Hoppas allt är fint med er en solig septemberfredag så här efter lunch. Nu när vardagen har kickat igång ordentligt så behöver väl vi alla lite ny middagsinspiration. Och nu efter semestern och med alla ökade elpriser så är det ju extra trevligt med billiga middagstips. Då är ju min gröna pärla något för er.
Den innehåller lätta, goda och framför allt BILLIGA middagar för både vardag och fest. KLICKA HÄR Nu ska jag smita iväg och träffa Vickan, vi har ju massor att prata om sedan sist vi sågs i Dubai.
. Snabbt, gott och billigt är inte fel nu i dessa tider. Detta är en gryta som jag alltid gör storkok på och fryser in.
Det här behöver du till 5-6 portioner : smör 1 gul lök 1 pressad vitlöksklyfta 1 kilo blandfärs 3 msk tomatpure 1 liter vatten 7-8 små fasta potatisar 2 st köttbuljongtärningar 2 msk kinesisk soja 2 burkar ekologiska krossade tomater 1 1/2 msk paprikapulver 1/2 – 1 msk sambal oelek ( undvik om du inte vill ha hetta) salt & peppar
Gör så här:
Hetta upp en kastrill med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken tills det doftar nötigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner vatten, buljong, soja, krossade tomater, paprika pulver och salt & peppar. Låt sjuda upp- tärna ner den skalade potatisen och låt sjuda i 15 minuter, smaka ev av med sambal oelek om ni vill ha lite hetta.
Serveras med creme fraiche och en bit gott bröd. * * * * * * * *
Och så ett litet snabbt tips på snyggelisnygga porslinet.
Du får 10 % på ditt första köp om du registrerar dig här Så mycket fint!
. Godmorgon raringar, Redan torsdag och inatt sov jag bättre än på länge, bättre än på flera veckor faktiskt. Så skönt att få vakna utvilad. Ni har frågat lite hur det går med kattungarna, som inte längre är kattungar….. Men det går jättebra. De frodas växer och trivs. Vi döpte dem tidigt som Prinsen & Prinsessan så söta och snälla som de var….. Numera heter de Biffen & Bitchen 😉 Hahah….. det beror på att de äter oss ur huset och knappt låter oss sova på nätterna.
Detta är stiliga Biffen, kolla in tassarna och tofsarna i öronen – hur stor kommer han bli egentligen. Sibiriska katter är väldigt trevliga husdjur måste jag säga. Extremt keliga , kurriga och sällskapliga.
Var på Lindex och provade ut lite nya gosiga sweatshirts, dessvärre väldigt utplockat i storlekar så jag fick gå in och klicka hem dem på nätet sedan men ville ändå visa vilka jag provade.
. Go´morgon bloggisar, Hoppas ni sovit gott, för själv har jag sovit sådär. Jag är inne i en period nu när jag sover oroligt. Somnar ganska snabbt, men vaknar mitt i natten och ligger bara och snurrar & vänder och vrider tills klockan ringer. Kollade i kalendern om det var fullmåne, men inte heller det kunde jag skylla på. Så det beror nog på att det är mycket just nu, det märks att allt kickat igång såhär efter semestern. Roligt såklart, men jag tror att det förklarar min brist på skönhetssömn.
Men vad gör det när man möts av sådana här vackra soluppgångar klockan fem på morgonen. Faktiskt ingenting, inte ett dugg synd om mig. Och sova får jag väl göra när jag bli pensionär. Men sedan har jag gått och kärat ner mig….
I dessa två ursnygga jackor.
Jag ska klicka hem någon av dem, ska unna mig en riktigt härlig höst och vinterjacka i år tänkte jag. Vilken gillar ni bäst? Den gröna eller den svarta här nedan? Tycker båda är snygga, men måste välja en.
Nu kicka igång arbetsdagen med 2 kannor kaffe, Kram & njut av dagen, den kommer inte igen.
Gör så här Smält smöret och den mörka chokladen över vattenbad. Rör i sockret, vaniljsockret och äggen. Sikta i mjölet, saltet och kakaon. Rör i den hackade mjölkchokladen och blanda så att smeten blir jämn och fin. Bred ut smeten över en smord mindre plåt, ca 20x30cm. Grädda brownien i mitten av ugnen i 175 grader, ca 20 min. Tag ut kakan ur ugnen och strö över marshmallowsen. Sätt in brownien i ugnen igen och låt marshmallowslagret precis smälta, de ska inte ta färg. Bred över dulce de leche över marshmallow lagret. Koka upp grädden till sista lagret, rör i den hackade chokladen och vispa tryffeln slät. Bred tryffeln över dulce de leche-lagret.
. Hej där, Välkommen Måndag och ny vecka. Hoppas helgen varit till belåtenhet. Vissa dagar är det bara trevligare än andra att springa runt och glutta i butiker. Speciellt nu under hösten, då vill jag typ byta ut ALLT. Denna gosiga tröjan provade här, men som vanligt fanns inte min storlek så jag fick klicka hem den här. Kan man ha för många mjuka tröjor nu denna årstiden ? Tror inte.
Tog en kaffe och efter fika & lite fönstershopping så styrde jag kosan hit och kände väl mer eller mindre att det var dags att riva ut och byta ut allt hemma. Hahah….. Men riktigt så illa är det väl inte. Blir inte ni också sugna på att förnya hemmet till hösten / vintern.
Denna snyggelisnygga spegel villhöver jag verkligen. Och bänken var också så fin.
Samma sänggavel som Nomi har, verkligen superfin. Vi fick klicka hem den på nätet, då den inte fanns på lager i butik. Finns i flera olika färger HÄR
Plädar kan man inte få för många av. Så många snygga hade de nu. Sedan har jag suttit i telefonkö för att få köpa ved. Men alltså det är omöjligt, slutsålt överallt. Så det kanske inte är så dumt ändå att bunkra upp med massa filtar och plädar inför den kommande vintern.
. När hösten stormat in så här härligt så finns det väl inget bättre än att börja skörda från trädgården och baka massa gott. Dessa små ”mini-pajer” är så busenkla att göra dessutom. Varsågoda
Till 4 portioner: 2-3 röda äpplen 3 msk smör 3 msk strösocker 1/2 tsk kanel 1 1/2 dl vispgrädde 2 dl smulor av kakor (jag valde digestivkex) + extra vaniljvisp
. Gör så här: Skala och skär äpplena i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och vänd ner bitarna. Strö över socker och kanel och låt dem småputtra tills de är mjuka. Låt svalna. Under tiden vispar du grädden fluffig. Varva sedan kaksmulor, äppelkompott, vaniljvisp och grädde.
Heeeej raringar, Veckomatsedlar i all ära, ibland är det skönt att slippa åka och handla och förbereda. Då vill jag slå ett slag för HelloFresh som jag gärna använder mig av, speciellt under stressiga perioder om året. Och just nu har de ett specialerbjudande till alla nya medlemmar. För just ni får ni upp till : 1359 kr RABATT på 5 kassar från HelloFresh på de fem första boxarna. KLICKA HÄR
Med HelloFresh får du alltid god och lättlagade middag, Bästa är att du själv kan välja ut vilka receptkort du vill ha med i just din box. Välj mellan 18 olika middagar varje vecka. Matsvinnet minskar också då maten är planerad precis så att det ska passa era receptkort. I boxen finner du ingredienserna i påsar, som är märkta med en färg, den färgen tillhör sedan ett receptkort. Vilket gör det enkelt att veta vilka produkter som ska vara med i receptet.
Enkelheten är också toppen då barnen också lätt kan hjälpa till med middagen. Dessutom kan du kan över en box när du vill , eller avsluta prenumerationen precis när det passar dig. Av alla matkassar / boxar jag har provat så är HelloFresh den absolut bästa. Så jag rekommenderar den starkt.
Gör så här: Börja med att ställ ugnen på 200 grader. Lägg den tinade laxen i en ugnssäker form. Gör citronsåsen i en kastrull. Värm upp grädde, crème fracihe och fond, riv ner det gula skalet och pressa ner citronsaft efter egen smak och tycke. 1-2 msk citronsaft hade jag i min sås. Häll citronsåsen över laxen. Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills laxen är klar. Toppa med nyskalade räkor och servera genast.
Smaklig spis,
* * * * * * * * * * *
NUTELLATÅRTA
Du behöver 2 tårtbottnar, baka gärna ett par dagar innan och frys in. Så blir den lättare att dela. Ungefär 3/4 går åt till själva fyllningen av tårtan, 1/4 räcker till spacklingen.
1 Chokladtårtbotten cirka 25- 26 cm : smör & ströbröd till formen 150 gram smör 2 ägg 2 1/2 dl vetemjöl 3 dl strösocker 2 tsk bakpulver 1/2 dl kakao 1 tsk vaniljsocker 1 nypa flingsalt 1 1/2 dl hett vatten
Gör så här: Ugnen 175 grader. Börja med att smöra & bröa formen. Fortsätt med att smälta smöret och vispa ihop äggen i en kopp. Blanda de torra ingredienserna och rör ner smör och de lättvispade äggen. Vänd sist ner de heta vattnet och häll upp i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20- 30 minuter- eller tills den är färdig. Frys gärna ner bottnarna när de är färdiga, blir lättare att jobba med då. När det är dags att börja med tårtan så dela varje tårtbotten i 2 delar. Dvs 4 bottnar sammanlagt.
Nutellafyllningen: Vispa det rumsvarma smöret mjukt och tillsätt philadelphiaosten i, vispa så att allt blir smidigt. Vänd ner den karamelliserade mjölken, nutellan, florsocker, kakao och vispa tills allt blir blankt och fint. Vänd ner den vispade grädden tills allt har blivit en jämn och fin smet. Ställ denna kallt medan du gör den mörka tryffeln, mät upp smör & socker i en kastrull på svag värme, på svag värme tills allt socker smält. Ta bort från platta och bryt ner chokladen, rör tills allt smält och vänd sist ner nutellan. Låt svalna, har du bråttom går det bra i ett vattenbad. Blir det för hårt för att spritsa går det bra att värma upp igen.
Nu kan du börja bygga tårtan, varva varje lager med nutellafyllning som du strösslar hasselnötter över. Spara ungefär hälften av alla nötter som du sak dekorera tårtans kanter med. När alla lager är på plats så spacklar du hela tårtan med nutellafyllningen. Jag använde mig av en slickepott / stekspade. När du är nöjd med spacklingen så kan du piffa till kanterna med de sista hackade nötterna. Jag kupade händerna med nötter i och gick runt tårtan så, lite pilligt men de fastnar lätt.
Till sist spritsa den mörka chokladfrostingen och dekorera med Ferrero Rocher godisar.
. Hej där , Kikar förbi med både god kladdkaka och sedan lite hösttips från butik, varsågoda
Nomnom.
Det här behöver du för att baka kladdkaka :
3 ägg 3 1/2 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 4- 5 msk kakao 2 dl vetemjöl 150 gram smält smör 1 burk med karamelliserad mjölk ( eller kondenserad sötad mjölk som kokat i tre timmar )
Topping : Rice crispies + 120 gram mjölkchoklad
Gör så här: Den karamelliserade mjölken hittar ni i vissa affärer vid bakprodukterna , annars går det bra att koka egen. Med sötad kondenserad mjölk kokar du denna karamelliserade kolakräm. Om du anv dig av kondenserad mjölk så ta bort pappret runt och koka den oöppnade konservburken i en stor gryta med mycket vatten , vattnet ska hela tiden täcka burken. Efter att den kokat i tre timmar kyler du ner burken. Detta moment kan förberedas redan dagen innan, förvara den kokta burken i kylskåp sen. Nu kan du börja med kladdkakan : Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter, Börja med att breda på ut hälften av kladdkakssmeten i den, och klicka ut kolakrämen i smeten och toppa sist med resten kladdkakesmeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Smält mjölkchokladen över vattenbad och rör ner ett par dl rice crispies och bred över den crispiga chokladtoppingen över kladdkakan och ställ svalt fram till servering.
Lördagseftermiddag här nu och jag vaknade nyss till liv för 2:a gången idag, Nomi å jag bäddade ner oss för ett par timmar sedan i soffan för att kolla film. Vi toksomnade bägge två tillsammans med katterna. Men nu har vi piggnat till, så vi ska ge oss ner till Ica för att handla dricka och gottis och göra ett till försök att kika på film igen. Men innan dess var jag en runda på stan för att shoppa lite hösttröjor. Väldigt utplockat i alla storlekar, därför är det så smidigare att handla på nätet. Tips !
Denna hittar du HÄR Finns i massa härliga färger. Jag testade även denna i beiget och den nedan i brunt.
Dock var samtliga slut i min storlek så jag får skicka efter på nätet. Kan bara inte hundra bestämma mig för vilken färg. Men ni har röstat för den bruna – så den kanske det blir då.
Denna cardigan är så gosig, finns i 2 olika färger. Gillar nog den ljusa bäst…. tror jag. Men den bruna är också väldigt snygg.
Denna blårutiga skjorta hade jag köpt om jag liksom inte redan hade tre identiska hemma. Så användbar, och söt.