Islyktor & islådor

Välkommen Fredag,

I helgen är det fjärde advent och jag gissar att vi är många i vårt avlånga land som kommer julpyssla för fullt. Detta julpysslet är dessutom helt gratis. Bättre kan det inte bli. Isiga ljuslyktor, och det enda som krävs är egentligen ett par minusgrader. Sedan är det bara att låta fantasin flöda. Detta är så roligt.

img_3137

img_3165img_3138

Till denna lyktan över hade jag en sockerkaksform. Sen fyllde jag den med vatten & lite granris och sedan in i frysen ( för det går fortare nu när vi bara har ett par minus här i växjö. )

img_3140 img_3151

Sedan fyllde jag upp tomma bigpack med vatten, kvistar och juliga grenar.

img_3152 img_3159

Trevlig fredag till all er därute.
Och bor ni i närheten av växjö så missar ni väl inte att jag står och signerar böcker på Grand Samarkand imorgon klockan 13.

Hoppas vi ses. 

0
2 kommentarer

Kycklingsallad

Hej hej,

Hoppas er torsdag börjat bra. Här ska jag alldeles strax ge mig av mot mataffären. Behöver fylla på både kyl & frys inför helgen. Och lunchen ska jag äta ute, vilket torsdagslyx. Annars är detta är en typisk lunchtallrik hemma hos mig. Kycklingsallad med extra allt. De små mozzarellabollarna är en favvo, likaså soltorkade tomater. Mums.


Den godaste såsen till kycklingsallad är antingen cesardressing, recept HÄR
Eller Rhode Island-dressingen HÄR

img_1134

0
5 kommentarer

Kladdkaka med nougatganache

Är ni inne och letar något gott till fredagsfikat?
Då kanske ni ska bjussa på denna.
img_0591

Det här behöver du för att baka kladdkaka 24 cm :
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
170 gram smält smör

Topping: 
1 dl vispgrädde
200 gram guldnougat eller dubbelnougat

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter,  och häll ner smeten. Grädda den i mitten på ugnen i cirka 25-30 minuter.
Ställ in i kylskåp och låt svalna i formen i minst ett par timmar innan du lägger på nougatganache.
Låt grädden sjuda upp och ta bort den från värmen, vänd ner nougaten och rör tills du har en blank kräm.
Vänd ner detta över kladdkakan, och låt allt svalna. Med fördel över natten.

Serveras med grädde & hallon

0
4 kommentarer

Mustig Gulaschsoppa

Idag kokade jag en mustig gulaschsoppa till lunch.  Blir det något över så är det smidigt att frysa in den.
Detta är en sådan gryta som jag skulle kunna äta 7 dagar i veckan utan att tröttna på den.

img_3065

Det här behöver du till 5-6 portioner :
smör
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 kilo blandfärs
3 msk tomatpure
1 liter vatten
7-8 små fasta potatisar
2 st köttbuljongtärningar
2 msk kinesisk soja
2 burkar ekologiska krossade tomater
1 1/2 msk paprikapulver
1/2 – 1 msk sambal oelek ( undvik om du inte vill ha hetta)
salt & peppar

Gör så här:

Hetta upp en kastrill med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken tills det doftar nötigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner vatten, buljong, soja, krossade tomater, paprika pulver och salt & peppar. Låt sjuda upp- tärna ner den skalade potatisen och låt sjuda i 15 minuter, smaka ev av med sambal oelek om ni vill ha lite hetta.

Serveras med creme fraiche och en bit gott bröd.

1
2 kommentarer

Ge bort något som verkligen behövs

Godmorgon,

Att vi är fadder åt en by i Vietnam vet ju ni som har läst här ett tag. Det är tack vare att ni läser som jag har möjlighet att göra det, så därför skriver jag vi (du & jag). Bloggen är sedan över ett år tillbaka månadsgivare, och vi skänker pengar dit varje månad. Vi stödjer ”A Huy” som är en pojke på 9 år & hela hans by. Pengarna som skänks via Plan International går till rent vatten, skola och sjukvård. Det går till alla i hans lilla samhälle, istället för bara till en familj. Detta känns himla värdefullt och det är alltid lika intressant att läsa om framstegen som sker. A Huy har skickat brev, och vi har skickat ner ett litet paket med lättare leksaker. Det blev väldigt uppskattat. Och idag var har jag registrerat oss för att bli ännu en månadsgivare till en till by. Jag skriver mer om det när jag får hem alla papper.

 

Vet ni inte vad ni ska köpa i julklapp, så tycker jag att du ska köpa en julklapp som verkligen behövs istället. KLICKA HÄR för att komma till gåvoshopen. Här kan du köpa riktigt viktiga julklappar.

skarmavbild-2016-12-14-kl-08-10-33

0
6 kommentarer

Julgodis med schweizernötschoklad

 

Alltså denna tryffel är farligt god!
Försvinnande god och dessutom så busenkel att göra.

img_2204 img_2379
Det här behöver du:
3/4 dl vispgrädde
200 gram schweizernötschoklad
1 msk smör
strössel

Gör så här:
Låt grädden sjuda upp i en kastrull, ta bort från värmen och bryt ner chokladen och bänd ner smöret. Rör tills smeten är blank.
Häll upp chokladsmeten i en klädd liten form och strö över med valfritt strössel.
Låt svalna i kylskåp över natten. Skär sedan upp lagom stora bitar med en vass kniv.

Magiskt god.

1
16 kommentarer

Kycklinggratäng med mos

Här kommer en smarrig gratäng gjord på färdiggrillad kyckling.

img_1102

img_1121

Det här behöver du till en mindre form ( 20 * 30 ): 
1/2 kilo potatis
1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
salt & peppar

1 färdiggrillad kyckling
1  dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
2 msk kinesisk soja
1 msk med rödvinbärsgele
salt & peppar

Gör så här: 
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Spritsa sedan / eller klicka runt en form och gratinera i mitten av ugnen. Under tiden förbereder du kycklingen.Plocka ut det fina köttet på den grillade kycklingen. Ta fram en kastrull och vänd ner grädde, crème fraîche, soja, fond  och låt sjuda upp. Smaka av med gelé salt & peppar. Vänd ner kycklingen och ta bort från plattan.
När potatisen fått vacker färg tar du ut den och lägger kycklingen + sås i mitten.

Smaklig spis

0
2 kommentarer

Din sista tid med kent – svart på vitt

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED SPOTIFY

Godkväll i stugorna

Hoppas ni har en riktigt fin måndagskväll. Jag & Thelma kom hem i gårkväll efter vår lilla weekend, och nu har vi nästan packat upp alla fynd vi gjorde. Det tar några timmar att åka till Ullared från växjö, och alltid när Thelma är med i bilen så kopplar hon i Spotify och sin lista. Vi lyssnade en hel del på kents musik på hemvägen. Tänk att de har funnits & inspirerat pop-scenen med musik i över 20 år. Med sina texter & blygsamma melodier så har deras musik satt en ny standard för populär melankoli. Och jag tror att många har en åsikt, minne eller känsla kopplat till kent. Så vilken är din?

Vill du vara med och dela & upptäcka din sista tid med kent?
Då finns det en härlig sajt nu för att hylla kent, och för att komma direkt dit KLICKA HÄR
img_2438-1 img_2458

Just nu i skrivande stund har Sverige lyssnat på kent i 2239 år, 273 dagar och 18 timmar.
Det är lång tid det!

img_2478

Den låten som fastnat mest hos mig under åren är ”Utan dina andetag”. Det är deras mest spelade låt.
Och jag förstår det, för musiken är så fin & texten är så välskriven.

Jag gissar att denna låten har nog många brustna hjärtan suttit & snyftat till.

Klicka er in HÄR för att läsa mer om Spotifys hyllningssajt till kent.

0
Kommentera

Gott & Blandat

Hej där.

Oj vad snabbt denna dagen gått, jag har liksom inte hunnit med att ens sätta mig en stund framför datorn förrän nu. Jag har bakat julgodis & lagat en jättegod gryta. Jag vill gärna förbereda en massa inlägg inför jullovet, då vi kommer vara iväg en del.
Så därför blir det dubbelt så mycket jobb nu än vanligt. Jag lovade ju att visa lite gott & blandat från våra fynd. Eftersom minsta barnen inte läser min blogg så kan jag visa lite vad vi hittade för julklappar. Mest blev det till Nomi då vi redan köpt till de andra. De önskar sig mer tekniska prylar och tillbehör till dator / telefon.

Nomi är den som är lättast att köpa till tycker jag. För hon önskar sig fortfarande leksaker & pyssel.
img_2513
En dagbok med kodlås, den pratar och spelar musik.
Sen köpte jag ritblock, pysselbok, och färgpennor som inte fastnade på bild. Även ett par pysselboxar där man kan göra egna studsbollar & smycken som ligger i någon av de påsar jag inte hunnit packa upp. img_2523
Söta cupcakes-hörlurar till Ipaden.img_2528
Gosiga innetofflor.img_2531
Små djur som sjunger när man klappar dem.
Och på bilden nedanför ett spelande smyckesskrin, i hennes favoritfärg.
img_2553

Dofter hittade vi också. Melvin önskade sig parfym så hoppas han gillar Beckham.
img_2563
Nytt adidas-set till Melvin, han växte precis ur sitt förra.
img_2577

Till mig köpte jag massa doftljus. Det går åt och hälften får följa med till sommarhuset.

img_2598
En godisskål för allt julgodis jag ska baka. Och en söt trästjärna, hittade även lite dekorationer ut i trädgården.
Men har inte hunnit plocka upp allt än.
img_2608

Nu ska jag sätta mig och jobba av mailen, har alldeles för många olästa som jag inte hunnit svara på.

På återseende snart igen 

0
2 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag Vegetarisk pyttipanna
Tisdag Fisk- & räkgratäng
Onsdag Pasta med ostsås
Torsdag Mexikansk texmex-soppa
Fredag  Oxfile med krämig jordärtskockspure

IMG_8875-001

Det här behöver du till 4 personer 
1 bit med oxfile
smör
salt & peppar

Jordärtskocka & potatispure :
4 stora potatisar ( mjölig sort )
4 lika stora jordärtskockor
20 gram smör
3/4  dl grädde
salt & peppar

Serveras med kokt sparris & bearniesås

Gör så här:
Bryn den putsade oxfilen i smör så att den får färg, ställ sedan in i ugnen på 150 grader. Hur lång tid det tar beror på vilka gradere du vill ha på filen. Jag tog ut min på 60- 62  grader, medium.
Skala jordärtskockor & potatis och koka först upp potatisen i cirka 10 minuter ( den går snabbare att koka ) vänd sedan ner jordärtskockor och låt sjuda tills de mjuknat. Häll av vatten och vänd ner smör och grädde, stöt med en potatiskross tills du fått en fin pure.Villd du ha tjockare pure- använd mindre vätska och vise versa.
När filen nått upp till önskad temp, ta ut och rulla in i folie och låt vila i en kvart / tjugominuter innan du skär upp

* * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till adventsfikat: Mozartkulor

Det här behöver du till cirka 30 st mozartkulor :
150 gram nougat
200 gram mandelmassa
150 gram kvalitetschoklad

Gör dina mozartkulor så här :
Ta fram den kylskåpskalla nougaten och skär upp i 30 stycken bitar.
Rulla varje bit till en rund liten boll. Skär sedan mandelmassan (rumstempurerad )  i 30 bitar, tryck ut varje bit med handflatan.Lägg nougatbiten i mitten och rulla ihop till en boll.  Smält sedan chokladen över vatten bad, på svag värme. Och chokladdoppa sedan varje bit , låt överflödig choklad rinna av och låt stelna på bakplåtspapper.

Förvaras bäst svalt, i burk med lock.

0
7 kommentarer