Sovmorgon och julpynt

Hej hej

Vi har fortfarande inte riktigt kommit in i tidsomställningen. Vi somnade alldeles för sent igår och sov på tok för länge idag. Men vad gör det när det är helg. Igår var jag runt och handlade och sprang på en och andra söta julpynt i butikerna. Jag vet att det är lite tidigt än, men kunde inte låta bli. Hur söt är inte denna?

img_9088

Även lite doftljus och adventsljus fick följa med, men bara för att det inte skulle bli för juligt så köpte jag mig en stor bukett med tulpaner i härliga färger.
img_9101

Krispiga tulpaner kan man aldrig få för mycket av.

img_9103

Jonathan är nere på affären och handlar färska frallor, sen ska vi duka upp med helgbrunch.
Lördagslyx och det är extra mysigt när hela familjen är samlad. Sen ska jag sätta en saffransdeg, återkommer med det recepet senare.

På återseende

0
7 kommentarer

Julgodis recept

 

Godkväll i stugorna,

Så kallt det är ute nu, dock kan jag inte skryta om att Växjö har speciellt mycket snö. Tyvärr, jag hade hoppats på ett vitt täcke över  trädgården. Fast det kommer  förhoppningsvis hit snart också. Just nu sitter jag i tv-rummet framför en brasa och jobbar lite. Vi har precis käka middag, diskat undan och landat i soffan. Tänkte kika in med ett julgodis-tips som äldsta dottern och jag har bakat. Här kommer receptet på Thelmas Mozartrulle med polkakross.

img_7712 img_7728

Det här behöver du:
300 gram mandelmassa
150 gram nougat
100 gram mörk choklad
4 krossade polkagrisar

Gör så här:
Kavla ut mandelmassan cirka 16*6 cm,
Rulla nougaten till en rulle lägg nougatrullen i mitten på mandelmassan och rulla ihop till en rulle.
Smält chokladen och pensla över rullen, när chokladen stelnat. ( jag ställde den i kylen mellan varven) Vänd sedan på rullen och gör likadant på den andra sidan. Vänd till baka och stryk över några lager med choklad.
På sista lagret strör du över polkagrisarna.

Klart att skära upp.

1
5 kommentarer

Godmorgon från växjö

 

Godmorgon fredag,

Vi kom hem igår och resan gick bra. Idag vaknade vi redan innan klockan ringde, alltid gott att vakna utsövd. Planerna idag är att byta till vinterdäck på min lilla bil, hämta hem Molly och tvätta en himla massa. Så inga världsomvändande planer, men lite så ser det ut. Min lilla frukost, blev knäckebröd med avokadosmör + hårdkokta ägg. Lite nyttig start på helgen. Känner mig fortfarande proppmätt efter 10 dagar när vi mest ätit pizza och burgare och amerikanska frukostar. Haha…

img_8005

 

Sen såg jag i min kalender att det är chokladens dag idag. Inte illa, då borde jag nog försöka hinna baka lite också.
Kikade på dessa chockad- & kolakakor, som var alldeles för länge sedan nu.

josef

Du behöver :
200 gram smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 dl kakao
4 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Topping :
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk ljussirap
100 gram mörk choklad

Gör så här :
Ställ ugnen 175 grader.
Smält smöret och låt svalna. Vipsa ägg och socker pösigt.  Blanda de torra ingredienser och vänd ner i smeten och rör sist ner smöret.  Häll upp i en form på cirka 35*25 cm. Kakorna ska bli ganska tunna- och grädda i mitten av ugnen i cirka15- 20 minuter. Låt sedan svalna medan du gör toppingen. Koka upp grädde, socker och sirap  tills smeten tjockar något, vispa / rör om under tiden. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen, rör tills allt har blivit en smidig smet. Låt svalna så att toppingen tjocknar innan du breder ut den över kakan.
Förvara sedan stå kallt .

 

0
2 kommentarer

Lätt att dela

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED TOPPITS

Hej där.

Veckan har gått ovanligt snabbt och det är redan snart helg igen. Och jag skulle nästan våga gissa att många av oss barnfamiljer oftast äter tacos till fredagsmyset. Det är lite mysigt att stå och hacka grönsaker ihop, prata om veckan som passerat och duka fram alla skålar.

img_7952-1

img_7963

Och många skålar blir det för : sallad, majs, paprika, lök, ost, oliver, tortillachips, såser, jalapenos, gurka, tomat och skivad banan. Ja det sista är väl inte det vanligaste, men det är faktiskt väldigt gott till tacos. Har ni också något lite ovanligt eller bara extra gott som ni brukar ha till era tacos ?

img_7995

Efter middagen och alla skålar så är det bara att börja plasta och ställa in i kylen. Toppits plastfolie är smidig att bra att jobba med.

Ni har väl inte missat Toppits finfina tävling på Facebook
Vinsten ger en resa för 2 personer till Costa De La Luz i Spanien.
 Det inkluderar resan, god mat och boende för två personer
 (värde ca. 30.000:-) Hur underbart låter inte det ?

Kolla in filmen här så ser du hur enkelt det är att vara med och tävla och läs mer HÄR

img_7933

 

Tävlingen: 
Det är lika lätt att dela Toppits nya Plastfolie och Aluminiumfolie som det är att tävla om en matresa till Costa De La Luz i Spanien.
 En kulinarisk solskenshistoria du mer än gärna delar med en god vän. Vinsten inkluderar resa, god mat och boende för två personer
 (värde ca. 30.000:-).



Så här enkelt tävlar du,

1) Dela videon på din Facebook-profil (kom ihåg att du måste dela den offentligt).
2) Tagga en vän och skriv en kort motivering om varför ni borde åka tillsammans.



Nu är du med och tävlar!
 Buena suerte, lycka till!

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA MER!

TOPPITS PÅ FACEBOOK

0
17 kommentarer

Havrebollar

Slänger in ett snabbt gottistips så här på kvällningen. Vem gillar inte chokaldbollar, dessa smakar precis som delicatobollarna dessutom. Varsågoda

img_6321

Det här behöver du till 30 havrebollar
200 gram rumsvarmt smör
8 dl havregryn
3 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe
2  1/2 msk kakao
1/2 dl oboy
50 gram smält mjölkchoklad

Garnering:
150 gram mjölkchoklad
Kokosflingor eller pärlsocker

Gör så här:
Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen & chokladen och ställ kallt i  1 timme. Rulla sedan chokladbollar och ställ in dem i kylen under tiden du smälter chokladen. Rulla dem sedan i chokladen som du låtit svalna, och sedan även i kokosflingor eller pärlsocker, vilket du tycker är godast. Förvaras svalt delicatobollarna svalt.

1
5 kommentarer

KRONFÅGEL MIDDAGSKORV

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED KRONFÅGEL

Hej hej från Miami,

Nu ska det skrivas om svensk kyckling från Kronfågel. Vi provade att laga ugnsbakad kycklingkorv för bara ett par veckor sedan. Den rätten gick hem hos hela familjen. Och jag tycker att det är ett väldigt smidigt alternativ för oss som önskar minska ner på köttkonsumtionen. Middagskorven har god smak, och samma konsistens som ”vanlig” falukorv. Denna gången ville jag prova att göra en krämig stroganoff, bästa vardagsmaten för stressade småbarnsföräldrar. Middagen fick mycket väl godkänt av samtliga, det kunde man se på alla tomma tallrikar efter middagen.

img_7117
Det här behöver du:
500 gram Kronfågel middagskorv
1 gul lök
smör
1 msk tomatpure
3 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk chilisås
1 msk ketchup
salt och peppar

Serveras med ris

Så här gör du:
Ta bort plasten på korven och skär den i mindre bitar.
Hetta upp en stekpanna med smör, hacka löken och fräs den med smöret tills den blir glansig. Vänd ner tomatpuren och fräs runt, innan du tillsätter all korv. Stek tills då får lite färg på korven innan du vänder ner crème fraîche, grädde, ketchup och låt allt sjuda upp. Smaka av med salt & peppar.

Serveras med ris och en god sallad.

img_7158 img_7188-1

1
2 kommentarer

Miami Beach

Hej

Satt ni också uppe sent igår och kollade på valvakan? Det var såklart ett måste för oss som är här i USA nu. Dock orkade vi inte sitta upp hela natten, utan gick och la oss vid halvett amerikansk tid. Och våra dagar i Miami gick snabbare än vi trott. Imorgon kommer vi hem till sverige igen, och 10 dagars semester är slut.
Sol & bad och dagsutflykter sammanfattar denna resan, Bahamas hann vi liksom inte med. Men kanske nästa gång?
Att hyra hus är smidigt när man är så många som oss, minus för att man inte får en härlig frukostbuffe möjligen.

img_8862
Men egen pool och ingen som kan paxa solstolar är så värt detta.
Ja, jag är nog lite allergisk mot charterhotell där alla ställer väckarklockan för att springa ut och slänga handdukarna över stolarna.

img_8860
Jacob hade en önskan att hinna med Wendy´s burgare, han hade hört så mycket om dem på tv:n. Barnen beställde varsin burgare, när vi åkte förbi. Men de var en besvikelse tydligen haha… inga höjdarburgare här inte.
Men jag vill varmt rekommendera Shake Shacks snabbmat, den godaste skräpmaten man kan tänka sig.

img_9073

Fast iallafall roligt att ha provat även detta stället, hur ska man annars veta om det är god mat…. eller inte.

img_9082
Idag blir det sista dagen, och vi har planerat att sola & bada och bara ta det lugnt i huset.
Och beställa hem pizza, hur amerikanskt är inte det?

Gott och roligt.

Ha det fint, och på återseende snart igen

 

0
6 kommentarer

Lätt chokladtårta

Detta är en lätt chokladtårta eller nutellafylld sockerkaka som är hur-god-som-helst.
När jag gör tårtbotten så fryser jag alltid in den innan den ska skäras i. Varför? Jo de blir så mycket lättare att jobba med, och smular mindre. Sedan är denna kakan väldigt lätt att slänga ihop när du har en klar tårtbotten i frysen.
Bästa bjudkakan som imponerar på alla.

img_0618

1 Chokladtårtbotten cirka 25- 26 cm : 
smör & ströbröd till formen
150 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
1 1/2 dl hett vatten

Nutellafyllningen:
200 gram rumsvarmt smör
250 gram philadelphiaost
1 1/2 dl nutella
1 dl karamelliserad mjölk ( = färdigkokad )
1 1/2 dl florsocker
1/2 dl kakao
1 dl vispad grädde

Topping: Rostade hackade hasselnötter

Nutellafyllningen:
Vispa det rumsvarma smöret mjukt och tillsätt philadelphiaosten i, vispa så att allt blir smidigt. Vänd ner den karamelliserade mjölken, nutellan, florsocker, kakao och vispa tills allt blir blankt och fint. Vänd ner den vispade grädden tills allt har blivit en jämn och fin smet.

Gör så här:
Ugnen 175 grader.
Börja med att smöra & bröa formen.  Fortsätt med att smälta smöret och vispa ihop äggen i en kopp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner smör och de lättvispade äggen. Vänd sist ner de heta vattnet och häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20- 30 minuter- eller tills den är färdig. Frys gärna ner bottnarna när de är färdiga, blir lättare att jobba med då. Kan göras ett par timmar innan, eller flera dagar i förväg. När det är dags att börja med tårtan så dela tårtbotten i två delar. Fördela ut hälften av fyllningen på första lagret med tårtbotten, stör över ordentligt med hackade nötter.
Lägg på locket och fördela ut det sista av nutellakrämen. Strö övers nötter.

Klar att servera.
Och om möjligt så är denna kakan nästa ännu godare dagen efter då den fått stå och safta till sig i kylskåpet.
Mums!

3
14 kommentarer

Vaniljgifflar

Att baka gifflar är både roligt & gott, sen doftar det ju ljuvligt i hela huset.
Dessa är inte de snyggaste jag bakat, men de blev väldigt saftiga och luftiga.
Jag bakade hälften med vanilj och hälften med kanel. Men här kommer receptet på vaniljgifflarna.
Varsågoda.

img_6783

 

Det här behöver du till cirka 50 gifflar:
1 pkt jäst för sötade degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 dl strösocker
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning: 
100 gram smör
2 dl strösocker
5 msk vaniljsocker

Topping:
25 gram smält smör
strösocker

Gör så här:
Smula ner jästen i en stor skål/ bakbunke. Smält smöret, och häll ner mjölken i samma kastrull. Värm upp vätskan fingervarmt och vänd över lite i jästen. Rör tills jästen löst upp sig och tillsätt sedan all vätska under omrörning. Vänd ner socker, och mjölet ( lite i taget ) och arbeta degen tills du får en smidig deg som släpper från kanterna, arbeta degen i 5 minuter. Lägg en ren bakhandduk över skålen och låt jäsa i 40 minuter. Ställ ugnen på 225 grader.

Rör ihop rumsvarmt smör med sockret.  Baka sedan ut degen, jag kavlade ut den som en vanlig bulldeg, fast något längre. Sen delade jag degen på mitten/ vågrätt, och fördelade ut fyllningen över dem båda. Sen rullade jag ihop dem, kanske att jag kunde bakat ut bulldegen något mer på längden. För de blev rätt tjocka, men det är en smaksak. Bred ut fyllningnen över bulldegen.

img_6676

Rulla ihop degen och skär i små gifflar.

img_6694

Ställ dem tätt, gärna dubbelt så tätt som här nedan, så att de inte trillar omkring i ugnen när de bakas.
Platta sedan till dem lätt med baksidan av en kniv, för de kommer växa mycket i ugnen iallafall. Lägg på en bakplåtsklädd form och låt sedan jäsa i 30 minuter till.
img_6716-1

Ställ in i mitten på ugnen och grädda i 8-10 minuter. Ta ut och pensla med smält smör och doppa dem sedan i strösocker.

0
5 kommentarer

Sawgrass Mill och Benihana

Godmorgon,

Igår blev det en heldag på Sawgrass Mills för shopping. Märkeskläder så långt ögat kan nå, och vilket stort köpcenter. Man hade behövt ett par dagar för att hinna gå igenom alla butiker. Och Jonathan & Jacob gick loss och hittade massa fint, men personligen tycker jag att det är såååå tråkigt. Jag åker heller hundra gånger om till Ullared och fyndar inredning. Så typiskt jag, och det där är såklart upp till var och en vad man tycker är kul.

img_9029

Det fanns redan lite julpynt i butikerna. Skulle vara roligt att åka till USA över en jul för att se hur alla går loss bland julpyntet. Tänker på te.x filmen ”Ensam hemma” där pyntades alla hus högt och lågt med tomtar, renar och färgglada lampor.

img_9023 img_9024
Efter massa låååångtråkig shopping så fick jag bestämma maten 😉
Tack för tipset! Fick det av en gullig läsare på instagram.

img_9036 img_9038

Kockarna står vid bordet och lagar mat, gör tricks för barnen.
Vår duktiga kock Chan, var både trevlig och superduktig på tricks. Kolla in på min instagram får ni se 🙂

img_9043 img_9048 img_9050

Maten var grym och stämningen på restaurangen var toppen.
Åk hit om ni har vägarna förbi.

img_9063

0
5 kommentarer