Lätt chokladtårta

Detta är en lätt chokladtårta eller nutellafylld sockerkaka som är hur-god-som-helst.
När jag gör tårtbotten så fryser jag alltid in den innan den ska skäras i. Varför? Jo de blir så mycket lättare att jobba med, och smular mindre. Sedan är denna kakan väldigt lätt att slänga ihop när du har en klar tårtbotten i frysen.
Bästa bjudkakan som imponerar på alla.

img_0618

1 Chokladtårtbotten cirka 25- 26 cm : 
smör & ströbröd till formen
150 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
1 1/2 dl hett vatten

Nutellafyllningen:
200 gram rumsvarmt smör
250 gram philadelphiaost
1 1/2 dl nutella
1 dl karamelliserad mjölk ( = färdigkokad )
1 1/2 dl florsocker
1/2 dl kakao
1 dl vispad grädde

Topping: Rostade hackade hasselnötter

Nutellafyllningen:
Vispa det rumsvarma smöret mjukt och tillsätt philadelphiaosten i, vispa så att allt blir smidigt. Vänd ner den karamelliserade mjölken, nutellan, florsocker, kakao och vispa tills allt blir blankt och fint. Vänd ner den vispade grädden tills allt har blivit en jämn och fin smet.

Gör så här:
Ugnen 175 grader.
Börja med att smöra & bröa formen.  Fortsätt med att smälta smöret och vispa ihop äggen i en kopp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner smör och de lättvispade äggen. Vänd sist ner de heta vattnet och häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20- 30 minuter- eller tills den är färdig. Frys gärna ner bottnarna när de är färdiga, blir lättare att jobba med då. Kan göras ett par timmar innan, eller flera dagar i förväg. När det är dags att börja med tårtan så dela tårtbotten i två delar. Fördela ut hälften av fyllningen på första lagret med tårtbotten, stör över ordentligt med hackade nötter.
Lägg på locket och fördela ut det sista av nutellakrämen. Strö övers nötter.

Klar att servera.
Och om möjligt så är denna kakan nästa ännu godare dagen efter då den fått stå och safta till sig i kylskåpet.
Mums!

3
14 kommentarer

Vaniljgifflar

Att baka gifflar är både roligt & gott, sen doftar det ju ljuvligt i hela huset.
Dessa är inte de snyggaste jag bakat, men de blev väldigt saftiga och luftiga.
Jag bakade hälften med vanilj och hälften med kanel. Men här kommer receptet på vaniljgifflarna.
Varsågoda.

img_6783

 

Det här behöver du till cirka 50 gifflar:
1 pkt jäst för sötade degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 dl strösocker
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning: 
100 gram smör
2 dl strösocker
5 msk vaniljsocker

Topping:
25 gram smält smör
strösocker

Gör så här:
Smula ner jästen i en stor skål/ bakbunke. Smält smöret, och häll ner mjölken i samma kastrull. Värm upp vätskan fingervarmt och vänd över lite i jästen. Rör tills jästen löst upp sig och tillsätt sedan all vätska under omrörning. Vänd ner socker, och mjölet ( lite i taget ) och arbeta degen tills du får en smidig deg som släpper från kanterna, arbeta degen i 5 minuter. Lägg en ren bakhandduk över skålen och låt jäsa i 40 minuter. Ställ ugnen på 225 grader.

Rör ihop rumsvarmt smör med sockret.  Baka sedan ut degen, jag kavlade ut den som en vanlig bulldeg, fast något längre. Sen delade jag degen på mitten/ vågrätt, och fördelade ut fyllningen över dem båda. Sen rullade jag ihop dem, kanske att jag kunde bakat ut bulldegen något mer på längden. För de blev rätt tjocka, men det är en smaksak. Bred ut fyllningnen över bulldegen.

img_6676

Rulla ihop degen och skär i små gifflar.

img_6694

Ställ dem tätt, gärna dubbelt så tätt som här nedan, så att de inte trillar omkring i ugnen när de bakas.
Platta sedan till dem lätt med baksidan av en kniv, för de kommer växa mycket i ugnen iallafall. Lägg på en bakplåtsklädd form och låt sedan jäsa i 30 minuter till.
img_6716-1

Ställ in i mitten på ugnen och grädda i 8-10 minuter. Ta ut och pensla med smält smör och doppa dem sedan i strösocker.

0
5 kommentarer

Sawgrass Mill och Benihana

Godmorgon,

Igår blev det en heldag på Sawgrass Mills för shopping. Märkeskläder så långt ögat kan nå, och vilket stort köpcenter. Man hade behövt ett par dagar för att hinna gå igenom alla butiker. Och Jonathan & Jacob gick loss och hittade massa fint, men personligen tycker jag att det är såååå tråkigt. Jag åker heller hundra gånger om till Ullared och fyndar inredning. Så typiskt jag, och det där är såklart upp till var och en vad man tycker är kul.

img_9029

Det fanns redan lite julpynt i butikerna. Skulle vara roligt att åka till USA över en jul för att se hur alla går loss bland julpyntet. Tänker på te.x filmen ”Ensam hemma” där pyntades alla hus högt och lågt med tomtar, renar och färgglada lampor.

img_9023 img_9024
Efter massa låååångtråkig shopping så fick jag bestämma maten 😉
Tack för tipset! Fick det av en gullig läsare på instagram.

img_9036 img_9038

Kockarna står vid bordet och lagar mat, gör tricks för barnen.
Vår duktiga kock Chan, var både trevlig och superduktig på tricks. Kolla in på min instagram får ni se 🙂

img_9043 img_9048 img_9050

Maten var grym och stämningen på restaurangen var toppen.
Åk hit om ni har vägarna förbi.

img_9063

0
5 kommentarer

Kladdkaka i micron

Yeeeej,

Det är ju kladdkakans dag idag ju. Men har ni missat att förbereda kladdis till eftermiddagskaffet så har jag bästa recept på det. Extra plus att den är så enkel att göra, och ingredienser som man nästan alltid har hemma.  Tar knappt  ett par minuter i microvågsugnen , servera med lite vispad grädde och färska bär ( om du har hemma )

Favorit i repris!

mugcake (1)

Det här behöver du till 2 st koppar :
4 msk mjöl
1/2 dl nutella
4 msk socker
3 msk Kakao
1 ägg
3 msk olja
3 msk mjölk

Serveras med lättvispad grädde, färska hallon och nougatsås

Gör så här :
Ta fram 2 koppar ( gärna någor mindre än mina ikea koppar på bilden)
Blanda ihop alla ingredienser och rör till en jämn smet. Fördela i kopparna. Lite mer än 3/4 – jag tycker bara det är fint om lite av chokladen bubblar över på sidorna.
Kör sedan en och en i micron på högsta styrka, Det beror såklart lite från micro till micro. men mellan 1.00 – 2 minuter. Man får prova sig fram, mina mug cakes var perfekta efter 1 minut och 30 sekunder. Då hade jag en lite större mugg – testa dej fram – för det är olika mellan olika microvågsugnaroch det är inte gott med en torr kladdkaka.

Serveras genast.

2
11 kommentarer

Little Havana

Godmorgon och välkommen måndag & ny vecka.

Här är klockan mitt i natten, men jag har tidsinställt en inlägg till er så att ni ska få lite att läsa här till morgonkaffet. Ska man åka hit till Florida med barn så tycker jag absolut att man ska besöka Disneyland. Men vi valde bort detta då vi redan varit på detta i Paris, vilket var helt fantastiskt. Så vi kände att vi klara med det. Så igår blev det en tur till Little Havana efter era tips på instagram. Tog cirka en halvtimma ifrån Miami Beach där vi bor.

img_8955
Detta är en liten kubansk stadsdel i Miami,
och det är massor med färger, musik och sång. De här tupparna fanns överallt i stan img_8960

Vi stannade bara till på vägen för att ta en glass, dock var den ingen höjdare. När man blivit bortskämd med hemmagjord glass, eller som den smakar i Italien så vet man vad som är bra eller mindre bra glass 😉 Men förutom glassen så var det ett trevligt litet glassfik.

img_8966
Lite olika toppningar till glassen.img_8971 img_8984

Det fanns gott om parkeringar, men man får vara uppmärksam på vart man parkerar fel och får bilen bortbogserad.
Det står sådana skyltar överallt.

img_8992
Melvin, Nomi & halva Jacob lyckades fastna på bild

img_8997Massa färger, graffitimålningar och restauranger/ snabbmat längst gatorna.
img_9000

img_8989-1

Middagen avslutade vi på Hollywood Beach med en tacomiddag. 
Svårt att få bra bilder , så det var så mörkt inne på restaurangen. Men mysigt ställe!
img_9021 img_9016

Det var lite bilder från vår söndag.
Jag kikar förbi om en stund igen med nytt recept

På återseende

0
5 kommentarer

Baka med godis

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED MIN  KAKBOK


Godmorgon

Jag får så mycket mail, kommentarer och hejarop angående boken så det är inte klokt. Tack fina ni, och vad roligt att ni gillar den. Och jag håller med i det många av er skriver, att den är söt som en pralin. Bästa Ulrica har verkligen lyckats med fotona boken igenom. Just nu är alla på lagret signerade med en liten hälsning. Så passa på innan de tar slut igen.

KLICKA HÄR för att köpa den

img_8234
Biskvierimg_8237
Cheesecakesimg_8240
Långpannekakorimg_8244
Godiskakor, julgodis, tårtor, pajer, pannacottor och mycket mer. img_8246

Min kakbok går att hitta även på adlibris, bokus eller större bokhandlar.
Eller så köper ni den via min webshop HÄR

* * * * * * * * * * * * * *

0
8 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag  Vegetarisk kålsoppa
Tisdag Fiskgratäng toppad med räkor
Onsdag Pasta- & salamipanna
Torsdag Kycklinggratäng med västerbottenost
Fredag Pannbiffar med extra allt

img_5650

Det här behöver du till 5-6 personer :
Smör att steka i
1 kilo blandfärs
2 msk oxfond
1 riven gullök
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar

Potatismos:
mjölig potatis
varm mjölk
smör
salt och vitpeppar

Till såsen :
Steksky från biffarna
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 msk oxfond
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena

Gör så här  :

Koka potatisen i saltat vatten. Värm upp ugnen på 80 grader ( till biffarna under tiden du gör såsen )
Blanda ihop alla ingredienser , och rulla och platta ut lagom stora pannbiffar, fräs i smör tills de är genomstekta. Ta upp biffarna och lägg i en ugnssäkerform i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och  fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ). Låt småsjuda.
Känn på potatisen att den är mjuk, häll av vattnet och krossa potatisen med hjälp av en potatiskross eller elvisp. Värm upp lite mjölk och vänd ner lite mjölk i taget medan du vispar / rör ihop moset, en klick smör och smaka av moset med salt och vitpeppar.

Klart att serveras.

* * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Äppelpaj med krispig topping

IMG_1077

Det här behöver du till en form på 22-24 cm: 
äpple som täcker formen
ev socker om frukten är syrlig

Pajdeg:
100 gram smör
2 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
3/4 dels dl strösocker
1 kryddmått salt
1 tsk bakpulver

Gör så här : 
Ställ ugnen på 225 grader.
Täck pajformen äpple skuret i mindre bitar , strö socker över om det behövs.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt sirap, och blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner det i det smälta smöret till en smet. Klicka ut smeten över frukten och grädda i mitten på ugnen tills pajen fått en gyllene färg
Cirka 25- 30 minuter.

 

0
3 kommentarer

Kladdkakans dag närmar sig

Godkväll,
här kommer en påminnelse inför nästa vecka.
För på måndag mina vänner är det inte vilken dag som helst. Nej det är ju kladdkakans dag!
Så värt att fira.

Här kommer 5 stycken godingar som ni kanske kan testa.

Marskladdkaka
kladd1

Kladdkaka med jordnötssmör
kladd2

Söt & syrlig citronkladdkaka

kladd3

Glutenfri kladdkaka

kladd4

Mintkladdkaka
kladd5

0
2 kommentarer

Taco Bell och Everglades

Hej på er där ute,

Här i Miami är klockan snart tre på eftermiddagen. Vi har haft en toppen dag, och hunnit med massor.
Frukost och poolbad innan vi packade in oss i bilen för utflykt mot Everglades. På vägen dit hann vi bli hungriga igen. Och jag skulle nog våga påstå att vi börjar bli experter på det här med amerikanska snabbmatskedjor. Hehe…

Taco Bell provade vi idag till lunch

img_8871-1

Överraskande gott,
den mexikanska pizzan på menyn var grym.

img_8874

Hårda tacoskal, mjuka tortillabröd, kycklingrullar och olika dipsåser.
Det är inte riven morot på tacos:en , fast det nästan ser ut så. Utan det är cheddarost.

img_8882Kul att ha provat även detta då man ofta har sett de här kedjorna på tv:n.

img_8880img_8878

Sen åkte vi vidare mot everglades och alligatorerna som var dagens utflyktsmål. Det finns massor med stopp på vägen där de erbjuder större guidade båtturer i träsket ( national parken ) På de turerna sitter man i stora båtar, och det kändes inte lika kul tyckte vi. Så vi valde ett mindre ställe med en mindre airboat. Precis en sådan där som man ser på de amerikanska filmerna.

img_8889

img_8926
Det tog inte många minuter från att vi satt i den lilla båten tills att alligatorerna började visa sig.
Vi körde ut en tio minuter ut i träsket och stannade till, och minuterna efter hade vi fyra- fem stycken som simmade runt omkring oss.
img_8894

Det är rätt stora de här, men vi såg även mindre ”bebisalligatorer” längst vägen.

img_8896
En jätteduktig guide, som berättade allt han visst om alligatorerna, och han verkade helt orädd för de stora djuren. På bilden nedan matar han dem med bröd och fotograferar dem till mig. För jag vågade inte gå så där nära.

img_8910
img_8920
img_8916

Detta var en riktigt häftig utflykt bland vilda djur, och vi såg mängder av andra djur också. Fåglar, fiskar och sköldpaddor.
Kan varmt rekommendera om ni har vägarna förbi

0
10 kommentarer

Pepparkaksdrömmar

Det är ju nästan riktigt adventsväder nu, jag har både hört & sett (på Facebook) att ni har snö hemma i sverige.
Mysigt, tycket jag. Och då gissar jag att ni vill ha lite baktips till helgen. Dessa drömmar som jag kryddade med pepparkakskrydda är verkligen så goda som de låter.  Och det doftar ljuvligt i hela huset medan du bakar dem.

IMG_0829
Cirka 20-22 st:

100 gram rumstempurerat smör
1/2 msk vaniljsocker
3 dl strösocker
1 1/2 msk pepparkakskryddor
1 dl rumstempurerad rapsolja
1 tsk hjorthornsalt
4 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader, vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt den ner i oljan, pepparkakskryddor ner i degen. Och så rör ihop mjöl och hjorthornsaltet innan du rör ner det i smeten. Rör samman till en smidig deg. Dela sedan i två olika högar och rulla cirka 20-22 bitar, och rulla sedan dessa till små bollar som du lägger på en ett ugnspapper på en plåt.

Och  lägg inte kakorna för tätt, eftersom de flyter ut lite. Grädda sedan kakorna i ca 18-20 minuter.
( Under gräddtiden , och då du öppnar ugnen kan det lukta lite starkt. Detta beror på Hjorthornsaltet

Låt drömmarna svalna innan du serverar dem, annars finns risk för att de smular sönder.

0
4 kommentarer