KRÄFTSKIVA 2022

Välkommen måndag,
Idag kickar barnveckan in, bästa veckan of course. Ska snart in till stan för att fylla upp kyl & frys inför denna. I helgen hade vi kräftskiva, och även denna gången hade vi tur med vädret.
Mitt bästa tips inför sådana här högtider är att ha knytis, ( ääääälskar knytkalas ) då får alla i uppgift att ta med sig något – och värdinnan slipper att stressa sönder sig inför kalaset.

Dukade upp på bryggan och buffrade upp buffébordet.

Vi blev ett härligt gäng, och avrundade med en trevlig kväll.


Mums


Gårdagen ägnade jag till att hänga med Erica, en barndomsvän som kommit ända från Stockholm för att vara här i helgen. När hon åkte tillbaka till Stocholm styrde jag kosan mot Nybro och avslutade söndagskvällen med pizza hos Martina.
En fin helg med andra ord. Men nu ska jag grotta ner mig i mailen innan jag åker in mot stan.
Kram och ha en superfin måndag

12
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Här har vi veckans förslag på matsedel.
Varsågoda.


Måndag: Omelett med laxröra
Tisdag: Panerad rödspätta med dillsås
Onsdag: Köttfärsgratäng med duchessepotatis
Torsdag: Krämig spenatsoppa
Fredag : Potatisgratäng med köttfärs

Det här behöver du:
8-10 mellanstora potatisar (mjöliga)
3 dl vispgrädde
2,5 dl creme fraiche ( vitlök & örter)
2 dl riven ostKöttfärsröran:500 gram köttfärs
smör
1 pressade vitlök
1 msk tomatpure
1 förpackning med finkrossade tomater
3 msk ketchup
100 gram färskost ( smaksatt)
salt och peppar

Gör så här:

Ställ ugnen på ca 200 grader. Värm upp en panna med smör, vänd ner färsen och bryn den färdig.
Pressa i vitlök och rör ner tomatpure, krossade tomater, färskost smaka av med salt och peppar. Låt sjuda några minuter på svag värme. Skala och skiva potatisen. Smörj formen, som bör ha ganska höga kanter,  med smör.
Rör ihop grädde och crème fraîche. Vänd ihop potatis med gräddblandningen.
Varva sedan potatisen med köttfärsröran och ställ in i ugnen.
Ta ut ut ugnen när potatisen är mjuk och riv över osten och ställ tillbaka gratängen och låt den gratineras.
Ta ut gratängen och låt den stanna till sig en tio minuter innan den är klar att ätas.

* * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet : After Eight-pannacotta

img_9271Det här behöver du 4-6 portioner :
2 gelantinblad
5 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
7-8 st after eight bitar

Serveras med en liten bit after fight och gärna lite färska bär.

Gör så här:
Lägg geltainbladen i kallt vatten, ta fram en kastrull och sjud upp grädde & socker.
Ta bort från plattan. Krama ur vattnet ur gelatinet & vänd ner after eight bitar och rör/ vispa så allt blandar sig ordentligt.
Häll upp i fina serveringsglas.

10
Kommentera

PAJ TILL KRÄFTSKIVAN

Vi planerar inför kräftskiva imorgon och vad är en kräftskiva utan västerbottenpaj!
Mums, Recept har ni här

En form på 24-25 cm:
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
125 gram  smör

Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.  Tryck ut degen i formen och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter. Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter (Beror på ugn ) Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)

Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.

6
Kommentera
INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

10 FANTASTISKA SAKER MED HÖSTEN


Jag tillhör en av dem som älskar hösten. ❤️
Det är faktiskt till och med min favoritårstid. Men jag vet att ni är många som inte gillar hösten. Och för er har jag gjort en liten pepplista på fantastiska saker som har med hösten att göra.

  1. Promenera ut i skogen, nu är det så där härligt krispigt i luften och alla löven är vackert färgade i alla möjliga nyanser. MINA SÖTA STÖVLAR HITTAR NI HÄR
  2. När du kommer hem från jobbet är det redan mörkt så då kan du med detsamma tända massa ljus i alla olika rum, och kanske även en brasa. Unna dig dina favoriter bland doftljus också, det får vem som helst att bli på bättre humör.
  3. Du kan starta filmkvällen tidigt eftersom det blir mörkt så tidigt. Ladda upp med massa popcorn och ha ett filmmaraton utan att skämmas. På sommaren ska man alltid ”passa på” att vara ute. Detsamma gäller absolut inte på hösten.
  4. På hösten är det också extra mysigt att gå ut och shoppa… stickade tröjor, vantar och nya halsdukar / mössor. Ta en shoppingdag med vännerna och gå sedan och fika på något trevligt cafe med goda kaffesorter och smarriga bakelser. MINA REGNJACKA HITTAR NI HÄR


5. Bjud hem dina bästa vänner för att laga mat, goda grytor och soppor är en favorit för mig under denna kyligare årstid.
6. Bädda ner dig i sängen och läs eller lyssna på nya (ljud)-böcker. Hösten är en tid för återhämtning. Det är okej att vara chill och lite lat. Detta är årstiden när jag laddar batterierna som bäst.
7. Och när man laddat sina batterier färdigt så brukar man också bli sugen på att göra om hemma under årets mörka månader. Varför inte måla om sovrummet till den där favoritfärgen du spanade in i somras? Jag tycker att det är avkoppling att jobba med händerna, både att påta i trädgården och måla.
8. Baka! Om du som jag gillar baka så är det perfekt tillfälle att fylla upp frysen med hembakat bröd, bullar och sju sorters kakor. Finns väl inget mysigare än att lyssna på musik och knåda degar.
9.Nu när allt börjar öppnas upp igen är det väl perfekt läge att boka in dig på konserter, matcher eller varför inte bara ett hederligt gammalt biobesök! Hur mycket har man inte saknat detta. ( Jag har redan bokat Ulf Lundell till nästa sommar )
10. Sist men inte minst, ta dig tid att reflektera över ditt liv. Är du lycklig just nu eller är det ett ekorrhjul?
Vad kan du göra för att du ska bli mindre stressad, hur kan du göra för att du ska trivas bättre i din jobbsituation. Gör en plan för hur du ska hinna med allt du vill för ett år framåt. Personligen älskar jag listor, så man kan stryka ”färdiga” mål och sikta mot nästa.


Mina små hösttips från mig till dig ❤️ Och här kommer ett annat superbraigt tips då det är REA på finaste och bästa barnkläderna…….

Och nästa hösttips är till barnens garderob ❤️
för just nu är det 20 % REA på hela POLARN & PYRETS sortiment.
KLICKA HÄR

Jag håller ju själv utkik bland barnkläder då man springer på fynd till barnbarnet då och då.
Och jag älskar ju polarns kläder, det är så bra kvalitet rätt igenom.


35
1 kommentar
ANONNSLÄNKAR FÖR MIO

HÄRLIG SUPER-REA PÅ MIO

Hej där bloggisar,
Fick precis nys om denna rabatt så ville bara kika förbi en snabbis för att påminna er om Mios superrea.

Jag vet att ni är många som frågat om min soffa, och den köpte jag där förra året. Och nu är den nedsatt ordentligt med 20 % – 30 % . Både min och många andra snyggelisnygga soffor. KOLLA IN HÄR

På alla snygga
soffborden är det 15 % – 50 % rabatt just nu.

Och även mattor är det 20 % rabatt på just nu, ( de som kostar över 1000 🙂
KLICKA IN HÄR för att kika in utbudet på det.

Själv är jag på jakt efter ett nytt matbord & stolar.
Men har inte riktigt bestämt mig för vilket, ska kika runt här bland utbudet.

Kram på er,

10
1 kommentar

CURRY X 3


Tjena bloggisar,
Hoppas i har en härlig onsdag. Jag är fortfarande i huvudstaden, ska ta mig in till bonnierkontoret innan lunch och jobba vidare med kommande boken. Det tar alltid minst ett år att sitta nya böcker, från start till tryck. Så spännande att se alla böcker växa fram, sakta med säkert.

Fast till er därhemma som letar middagsinspo till onsdagskvällen så har jag 3 curryfavoriter att bjuda på, hoppas ni hittar lite ni gillar.

Kasslergratäng med curry

IMG_0192

Det här behöver du till en form :
8-10 stora potatisar (mjölig sort)
1 liten gul lök
400 gram kassler
5 dl vispgrädde
1/2- 1 msk gul curry
salt & peppar
2 pressade vitlöksklyftor
riven ost

Gratängen efter ugnen


Gör så här: 

Ställ ugnen på 200 grader. Strimla kasslern tunt.  Skala och skiva potatisen tunt, finhacka löken, varva sedan potatis, kassler & lök och pressa ner vitlöken.Häll upp grädden i en skål med curry, salt & peppar och häll över gratängen. Ställ in i ugnen i cirka 40 minuter, ta ut och toppa med god riven ost.
Ställ tillbaka igen i 10 – 15 minuter.

Klart att servera med god sallad.

 Smaklig måltid

* * * * * * *

Jacobs currykyckling

Currysåsrecept

Det här behöver du till 6 personer 
1 kilo kycklingfileer
ris
smör
Salt & curry

Till currysåsen :
ev. steksky
25 gram smör
3 msk vetemjöl
4 – 5 dl grädde
2 msk kycklingfond
salt & curry efter smak och tycke

Gör så här: 
Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
Och smörstek kycklingen med lite curry och salt. Ev.steksky silades över i en kastrull , häll ner smöret och låt det smälta tills du får en nötig doft. Ta bort från plattan och vispa kraftigt ner mjölet till en jämn smet. Ställ tillbaka på plattan och tillsätt grädde lite i taget under vispning och låt sjuda- red av till önskad konsistens. Tillsätt även kycklingfond och låt sjuda upp tillsammans. Smaka sedan av med curry och salt.

Sedan är det klart att serveras.

* * * * * * * * *

Rödcurry soppa a la thai

Det här behöver du till att laga denna thaisoppa ( 5-6 personer) : 

3 kycklingfileer
olja till stekning
1 burk med minimajs
1 röd paprika
1 liten röd chili
10 cm purjolök
1-2 msk röd currypasta ( efter smak & tycke)
2 msk tomatpure
2 burkar kokosmjölk
1 msk kycklingfond
Massa färsk koriander
saften av 1 lime

Gör din thaisoppa så här : 

Strimla kycklingen ( lättare när den är fryst ) fräs den i olja tillsammans med de strimlade grönsakerna och chilin.
När kycklingen är klar så vänder du i currypasta och tomatpure och vänder runt, häll ner kycklingfonden. Häll i kokosmjölk, krossade tomater och låt allt sjuda upp och puttra på svagvärme. Ta bort från plattan och pressa över saften av en lime i grytan och rör om.

Servera genast, och toppa gärna med färsk koriander och lite salta jordnötter

0
1 kommentar

STOCKHOLMSKONTORET

.
Hej där,
Hoppas att ni har en fin tisdag so far.
Jag sitter just nu på Espressohouse i Bromma och jobbar av mailen, kom med morgonflyget och blir kvar till och med torsdag. Jag ska ha lite möten kring nya boken, och fota för ett härligt samarbete.
Det är något trevligt över att sitta och jobba på cafe , tycker ni inte det? Jag får så himla mycket mer gjort när jag inte jobbar hemma. Annars är det så lätt att jag under tiden också starta en maskin tvätt, dammsuger eller väljer att gå ut och fixa i trädgården. Så jag ska faktiskt bli bättre på att åka iväg och sätta mig med datorn.


Nu ska jag djupdyka ner i mailen.
Ville bara kika in till er och säga hej.

6
Kommentera
INNERHÅLLER ANNONSLÄNKAR FÖR LINDEX

BARNVAKT & SHOPPING

.

Hej hej allihopa
Hoppas ni haft en superfin start på veckan. Här har måndagen rusat förbi oförskämt snabbt, men jag har fått massa saker gjorda. Och som pricken över i:et så hann jag med skvaller och lunch med bästa Fia.
En toppenmåndag, helt enkelt.
Helgen tillägnade jag att umgås med min lilla solstråle Aaron.

Vi kollade på tecknad film, var på lekplatsen, åkte vagn och sov.

I går sprang vi runt i butiker för att hitta lite nya skolkläder till Nomi.
Var runt i tio butiker ( miiiinst) hon hittade inget hon ville ha. Haha… Men vi fick lite extra motion.

Idag var det min tur att kila in och kolla kläder . Jag hittade desto mer.



Den söta ribbade kjolen Hittar du här
Den bruna gossiga tröjan Hittar du här
Den stickade mössan Hittar du här
Och den härliga långa koftan Hittar du här

Sen var jag förbi och fyndade lite annat på Gina, ska se om jag hinner visa er det senare ikväll också.
Men nu dags att äta lite middag.

16
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Måndag : Kyckling- & nudelsallad
Tisdag: Laxlåda med duschessepotatis
Onsdag : Pannkaksmuffins med sylt
Torsdag : Öländsk Lufsa
Fredag: Krämig potatisgratäng med oxfilé & hemslungad bea

Potatisgratängen är svårt att ge i exakta mått. Men vi skivade potatisen tunt med mandolin. Kokte den mjuk i hälften grädde, och hälften mjölk. Smakade av den med kalvfond, salt & peppar. Slängde upp den i en ugnsform och rev över ost och swish in i ugnen på 250 grader tills den blivit gratinerad. 

Till detta serverade vi en mör och god oxfilé. Rödvinsåsen hittar ni här

Det här behöver du till bearnaisesås: 
150 gram smör 
2 schalottenlökar 
2 msk vitvinsvinäger
4 vit pepparkorn
3 msk vatten
2 äggulor 
1/2 msk torkad dragon 
1 nypa salt 

Så här gjorde vi bea:n: 
Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan. Krossa vitpepparkorn i en mortel. Koka upp vitvinsvinäger, vatten, krossade vitpepparkorn och schalottenlök i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Sätt åt sidan att svalna. Smält smör i en kastrull på låg värme. Låt stå smält vid sidan och svalna till runt 40-50 grader. Smöret får inte vara för varmt när du blandar det med äggen då spricker bearnaisen direkt. Värm vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad. Börja med låg värme runt 50 grader. Sila över vinägern i en liten såskastrull. Tillsätt äggulorna till vinägern. Vispa ihop. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet. Vispa äggulorna fluffiga för hand eller med elvisp ca 30 sekunder. Obs börja med låg värme – blir det för varmt då koagulerar äggen och såsen spricker direkt. Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning. Obs börja med låg värme som sagt annars spricker såsen. Tillsätt salt och dragon.  
När du vispat i allt smör med äggen så fortsätt vispa och öka värmen försiktigt på vattenbadet så kommer såsen att börja tjockna. Vispa och värm såsen till en majonnäs-liknande konsistens. Det kan ta några minuter. Obs chansa ej och värm för länge – den ska ej bli för varm (över 60 grader) då spricker såsen då äggen koagulerar. 
Smaka av Bearnaisesåsen med salt och vitpeppar samt ev. mer dragon.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Snickersglass



Fotograf Ulrica Pousett

Den karamelliserade mjölken är alltså färdigkokt sötad kondenserad mjölk.

Det här hade jag i min glass:
5 dl vispgrädde
1 burk med kondenserad sötad mjölk
300 gram med jordnötssmör
2 nävar salta jordnötter
1 burk med karamelliserad mjölk + ett par msk ovispad grädde
chokladströssel

Gör så här:
Vispa grädden så att den bildar toppar, vänd ner jordnötssmöret och vispa till jämn smet, vänd ner den sötade kondenserade mjölken och vänd om tills du har en klumpfri smet. Blanda upp den karamelliserade mjölken med lite ovispad grädde, för att få den lite lösare i konsistens. Ta fram en form och varva smet med jordnötter och karamelliserad mjölk ( kolasås), smeten  och toppa sedan ytan med jordnötter, strössel och ringla över kolasås. Plasta och ställ in i frysen i minst 4-5 timmar innan servering.

Ta fram en stund innan fikat.

2
Kommentera
ANNONSLÄNKAR FÖR BUBBLEROOM

30 % REA PÅ REDAN NEDSATTA PRISER


Men snälla….. jag kan ju inte vara den enda som äääääälskar REA! När det dessutom är REA PÅ REAN så blir man ju extra lycklig. Här ska fyndas till höstgarderoben.

Missa inte koden 30EXTRA för att få ytterligare 30 % RABATT På reapriset.
KLICKA HÄR för att komma till sidan.
Det är verkligen hur mycket fint som helst! Så det blir dagens tipselitips.
Här kommer några av mina favoriter:

Happy shopping mina vänner!

7
Kommentera