Spännande framtid

Godmorgon & välkommen fredag,

 Ni är många som kikar in här varje dag, och speciellt nu inför kommande advent. Mina siffror berättar att ni är 300000 unika läsare i veckan & över 1,5 miljoner sidvisningar. Det är gaaalet mycket, med tanke på hur litet lilla sverige egentligen är. Och när jag tänker på hur många ni är så får jag nästan skrivkramp. Det är så mycket har hänt sedan jag från start öppnade denna matdagbok på nätet. För 7 år sedan skrev jag mitt första recept på bloggen, och idag innehåller min sajt drygt 4000 recept. Inte trodde jag någonsin att det skulle bli så här stort. Aldrig, och jag får nypa mig i armen ibland för att se att jag inte drömmer. Och framtiden ser spännande ut, och jag ser fram emot ett riktigt roligt och händelserikt år.

_59a7636-2Fotograf Lisa Öberg

 

Så efter ett par år med tailsweep så tackar jag nu för denna tiden, och idag går jag vidare till tourn
Ni som läsare kommer inte märka så stor skillnad. Det är egentligen bara mina samarbetspartners & annonsörer som kommer märka skillnad då all sådan försäljning nu kommer gå via tourn. Jag har valt att gå vidare då jag känner att detta kommer utveckla min blogg på ett positivt sätt. Och jag ser så mycket fram emot ett roligt & händelserikt 2017.

 

Det är det som händer just nu på bloggen.
Jag kommer snart kika förbi er igen, då med ett nytt recept.

Allt gott 

// Jenny

0
15 kommentarer

Hallontryffel

Vissa tycker det är tidigt med julgodis, men inte jag.
Dessa funkar jättebra att frysa dessutom.

Lyxig hallontryffel rullade i florsocker. 
IMG_1353

Det här behöver du:
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
125 gram färska hallon
100 gram vit choklad
några droppar röd karamellfärg

Garnering: florsocker

Gör så här: 
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.
låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader. Mosa till de hallon som behövs, det mesta kokas upp.
Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning. Droppa ner valfri mängd karamellfärg och rör om.
Ställ svalt, och när smeten har stelnat tar du ut den och formar små runda tryfflar. Rulla dem sedan i florsocker.
Klara att servera.

0
13 kommentarer

Köttfärsgratäng

Tjingeling, 

Ett middagstips kommer här. VI gjorde en sådan god och krämig gratäng här om dagen.
Detta är även en gratäng som passar ypperligt bra att bara göra på rester. Så passa på att koka extra köttfärssås när ni planerar att bjuda på det.

img_9300-1

Du behöver till en stor form:
Kokt pasta (al dente)  till en stor form
600 gram blandfärs
smör
1 finhackad lök
2 pressade vitlök
1 burk med tomatkross
1/2 msk kinesisk soja
salt & peppar
2 stora bollar mozzarella

Ostsås :
5 dl vispgrädde ( eller hälften mjölk )
100 gram färskost
1- 2 dl riven (lättsmält ) ost
salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader. Koka pastan al dente och lägg i en stor form.
Hetta upp en stekpanna med smör och fräs löken glansig innan du lägger ner färsen och steker den. Pressa ber vitlök och vänd ner tomater, kinesisk soja och krydda färsen efter egen smak och tycke. Låt sjuda på svag värme medan du dör ostsåsen.

Ostsåsen: häll upp grädde i en kastrull- häll ner färskost, låt detta sjuda ihop under omrörning.  Vänd sedan ner riven valfri ost.
Låt det bli varmt och bara smälta ihop, smaka av med salt och peppar. Ställ kastrullen åt sidan
Varva nu ostsås, köttfärs över pastan, och toppa sist med massa mozzarella.

Ställ in i ugnen i kanske 15-20 minuter eller tills gratängen fått vacker färg.

Klart att serveras.

 img_9295-1

1
6 kommentarer

Polkafudge

Här kommer en härligt söt och färgglad polkafudge.
Är inte julgodis bara så roligt att experimentera fram!

img_9391

Det här behöver du till cirka 25 st:
1 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 gram saltat smör
150 gram vitchoklad

krossade polkagrisar

Gör så här: 
Vänd ner grädde, socker, smör, sirap i en kastrull och låt allt sjuda upp i en kastrull.
Koka upp till 123-125 grader, och ta bort från värmen. Bryt ner chokladen och rör tills du har en fin blank smet.
Häll ner i en bakplåtsklädd form cirka 13*13 cm. Strö över polkagriskross och ställ svalt över natten innan du skär upp fudgen med en vass kniv.

6
11 kommentarer

Busenkelt adventspyssel

Godmorgon där ute,

Den 15 November säger almanackan, och det närmar sig ju första advent. Och då är det julpyssel som gäller, vilket både är roligt och i vissa fall lite stressande. Jag vet att många blir nervösa för hur man ska hinna med allt. Jobba,göra läxor, fritidsaktiviteter, hemmet och även julförberedelser? Därför tänkte jag komma med ett julpyssel till er som är busenkelt, men barnen tycker det är så roligt. Chokladglaserade pepparkakor med lite polkaströssel. Va tänkte ni nu… Att ni inte tänkt på det innan.

Just det, busenkelt, gott och så uppskattat pyssel. Minimalt med städning efteråt också om man köper pepparkakor istället för att baka. Tipselitips.

img_9376

Du behöver:
smält vit choklad
krossade polkagrisar
pepparkakor

Sedan kan man pyssla ända fram till chokladen torkar.

0
6 kommentarer

TÄVLING om min bok

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED MIN BOK

Hej hej,

 

Tänkte lägga upp en liten rolig tävling idag på bloggen.
Jag har haft en både på instagram & Facebook, fast alla av er har inte dessa.
Så därför tycker jag att det kunde vara kul att även tävla här. Det är 3 vinster i potten, och det är min bok som tävlas ut (självklart signerade). Och om ni önskar en specifik hälsning går det jättebra. I boken återfinns massor med småkakor, pajer, tårtor, biskvier, glass, pannakottor och självklart kladdkakor.

 

Och ja det finns även ett eget kapitel med julgodis,
så det kunde vara extra passaden nu när advent närmar sig.

_59a7416-1
En av mina favoritbilder i boken.
Duktiga Ulrika Pousette får stå för äran för alla fina bilder i denna boken.

_59a7753

Hur är du då med och tävlar?

 

Det är jättelätt, allt du ska göra är att lämna en liten motivering i kommentarsfältet varför just du skulle vilja vinna.
Se till att lämna rätt hotmailadress ( ingen annan än jag ser den )
Vinnare kontaktas den 17:e november

Lycka till

 

* * * * * * * * * * * * *

Till er som inte vill chansa utan vill köpa boken direkt,
så går den köpa  HÄR I MIN SHOP

* * * * * * * TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD, GRATTIS TILL : Vickan, Johanna & Vilma * * * * * * * *

 

0
415 kommentarer

Marspannacotta

Jag hade en drös med Marsgodis liggande i skafferiet hemma innan helgen.
Tänkte att det kunde vara kul att baka lite med dem. För att inte tala om gott.

Det blev en krämig marspannacotta, och OM det blev en hit. Mums

img_9255-1

Det här behöver du till 6- 8 portioner
4 dl vispgrädde
2 1/2 gelantinblad
2 1/2 mars

1/2 mars till topping

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädden, hacka marsen smått och vänd ner dem i grädden. Krama ur gelantinbladen och vänd ner, och ta bort kastrullen från värmen & rör tills chokladen smält.

img_9113-1

Skulle det bli lite bitar av marsen kvar så gör det inget. Det är nästa bonus, det blir så gott. Häll upp i små serveringsglas och ställ kallt i minst fyra timmar.
Kan med fördel förberedas kvällen innan.

Innan servering hacka över marsgodis.

0
7 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon,

Söndag och vi startar som vanligt upp bloggen med veckomatsedel.
Roligt att ni gillar dem.

Måndag Så goda broccolibiffar med ost
Tisdag Laxgryta med koksmjölk
Onsdag Currydoftande baconsås
Torsdag Balsamicokyckling 
Fredag Fläskfile- & oxfileplanka

bbbbb

Det här behöver du till 4 plankor:
1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar

Tillbehör: 
1 st Fläskfile
600 gram Oxfile
2 Tomater

Frästa grönsaker som te.x
Sparris
paprika
sockerärter

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Ta ut och spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa. Skiva under tiden upp köttet och fräs det hastigt i het stekpanna för att få fin färg, fläskfilen kan stekas nästan helt klar. Salta & peppra under stektiden. Fräs ihop lite grönsaker tillsammans, bara en kort stund så de behåller sin krispighet.
Lägg upp allt på plankan och skjuts in i ugnen, när moset har fått vacker färg så är det klart.

Ta fram och servera med valfria såser.

* * * * * * * * * * * * *

bbb55

Det här behöver du till 12- 14 stycken
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 gram smör

Fyllning : Nutella & karamelliserad mjölk

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de torra ingredienserna, tärna smöret i en annan skål och häll ner resten av ingredienserna där. arbeta ihop för hand eller med matberedare. Forma till 12-14 bollar och lägg i muffinsformar / i muffinsjärn. Och grädda dem i cirka 11-13 minuter, eller tills de fått vacker färg. Tryck försiktigt ut en grop i mitten av dem ( när de är varma ).
Låt det svalna något innan du fyller upp dem. 1 msk kolakräm i varje och toppa med 1 msk nutella i varje grotta. Låt svalna något innan servering.

0
2 kommentarer

Lördagsgodis

Hej där
Hoppas ni har en riktigt fin lördagskväll. Kikar förbi och vill önskar er en fortsatt trevlig helg.
idag vart jag ute och promenerade en runda efter maten, så kallt men ack så vackert med all frost i träd.
Nu är det lördagskväll, och godisdag! Är det något så är det lösgodis som är min stora last.
Och detta är typiskt ”jenny-godis”

 

Vilka är dina favoriter?

img_0539-1

1
Kommentera
INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Lussesemlor

Hej hej,

Här doftar det jul i hela huset. Åh så härligt! Saffran kan vara den bästa smaksättning jag vet. Jag är inte så jätteförtjust i vanliga lussebullar med russin dock. Tycker ofta de blir torra & tråkiga, men snart kan jag lova att ni har världens godaste Lussesemlor. Fast först måste jag ju bara tipsa om världens snyggaste vinglas jag klickade hem, tänkte att de kommer bli så fina att duka med till jul.

Det är svårt att se huuuuur fina de är så jag tog en närbild. Ni kan läsa mer om dem härjag klickade även hem champagneglasen och karaffen

Och dessa dricksglas hade jag tänkt att önska mig både i födelsedag och julklapp, lägligt att man fyller år den 23 december 😉

Vill ni prova andra godingar från arkivet så har jag mina Vaniljfyllda sockerbullar med saffran Saffransbullar med vanilj Saftig saffranssockerkaka img_9173-2

Det här behöver du: 50 gram jäst (söta degar) 5 dl standardmjölk 2 kuvert med saffran 2 dl strösocker 2 1/2 dl kvarg eller creme fraiche 100 gram rumsvarmt smör 12- 13 dl vetemjöl

1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning: 350 gram mandelmassa 1/4 dl vispgrädde

Vispad grädde

Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken + saffran i en kastrull, det ska bli fingervarmt. Rör ut jästen med lite vätska i taget tills den löst sig, tillsätt då resten. Rör ner socker, kvar + rumsvarmt smör. Arbeta in mjölet tills du har en smidig deg. Låt jäsa under bakhandduk i 40 minuter. baka sedan ut till lussebullar. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter, pensla dem med uppvispat ägg och ställ in i mitten på ugnen på 225 grader i cirka 8-12 minuter beroende på hur stora de är. Låt dem svalna helt innan du fyller dem Rör ihop mandelmassa med grädde till en härlig kräm. Fyll sedan dem med mandelmassan och spritsa ut grädde.

Klara att servera.

3
11 kommentarer