Pepparfile med sötpotatis

Oxfile är en favorit till helgen.
Har ni provat att göra pepparfile? Superenkelt och gott.

img_3252

Din oxfile gör du så här:
Ställ ugnen på 120-150 grader.
Putsa filen och krydda med 4 olika sorters peppar. ( Finns att köpa färdig kryddblandning i din butik )
Krydda på rejält och stek den sedan runt om i en stekpanna med smör. Lägg sedan in den i ugnen med termometer. Jag tycker oxfilen är perfekt runt 58 grader. Då tar jag ut den och lindar in den i grillfolie, låt den vila 10 minuter innan du skär upp den. Under tiden den vilar går den upp ytterligare några grader.

Serveras med hemmagjorda sötpotatisstrip.
Och gudagod pepparsås. Recept nedanför bilden.

img_3243

Godaste pepparsåsen:

1 gul lök
1 msk smör
1 – 1/2 msk stött rose peppar
1 dl stek sky / eller 2 msk koncentrerad fond + vatten
4 dl grädde
1 msk kinesisk soja
salt och peppar
Önskar man såsen lite tjockare, så red av med lite maizena

Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, fräs den hackade löken mjuk, men inte bränd.
Blanda ner fond, soja, vatten, grädde och rosepeppar. Låt sjuda i tio minuter.
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare.

2
Kommentera

Godkväll

 Godkväll ute i stugorna.

Fredagskväll och nu är helgen här. Middagen är uppäten och köket är städat. Då är det extra gott att sätta sig ner framför tv:n.  Brasan brinner i vardagsrummet och alla ljusen är tända, både inomhus och i islyktorna på trappen. Vi ska snart kika på dagens avsnitt av julkalendern, bästa kalendern på flera år tycker jag. Vad tycker ni? I kväll återstår sista planeringarna och bokningarna för resan. Ni som följer via instagram vet att vi åkter till USA den 25:e. Vi ska bila runt lite mer denna gången. Vi landar i L.A och vill hinna med att se Las Vegas, Sanfransico och Grand Canyon.
Så drömmigt att jag nästan blir avundsjuk på mig själv.  Ja, jag är verkligen så tacksam för att jag få uppleva detta med min familj. Och USA är verkligen hur coolt som helst, det finns så många ställen att se & besöka. Tipsa mig gärna, ni är ju bäst på att ge grymma restips.

img_3322

Även i köket brinner brasan. Att sätta in dessa braskaminer kan vara det bästa vi gjort i huset.
Så mysigt och speciellt i dessa juletider.

img_3249

0
12 kommentarer

Cheesecakepannacotta med saltkolaspegel

 

Här sitter jag och bläddrar efter julinspiration och provsmakar efterrätter.
En bättre fredag med andra ord.

img_9280
Jag har fått receptet på  denna pannacottan av bästa Anna-Lena. När man väl börjat med denna goda pannacottan, vill du inte göra någon annan. Så krämig och god och lätt att variera med olika bär eller toppingar.

 

Till Pannacottan behöver du 4-6 pers:
1 1/2 gelantinblad
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
1/2 dl socker
200 gram fäsrkost (t.ex Philadelphiaost)

Saltkolaspeglen:
50 gram smör
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1/2 dl vispgrädde
1 tsk salt

 

Gör så här:
Lägg gelantinbladen i blöt. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna, lägg i en kastrull tillsammans med grädden och sockret. Jag brukar lägga i stången med och ta upp den sen. Koka upp under omrörning. Ta bort stången. Tillsätt det utkramade gelantinbladen och rör noga. Tillätt philadephiaosten och rör slät. Häll upp i portionsformar och ställ kallt tills dom stelnat. (cirka 4-5 timmar)Under tiden gör du kolasåsen, ( såsen som blir över är gudagod att ha över glassen)

Blanda smör och muscovadosocker i en liten kastrull, låt det sjuda upp på svag värme under omrörning.
Vänd ner grädden och låt sjuda upp under omrörning i cirka 2-3 minuter, smaka av med flingsaltet. Låt den svalna innan du lägger ett tunt lager av såsen på pannacottan.

Mumsigt värre.


0
8 kommentarer

Islyktor & islådor

Välkommen Fredag,

I helgen är det fjärde advent och jag gissar att vi är många i vårt avlånga land som kommer julpyssla för fullt. Detta julpysslet är dessutom helt gratis. Bättre kan det inte bli. Isiga ljuslyktor, och det enda som krävs är egentligen ett par minusgrader. Sedan är det bara att låta fantasin flöda. Detta är så roligt.

img_3137

img_3165img_3138

Till denna lyktan över hade jag en sockerkaksform. Sen fyllde jag den med vatten & lite granris och sedan in i frysen ( för det går fortare nu när vi bara har ett par minus här i växjö. )

img_3140 img_3151

Sedan fyllde jag upp tomma bigpack med vatten, kvistar och juliga grenar.

img_3152 img_3159

Trevlig fredag till all er därute.
Och bor ni i närheten av växjö så missar ni väl inte att jag står och signerar böcker på Grand Samarkand imorgon klockan 13.

Hoppas vi ses. 

0
2 kommentarer

Kycklingsallad

Hej hej,

Hoppas er torsdag börjat bra. Här ska jag alldeles strax ge mig av mot mataffären. Behöver fylla på både kyl & frys inför helgen. Och lunchen ska jag äta ute, vilket torsdagslyx. Annars är detta är en typisk lunchtallrik hemma hos mig. Kycklingsallad med extra allt. De små mozzarellabollarna är en favvo, likaså soltorkade tomater. Mums.


Den godaste såsen till kycklingsallad är antingen cesardressing, recept HÄR
Eller Rhode Island-dressingen HÄR

img_1134

0
5 kommentarer

Kladdkaka med nougatganache

Är ni inne och letar något gott till fredagsfikat?
Då kanske ni ska bjussa på denna.
img_0591

Det här behöver du för att baka kladdkaka 24 cm :
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
170 gram smält smör

Topping: 
1 dl vispgrädde
200 gram guldnougat eller dubbelnougat

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter,  och häll ner smeten. Grädda den i mitten på ugnen i cirka 25-30 minuter.
Ställ in i kylskåp och låt svalna i formen i minst ett par timmar innan du lägger på nougatganache.
Låt grädden sjuda upp och ta bort den från värmen, vänd ner nougaten och rör tills du har en blank kräm.
Vänd ner detta över kladdkakan, och låt allt svalna. Med fördel över natten.

Serveras med grädde & hallon

0
4 kommentarer

Mustig Gulaschsoppa

Idag kokade jag en mustig gulaschsoppa till lunch.  Blir det något över så är det smidigt att frysa in den.
Detta är en sådan gryta som jag skulle kunna äta 7 dagar i veckan utan att tröttna på den.

img_3065

Det här behöver du till 5-6 portioner :
smör
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 kilo blandfärs
3 msk tomatpure
1 liter vatten
7-8 små fasta potatisar
2 st köttbuljongtärningar
2 msk kinesisk soja
2 burkar ekologiska krossade tomater
1 1/2 msk paprikapulver
1/2 – 1 msk sambal oelek ( undvik om du inte vill ha hetta)
salt & peppar

Gör så här:

Hetta upp en kastrill med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken tills det doftar nötigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner vatten, buljong, soja, krossade tomater, paprika pulver och salt & peppar. Låt sjuda upp- tärna ner den skalade potatisen och låt sjuda i 15 minuter, smaka ev av med sambal oelek om ni vill ha lite hetta.

Serveras med creme fraiche och en bit gott bröd.

1
2 kommentarer

Ge bort något som verkligen behövs

Godmorgon,

Att vi är fadder åt en by i Vietnam vet ju ni som har läst här ett tag. Det är tack vare att ni läser som jag har möjlighet att göra det, så därför skriver jag vi (du & jag). Bloggen är sedan över ett år tillbaka månadsgivare, och vi skänker pengar dit varje månad. Vi stödjer ”A Huy” som är en pojke på 9 år & hela hans by. Pengarna som skänks via Plan International går till rent vatten, skola och sjukvård. Det går till alla i hans lilla samhälle, istället för bara till en familj. Detta känns himla värdefullt och det är alltid lika intressant att läsa om framstegen som sker. A Huy har skickat brev, och vi har skickat ner ett litet paket med lättare leksaker. Det blev väldigt uppskattat. Och idag var har jag registrerat oss för att bli ännu en månadsgivare till en till by. Jag skriver mer om det när jag får hem alla papper.

 

Vet ni inte vad ni ska köpa i julklapp, så tycker jag att du ska köpa en julklapp som verkligen behövs istället. KLICKA HÄR för att komma till gåvoshopen. Här kan du köpa riktigt viktiga julklappar.

skarmavbild-2016-12-14-kl-08-10-33

0
6 kommentarer

Julgodis med schweizernötschoklad

 

Alltså denna tryffel är farligt god!
Försvinnande god och dessutom så busenkel att göra.

img_2204 img_2379
Det här behöver du:
3/4 dl vispgrädde
200 gram schweizernötschoklad
1 msk smör
strössel

Gör så här:
Låt grädden sjuda upp i en kastrull, ta bort från värmen och bryt ner chokladen och bänd ner smöret. Rör tills smeten är blank.
Häll upp chokladsmeten i en klädd liten form och strö över med valfritt strössel.
Låt svalna i kylskåp över natten. Skär sedan upp lagom stora bitar med en vass kniv.

Magiskt god.

1
16 kommentarer

Kycklinggratäng med mos

Här kommer en smarrig gratäng gjord på färdiggrillad kyckling.

img_1102

img_1121

Det här behöver du till en mindre form ( 20 * 30 ): 
1/2 kilo potatis
1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
salt & peppar

1 färdiggrillad kyckling
1  dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
2 msk kinesisk soja
1 msk med rödvinbärsgele
salt & peppar

Gör så här: 
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Spritsa sedan / eller klicka runt en form och gratinera i mitten av ugnen. Under tiden förbereder du kycklingen.Plocka ut det fina köttet på den grillade kycklingen. Ta fram en kastrull och vänd ner grädde, crème fraîche, soja, fond  och låt sjuda upp. Smaka av med gelé salt & peppar. Vänd ner kycklingen och ta bort från plattan.
När potatisen fått vacker färg tar du ut den och lägger kycklingen + sås i mitten.

Smaklig spis

0
2 kommentarer