Nougattryfflar

Kikar förbi med ett smarrigt jultips.
Krämiga nougattryfflar som smälter i munnen!  Dessa är ett måste till julgodisbordet. Enkla att göra och går typ inte misslyckas med.

img_1056-1

img_1038-1

Detta behöver du:
200 gram rumsvarm nougat ( te.x guldnougat)
1 dl grädde
1 msk smör
florsocker

Gör så här: 
Låt grädden sjuda upp på svag värme. Ta bort från värmen och bryt ner nougaten & vänd ner smöret.
Rör tills smeten blivit blank. Häll upp i en liten klädd form. Låt svalna i minst ett par timmar innan du skär upp i lagom stora munsbitar. Doppa i florsocker och så är det klart att servera.

Mumsfillibabba.

1
1 kommentar

Frågestund

Hej igen, 

Jag kom på att det var evigheter sedan vi hade frågestund. Och det är något ni har efterfrågat så vi kör ett sådant inlägg idag. Så undrar ni något om resor, recept, inredning, hur jag jobbar så ska jag försöka besvara det. Jag får många frågor på Facebook, instagram & bloggen och ibland missar jag att svara för att det helt enkelt kommer för mycket kommentarer. Så är det något du undrar över eller har frågat om så fråga igen.

Undrar du om saker från arkivet, kopiera gärna länken så jag vet vilket recept eller inlägg ni funderade på 🙂
Jag fyller på med svar på frågor allt eftersom här i kommentarsfältet.

img_1030-1
Blå hyacinter kan vara det finaste. Och så doftar den galet gott också. img_1032

0
52 kommentarer

Juliga köttbullar

Kanske har du planer på att slänga ihop en riktigt god julsmörgås till helgen. Då vill jag i god tid tipsa om dessa goda köttbullar.
Kryddade med jul och som är busenkla att göra.

img_9765

Det här behöver du :

500 gram blandfärs
3/4 dl ströbröd
1/2 riven gullök
1 msk oxfond konc.
1 1/2 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt
1 – 2 kryddmått malen kryddpeppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader. Rör ihop ströbröd med grädde, och låt svälla i 10 minuter. Blanda köttfärsen ,med salt,ägg, lök, fond och kryddpeppar. Rör om tills allt är riktigt blandat. Rör sedan ner gräddblandningen och rör om ordentligt.. Smöra en ugnsplåt, och börja forma köttbullarna och lägg på plåten När alla är färdiga så gräddar du dem tills de fått en vacker gyllene färg och är ordentligt genomstekta. Rör om då och då på plåten, så det blir en jämn färg på alla köttbullar,
(ca 20 minuter – det beror på hur stora köttbullarna är )

0
4 kommentarer

Daimfudge

Grymt god Daimfudge.
Denna måste ni prova.

img_0488 img_0533

Du behöver till cirka 25-30 bitar :
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
200 gram mjölkchoklad med Daim

Topping: 2 hackade dubbeldaim

Gör så här:
Klä en form cirka 15*15 med bakplåtspapper. Mät upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader. (Använd termometer) Ta bort från plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten och rör tills smeten är jämn och blank. Vänd upp fudgesmeten i formen. Strö över hackad daim. Ställ sedan kallt över natten.

Skär sedan lagom stora munsbitar med en vass kniv, eller degskrapa.

img_0580

8
7 kommentarer

Julpyssel

Godkväll i stugorna,

Hoppas ni haft en riktigt bra måndag. Idag har jag fått massor av jobb gjort, betalat räkningar, lunchat med min man och hunnit med en promenad ute i kylan. En bättre måndag med andra ord. Och nu i eftermiddag när barnen kom hem från skolan så har vi spelat julmusik i massor, kokat julgodis & julpysslat.

img_0898
Jag fyndade två julgranar i miniformat till Melvin & Nomi. Så de fick klä dem själva med julgranskulor, glitter & ljusslingor. Så nu har de varsin liten gran på rummet. Melvin fick en vit och Nomi önskade sig en blå.

img_0949
img_0959

Små minijulgranskulor i härliga färger. Julstämningen börjar verkligen infinna sig.
Nu pågår nedräkningen till julskalendern på tv:n. Det är en tradition att stiga upp kvart i sju och kolla på den innan frukosten.
Dock har jag inte hunnit läsa än vad den ska handla om i år.

img_0973 img_0975
En liten söt julgran med extra allt kan man säga.
Jag kikade igenom julgranslådan tidigare idag och insåg att jag behöver uppdatera lite till årets gran. Lite nya julgranskulor och glitter.

img_1001 img_1007

Nu är det dags för läxläsning här.
På återseende.

0
10 kommentarer

Tre goda lätta vegetariska måltider


Broccolibiffar med ost & vitlök
bro
Det här behöver du till 6 stora biffar:
500-600 gram broccoli
4 ägg
2 dl riven lagrad ost
2 1/2 dl ströbröd
1 vitlöksklyfta
chiliflakes ( efter smak och tycke)
salt

Gör så här
Ställ ugnen på 225 grader. Koka broccolin några minuter. Häll bort vatten och grovhacka ner den i en skål.
Vispa äggen med en gaffel och vänd ner i broccoliskålen. Rör ner ströbröd, riven ost, chiliflakes & salt & riv ner vitlöksklyftan.
Forma till biffar och lägg i smord ugnsform. Ställ in i ugn i cirka 25 minuter, vänd biffarna efter halva tiden.

Serveras med mos

* * * * * * * * * * * * * * * *

Snabba Piroger
pi

Dessa snabb-piroger kan man fylla med vad som helst- ta det du gillar bäst.

Du behöver till 9 piroger :
3 ark med filodeg
1 halloumiost (150 gram)
1 ägg
1 msk grädde
1/2 dl basilika
5 stycken finhackade körsbärstomater
Rapsolja

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. ta fram ugnsform och klä med bakplåtspapper- och pensla pappret med rapsolja. Ta försiktigt fram de tinade filoarken- de är rätt spröda så fort de kommer luft på dem. Vispa ihop ägget och grädden med en gaffel, riv osten , hacka basilikan och finhacka tomaterna och rör ner i äggblandningen.  Dela sen varje ark på 3 och fördela fyllningen på dem och rulla ihop dem till  pirogpaket ( detta var det enda svåra , med denna maträtten- för de blev liksom inte så där snygga som man skulle vilja)  Lägg sedan pirogerna på den olja bakåplåtspappret- och pensla översidan på pirogerna.
Ställ in i mitten av ugnen tills de blir gyllenebruna ( cirka 10 minuter) håll koll så de inte bränns.

Servera med tomatsallad och sweetchilisås.

* * * * * * * * * * * *

Vegetarisk lufsa
lufsa

Det här behöver du :
12 stora potatisar
5 dl gräddmjölk 50 % – 50 % ( grädde & mjölk )
3 dl vetemjöl
1 ägg
salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader,  Smörj och mjöla en ugnsform ( jag hade den djupa ugnsformen till ugnen )Finriv den råa potatisen i en bunke, antingen supertunt eller med lite större rivjärn ( det är en smaksak) Vispa ihop mjölk, mjöl och ägg till en smet i en annan bunke, salta och peppra ner i smeten. Blanda sedan detta med potatisen.  In i ugnen och grädda i cirka en timme – beroende på hur tjock lufsan är.

Servera med lingon och kanske lite ovispad grädde.

 

0
3 kommentarer

Potatisplättar

Godmorgon på er,
Idag är det måndag, och vi försöker att äta ”köttfritt” på måndagar. Det är inte särskilt svårt, och det finns så många goda alternativ. Letar ni mattips så tycker jag att ni ska göra dessa urgoda potatisplättar. Billigt, gott och brukar bli en av barnens favoriträtter.

img_0389 img_0378

Det här behöver du för 3-4 portioner:
4 medelstora kokta kalla potisar
2 ekologiska ägg
2 1/2 dl vetemjöl
5 dl eko. mjölk
1/2 tsk salt
smör

Gör så här:
Pressa potatisarna ner i en skål, knäck äggen och rör ihop dem med potatisen.
Vänd i mjölk, mjöl och salt och rör ihop allt till en jämn smet. Hetta upp en stekpanna och grädda plättarna 3 och 3. Servera sedan med rårörda lingon eller valfri sylt.

2
3 kommentarer

Johnny’s Julsenap

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE JOHNNY`S SENAP

”När första ljuset brinner
står julens dörr på glänt 
och alla människor glädjas
att fira få advent.”

I dag är det ju första advent och då är vi nog många som tjuvstartar med en liten skinkmacka.
Det är så himla gott, och jag tror aldrig att jag kommer tröttna på skinksmörgåsar! I samarbete med Johnny´s griljerade jag årets första julskinka redan förra helgen. Mumsfillibabba.

Och hur snygg är inte Johnny´s Julsenap, en fröjd att ha framme på julbordet.

img_9658

Till griljering behöver du:
1 kokt julskinka
4 msk Johnny´s senap
2 äggulor
1 tsk socker
ströbröd

Så här griljerar jag julskinkan med Johnny’s:
Ställ ugnen på 225 grader. Rör ihop senap, äggulor och lite socker.
Ta fram en ugnssäker form till skinkan och fördela ut senapsröran över skinkan.
Strö över ströbröd så att det täcker och ställ in skinkan i mitten på ugnen i cirka 10- 15 minuter eller tills den får lite färg.

Klart!

img_9662
Låt julskinkan svalna något, toppa gärna med nejlikor. Nejlikor är för att piffa till den lite extra, sedan doftar det ”juligt” också.
Skär upp och ät den på en bit gott bröd.

img_9809-1
Vi gjorde en riktigt lyxig skinkmacka med köttbullar sallad, tomat, apelsin och rödbetssallad.
Toppade skinkan med Johnny´s Julsenap.

img_9835

Johnny´s Julsenap är smaksatt med: nejlika, kardemumma, muskot & kanel. Den juliga kryddblandningen har en härlig doft som jag personligen associerar med jul och senapen är rik i smaken. Med andra ord adderas en perfekt touch till den här skinksmörgåsen. 

img_9823-1
Önskar er alla en riktigt trevlig 1:a advent

0
5 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag : Vegetarisk pastasås
Tisdag : Rödspätta med äggkräm och kokt potatis
Onsdag : Pasta med Ostsås på 3 sorters ost
Torsdag : Kycklingpanna allt-i-ett
Fredag : Gräddig lövbitsgryta

IMG_8249

 

Det här behöver du till 4- 5 portioner :
800 gram lövbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/ 2 msk paprikapulver
6 dl vatten
2 msk fond ( kött / ox- eller kalvfond )
2 msk tomatpure
1/2 msk kinesisk soya
1/2 msk chilisås
1 tsk dijonsenap
1 msk svartvinbärsgele
1 tsk sambal oelek
2 dl grädde
maizenaredning

Ev. några droppar soja kulör för mörkare färg

Serveras med ris & sallad

Gör så här :
Strimla lövbiffen först på bredden och sedan smått på längden. Fin hacka löken och vitlöken.
Hetta upp en djup kastrull / panna och fräs löken / vitlöken och biffen tills de fått fin färg.Krydda med paprikapulver eller lite chilipulver om du vill ha mer smak.   Rör ner  tomatpure, dijonsenap , fond & soja chilisås, sambal oelek och rör om, tillsätt vattnet och låt sjuda med lock på svag värme i 3- 4 timmar. Kokar vattnet bort så tillsätt lite vatten allt eftersom, smaka sist av med lite svartvinbärsgele. Vill du ha grytan lenare i smaken rör ner lite grädde ( jag ville ha en mustig gryta denna gången och hoppade över)  och låt sjuda upp och red av med lite maizena -sjud ett par minuter och servera sedan genast.

* * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet denna första advent : Lingongrottor med smak av saffran

grottor

Detta behöver du:
Muffinsformar : ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 kuvert saffran
2 vaniljsocker
200 gram smör
Garnering: 1 dl lingonsylt

Gör så här:
Börja med att stöt saffran med mortel tillsammans med en tsk utav sockret. Blanda sedan samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret där i och knåda ihop till en deg , antingen för hand eller i matberedare.
Ställ ugnen på 200 grader.
Låt degen vila i kylskåpet en stund, för då blir den lättare att arbeta med.
Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar, gör en mindre grop i varje kula och fyll upp med lingonsylt.
Grädda lingongrottorna i mitten på ugnen i ca 10 minuter.

Sedan är de klara att serveras.

 

0
1 kommentar

Lite adventspiff

img_0340

Lite adventsfint i gästrummet. 

Den 26:e november idag och vi har inbokat julbord / födelsedagsmiddag. Min fina morfar fyller 80 år idag, så hela släkten ska mötas upp och fira honom. Jag är så tacksam för att ha både mormor & morfar så pigga och krya. Och det beror nog mycket på att de äter nyttig, lever sunt och går på gymmet varannan dag! Visst är det coolt, med 80åringar på gymmet! Jag borde också börja, kanske efter nyår? Haha.

Nu måste jag fixa iordning det sista innan det är dags att åka.  På återseende.

0
8 kommentarer