Du behöver till cirka 25-30 bitar :
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
200 gram mjölkchoklad med Daim
Topping: 2 hackade dubbeldaim
Gör så här:
Klä en form cirka 15*15 med bakplåtspapper. Mät upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader. (Använd termometer) Ta bort från plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten och rör tills smeten är jämn och blank. Vänd upp fudgesmeten i formen. Strö över hackad daim. Ställ sedan kallt över natten.
Skär sedan lagom stora munsbitar med en vass kniv, eller degskrapa.
Hoppas ni haft en riktigt bra måndag. Idag har jag fått massor av jobb gjort, betalat räkningar, lunchat med min man och hunnit med en promenad ute i kylan. En bättre måndag med andra ord. Och nu i eftermiddag när barnen kom hem från skolan så har vi spelat julmusik i massor, kokat julgodis & julpysslat.
Jag fyndade två julgranar i miniformat till Melvin & Nomi. Så de fick klä dem själva med julgranskulor, glitter & ljusslingor. Så nu har de varsin liten gran på rummet. Melvin fick en vit och Nomi önskade sig en blå.
Små minijulgranskulor i härliga färger. Julstämningen börjar verkligen infinna sig.
Nu pågår nedräkningen till julskalendern på tv:n. Det är en tradition att stiga upp kvart i sju och kolla på den innan frukosten.
Dock har jag inte hunnit läsa än vad den ska handla om i år.
En liten söt julgran med extra allt kan man säga.
Jag kikade igenom julgranslådan tidigare idag och insåg att jag behöver uppdatera lite till årets gran. Lite nya julgranskulor och glitter.
Broccolibiffar med ost & vitlök
Det här behöver du till 6 stora biffar: 500-600 gram broccoli
4 ägg
2 dl riven lagrad ost
2 1/2 dl ströbröd
1 vitlöksklyfta
chiliflakes ( efter smak och tycke)
salt
Gör så här
Ställ ugnen på 225 grader. Koka broccolin några minuter. Häll bort vatten och grovhacka ner den i en skål.
Vispa äggen med en gaffel och vänd ner i broccoliskålen. Rör ner ströbröd, riven ost, chiliflakes & salt & riv ner vitlöksklyftan.
Forma till biffar och lägg i smord ugnsform. Ställ in i ugn i cirka 25 minuter, vänd biffarna efter halva tiden.
Serveras med mos
* * * * * * * * * * * * * * * *
Snabba Piroger
Dessa snabb-piroger kan man fylla med vad som helst- ta det du gillar bäst.
Du behöver till 9 piroger :
3 ark med filodeg
1 halloumiost (150 gram)
1 ägg
1 msk grädde
1/2 dl basilika
5 stycken finhackade körsbärstomater
Rapsolja
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. ta fram ugnsform och klä med bakplåtspapper- och pensla pappret med rapsolja. Ta försiktigt fram de tinade filoarken- de är rätt spröda så fort de kommer luft på dem. Vispa ihop ägget och grädden med en gaffel, riv osten , hacka basilikan och finhacka tomaterna och rör ner i äggblandningen. Dela sen varje ark på 3 och fördela fyllningen på dem och rulla ihop dem till pirogpaket ( detta var det enda svåra , med denna maträtten- för de blev liksom inte så där snygga som man skulle vilja) Lägg sedan pirogerna på den olja bakåplåtspappret- och pensla översidan på pirogerna.
Ställ in i mitten av ugnen tills de blir gyllenebruna ( cirka 10 minuter) håll koll så de inte bränns.
Servera med tomatsallad och sweetchilisås.
* * * * * * * * * * * *
Vegetarisk lufsa
Det här behöver du :
12 stora potatisar
5 dl gräddmjölk 50 % – 50 % ( grädde & mjölk )
3 dl vetemjöl
1 ägg
salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader, Smörj och mjöla en ugnsform ( jag hade den djupa ugnsformen till ugnen )Finriv den råa potatisen i en bunke, antingen supertunt eller med lite större rivjärn ( det är en smaksak) Vispa ihop mjölk, mjöl och ägg till en smet i en annan bunke, salta och peppra ner i smeten. Blanda sedan detta med potatisen. In i ugnen och grädda i cirka en timme – beroende på hur tjock lufsan är.
Servera med lingon och kanske lite ovispad grädde.
Godmorgon på er, Idag är det måndag, och vi försöker att äta ”köttfritt” på måndagar. Det är inte särskilt svårt, och det finns så många goda alternativ. Letar ni mattips så tycker jag att ni ska göra dessa urgoda potatisplättar. Billigt, gott och brukar bli en av barnens favoriträtter.
Det här behöver du för 3-4 portioner:
4 medelstora kokta kalla potisar
2 ekologiska ägg
2 1/2 dl vetemjöl
5 dl eko. mjölk
1/2 tsk salt
smör
Gör så här: Pressa potatisarna ner i en skål, knäck äggen och rör ihop dem med potatisen.
Vänd i mjölk, mjöl och salt och rör ihop allt till en jämn smet. Hetta upp en stekpanna och grädda plättarna 3 och 3. Servera sedan med rårörda lingon eller valfri sylt.
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE JOHNNY`S SENAP
”När första ljuset brinner står julens dörr på glänt och alla människor glädjas att fira få advent.”
I dag är det ju första advent och då är vi nog många som tjuvstartar med en liten skinkmacka.
Det är så himla gott, och jag tror aldrig att jag kommer tröttna på skinksmörgåsar! I samarbete med Johnny´s griljerade jag årets första julskinka redan förra helgen. Mumsfillibabba.
Och hur snygg är inte Johnny´s Julsenap, en fröjd att ha framme på julbordet.
Till griljering behöver du: 1 kokt julskinka 4 msk Johnny´s senap
2 äggulor
1 tsk socker
ströbröd
Så här griljerar jag julskinkan med Johnny’s: Ställ ugnen på 225 grader. Rör ihop senap, äggulor och lite socker.
Ta fram en ugnssäker form till skinkan och fördela ut senapsröran över skinkan.
Strö över ströbröd så att det täcker och ställ in skinkan i mitten på ugnen i cirka 10- 15 minuter eller tills den får lite färg.
Klart!
Låt julskinkan svalna något, toppa gärna med nejlikor. Nejlikor är för att piffa till den lite extra, sedan doftar det ”juligt” också.
Skär upp och ät den på en bit gott bröd.
Vi gjorde en riktigt lyxig skinkmacka med köttbullar sallad, tomat, apelsin och rödbetssallad.
Toppade skinkan med Johnny´s Julsenap.
Johnny´s Julsenap är smaksatt med: nejlika, kardemumma, muskot & kanel. Den juliga kryddblandningen har en härlig doft som jag personligen associerar med jul och senapen är rik i smaken. Med andra ord adderas en perfekt touch till den här skinksmörgåsen.
Det här behöver du till 4- 5 portioner :
800 gram lövbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/ 2 msk paprikapulver
6 dl vatten
2 msk fond ( kött / ox- eller kalvfond )
2 msk tomatpure
1/2 msk kinesisk soya
1/2 msk chilisås
1 tsk dijonsenap
1 msk svartvinbärsgele
1 tsk sambal oelek
2 dl grädde
maizenaredning
Ev. några droppar soja kulör för mörkare färg
Serveras med ris & sallad
Gör så här :
Strimla lövbiffen först på bredden och sedan smått på längden. Fin hacka löken och vitlöken.
Hetta upp en djup kastrull / panna och fräs löken / vitlöken och biffen tills de fått fin färg.Krydda med paprikapulver eller lite chilipulver om du vill ha mer smak. Rör ner tomatpure, dijonsenap , fond & soja chilisås, sambal oelek och rör om, tillsätt vattnet och låt sjuda med lock på svag värme i 3- 4 timmar. Kokar vattnet bort så tillsätt lite vatten allt eftersom, smaka sist av med lite svartvinbärsgele. Vill du ha grytan lenare i smaken rör ner lite grädde ( jag ville ha en mustig gryta denna gången och hoppade över) och låt sjuda upp och red av med lite maizena -sjud ett par minuter och servera sedan genast.
* * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet denna första advent : Lingongrottor med smak av saffran
Detta behöver du:
Muffinsformar : ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 kuvert saffran
2 vaniljsocker
200 gram smör Garnering: 1 dl lingonsylt
Gör så här:
Börja med att stöt saffran med mortel tillsammans med en tsk utav sockret. Blanda sedan samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret där i och knåda ihop till en deg , antingen för hand eller i matberedare.
Ställ ugnen på 200 grader.
Låt degen vila i kylskåpet en stund, för då blir den lättare att arbeta med.
Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar, gör en mindre grop i varje kula och fyll upp med lingonsylt.
Grädda lingongrottorna i mitten på ugnen i ca 10 minuter.
Den 26:e november idag och vi har inbokat julbord / födelsedagsmiddag. Min fina morfar fyller 80 år idag, så hela släkten ska mötas upp och fira honom. Jag är så tacksam för att ha både mormor & morfar så pigga och krya. Och det beror nog mycket på att de äter nyttig, lever sunt och går på gymmet varannan dag! Visst är det coolt, med 80åringar på gymmet! Jag borde också börja, kanske efter nyår? Haha.
Nu måste jag fixa iordning det sista innan det är dags att åka. På återseende.
En vämande kopp med potatis- & purjolökssoppa blev det till lunch idag.
Med hemmagjorda krutonger. Vad åt du själv till lunch idag?
Vill du göra soppan helt vegetarisk så väljer du en grönsaksfond.
Det här behöver du till 2 portioner:
4 medelstora potatisar
1 finhackad purjolök
3-4 dl vatten
2 msk fond ( kyckling eller grönsaksfond)
2 1/2 dl grädde
salt & peppar
* Servera med smörstekta krispiga krutonger
Gör så här:
Skala och finhacka potatis och lök. Hetta upp en kastrull med smör eller olivolja och fräs den mjuk.
Tillsätt vatten och låt det koka mjukt. Mixa soppan slät låt allt sjuda upp på svag värme med grädde, smaka av med salt & peppar. Och häll upp i stora koppar med krispiga krutonger.
Krutongerna gör jag av vanligt rostbröd, Skär i mindre delar och stek med olivolja och lite flingsalt.
Har ni börjat handla julklappar än? Jag har faktiskt börjat lite smått. Kors i taket, men det känns bra att vara ute i god tid. Nu har jag i samarbete med refunder ett grymt bra erbjudande på leksaker. Ni måste vara inloggade via refunder för att kunna få pengar tillbaka.
BLACK FRIDAY – UPP TILL 70% RABATT!
Fredagen som många väntat på är äntligen här!
Fynda leksaksklipp till bra priser i 24 timmar! Dessutom får du fri frakt med kod: BLACK16
Erbjudandet gäller t.o.m 25/11 kl. 23:59, eller så långt lagret räcker. Klicka HÄR
När ni handlar på Lemer så får + 7,5% återbäring då ni handlar via Refunder
Jag gick in och hittade flera favoriter både för små & stora barn
bland Lekmer´s rea-erbjudande.
Det enda du behöver göra för att få återbäring är att bli medlem och shoppa genom refunder. Det kostar ingenting att vara medlem och du får pengar tillbaka på alla dina köp. Du samlar din återbäring hos refunder och kan när som helst gå in på ditt medlemskonto och se hur mycket pengar du har. Så snart du har mer än 100 kronor kan du föra över pengarna direkt till ditt bankkonto. Du blir medlem genom att klicka HÄR
Som ny medlem får du även 50:- extra att shoppa för.
Och är du redan medlem och vill bjuda in din vänner om refunder så får både du och din vän 50 kr var.
Du måste vara inloggad när du bjuder in din vän HÄR
Lägg gelantinbladen i blöt. Dela vanilstången och skrapa ut fröna, lägg i en kastrull tillsammans med grädden och sockret. Jag brukar lägga i stången med och ta upp den sen. Koka upp under omrörning. Ta bort stången. Tillsätt det utkramade gelantinbladen och rör i de noga i smeten. Tillätt philadephiaosten och rör slät.
Häll upp i portionsformar och ställ kallt tills dom stelnat.
Rör ihop lingon med några msk strösocker tills de blandat sig.
Toppa pannacottorna med detta.