Tacopaj utan pajdeg

Godmorgon,

Idag var det riktigt kallt ute, och jag ska alldeles snart snöra på mig skorna och ge mig ut på morgonrundan. En bra ljudbok i öronen så går den där morgonpromenaden så mycket fortare. Imorgon är det fredag igen och jag tänkte tipsa om en grymt god Tacopaj utan pajdeg.


img_0164-2
För att göra den LCHF-vänlig, så gör du din egen kryddblandning.

Du behöver till 5-6 personer

Till fyllningen:
800 gram blandfärs
2 tacokryddpåsar
1/2 burk med fyllig tomatkross

Topping:
tomater
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl riven ost

Gör så här:

Fräs färsen klar, i med kryddningen och en halv burk med krossade tomater. Låt sjuda ihop ett par minuter. Fyll skalet med färsen, och dela tomaterna och lägg överst. Blanda ihop creme fraichen och den rivna osten och klicka ut över fyllningen. Ställ sedan in tacopajen i mitten på ugnen i cirka 20- 25 minuter på 200-225 grader

Serveras med en sallad eller tacochips.

0
6 kommentarer

Grillade Tacosubs

Tjingeling, 

Dessa godingar är ett smidigt mellis eller ”Lunch to go”.
Jag gillar när man kan ta tillvara på maten, avskyr att kasta mat. Här fryser vi alltid in mat som blivit över, nu vart det perfekt med tacofärs över till 2 goda tacosubs. Har du ingen smörgåsgrill så funkar det lika bra att grilla dem i våffeljärnet.  Så onödigt att köpa massa köksapparater som bara stå och dammar, även om vi använder vår toastgrill ofta.

img_0264
Till dessa två hade jag: 
2 subs / mackor
1 dl tacofärs
2 msk creme fraiche
4 skivor ost
olivolja

Gör så här: 
Fyll bröden med ost, tacofärs och lite crème fraîche
Lägg dem i smörgåsgrillen , ringla över lite olivolja och stäng locket.
Låt dem bli genomvarma och servera genast.

0
6 kommentarer

Lätt att dela

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED TOPPITS

Hej hej,

Oj vad dagarna går fort nu när det närmar sig advent och juletider. Vi började pynta lite redan i helgen, sätta upp ljusslingor och ta in hyacinter.  Det är både mysigt och roligt att få pyssla just denna mörka årstid. Något annat mysigt är ju tv-kvällar med chips och dip. Ja sedan blev det lite frasiga chilinötter, stjärnor och ostbågar som jag missade att få med på bild.

img_9668
img_9681

Till skillnad från mig så gillar inte våra små godis särskilt mycket. Utan de tycker chips & ostbågar är det bästa. Jag har ju min stora last lösgodis som ni kanske vet. Farligt att ha sådant hemma i skåpen om det inte är lördag. I helgen hade vi filmkväll, satt och tittade på Sune-filmer och åt gott.

img_9707  img_9696

Sen blir det ju alltid lite dip över, och då är det ju perfekt att ha Toppits.
Toppits är verkligen super att jobba med, lätt att dela & smidig att plasta in skålarna med. Finns inget värre än plast som klistrar sig fast och inte går att riva av.

Ni har väl inte missat Toppits fina tävling!
EN resa för 2 till Spanien. Läs mer HÄR

Så här enkelt tävlar du: 

1) Dela videon på din Facebook-profil (kom ihåg att du måste dela den offentligt).
2) Tagga en vän och skriv en kort motivering om varför ni borde åka tillsammans.



Nu är du med och tävlar!
 Buena suerte, lycka till!

DELA VIDEO PÅ FACEBOOK!

img_9729

0
4 kommentarer

Saffranspaj med hallon

För ett par dagar sedan bakade jag en URGOD hallonpaj med smak av jul. Detta är en perfekt kombo av sött & syrligt och saffran. Mumsfillibabba.

Och blir det mycket smuldeg över ? Lugn, för denna funkar finfint att frysa in i påsar. Sedan kan du lätt som en plätt slänga ihop en härlig paj till kaffet. Smidigt när man får oväntat besök dessutom.

img_0041-1

Blanda socker & potatismjöl innan du rör ihop med hallonen. Hur mkt socker som behövs beror lite på hur sura bären är. Men cirka 1/2 dl hade jag till min hallonpaj.

Du behöver till en pajform :
250 gram hallon ( frysta eller färska )
1/2 dl socker
1 msk potatismjöl

1 paket saffran
1 dl strösocker
3 dl mjöl
150 gram smör

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader. Fördela ut hallon i en ugnssäker form.
Blanda nere socker & potatismjöl med hallonen. img_9999Lägg lite av sockret + allt saffran i en mortel och mortla ett par gånger. Lägg sedan ner alla ingredienser till pajdegen i en mixer och arbeta ihop till en smulig deg. Fördela ut ett lagom lager över pajen.
Ställ sedan in i mitten på ugnen och grädda i cirka 15-20 minuter.

Servera sedan med en kul glass, eller masansås eller lite vaniljgrädde.

img_0026

3
11 kommentarer

Kalljästa småbröd

Måndagsmorgon framför nyhetsmorgon.

Barnen har åkt till skolan, och mannen är på väg till jobbet. Och så här ser min arbetsvy ut precis just nu.
Nybakade småfrallor framför tv:n och med datorn i knät. En bättre måndag med andra ord.

Recept kommer under bilderna

img_9983-1 img_9996-1

Mina kalljästa frallor gjorde jag så här: 
1/2 pkt med jäst
6 dl kallt vatten
4 msk rapsolja eller olivolja
2 tsk salt
6 dl vetemjöl
2 dl havregryn
3-4 dl vetemjöl med fullkorn eller valfri blandning mjöl

Toppa med sesamfrön

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke, lös upp med lite vatten och rör tills all jäst löst sig. Tillsätt därefter allt vatten, olja, salt & arbeta in havregryn & mjölet med bakmaskin eller för hand. Använd så mycket mjöl tills du får en smidig och fin deg som släpper.
Baka ut och dela upp i 18-20 bullar och baka ut och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Lägg en bakhandduk över och låt stå i rumstemperatur en kvart innan du ställer in i kylskåpet. Morgonen efter ställer du ugnen på 200 grader, ta ut plåtarna i rumstemperatur medan ugnen fått rätt temperatur. Pensla dem med vatten strö över frön och skjuts in i ugnen tills de fått en vacker färg.

Klara att servera.

0
3 kommentarer

Adventsfint

Hej igen

Är det inte alltid så att söndagar bara försvinner i ett nafs. Så är det alltid här åtminstone. Klockan är redan ett, och jag har inte hunnit med hälften av vad jag planerat. En vecka kvar till advent, och vi har fuskat riktigt ordentligt. Vi har nämligen plockat fram både ljusslingor och gjort lite julfint. Dock väntar jag med mina ljusstakar och stjärnor, för mina fönster behöver putsas innan dess.

img_9857

Lite nya kuddfodral, egentligen tycker jag inte om det här julröda speciellt mycket. Men barnen tycker det är fint.
Så jag får stå ut med det 🙂 img_9865

Planterat ut lite hyacinter här och vad. De blåa är mina favoriter.
Hoppas de hinner börja dofta lite tills advent.

img_9884
En liten minigran i plast på vita skänken. Och doftljus ”a la jul-dofter” har spridits runt i rummen.

img_9893 img_9900
Mina gamla ljuslyktor får agera som små vaser / krukor nu till alla hyacinter.

img_9904 img_9908

Idag ska ( hoppas jag ) jag hinna med att frosta äpplen och glasburkar till utetrappen.
När man frostar dem så här så ser det ut som det snöat i dem. Jag penslar bara med med äggvita och strör över socker alternativt florsocker

Låt torka och fyll dem sedan med ett ljus eller två. Perfekt när man har stora syltburkar, gärna i olika storlekar och former.
Blir supermysigt att tända ljus i på kvällarna.

img_9921

På återseende snart igen.

0
17 kommentarer

Veckomatsedel

Då startar vi upp denna härliga söndagen med veckomatsedel.
Hoppas ni hittar lite ni gillar.

Måndag  Halloumistroganoff (veg)
Tisdag Fiskgryta med sötpotatis
Onsdag Hawaiikassler med ris
Torsdag Köttfärspaj med krämigt osttäcke
Fredag Skomakarelåda
IMG_7015

För 5-6 personer behöver du:
800 gram oxfile
smör till stekning
salt & peppar

Potatispuren:
1 kilo mjölig potatis
3 dl mjölk /grädde ( 50%50 )
25 gram smör
salt & vitpeppar

Rödvinssås- klicka HÄR

Garnering: 1 pkt knaperstek bacon
klippt gräslök
smörstekta kantareller

Gör så här:
Börja med rödvinssåsen, den tar längst tid. Ställ ugnen på 180 grader. Skala potatis och koka upp med salt.
Stek oxfilen i stekpannan med smör, salt & peppar. Fräs den runt om tills den får vacker färg. Och lägg den i ugnen med en köttermometer i den tjockaste delen. Klipp baconet och knaperstek det, och smörstek kantarellerna. När köttet är klart ( runt 60 grader, eller längre om du vill ha den mindre rosa ) tar du ut den och rullar in i folie, och låt det vila i 15 minuter. När potatisen är mjuk, häll av vattnet & använd en potatiskross och stöt potatisen med grädd/mjölkblandningen och smör. Stöt tills det inte finns några potatisbitar kvar, tillsätt ev. mer vätska om du önskar lösare puré, smaka av med salt & vitpeppar. Ta fram en snygg ugnsform och fyll med potatispuren,  skär upp köttet och lägg över.

* * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Äppelkaka med kardemumma
img_5175 (1)

Det här behöver du till en form 30*25 cm:
225 gram smör
5 dl socker
4 små ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 äppel

Kardemumma och Pärlsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smöra och bröa formen. Smält smöret i en rymlig skål i micron eller en kastrull på spisen.
Ta ut & låt svalna något, rör ner socker och ägg till en jämn smet och sikta ner vetemjöl och vaniljsocker och rör ihop. Häll upp i formen 30 *30 cm , och skala sedan äppel och skiva dem tunt. Tryck ner dem i ett fint mönster i kakan strö över kardemumma och strössla över pärlsocker.  Ställ in äppelkakan i mitten / eller lite lägre och grädda 30- 45 ( beroende på ugn)   minuter tills kakan fått fin färg och stannat till sig.  Skär sedan upp den när den svalnat något, pudra över florsocker och servera med en klick vaniljsås.

Omnomnom

 

 

 

0
1 kommentar

After Eight-pannacotta

Jag tänkte tipsa om en riktigt god och mintig pannacotta.
En krämig chokladdröm för oss godisgrisar.

img_9271Det här behöver du 4-6 portioner :
2 gelantinblad
5 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
7-8 st after eight bitar

Serveras med en liten bit after fight och gärna lite färska bär.

Gör så här:
Lägg geltainbladen i kallt vatten, ta fram en kastrull och sjud upp grädde & socker.
Ta bort från plattan. Krama ur vattnet ur gelatinet & vänd ner after eight bitar och rör/ vispa så allt blandar sig ordentligt.
Häll upp i fina serveringsglas.


8
10 kommentarer

Fredagsoutfit

Godkväll,


Fredagskväll och vi har precis tänt upp lite ljus och landat i tv:soffan. Det har varit mycket jobb idag, och mellan varven har jag försökt att leta fram alla ljusslingor & elljusstakar. Skulle behöva ….. eller skulle vilja ha lite nytt i våra fönster detta året. Så jag ska sätta mig och googla runt och kolla lite efter sådant. Jag har förstått att det retar många när man börjar julpyssla ”för tidigt”. Jag tycker tvärtom, jag pyntar gärna tidigt för att sedan få möjlighet att hinna tröttna på det. Jag själv skulle aldrig få för mig att klä granen dagen före julafton. Nej nej, då har vår julgran stått i glasverandan i flera veckor. Haha..

Mysiga julmjukisar hittade jag på Hansa i Kalmar. Så fula att de blir lite söta.

img_9552
Speciellt raggstrumporna ♥ jag borde köpt dem i flera färger.
Så gosiga.
img_9578

Trevlig helg på er!

0
6 kommentarer

Äppelkaka med pepparkakssmak

Hej hej,

Ska ni baka något i helgen, men ni har inte bestämt er för vad.
Då vill jag verkligen rekommendera denna goda äppelpaj med pepparkakssmak. Till detta serverade jag lättvispad vaniljgrädde.
Så enkelt som det låter. Lättvispad grädde + lite vaniljsocker.

img_9526
Pepparkakskrydda köper man färdig i kryddhyllan.

Du behöver till en paj: 
4 goda äpplen
1-2 msk med pepparkakskrydda
1/4 dl strösocker

Pajdegen:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
100 gram smör
1 nypa salt

Serveras med lättvispad grädde + lite vaniljpulver.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skala äpplena och skär dem i små bitar. Lägg dem i en ugnssäker form och bland med socker och pepparkakskrydda. Arbeta ihop smulpajen och fördela/ smula ut över äpplena. Ställ sedan in i mitten ugnen i 15-20 minuter eller tills pajen fått en vacker färg. Det doftar helt otroligt gott under gräddtiden.
Pepparkakspaj med äppel, kan det bli bättre?

img_9451

img_9456

img_9479

 

1
1 kommentar