Recept på fläskfilegryta med blomkålsris

Idag blir middagstipset en urgod LCHF-rätt.

Jag blev bjuden på blomkålsris på en middag för ett par veckor sedan.
Jättegott, och jag var tvungen att prova att göra eget. Jättegott och enkelt.

img_2746-1
Fläskfilegrytan till 4-5 personer:
smör
2 putsade fläskfileer
2 1/2 dl grädde
1/2 dl vatten
2 dl creme fraiche
2 1/2 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
1 tsk sambal oelek ( om du gillar hetta)
salt & peppar

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna och under tiden skär du köttet i medaljonger. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, vatten, crème fraîche och sojan och fonden och låt sjuda upp. Önskar du tjockare sås kan du redan av den med maizena. Smaka av med lite smabal oelek, salt och peppar.

Blomkålsriset:
1 blomkål
1 msk smör

Gör så här:
Riv blomkålen på det grövsta av rivjärnet.
Vänd ner ”riset” samtidigt i det kokande vattnet. I några sekunder ( 10 sek)
Häll av i ett durkslag och rör ner lite smör.

0
3 kommentarer

Jordnötsrutor med choklad

Godkväller,

Dessa jordnötsrutor som jag gjorde igår var försvinnande goda minst sagt.
Jag skulle passa på att fota alla fina bitar idag, bilder blir bäst i dagsljus… Men när jag skulle plocka fram dem, så upptäckte jag till min förvåning att nästan alla var borta. Det visade sig att maken i huset hade ätit upp nästan alla i gårkväll. Haha…. Så jag fick hålla till godo med dessa få bitar idag.

img_3364

Det här behöver du: 
150 gram jordnötssmör
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl kokos
1/2 dl strösocker
3 1/2 dl cheerios

Chokladtopping
100 gram mjölkchoklad
25 gram vit choklad

Gör så här:

Ta fram en kastrull och mät upp jordnötssmör, sirap, kokos & socker. Värm upp på svag värme, det ska inte koka utan bara bli lättare att jobba med. Vänd ner cheerios och blanda väl. Häll upp i en klädd form cirka 10*20 cm, och ställ svalt.
undt tiden smälter du chokladen på svag värme. Antingen över ett vattenbad eller i micron. Bred först ut mjölkchokladen, sedan lägg sedan ut den vita i smala ränder, förslagsvis med en gaffel. För att göra swirlmönster använder jag en tandpetare och drar fram och tillbaka genom chokladen.
Både snyggt och roligt.

0
14 kommentarer

Recept på Pepparkakslatte

Men hallå på er,

Detta kan vara det grymmaste recepet på länge. Ni måste måste måste prova.
Jag har verkligen fallit pladask för den goda pepparkakslatte ( gingerbread latte ) i år. De går ju köpa på vart och vartannat kaffeställe, men de är oförskämt dyra. Så idag bestämde jag mig för att prova att göra en egen. Och det var ju busenkelt & blev faktiskt godare än de man köper. Men kan man skumma mjölk utan riktig kaffemaskin undrar ni nu.
Jodå det kan man…. Kolla här nedan.

Glöm inte följa mig på Instagram,
Jag heter @jennysmatblogg även där.

pepparkakslatte pepparkakslatte

Vill du inte ha så söt latte, minska ner mängden sirap, och anpassa kryddorna efter hur mkt pepparkaka du vill att den ska smaka. Pepparkakskrydda köper du färdig i kryddhyllan.

T
ill en stor pepparkakslatte, eller 2 små:
1 msk ljus sirap
1/4- 1/2 tsk pepparkakskryddor
3 dl starkt kaffe
2 dl mjölk

Topping: lättvispad grädde + pepparkakssmulor

Gör så här:
Rör ut kryddorna med sirapen och blanda väl med kaffet. Häll kaffet i koppar. Värm upp en kastrull med mjölken, det ska inte koka. Utan när mjölken börjar ånga häll upp i skålen/ bunken till stavmixern och mixa detta tills det bildar ett vackert skum.
Lägg den skummade mjölken över kaffet. Toppa med grädde och pepparkakssmulor.

Klart att servera. Farligt gott!

1
13 kommentarer

Halloumibiffar

Vegetarisk måndag idag,

Det är roligt att ni är så många som uppskattar dessa recept! Dessa halloumibiffarna är både så goda och enkla att göra.
Och de fick högsta betyg av barnen här hemma.

img_2427
img_2405img_2413 Till 4 halloumibiffar
1 förpackning halloumi
250 gram zucchini
1/2 tsk salt
2 ekologiska ägg
1 dl ströbröd
chiliflakes
smör till stekning

Gör så här: 
Riv ner osten i en bunke, riv zucchinin på en tallrik. Strö över salt och låt det stå 5 minuter.
Lägg sedan zucchinin i ett kaffefilter och krama ur överflödig vätska. Vänd sedan ner i skålen.
Knäck ner äggen och rör ner ströbröd, smaka av med ev lite mer salt & lite chiliflakes.
Forma sedan till 4 biffar, och stek dem klara i smör.

Vi serverade våra med potatismos.

4
19 kommentarer

Signerade böcker

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED MIN WEBSHOP

 

Det blev väldigt populärt förra veckan, så vi provar det nu igen. För er som inte hade möjlighet att komma på min signering igår.  Så kan ni nu beställa signerade ex lagom att ge bort till jul. Passa på att beställa den nu för att hinna få den innan jul.

 

De 50 första böckerna är garanterat signerad. Sedan är det slumpvis signerade som gäller i shoppen.
Ni beställer böckerna via webshopen HÄR

img_2840

En kakbok att ge bort till någon du tycker om,
kanske någon som vill lära sig baka
eller varför inte….Behåll den själv.

img_2073

0
1 kommentar

Fem lätta & goda julgodisar

Jag ser att ni är massor som är inne och letar recept på julgodis idag.
Här kommer fem godingar som jag tycker att ni ska prova:

jul1

Det här behöver du till denna gudomliga snickerstryffel:
1 dl vispgrädde
200 gram choklad (mjölk- mörk- eller vit choklad)
1 dl jordnötssmör
2 msk nutella
1 näve salta jordnötter

Topping lite choklad och jordnötter

Gör så här: 
Koka upp grädden tills den sjuder. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör tills den är blank.
Vänd ner jordnötssmör och ett par msk nutella om du har hemma, annars kan du utesluta den. Rör tills du har en jämn smet.
Rör ner jordnötterna och vänd upp allt i en klädd form.
Toppa med lite jordnötter och hackad choklad.

Vit fudge med polkakross
img_9391

Det här behöver du till cirka 25 st:
1 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 gram saltat smör
150 gram vitchoklad

krossade polkagrisar

Gör så här: 
Vänd ner grädde, socker, smör, sirap i en kastrull och låt allt sjuda upp i en kastrull.
Koka upp till 123-125 grader, och ta bort från värmen. Bryt ner chokladen och rör tills du har en fin blank smet.
Häll ner i en bakplåtsklädd form cirka 13*13 cm. Strö över polkagriskross och ställ svalt över natten innan du skär upp fudgen med en vass kniv.

Saffranstryffel

jul-2

Det här behöver du till 25- 28 bitar :
2 1/2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 gram vit choklad
1 kuvert med saffran

Gör så här:
Mät upp grädde, socker & sirap i en kastrull och låt sjuda upp. Koka tills det kommer upp till en 120 grader, eller tills den klarar kulprovet. *Kulprovet är när du  fyller ett glas med kallt vatten, droppar ner lite av smeten i vattnet och kan forma en kula.
Mortla saffran med lite av sockret. Ta bort smeten från värmen  när den nått upp till rätt gradantal, och bryt ner chokladen & rör ner saffranet. Ställ in kastrullen i kylskåp och låt svalna. ( Gärna över natten, men minst 4-5 timmar) Forma sedan kulor av smeten och rulla dem i florsocker.
Klara att servera.

Mintkakor

IMG_1280

Cirka 25 stycken:
1 äggvita
5-6 droppar pepparmintsarom
1 tsk vaniljsocker
5 dl florsocker ( cirka )

Garnering : Mörk choklad

Gör så här:
Vispa äggvitan till ett skum, droppa i mintoljan.
Vänd ner vanilj och florsocker, så mycket som behövs för att få en deg som ska gå att kavla ut.
Strö florsocker över bakbordet och kavla ut degen till knappt 1 cm tjockt ( alltså lite tunnare)
Tryck ut runda kakor med en pepparkaksform eller mindre glas, tryck ut så många som går. Kavla ihop och gör samma sak tills degen är slut. Lägg kakorna i frysen och smält chokladen.
doppa dem i chokladen, låt överskottet rinna av, och lägg tillbaka dem på bakplåtspappret. Låt kakorna stelna i kylskåp innan du packar ner dem i en burk / kakburk.
Förvaras i kyl, och fungerar bra att frysa ner.

 

img_9376

Du behöver:
smält vit choklad
krossade polkagrisar
pepparkakor

Sedan kan man pyssla ända fram till chokladen torkar.

0
Kommentera

Fem middagsfavoriter

Hej där,

Jag har fem middagar som jag återkommer till ofta. När man glömt skriva inköpslista och står där i affären så blir det nästan alltid min fisksoppa. Den är lätt, värmande & god.
Sedan har vi Köttbullar med sås , hemlagade hamburgare herrgårskyckling och så den traditonella tacosen.

Vilka fem snabba middagsfavoriter har du?

img_3335-1

Det här behöver du :
1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
4 st morötter
2 potatisar
7 dl vatten
10 körsbärstomater
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt  +lite cayenne
100 gram räkor

Serveras med en klick creme fraiche  eller aioli

Gör så här : 
Skala och hacka lök och morötter, potatisar i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs morötterna + lök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda i 10 minuter. Vänd då i tomaterna & Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med salt och lite cayenne. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd i räkorna.

0
2 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag Vegetarisk gratäng  
Tisdag Laxpaj med romsås
Onsdag Kasslerpizzagratäng 
Torsdag Pannbiffar med mos
Fredag Smördegsinbakad Wellington

En smördegsinbakad oxfile wellington med krämig potatisgratäng & smörstekta kantareller.

IMG_6084

Det här behöver du till 4 personer:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar
smördeg
1 uppvispat ägg

Potatisgratäng recept här
Rödvinsåsen recept här
Beasåsen var en köpevariant,
vill du göra egen finns recept här

Gör så här:
Ta fram oxfilen i god tid innan du börjar med maten, jag valde en smalare bit för att den skulle gå snabbt att tillaga. Ställ ugnen på 200 grader, potatisgratängen ställde jag in cirka 20 minuter innan jag började med oxfilen. Lägg över grillfolie över gratängen om den får för mycket färg. Smörstek oxfilen med salt & peppar så att de får vacker färg. Baka in filen i smördegen, skär bort överflödig deg och pensla oxfilepaketet med uppvispat ägg. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av filen, och ställ in i ugnen. När köttet nått 50 grader tar du ut den om du vill ha ”blodig” vill du ha medium vänta till 60 grader. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp. Svampen fräser jag i torr panna tills all vätska är borta, sen vänder jag ner en klick smör och fräser den glansig.

När jag serverar häller jag gärna såsen över köttet för att jag tycker det är snyggare.

* * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Sandwichtårta
sand

Du behöver:
8 sandwich
nutella
3 dl vispgrädde
färska bär

Gör så här: 
Lägg ut sandwichen på ett tårtfat, exempelvis 3 i botten.
Kräma över ett rejält lager med nutella. Och placera ut mer glass över. Jag hade 2 1/2 sandwich på både lager 2 och lager tre.
Bred nutella emellan varje lager.

 

0
Kommentera

BookBeat

Hej där,,

Hoppas ni har haft en fin lördag. Här startade vi dagen med en härlig långfrukost och en skogspromenad med Molly.
Och igår när barnen var i skolan så passade jag på att göra klart julklapparna & lägga dem under granen. Hade man inte julkänsla innan så fick man det när granen vart på plats. Så mysigt. Det tog ett par timmar att då ordning på alla klappar, papper & snören. Fast det gör mig ingenting, för jag lyssnade samtidigt på en jättespännande bok. BookBeat har massor utav böcker att välja bland, och det går både läsa & lyssna på böckerna. Nu har jag ett riktigt bra julerbjudande till er, där ni kan ge bort 1, 3 eller 6 månader med BookBeat i julklapp till någon ni tycker om. För 1 månad kostar det:  1 månad: 169 kr.
För 3 månader : 449 kr. Och för 6 månader: 849 kr.

För att komma till erbjudandet KLICKA HÄR

img_3038-1

Det finns böcker för alla smaker på BookBeat. Mest har jag snöat in på deckare nu. Just nu lyssnar jag på Kemisten av Stephenie Meyer. Och jag har tappat räkningen på hur många jag hunnit lyssna på det senaste året. Jag gillar verkligen ljudböcker, och att det är så enkelt att lyssna överallt. Jag lyssnar när jag lagar mat, promenerar, eller reser. Så smidigt.

img_3026-1

För nya medlemmar så har jag ett erbjudande där du får lyssna fritt en månad (erbjudandet ändras från 2 veckor till 4 veckor när du registrerar dig) :

√ Lyssna fritt 1 månad!
√ Lyssna och läs så mycket du vill
√ Välj bland tusentals böcker
√ Ingen bindningstid. Kom igång direkt!

KLICKA HÄR för att komma till erbjudandet. Eller gå in på bookbeat.se och ange koden ”jennysmatblogg” när du registrerar dig.

0
2 kommentarer

Nybakat bröd till frukost

 

Att förbereda frallorna kvällen innan är så smidigt.
Bara att värma upp ugnen och grädda dem. Lättare kan det inte bli.

img_9974

Mina kalljästa frallor gjorde jag så här: 
1/2 pkt med jäst
6 dl kallt vatten
4 msk rapsolja eller olivolja
2 tsk salt
6 dl vetemjöl
2 dl havregryn
3-4 dl vetemjöl med fullkorn eller valfri blandning mjöl

Toppa med frön

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke, lös upp med lite vatten och rör tills all jäst löst sig. Tillsätt därefter allt vatten, olja, salt & arbeta in havregryn & mjölet med bakmaskin eller för hand. Använd så mycket mjöl tills du får en smidig och fin deg som släpper.
Baka ut och dela upp i 18-20 bullar och baka ut och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Lägg en bakhandduk över och låt stå i rumstemperatur en kvart innan du ställer in i kylskåpet. Morgonen efter ställer du ugnen på 200 grader, ta ut plåtarna i rumstemperatur medan ugnen fått rätt temperatur. Pensla dem med vatten strö över frön och skjuts in i ugnen tills de fått en vacker färg.

img_9947

0
1 kommentar