Det är roligt att ni är så många som uppskattar dessa recept! Dessa halloumibiffarna är både så goda och enkla att göra.
Och de fick högsta betyg av barnen här hemma.
Till 4 halloumibiffar 1 förpackning halloumi
250 gram zucchini
1/2 tsk salt
2 ekologiska ägg
1 dl ströbröd
chiliflakes
smör till stekning
Gör så här:
Riv ner osten i en bunke, riv zucchinin på en tallrik. Strö över salt och låt det stå 5 minuter.
Lägg sedan zucchinin i ett kaffefilter och krama ur överflödig vätska. Vänd sedan ner i skålen.
Knäck ner äggen och rör ner ströbröd, smaka av med ev lite mer salt & lite chiliflakes.
Forma sedan till 4 biffar, och stek dem klara i smör.
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED MIN WEBSHOP
Det blev väldigt populärt förra veckan, så vi provar det nu igen. För er som inte hade möjlighet att komma på min signering igår. Så kan ni nu beställa signerade ex lagom att ge bort till jul. Passa på att beställa den nu för att hinna få den innan jul.
Jag ser att ni är massor som är inne och letar recept på julgodis idag.
Här kommer fem godingar som jag tycker att ni ska prova:
Det här behöver du till denna gudomliga snickerstryffel:
1 dl vispgrädde
200 gram choklad (mjölk- mörk- eller vit choklad)
1 dl jordnötssmör
2 msk nutella
1 näve salta jordnötter
Topping lite choklad och jordnötter
Gör så här:
Koka upp grädden tills den sjuder. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör tills den är blank.
Vänd ner jordnötssmör och ett par msk nutella om du har hemma, annars kan du utesluta den. Rör tills du har en jämn smet.
Rör ner jordnötterna och vänd upp allt i en klädd form.
Toppa med lite jordnötter och hackad choklad.
Vit fudge med polkakross
Det här behöver du till cirka 25 st:
1 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 gram saltat smör
150 gram vitchoklad
krossade polkagrisar
Gör så här:
Vänd ner grädde, socker, smör, sirap i en kastrull och låt allt sjuda upp i en kastrull.
Koka upp till 123-125 grader, och ta bort från värmen. Bryt ner chokladen och rör tills du har en fin blank smet.
Häll ner i en bakplåtsklädd form cirka 13*13 cm. Strö över polkagriskross och ställ svalt över natten innan du skär upp fudgen med en vass kniv.
Saffranstryffel
Det här behöver du till 25- 28 bitar :
2 1/2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 gram vit choklad
1 kuvert med saffran
Gör så här:
Mät upp grädde, socker & sirap i en kastrull och låt sjuda upp. Koka tills det kommer upp till en 120 grader, eller tills den klarar kulprovet. *Kulprovet är när du fyller ett glas med kallt vatten, droppar ner lite av smeten i vattnet och kan forma en kula.
Mortla saffran med lite av sockret. Ta bort smeten från värmen när den nått upp till rätt gradantal, och bryt ner chokladen & rör ner saffranet. Ställ in kastrullen i kylskåp och låt svalna. ( Gärna över natten, men minst 4-5 timmar) Forma sedan kulor av smeten och rulla dem i florsocker.
Klara att servera.
Mintkakor
Cirka 25 stycken:
1 äggvita
5-6 droppar pepparmintsarom
1 tsk vaniljsocker
5 dl florsocker ( cirka )
Garnering : Mörk choklad
Gör så här:
Vispa äggvitan till ett skum, droppa i mintoljan.
Vänd ner vanilj och florsocker, så mycket som behövs för att få en deg som ska gå att kavla ut.
Strö florsocker över bakbordet och kavla ut degen till knappt 1 cm tjockt ( alltså lite tunnare)
Tryck ut runda kakor med en pepparkaksform eller mindre glas, tryck ut så många som går. Kavla ihop och gör samma sak tills degen är slut. Lägg kakorna i frysen och smält chokladen.
doppa dem i chokladen, låt överskottet rinna av, och lägg tillbaka dem på bakplåtspappret. Låt kakorna stelna i kylskåp innan du packar ner dem i en burk / kakburk.
Förvaras i kyl, och fungerar bra att frysa ner.
Du behöver:
smält vit choklad
krossade polkagrisar
pepparkakor
Sedan kan man pyssla ända fram till chokladen torkar.
Jag har fem middagar som jag återkommer till ofta. När man glömt skriva inköpslista och står där i affären så blir det nästan alltid min fisksoppa. Den är lätt, värmande & god.
Sedan har vi Köttbullar med sås , hemlagade hamburgareherrgårskyckling och så den traditonella tacosen.
Vilka fem snabba middagsfavoriter har du?
Det här behöver du :
1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
4 st morötter
2 potatisar
7 dl vatten
10 körsbärstomater
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt +lite cayenne
100 gram räkor
Serveras med en klick creme fraiche eller aioli
Gör så här :
Skala och hacka lök och morötter, potatisar i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs morötterna + lök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda i 10 minuter. Vänd då i tomaterna & Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med salt och lite cayenne. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd i räkorna.
En smördegsinbakad oxfile wellington med krämig potatisgratäng & smörstekta kantareller.
Det här behöver du till 4 personer:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar
smördeg
1 uppvispat ägg
Potatisgratäng recept här
Rödvinsåsen recept här Beasåsen var en köpevariant,
vill du göra egen finns recept här
Gör så här:
Ta fram oxfilen i god tid innan du börjar med maten, jag valde en smalare bit för att den skulle gå snabbt att tillaga. Ställ ugnen på 200 grader, potatisgratängen ställde jag in cirka 20 minuter innan jag började med oxfilen. Lägg över grillfolie över gratängen om den får för mycket färg. Smörstek oxfilen med salt & peppar så att de får vacker färg. Baka in filen i smördegen, skär bort överflödig deg och pensla oxfilepaketet med uppvispat ägg. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av filen, och ställ in i ugnen. När köttet nått 50 grader tar du ut den om du vill ha ”blodig” vill du ha medium vänta till 60 grader. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp. Svampen fräser jag i torr panna tills all vätska är borta, sen vänder jag ner en klick smör och fräser den glansig.
När jag serverar häller jag gärna såsen över köttet för att jag tycker det är snyggare.
* * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Sandwichtårta
Du behöver:
8 sandwich
nutella
3 dl vispgrädde
färska bär
Gör så här:
Lägg ut sandwichen på ett tårtfat, exempelvis 3 i botten.
Kräma över ett rejält lager med nutella. Och placera ut mer glass över. Jag hade 2 1/2 sandwich på både lager 2 och lager tre.
Bred nutella emellan varje lager.
Hoppas ni har haft en fin lördag. Här startade vi dagen med en härlig långfrukost och en skogspromenad med Molly.
Och igår när barnen var i skolan så passade jag på att göra klart julklapparna & lägga dem under granen. Hade man inte julkänsla innan så fick man det när granen vart på plats. Så mysigt. Det tog ett par timmar att då ordning på alla klappar, papper & snören. Fast det gör mig ingenting, för jag lyssnade samtidigt på en jättespännande bok. BookBeat har massor utav böcker att välja bland, och det går både läsa & lyssna på böckerna. Nu har jag ett riktigt bra julerbjudande till er, där ni kan ge bort 1, 3 eller 6 månader med BookBeat i julklapp till någon ni tycker om. För 1 månad kostar det: 1 månad: 169 kr.
För 3 månader : 449 kr. Och för 6 månader: 849 kr.
Det finns böcker för alla smaker på BookBeat. Mest har jag snöat in på deckare nu. Just nu lyssnar jag på Kemisten av Stephenie Meyer. Och jag har tappat räkningen på hur många jag hunnit lyssna på det senaste året. Jag gillar verkligen ljudböcker, och att det är så enkelt att lyssna överallt. Jag lyssnar när jag lagar mat, promenerar, eller reser. Så smidigt.
För nya medlemmar så har jag ett erbjudande där du får lyssna fritt en månad (erbjudandet ändras från 2 veckor till 4 veckor när du registrerar dig) :
√ Lyssna fritt 1 månad!
√ Lyssna och läs så mycket du vill
√ Välj bland tusentals böcker
√ Ingen bindningstid. Kom igång direkt!
KLICKA HÄR för att komma till erbjudandet. Eller gå in på bookbeat.se och ange koden ”jennysmatblogg” när du registrerar dig.
Att förbereda frallorna kvällen innan är så smidigt.
Bara att värma upp ugnen och grädda dem. Lättare kan det inte bli.
Mina kalljästa frallor gjorde jag så här:
1/2 pkt med jäst
6 dl kallt vatten
4 msk rapsolja eller olivolja
2 tsk salt
6 dl vetemjöl
2 dl havregryn
3-4 dl vetemjöl med fullkorn eller valfri blandning mjöl
Toppa med frön
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke, lös upp med lite vatten och rör tills all jäst löst sig. Tillsätt därefter allt vatten, olja, salt & arbeta in havregryn & mjölet med bakmaskin eller för hand. Använd så mycket mjöl tills du får en smidig och fin deg som släpper.
Baka ut och dela upp i 18-20 bullar och baka ut och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Lägg en bakhandduk över och låt stå i rumstemperatur en kvart innan du ställer in i kylskåpet. Morgonen efter ställer du ugnen på 200 grader, ta ut plåtarna i rumstemperatur medan ugnen fått rätt temperatur. Pensla dem med vatten strö över frön och skjuts in i ugnen tills de fått en vacker färg.
Oxfile är en favorit till helgen.
Har ni provat att göra pepparfile? Superenkelt och gott.
Din oxfile gör du så här:
Ställ ugnen på 120-150 grader.
Putsa filen och krydda med 4 olika sorters peppar. ( Finns att köpa färdig kryddblandning i din butik )
Krydda på rejält och stek den sedan runt om i en stekpanna med smör. Lägg sedan in den i ugnen med termometer. Jag tycker oxfilen är perfekt runt 58 grader. Då tar jag ut den och lindar in den i grillfolie, låt den vila 10 minuter innan du skär upp den. Under tiden den vilar går den upp ytterligare några grader.
Serveras med hemmagjorda sötpotatisstrip.
Och gudagod pepparsås. Recept nedanför bilden.
Godaste pepparsåsen:
1 gul lök
1 msk smör
1 – 1/2 msk stött rose peppar
1 dl stek sky / eller 2 msk koncentrerad fond + vatten
4 dl grädde
1 msk kinesisk soja
salt och peppar
Önskar man såsen lite tjockare, så red av med lite maizena
Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, fräs den hackade löken mjuk, men inte bränd.
Blanda ner fond, soja, vatten, grädde och rosepeppar. Låt sjuda i tio minuter.
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare.
Fredagskväll och nu är helgen här. Middagen är uppäten och köket är städat. Då är det extra gott att sätta sig ner framför tv:n. Brasan brinner i vardagsrummet och alla ljusen är tända, både inomhus och i islyktorna på trappen. Vi ska snart kika på dagens avsnitt av julkalendern, bästa kalendern på flera år tycker jag. Vad tycker ni? I kväll återstår sista planeringarna och bokningarna för resan. Ni som följer via instagram vet att vi åkter till USA den 25:e. Vi ska bila runt lite mer denna gången. Vi landar i L.A och vill hinna med att se Las Vegas, Sanfransico och Grand Canyon.
Så drömmigt att jag nästan blir avundsjuk på mig själv. Ja, jag är verkligen så tacksam för att jag få uppleva detta med min familj. Och USA är verkligen hur coolt som helst, det finns så många ställen att se & besöka. Tipsa mig gärna, ni är ju bäst på att ge grymma restips.
Även i köket brinner brasan. Att sätta in dessa braskaminer kan vara det bästa vi gjort i huset.
Så mysigt och speciellt i dessa juletider.
Här sitter jag och bläddrar efter julinspiration och provsmakar efterrätter.
En bättre fredag med andra ord.
Jag har fått receptet på denna pannacottan av bästa Anna-Lena. När man väl börjat med denna goda pannacottan, vill du inte göra någon annan. Så krämig och god och lätt att variera med olika bär eller toppingar.
Gör så här:
Lägg gelantinbladen i blöt. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna, lägg i en kastrull tillsammans med grädden och sockret. Jag brukar lägga i stången med och ta upp den sen. Koka upp under omrörning. Ta bort stången. Tillsätt det utkramade gelantinbladen och rör noga. Tillätt philadephiaosten och rör slät. Häll upp i portionsformar och ställ kallt tills dom stelnat. (cirka 4-5 timmar)Under tiden gör du kolasåsen, ( såsen som blir över är gudagod att ha över glassen)
Blanda smör och muscovadosocker i en liten kastrull, låt det sjuda upp på svag värme under omrörning.
Vänd ner grädden och låt sjuda upp under omrörning i cirka 2-3 minuter, smaka av med flingsaltet. Låt den svalna innan du lägger ett tunt lager av såsen på pannacottan.