Din sista tid med kent – svart på vitt

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED SPOTIFY

Godkväll i stugorna

Hoppas ni har en riktigt fin måndagskväll. Jag & Thelma kom hem i gårkväll efter vår lilla weekend, och nu har vi nästan packat upp alla fynd vi gjorde. Det tar några timmar att åka till Ullared från växjö, och alltid när Thelma är med i bilen så kopplar hon i Spotify och sin lista. Vi lyssnade en hel del på kents musik på hemvägen. Tänk att de har funnits & inspirerat pop-scenen med musik i över 20 år. Med sina texter & blygsamma melodier så har deras musik satt en ny standard för populär melankoli. Och jag tror att många har en åsikt, minne eller känsla kopplat till kent. Så vilken är din?

Vill du vara med och dela & upptäcka din sista tid med kent?
Då finns det en härlig sajt nu för att hylla kent, och för att komma direkt dit KLICKA HÄR
img_2438-1 img_2458

Just nu i skrivande stund har Sverige lyssnat på kent i 2239 år, 273 dagar och 18 timmar.
Det är lång tid det!

img_2478

Den låten som fastnat mest hos mig under åren är ”Utan dina andetag”. Det är deras mest spelade låt.
Och jag förstår det, för musiken är så fin & texten är så välskriven.

Jag gissar att denna låten har nog många brustna hjärtan suttit & snyftat till.

Klicka er in HÄR för att läsa mer om Spotifys hyllningssajt till kent.

0
Kommentera

Gott & Blandat

Hej där.

Oj vad snabbt denna dagen gått, jag har liksom inte hunnit med att ens sätta mig en stund framför datorn förrän nu. Jag har bakat julgodis & lagat en jättegod gryta. Jag vill gärna förbereda en massa inlägg inför jullovet, då vi kommer vara iväg en del.
Så därför blir det dubbelt så mycket jobb nu än vanligt. Jag lovade ju att visa lite gott & blandat från våra fynd. Eftersom minsta barnen inte läser min blogg så kan jag visa lite vad vi hittade för julklappar. Mest blev det till Nomi då vi redan köpt till de andra. De önskar sig mer tekniska prylar och tillbehör till dator / telefon.

Nomi är den som är lättast att köpa till tycker jag. För hon önskar sig fortfarande leksaker & pyssel.
img_2513
En dagbok med kodlås, den pratar och spelar musik.
Sen köpte jag ritblock, pysselbok, och färgpennor som inte fastnade på bild. Även ett par pysselboxar där man kan göra egna studsbollar & smycken som ligger i någon av de påsar jag inte hunnit packa upp. img_2523
Söta cupcakes-hörlurar till Ipaden.img_2528
Gosiga innetofflor.img_2531
Små djur som sjunger när man klappar dem.
Och på bilden nedanför ett spelande smyckesskrin, i hennes favoritfärg.
img_2553

Dofter hittade vi också. Melvin önskade sig parfym så hoppas han gillar Beckham.
img_2563
Nytt adidas-set till Melvin, han växte precis ur sitt förra.
img_2577

Till mig köpte jag massa doftljus. Det går åt och hälften får följa med till sommarhuset.

img_2598
En godisskål för allt julgodis jag ska baka. Och en söt trästjärna, hittade även lite dekorationer ut i trädgården.
Men har inte hunnit plocka upp allt än.
img_2608

Nu ska jag sätta mig och jobba av mailen, har alldeles för många olästa som jag inte hunnit svara på.

På återseende snart igen 

0
2 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag Vegetarisk pyttipanna
Tisdag Fisk- & räkgratäng
Onsdag Pasta med ostsås
Torsdag Mexikansk texmex-soppa
Fredag  Oxfile med krämig jordärtskockspure

IMG_8875-001

Det här behöver du till 4 personer 
1 bit med oxfile
smör
salt & peppar

Jordärtskocka & potatispure :
4 stora potatisar ( mjölig sort )
4 lika stora jordärtskockor
20 gram smör
3/4  dl grädde
salt & peppar

Serveras med kokt sparris & bearniesås

Gör så här:
Bryn den putsade oxfilen i smör så att den får färg, ställ sedan in i ugnen på 150 grader. Hur lång tid det tar beror på vilka gradere du vill ha på filen. Jag tog ut min på 60- 62  grader, medium.
Skala jordärtskockor & potatis och koka först upp potatisen i cirka 10 minuter ( den går snabbare att koka ) vänd sedan ner jordärtskockor och låt sjuda tills de mjuknat. Häll av vatten och vänd ner smör och grädde, stöt med en potatiskross tills du fått en fin pure.Villd du ha tjockare pure- använd mindre vätska och vise versa.
När filen nått upp till önskad temp, ta ut och rulla in i folie och låt vila i en kvart / tjugominuter innan du skär upp

* * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till adventsfikat: Mozartkulor

Det här behöver du till cirka 30 st mozartkulor :
150 gram nougat
200 gram mandelmassa
150 gram kvalitetschoklad

Gör dina mozartkulor så här :
Ta fram den kylskåpskalla nougaten och skär upp i 30 stycken bitar.
Rulla varje bit till en rund liten boll. Skär sedan mandelmassan (rumstempurerad )  i 30 bitar, tryck ut varje bit med handflatan.Lägg nougatbiten i mitten och rulla ihop till en boll.  Smält sedan chokladen över vatten bad, på svag värme. Och chokladdoppa sedan varje bit , låt överflödig choklad rinna av och låt stelna på bakplåtspapper.

Förvaras bäst svalt, i burk med lock.

0
7 kommentarer

Julig saffranspaj med äppel

 

Hej där,

Kikar in från ett mulet Falkenberg. Vi kom fram för till hotellet bara en liten stund sedan, och ska snart ge oss ut och kika runt. Ni som följer på Instagram vet ju att jag och Thelma är iväg på en weekend. Lite mamma/dotter-tid och så massa shopping av julklappar. Nu är vi nästan helt klara med julförberedelserna, jag brukar sällan vara ute i så här bra tid. Imorgon är det tredje advent och vill ni baka något extra gott till kaffet så tycker jag att ni ska prova den här saffranspajen.
Doftar och smakar jul.

 img_0328

img_0315

Du behöver till en pajform :
3 äpplen
1 dl lingon
1/2 dl socker
1 msk potatismjöl

1 paket saffran
1 dl strösocker
3 dl mjöl
150 gram smör

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader. Fördela ut äppel & lingon i en ugnssäker form.
Blanda nere socker & potatismjöl med äppel och lingon.

Lägg lite av sockret + allt saffran i en mortel och mortla ett par gånger. Lägg sedan ner alla ingredienser till pajdegen i en mixer och arbeta ihop till en smulig deg. Fördela ut ett lagom lager över pajen.
Ställ sedan in i mitten på ugnen och grädda i cirka 15-20 minuter.

Servera sedan med en kul glass, eller masansås eller lite vaniljgrädde.

 

img_0425-1

3
2 kommentarer

Pepparkakshus

Hej hej,

Har ni bakat några pepparkakshus i år? Jag blir så imponerad av alla som bakar efter egna mallar eller bygger pepparkaksslott.
jag har inget tålamod för det. Utan hos oss blir det bara de vanliga köpe-husen år efter år. Haha.. Men barnen är lika nöjda för det. Och sedan får de dekorera dem så mycket de vill eller så mycket de orkar.

img_2480
Nu för tiden brukar ju inte Jacob vilja vara med, men de andra tre tycker fortfarande att det är traditioner.
Som alltid lyckades vi köpa trasiga hus, så vi fick börja med att stå och limma ihop trasiga bitar innan vi kunde fästa ihop husen på riktigt.

img_2486

Idag står det julklappsshopping på schemat.

Så hej på ett tag.

0
4 kommentarer

Dumlekex med jordnötskross

 

Jag vet att många av er ( precis som jag ) gillar enkla recept.
Dessa är så lätta och löjligt goda att ni knappt kan tro det.
Ett julgodis som alla klarar av att göra.

IMG_4335Till 20 Dumlekex
20 dumlekolor
1/2 dl hackade salta jordnötter
25 gram smält mjölkchoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader. Placera ut dumlekolorna på en plåt med bakplåtspapper. 10 stycken på varje plåt brukar bli bra.
Ställ in dem i mitten på ugnen och håll koll på dem, det tar bara någon minut. När dumlekolorna smält så tar du genast ut plåten. De ska inte brännas. Strö över hackade jordnötter och ringla över choklad. Låt svalna innan servering.

Mums

0
7 kommentarer

Chokladdoppad lakritskola

 

Hej där,

Kikar förbi mellan allt julbak och pepparkakshusbygge. Här är julmusik både högt & lågt och julstämningen finns här trots avsaknaden av snö. Ska snart brygga lite kaffe och plocka fram gofika, för snart kommer lite kompisar på besök. Trevlig med alla extra fikaträffar så här under hösten & vintern. Här kommer en riktigt god lakritskola, jag doppade halva kolan i vit choklad och den andra i en mörkare choklad.

img_2150img_2133

Det här behöver du :

3 dl grädde
3 dl strösocker
1 msk siktad kakao
80 – 90 gram turkisk peppar ( halva påsen – eller mer om så önskas)
1 dl ljus sirap
1 msk smör

Garnering : Doppas vit choklad + lite rivet citronskal
eller
mörk choklad med flingsalt

Gör så här:
Mät upp samtliga ingredienser i en bredbottnad gryta, och låt koka upp under omrörning.
låt koka tills temperaturen nått upp till 120 grader ( ca 12- 15 minuter brukar det ta)
Har du ingen termometer så ska kolan klarar av  * ”kulprovet” innan den är färdig.
När kolan är klar så rör ner smöret, och häll ner i en lagom stor form – klädd av bakplåtspapper.
Låt kolan stelna / och svalna innan du skär lagom stora godisbitar av kolan.
Sedan smälter du chokladen över vattenbad – och doppar sedan kolan i chokladen.
Låt svalna och förvara svalt.

* Kulprovet =doppa ner en tsk av kolan i ett glas med iskallt vatten- går kolakrämen att forma till en kula så har den klarat kulprovet, och är då färdig ?

 

1
3 kommentarer

Onsdagslunchen

img_5880

Hej där,

Onsdag idag och halva veckan har gått. Igår var vi bortbjudna på middag hos ett par vänner. Vilken lyx att slippa laga maten själv, och att bara sätta sig till dukat bord. Idag står det julgodisbak på schemat, har hunnit med 2 nya sorter och ska snart börja på det tredje. Och Thelma varit hemma med mig ett par dagar, hon har en förkylning med en envis hosta. Det är mycket förkylningar som går nu innan jul, och för att inte prata om efter jul. Hoppas hon känner sig kry nog att gå till skolan imorgon. Fast jag tycker att det är jättetrevligt att få sällskap till lunchen. Idag blev det bara ett par snabba burgare framför tv:n. Vi äter sällan mat ( läs aldrig ) framför tv:n förutom när man är sjuk.

Briochebrödet är en favorit. Måste se om jag kan hitta något bra recept på det.

IMG_3954
Hej så länge.

0
Kommentera

Chokladdoppad citronkola

Godkväll, 

Citronkolan på bloggen är något ni ofta googlar på.  Och jag håller med, den är verkligen supergod. Nu i år provade jag att doppa den i vit choklad och toppa med lite riven lime. Resultatet blev ett ännu godare julgodis.

Prova denna i år, och lakritskola ni ser där bakom… Den kommer alldeles snart på bloggen också.

img_2171
img_2195

Använd gärna  en juicepress för att få ur alla citonsaft.

Du behöver till denna citronkola ( 70 – 80 bitar ) :
5  3/4 dl strösocker ( alltså nästan 6 dl socker)
3 st citroner
125 gram med smör
350 gram vit choklad
225 gram kokosfett ( jag minskade ner till 200 gram)

Garnering : 250 gram vit choklad skalet av lime eller citron

Behövs : kökstermometer

Gör så här:
Tvätta och riv av det gula skalet från alla citronerna ner i en kastrull. Presa sedan ur all saft ur citronerna ner där i, ja använde en juicepress för att få ut all saft. Koka upp socker och saft, skal tills sockret har smält. Sila det och häll tillbaka i kastrullen. Låt sjuda upp och koka upp till 115 grader. Tillsätt då smöret och låt fortsätta koka upp till 120 grader. Pensla med kallt vatten på kanterna av kastrullen för att förhindra sockret att karamelliseras under koktiden. Rör ner den vita chokladen och rör smeten blank, Tärna ner kokossmöret och låt smälta under omrörning. När smeten är blank häll upp i en stor form klädd med bakplåtspapper, eller två mindre.
Låt kallna innan du skär upp med en vass kniv. Smält chokladen och doppa godiset, lägg dem på ett bakplåtspapper och riv över lime. Låt stelna innan du lägger ner dem i en burk.

Förvaras i kyl eller i frys,

0
10 kommentarer

Veckomatsedel


Måndag:
Halloumiburgare med krämig coleslaw
Tisdag Laxpanna med sparris & sötpotatis
Onsdag Baconpaj med filodeg
Torsdag Pulled pork bakad i paprikor
Fredag Öländska kroppkakor

img_4444

Oftast använder vi potatissorten Asterix när vi kokar kroppkakor. Men igår provade vi  med färskpotatis, funkar precis lika bra. Bara lite mer vätska att krama ur.

Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo potatis
1/2 kilo kokt potatis
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )

Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet

Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan, eller lite lite mjöl. 

Gör så här :
Det är ett tips att  förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt.
Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.

Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent

Tidigare har vi pressat i en silduk, fast en kökshandduk är faktiskt mycket bättre –  så det rekomenderar jag. Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål  det kan behövas att tillsätta lite av den sen  till smeten och sen lägger sig en  potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt  vätska, och det ska man göra.

Sen kan du börja rulla kroppkakorna. Tillsätta fläsket  i mitten och rulla ihop. Tunna potatisväggar är det är godaste. Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och ev. askobinsyra. Det  sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen. Vi hade ingen askobinsyra hemma, så vi saltade bara vattnet.
Efter sista kroppkakan är i, kokar de i 1 timme.

* * * * * * * * *

Mintkyssar

IMG_1560

Det här behöver du till 25-30 st:
1 äggvita
6 droppar pepparmintolja
3 1/2 dl florsocker
50 gram mörkchoklad

Gör så här:
Vispa äggvitan fast & fluffig. Och rör sedan ner pepparmintoljan. Häll ner florsockret och vispa till en smidig smet. Spritsa eller klicka ut till tunna kakor på ett bakplåtspapper. Låt torka över natten i rumstemperatur. Smält chokladen i micro eller över vattenbad och klicka / spritsa ut en droppe på varje kaka.

 

0
2 kommentarer