte det ?
Kolla in filmen här så ser du hur enkelt det är att vara med och tävla och läs mer HÄR:
Tävlingen:
Det är lika lätt att dela Toppits nya Plastfolie och Aluminiumfolie som det är att tävla om en matresa till Costa De La Luz i Spanien.En kulinarisk solskenshistoria du mer än gärna delar med en god vän. Vinsten inkluderar resa, god mat och boende för två personer(värde ca. 30.000:-).
Så här enkelt tävlar du,
1) Dela videon på din Facebook-profil (kom ihåg att du måste dela den offentligt). 2) Tagga en vän och skriv en kort motivering om varför ni borde åka tillsammans.
Förhoppningsvis är vi med på planet nu. Vi flyger direkt till Miami utan stopp, och tycker det är smidigt när man flyger med barn. När bara jag & Jonathan flyger så tittar vi knappt på hur många byten det är, det stör inte oss. Rätt mysigt att sträcka på benen och ta en kaffe när man ska byta plan. Men barnen tycker att det blir lite långa restider och stökigt när det är dags att byta. Istället för hotell så valde vi att hyra hus denna gången, tycker det är väldigt smidig när vi är så många. Hittade ett hus med ett varsitt sovrum till alla och sedan valde vi att lyxa till det med pool. Hur härligt ska det inte bli att komma fram till detta.
Jag är så förväntansfull inför denna semestern, vill ju se allt som Miami har att erbjuda. Men inser att vi inte kommer hinna så mycket som jag vill dessa 10 dagar. På min lista står Bahamas… är det värt att åka dit en dag eller två? När man ändå är så nära, eller vad säger ni som varit där?
Idag kommer middagstips på en av barnens favoriter.
Det här behöver du för att göra kycklingstroganoff:
smör
1 finhackad schalottenlök
4 kycklingfileer
3 msk tomatpure
1 1/2 dl creme fracihe
2 1/2 dl grädde
2 msk chilisås
1 tsk kinesisk soja
salt & peppar
Gör så här:
Fräs löken glansig i smör. Strimla kycklingen och fräs klar. Vänd ner tomatpure och rör om. Blanda ner crème fraîche, grädde & chilisås,kinesisk soja och låt sjuda upp. Smaka av med salt & peppar
Japp, då var vi äntligen på väg, vi sitter i bilen på väg mot Köpenhamn. Jonathan kör och jag jobbar, perfekta uppdelningen.
Barnen är till och med sams i bilen, det hör inte till vanligheten. Haha…
Vi hade en plan på att vi skulle ha varit hemifrån klockan tolv, men nej det höll vi inte. Fast jag hade inte räknat med att det skulle bli så, vi flyger inte förän tidigt i morgon. Så det spelar inte så stor roll egentligen. Vi ska bo på hotell nära flygplatsen i natt, är alltid rädd att jag ska försova mig.
Handbagaget är packat med tidning, choklad, pass och såklart en reseguide. Så spännande! Älskar att resa.
Självklart är kameran nerpackad tillsammans med datorn. Jag kommer uppdatera så mycket jag hinner och orkar från Miami.
Och för er som inte vill läsa om det så finns det 4000 olika mat- & bakrecept här på bloggen. Klicka runt bland de olika kategorierna högst upp till höger på skärmen ( de 3 strecken ) Sedan kommer det såklart även nya recept under veckan, jag har som vanligt förberett så mycket jag bara hunnit.
Väljer alltid mjuka kläder när jag ska både flyga och åka bil. Orka ha kläder som sitter åt.
Mjukis tröja, leggings och sköna gympaskor.
Och så mycket en extra timme gör. Känner mig pigg och utsövd, så redo för höstlov. Vi tog sovmorgon idag men det märks ju knappt. Härligt och krispigt höstväder är det över växjö denna söndagen. Vi äter kokta ägg till var & varannan frukost. Men när de blir så här hårdkokta gör de sig bättre på mackan än i äggkoppen.
Och med massa kaviar, eller ja det är faktiskt bara jag och Thelma som äter kaviar i familjen.
Gör så här:
Rör ihop färskoströran och ställ kallt fram till servering.
Hetta upp en stekpanna med höga kanter med smör. Skala och fräs löken på medelstark värme under omrörning. Pressa ner vitlöken i en liten skål och rör ner alla kryddor, rör om och vänd ner i stekpanna och fräs under omrörning tills alla kryddor doftar nötigt. Vänd då ner tomatkross, fond, rödvinsvinäger, socker och låt sjuda upp. Under tiden skär du filen i lagom stora bitar och slantar upp korven. Fräs detta i en annan stekpanna tills de får färg, och vänd ner i såsen tillsammans med en burk körsbärstomater.
* * * * * * * * *
Saftig banan- & chokladsockerkaka
Har du några bananer i fruktskålen som börjar se lite tråkiga och prickiga ut. Släng dem inte, utan gör en saftig banankaka istället. Jag gjorde en banankaka häromdagen, hade i lite choklad och en skvätt kaffe som verkligen lyfte kakan.
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Ta fram smöret i god tid så att det blir rumstempurerat, vispa smör och socker med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning lagom poröst. Mosa banerna med gaffel och grovhacka chokladen. Rör ihop de torra ingredienserna i en skål och vänd ner bananblandningen, Rör ner allt i ägg/smör/ kaffe smeten och vänd om tills du fått en jämn smet. Fördela allt i den smorda och bröade formen. Ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 45 – 60 minuter.
Låt svalna något innan servering, men den äts med fördel ljummen. Då chokladen är mjuk och krämig.
Lördagsförmiddag och jag ska iväg till Kalmar tur & retur för att lämna Molly hos Fanny. Husvakten hade ingen möjlighet att vara hundvakt också, så kan det vara ibland. Sedan står det projekt packning av alla väskor på schemat, en snabbfika med ett par vänner och sedan storstädning av huset. Man vill ju inte överlämna när huset ser ut som något ”gud glömde”. Hehe.. så mycket tvätt överallt, så jag undrar hur vi någonsin ska hinna komma ikapp. Igår hjälpte Thelma mig med maten, och nu när jag vet att hon är så duktig så ska hon lätt få ta över matlagningen oftare. Och sedan bakade hon julgodis ( jag veeet ) Hur gott är inte det. Återkommer med det receptet om några veckor, ni kommer störtgilla.
Laxpasta med smak av citron
Hade jag lagat denna hade jag troligtvis hackat ner ånga cm purjolök också. Men då äter gärna inte barnen, vet inte vad det är med lök & barn. Iallafall så fick denna barnvänliga variant hem hos hela familjen. Mycket god! Laxpasta för 4 personer: valfri pasta för 4 personer 2 bitar varmrökt lax
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1/2 pressad citron ( mer eller mindre efter eget tycke)
salt & peppar
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning. Låt grädde, och crème fraîche sjuda upp tillsammans. Ta bort från plattan och smaka av med citron salt och peppar. Dela laxen i små bitar och vänd ner i såsen. Häll bort vattnet från pastan och vänd ihop med såsen.
Klart!
Så härligt att det är fredag,
efter en lång vecka med massa möten. Så blir det en något lugnare helg, med en del jobb.
Och så tänkte vi hitta på något extra gott att laga idag. Förra helgen vart det oxfile med potatisgratäng. Något vi inte äter så ofta, men när vi gör det så lyxar vi till det lite. En god gratäng och en kryddig pepparsås.
Mums
Godaste pepparsåsen:
1 gul lök
1 msk smör
1 – 1/2 msk stött rose peppar
1 dl stek sky / eller 2 msk koncentrerad fond + vatten
4 dl grädde
1 msk kinesisk soja
salt och peppar
Önskar man såsen lite tjockare, så red av med lite maizena
Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, fräs den hackade löken mjuk, men inte bränd.
Blanda ner fond, soja, vatten, grädde och roespeppar. Låt sjuda i tio minuter.
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare.
Nu är morgonpromenaden avklarad, den går så mycket fortare med trevligt sällskap i lurarna. Jag tror att jag är inne på min fjärde månad nu, där jag väljer att starta dagen med 10 000 steg. Jag är ingen som gillar att hänga på gymmet, men en promenad om dagen det gör att jag jobbar mer effektivt. Och jag har plöjt igenom sååå mycket ljudböcker under dessa månader, så ni anar inte. Just nu lyssnar jag på ”små citroner gula” en chicklit bok med bra feelgood känsla. Trevligt att varva med alla mina deckare jag läser som bara handlar om mord, mystik och bråd död. Hehe…
Och kom gärna med fler boktips, jag är en ”allätare” och läser allt.
På väg på min runda runt sjön, en av mina vanligaste promenadstråk här i stan. Det är något särskilt med all vacker lövskog runt omkring. Jag är nog inte ensam om att gilla hösten, helt ljuvligt är det med dessa färger. Och för er som också vill ha sällskap i lurarna har jag ett helgrymt erbjudande till. Klicka HÄR för att ta del av det, det ändras till 1 månad vid registrering.
Erbjudandet gäller endast för nya användare
√ Lyssna fritt 1 månad! √ Lyssna och läs så mycket du vill √ Välj bland tusentals böcker √ Ingen bindningstid.
Kom igång direkt!
Så vackert så man blir lite tårögd. Man behöver nästan inte resa utomlands när man bor så här vackert.
Kolla in färgerna liksom.
Mina skor har fått stå ut med många tusen steg den här tiden och de behöver verkligen tvättas nu.
Hoppas de överlever en tur i tvättmaskinen 😉