Jag tänkte tipsa om en riktigt god och mintig pannacotta.
En krämig chokladdröm för oss godisgrisar.
Det här behöver du 4-6 portioner : 2 gelantinblad
5 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
7-8 st after eight bitar
Serveras med en liten bit after fight och gärna lite färska bär.
Gör så här: Lägg geltainbladen i kallt vatten, ta fram en kastrull och sjud upp grädde & socker.
Ta bort från plattan. Krama ur vattnet ur gelatinet & vänd ner after eight bitar och rör/ vispa så allt blandar sig ordentligt.
Häll upp i fina serveringsglas.
Fredagskväll och vi har precis tänt upp lite ljus och landat i tv:soffan. Det har varit mycket jobb idag, och mellan varven har jag försökt att leta fram alla ljusslingor & elljusstakar. Skulle behöva ….. eller skulle vilja ha lite nytt i våra fönster detta året. Så jag ska sätta mig och googla runt och kolla lite efter sådant. Jag har förstått att det retar många när man börjar julpyssla ”för tidigt”. Jag tycker tvärtom, jag pyntar gärna tidigt för att sedan få möjlighet att hinna tröttna på det. Jag själv skulle aldrig få för mig att klä granen dagen före julafton. Nej nej, då har vår julgran stått i glasverandan i flera veckor. Haha..
Mysiga julmjukisar hittade jag på Hansa i Kalmar. Så fula att de blir lite söta.
Speciellt raggstrumporna ♥ jag borde köpt dem i flera färger.
Så gosiga.
Ska ni baka något i helgen, men ni har inte bestämt er för vad.
Då vill jag verkligen rekommendera denna goda äppelpaj med pepparkakssmak. Till detta serverade jag lättvispad vaniljgrädde.
Så enkelt som det låter. Lättvispad grädde + lite vaniljsocker.
Pepparkakskrydda köper man färdig i kryddhyllan.
Du behöver till en paj:
4 goda äpplen
1-2 msk med pepparkakskrydda
1/4 dl strösocker
Serveras med lättvispad grädde + lite vaniljpulver.
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader.
Skala äpplena och skär dem i små bitar. Lägg dem i en ugnssäker form och bland med socker och pepparkakskrydda. Arbeta ihop smulpajen och fördela/ smula ut över äpplena. Ställ sedan in i mitten ugnen i 15-20 minuter eller tills pajen fått en vacker färg. Det doftar helt otroligt gott under gräddtiden.
Pepparkakspaj med äppel, kan det bli bättre?
Ni är många som kikar in här varje dag, och speciellt nu inför kommande advent. Mina siffror berättar att ni är 300000 unika läsare i veckan & över 1,5 miljoner sidvisningar. Det är gaaalet mycket, med tanke på hur litet lilla sverige egentligen är. Och när jag tänker på hur många ni är så får jag nästan skrivkramp. Det är så mycket har hänt sedan jag från start öppnade denna matdagbok på nätet. För 7 år sedan skrev jag mitt första recept på bloggen, och idag innehåller min sajt drygt 4000 recept. Inte trodde jag någonsin att det skulle bli så här stort. Aldrig, och jag får nypa mig i armen ibland för att se att jag inte drömmer. Och framtiden ser spännande ut, och jag ser fram emot ett riktigt roligt och händelserikt år.
Fotograf Lisa Öberg
Så efter ett par år med tailsweep så tackar jag nu för denna tiden, och idag går jag vidare till tourn Ni som läsare kommer inte märka så stor skillnad. Det är egentligen bara mina samarbetspartners & annonsörer som kommer märka skillnad då all sådan försäljning nu kommer gå via tourn. Jag har valt att gå vidare då jag känner att detta kommer utveckla min blogg på ett positivt sätt. Och jag ser så mycket fram emot ett roligt & händelserikt 2017.
Det är det som händer just nu på bloggen.
Jag kommer snart kika förbi er igen, då med ett nytt recept.
Vissa tycker det är tidigt med julgodis, men inte jag.
Dessa funkar jättebra att frysa dessutom.
Lyxig hallontryffel rullade i florsocker.
Det här behöver du:
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
125 gram färska hallon
100 gram vit choklad
några droppar röd karamellfärg
Garnering: florsocker
Gör så här:
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.
låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader. Mosa till de hallon som behövs, det mesta kokas upp.
Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning. Droppa ner valfri mängd karamellfärg och rör om.
Ställ svalt, och när smeten har stelnat tar du ut den och formar små runda tryfflar. Rulla dem sedan i florsocker.
Klara att servera.
Ett middagstips kommer här. VI gjorde en sådan god och krämig gratäng här om dagen.
Detta är även en gratäng som passar ypperligt bra att bara göra på rester. Så passa på att koka extra köttfärssås när ni planerar att bjuda på det.
Du behöver till en stor form:
Kokt pasta (al dente) till en stor form
600 gram blandfärs
smör
1 finhackad lök
2 pressade vitlök
1 burk med tomatkross
1/2 msk kinesisk soja
salt & peppar
2 stora bollar mozzarella
Ostsås :
5 dl vispgrädde ( eller hälften mjölk )
100 gram färskost
1- 2 dl riven (lättsmält ) ost
salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader. Koka pastan al dente och lägg i en stor form.
Hetta upp en stekpanna med smör och fräs löken glansig innan du lägger ner färsen och steker den. Pressa ber vitlök och vänd ner tomater, kinesisk soja och krydda färsen efter egen smak och tycke. Låt sjuda på svag värme medan du dör ostsåsen.
Ostsåsen: häll upp grädde i en kastrull- häll ner färskost, låt detta sjuda ihop under omrörning. Vänd sedan ner riven valfri ost.
Låt det bli varmt och bara smälta ihop, smaka av med salt och peppar. Ställ kastrullen åt sidan
Varva nu ostsås, köttfärs över pastan, och toppa sist med massa mozzarella.
Ställ in i ugnen i kanske 15-20 minuter eller tills gratängen fått vacker färg.
Här kommer en härligt söt och färgglad polkafudge.
Är inte julgodis bara så roligt att experimentera fram!
Det här behöver du till cirka 25 st: 1 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 gram saltat smör
150 gram vitchoklad
krossade polkagrisar
Gör så här:
Vänd ner grädde, socker, smör, sirap i en kastrull och låt allt sjuda upp i en kastrull.
Koka upp till 123-125 grader, och ta bort från värmen. Bryt ner chokladen och rör tills du har en fin blank smet.
Häll ner i en bakplåtsklädd form cirka 13*13 cm. Strö över polkagriskross och ställ svalt över natten innan du skär upp fudgen med en vass kniv.
Den 15 November säger almanackan, och det närmar sig ju första advent. Och då är det julpyssel som gäller, vilket både är roligt och i vissa fall lite stressande. Jag vet att många blir nervösa för hur man ska hinna med allt. Jobba,göra läxor, fritidsaktiviteter, hemmet och även julförberedelser? Därför tänkte jag komma med ett julpyssel till er som är busenkelt, men barnen tycker det är så roligt. Chokladglaserade pepparkakor med lite polkaströssel. Va tänkte ni nu… Att ni inte tänkt på det innan.
Just det, busenkelt, gott och så uppskattat pyssel. Minimalt med städning efteråt också om man köper pepparkakor istället för att baka. Tipselitips.
Du behöver:
smält vit choklad
krossade polkagrisar
pepparkakor
Sedan kan man pyssla ända fram till chokladen torkar.
Tänkte lägga upp en liten rolig tävling idag på bloggen.
Jag har haft en både på instagram & Facebook, fast alla av er har inte dessa.
Så därför tycker jag att det kunde vara kul att även tävla här. Det är 3 vinster i potten, och det är min bok som tävlas ut (självklart signerade). Och om ni önskar en specifik hälsning går det jättebra. I boken återfinns massor med småkakor, pajer, tårtor, biskvier, glass, pannakottor och självklart kladdkakor.
Och ja det finns även ett eget kapitel med julgodis,
så det kunde vara extra passaden nu när advent närmar sig.
En av mina favoritbilder i boken.
Duktiga Ulrika Pousette får stå för äran för alla fina bilder i denna boken.
Hur är du då med och tävlar?
Det är jättelätt, allt du ska göra är att lämna en liten motivering i kommentarsfältet varför just du skulle vilja vinna.
Se till att lämna rätt hotmailadress ( ingen annan än jag ser den )
Vinnare kontaktas den 17:e november
Lycka till
* * * * * * * * * * * * *
Till er som inte vill chansa utan vill köpa boken direkt,
så går den köpa HÄR I MIN SHOP
* * * * * * * TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD, GRATTIS TILL : Vickan, Johanna & Vilma * * * * * * * *
Jag hade en drös med Marsgodis liggande i skafferiet hemma innan helgen.
Tänkte att det kunde vara kul att baka lite med dem. För att inte tala om gott.
Det blev en krämig marspannacotta, och OM det blev en hit. Mums
Det här behöver du till 6- 8 portioner
4 dl vispgrädde
2 1/2 gelantinblad
2 1/2 mars
1/2 mars till topping
Gör så här: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädden, hacka marsen smått och vänd ner dem i grädden. Krama ur gelantinbladen och vänd ner, och ta bort kastrullen från värmen & rör tills chokladen smält.
Skulle det bli lite bitar av marsen kvar så gör det inget. Det är nästa bonus, det blir så gott. Häll upp i små serveringsglas och ställ kallt i minst fyra timmar.
Kan med fördel förberedas kvällen innan.