Julig saffranspaj med äppel

 

Hej där,

Kikar in från ett mulet Falkenberg. Vi kom fram för till hotellet bara en liten stund sedan, och ska snart ge oss ut och kika runt. Ni som följer på Instagram vet ju att jag och Thelma är iväg på en weekend. Lite mamma/dotter-tid och så massa shopping av julklappar. Nu är vi nästan helt klara med julförberedelserna, jag brukar sällan vara ute i så här bra tid. Imorgon är det tredje advent och vill ni baka något extra gott till kaffet så tycker jag att ni ska prova den här saffranspajen.
Doftar och smakar jul.

 img_0328

img_0315

Du behöver till en pajform :
3 äpplen
1 dl lingon
1/2 dl socker
1 msk potatismjöl

1 paket saffran
1 dl strösocker
3 dl mjöl
150 gram smör

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader. Fördela ut äppel & lingon i en ugnssäker form.
Blanda nere socker & potatismjöl med äppel och lingon.

Lägg lite av sockret + allt saffran i en mortel och mortla ett par gånger. Lägg sedan ner alla ingredienser till pajdegen i en mixer och arbeta ihop till en smulig deg. Fördela ut ett lagom lager över pajen.
Ställ sedan in i mitten på ugnen och grädda i cirka 15-20 minuter.

Servera sedan med en kul glass, eller masansås eller lite vaniljgrädde.

 

img_0425-1

3
2 kommentarer

Pepparkakshus

Hej hej,

Har ni bakat några pepparkakshus i år? Jag blir så imponerad av alla som bakar efter egna mallar eller bygger pepparkaksslott.
jag har inget tålamod för det. Utan hos oss blir det bara de vanliga köpe-husen år efter år. Haha.. Men barnen är lika nöjda för det. Och sedan får de dekorera dem så mycket de vill eller så mycket de orkar.

img_2480
Nu för tiden brukar ju inte Jacob vilja vara med, men de andra tre tycker fortfarande att det är traditioner.
Som alltid lyckades vi köpa trasiga hus, så vi fick börja med att stå och limma ihop trasiga bitar innan vi kunde fästa ihop husen på riktigt.

img_2486

Idag står det julklappsshopping på schemat.

Så hej på ett tag.

0
4 kommentarer

Dumlekex med jordnötskross

 

Jag vet att många av er ( precis som jag ) gillar enkla recept.
Dessa är så lätta och löjligt goda att ni knappt kan tro det.
Ett julgodis som alla klarar av att göra.

IMG_4335Till 20 Dumlekex
20 dumlekolor
1/2 dl hackade salta jordnötter
25 gram smält mjölkchoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader. Placera ut dumlekolorna på en plåt med bakplåtspapper. 10 stycken på varje plåt brukar bli bra.
Ställ in dem i mitten på ugnen och håll koll på dem, det tar bara någon minut. När dumlekolorna smält så tar du genast ut plåten. De ska inte brännas. Strö över hackade jordnötter och ringla över choklad. Låt svalna innan servering.

Mums

0
7 kommentarer

Chokladdoppad lakritskola

 

Hej där,

Kikar förbi mellan allt julbak och pepparkakshusbygge. Här är julmusik både högt & lågt och julstämningen finns här trots avsaknaden av snö. Ska snart brygga lite kaffe och plocka fram gofika, för snart kommer lite kompisar på besök. Trevlig med alla extra fikaträffar så här under hösten & vintern. Här kommer en riktigt god lakritskola, jag doppade halva kolan i vit choklad och den andra i en mörkare choklad.

img_2150img_2133

Det här behöver du :

3 dl grädde
3 dl strösocker
1 msk siktad kakao
80 – 90 gram turkisk peppar ( halva påsen – eller mer om så önskas)
1 dl ljus sirap
1 msk smör

Garnering : Doppas vit choklad + lite rivet citronskal
eller
mörk choklad med flingsalt

Gör så här:
Mät upp samtliga ingredienser i en bredbottnad gryta, och låt koka upp under omrörning.
låt koka tills temperaturen nått upp till 120 grader ( ca 12- 15 minuter brukar det ta)
Har du ingen termometer så ska kolan klarar av  * ”kulprovet” innan den är färdig.
När kolan är klar så rör ner smöret, och häll ner i en lagom stor form – klädd av bakplåtspapper.
Låt kolan stelna / och svalna innan du skär lagom stora godisbitar av kolan.
Sedan smälter du chokladen över vattenbad – och doppar sedan kolan i chokladen.
Låt svalna och förvara svalt.

* Kulprovet =doppa ner en tsk av kolan i ett glas med iskallt vatten- går kolakrämen att forma till en kula så har den klarat kulprovet, och är då färdig ?

 

1
3 kommentarer

Onsdagslunchen

img_5880

Hej där,

Onsdag idag och halva veckan har gått. Igår var vi bortbjudna på middag hos ett par vänner. Vilken lyx att slippa laga maten själv, och att bara sätta sig till dukat bord. Idag står det julgodisbak på schemat, har hunnit med 2 nya sorter och ska snart börja på det tredje. Och Thelma varit hemma med mig ett par dagar, hon har en förkylning med en envis hosta. Det är mycket förkylningar som går nu innan jul, och för att inte prata om efter jul. Hoppas hon känner sig kry nog att gå till skolan imorgon. Fast jag tycker att det är jättetrevligt att få sällskap till lunchen. Idag blev det bara ett par snabba burgare framför tv:n. Vi äter sällan mat ( läs aldrig ) framför tv:n förutom när man är sjuk.

Briochebrödet är en favorit. Måste se om jag kan hitta något bra recept på det.

IMG_3954
Hej så länge.

0
Kommentera

Chokladdoppad citronkola

Godkväll, 

Citronkolan på bloggen är något ni ofta googlar på.  Och jag håller med, den är verkligen supergod. Nu i år provade jag att doppa den i vit choklad och toppa med lite riven lime. Resultatet blev ett ännu godare julgodis.

Prova denna i år, och lakritskola ni ser där bakom… Den kommer alldeles snart på bloggen också.

img_2171
img_2195

Använd gärna  en juicepress för att få ur alla citonsaft.

Du behöver till denna citronkola ( 70 – 80 bitar ) :
5  3/4 dl strösocker ( alltså nästan 6 dl socker)
3 st citroner
125 gram med smör
350 gram vit choklad
225 gram kokosfett ( jag minskade ner till 200 gram)

Garnering : 250 gram vit choklad skalet av lime eller citron

Behövs : kökstermometer

Gör så här:
Tvätta och riv av det gula skalet från alla citronerna ner i en kastrull. Presa sedan ur all saft ur citronerna ner där i, ja använde en juicepress för att få ut all saft. Koka upp socker och saft, skal tills sockret har smält. Sila det och häll tillbaka i kastrullen. Låt sjuda upp och koka upp till 115 grader. Tillsätt då smöret och låt fortsätta koka upp till 120 grader. Pensla med kallt vatten på kanterna av kastrullen för att förhindra sockret att karamelliseras under koktiden. Rör ner den vita chokladen och rör smeten blank, Tärna ner kokossmöret och låt smälta under omrörning. När smeten är blank häll upp i en stor form klädd med bakplåtspapper, eller två mindre.
Låt kallna innan du skär upp med en vass kniv. Smält chokladen och doppa godiset, lägg dem på ett bakplåtspapper och riv över lime. Låt stelna innan du lägger ner dem i en burk.

Förvaras i kyl eller i frys,

0
10 kommentarer

Veckomatsedel


Måndag:
Halloumiburgare med krämig coleslaw
Tisdag Laxpanna med sparris & sötpotatis
Onsdag Baconpaj med filodeg
Torsdag Pulled pork bakad i paprikor
Fredag Öländska kroppkakor

img_4444

Oftast använder vi potatissorten Asterix när vi kokar kroppkakor. Men igår provade vi  med färskpotatis, funkar precis lika bra. Bara lite mer vätska att krama ur.

Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo potatis
1/2 kilo kokt potatis
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )

Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet

Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan, eller lite lite mjöl. 

Gör så här :
Det är ett tips att  förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt.
Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.

Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent

Tidigare har vi pressat i en silduk, fast en kökshandduk är faktiskt mycket bättre –  så det rekomenderar jag. Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål  det kan behövas att tillsätta lite av den sen  till smeten och sen lägger sig en  potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt  vätska, och det ska man göra.

Sen kan du börja rulla kroppkakorna. Tillsätta fläsket  i mitten och rulla ihop. Tunna potatisväggar är det är godaste. Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och ev. askobinsyra. Det  sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen. Vi hade ingen askobinsyra hemma, så vi saltade bara vattnet.
Efter sista kroppkakan är i, kokar de i 1 timme.

* * * * * * * * *

Mintkyssar

IMG_1560

Det här behöver du till 25-30 st:
1 äggvita
6 droppar pepparmintolja
3 1/2 dl florsocker
50 gram mörkchoklad

Gör så här:
Vispa äggvitan fast & fluffig. Och rör sedan ner pepparmintoljan. Häll ner florsockret och vispa till en smidig smet. Spritsa eller klicka ut till tunna kakor på ett bakplåtspapper. Låt torka över natten i rumstemperatur. Smält chokladen i micro eller över vattenbad och klicka / spritsa ut en droppe på varje kaka.

 

0
2 kommentarer

Snickerstryffel

Godkväll,

Detta blev ett lyckat experiment av alla de godisrester jag hade hemma. Lite skafferitömning helt enkelt, och godiset blev bland det godaste jag gjort. Jag hade mest mjölkchoklad, men blandade några rutor mörkt och några rutor vit choklad. Tillsammans med krämig jordnötssmör och salta jordnötter så blev det banne mig en helt fantastisk kombo.
Prova vettja

För fler tips på julgodis finns jag på instagram : @jennysmatblogg

img_2263img_2247
Det här behöver du till denna gudomliga snickerstryffel:
1 dl vispgrädde
200 gram choklad (mjölk- mörk- eller vit choklad)
1 dl jordnötssmör
2 msk nutella
1 näve salta jordnötter

Topping lite choklad och jordnötter

Gör så här: 
Koka upp grädden tills den sjuder. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör tills den är blank.
Vänd ner jordnötssmör och ett par msk nutella om du har hemma, annars kan du utesluta den. Rör tills du har en jämn smet.
Rör ner jordnötterna och vänd upp allt i en klädd form.
Toppa med lite jordnötter och hackad choklad.

3
20 kommentarer

Tryffel med vit choklad

En magiskt god tryffel gjord på vit choklad, och med en liten touch av citron.
Så god och busenkel att göra.

img_2311-2 img_2326-3

Det här behöver du:
3/4 dl vispgrädde
skalet av 1 citron ( ekologiskt )
200 gram vit choklad

Garnering: Kokos

Så här gör du:
Låt grädden sjuda upp på svag värme. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen.
Rör tills du har en bland smet. Riv ner skalet av en tvättad citron och blanda väl. Ställ in i kylskåp tills tryffeln har stelnat. Jag hade min i frysen en nån timme för att den skulle bli mer lätthanterlig. Forma sen små kulor som du sedan rullar i kokosen. Jag hade en tallrik med vanlig kokos och en med några droppar röd karamellfärg.

Sedan är det klart att serveras.

Godiset förvaras i kylen, och kan med fördel frysas ner.

3
9 kommentarer

Julklappstips

REKLAM FÖR MIN BAKBOK

Hej där,

Hoppas ni har en härlig söndag.
Det är så roligt att kunna följa på instagram hur böckerna kommer fram till er. Tagga #bakamedgodis så kan jag se hur fint boken pryder er hylla i köket eller vad ni provbakar för något till söndagskaffet. Kakboken gick på omtryck nu i veckan igen, tror det är fjärde gången nu. Jag känner sådan tacksamhet för att bonnier trodde på mig, och att jag fick chansen att göra denna boken tillsammans med duktiga fotografen Ulrika Poussette. Alla som gjort en egen bok vet vilket jobb det är bakom, vilken tid, stress, press och till sist glädje när den äntligen är klar. Och den blev precis så där pastellsöt som jag hoppats.

img_2073

img_2114

”Baka med godis” är en bok som innehåller allt gott man kan tänka sig.
Chokladigt, salt, sött och surt.

 

Kladdkakor
Småkakor
Pajer
Tårtor
Glass
Biskvier
Pannacottor
Julgodis

 

Nu i dessa julklappstider så vill jag tipsa om att den går att köpa HÄR I MIN WEBSHOP
Köp den till en vän du tycker om, kanske någon som behöver ny inspiration. Eller bara någon som vill lära sig baka.
Eftersom det bara är enkla & lätta recept så har jag sett att det är många som köper den till barn och barnbarn.
Det är så roligt att läsa.

Boken finns även att köpa på adlibris.se, bokus.se, cdon.se eller i en bokhandel nära dig.
Och passa på om ni vill ha den, för den hinner nog inte gå i tryck ännu en gång innan julhandeln.

img_2084 img_2131

0
2 kommentarer