Du behöver till en stor form:
Kokt pasta (al dente)
600 gram blandfärs
smör
1 finhackad lök
2 pressade vitlök
1 burk med tomatkross
1/2 msk kinesisk soja
salt & peppar
2 stora bollar mozzarella
Ostsås :
5 dl vispgrädde ( eller hälften mjölk )
100 gram färskost
1- 2 dl riven (lättsmält ) ost
salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader. Koka pastan al dente och lägg i en stor form.
Hetta upp en stekpanna med smör och fräs löken glansig innan du lägger ner färsen och steker den. Pressa ber vitlök och vänd ner tomater, kinesisk soja och krydda färsen efter egen smak och tycke. Låt sjuda på svag värme medan du dör ostsåsen.
Ostsåsen: häll upp grädde i en kastrull- häll ner färskost, låt detta sjuda ihop under omrörning. Vänd sedan ner riven valfri ost.
Låt det bli varmt och bara smälta ihop, smaka av med salt och peppar. Ställ kastrullen åt sidan
Varva nu ostsås, köttfärs över pastan, och toppa sist med massa mozzarella.
Ställ in i ugnen i kanske 15-20 minuter eller tills gratängen fått vacker färg.
Vad roligt att ni gillar restipsen här på bloggen. Och Los Angeles är verkligen ett riktigt häftig resmål. Det är knappt så att man har tid att sova, äta eller göra något annat än att bara upptäcka. Och det är en trevlig stad att semestra med familjen, så tveka inte att åka hit. Vi gjorde ett besök på Universal Studios, och det var grymt roligt.
Här kommen en bildbomb från våran dag.
Vi åkte ju hit under högsäsong, och om ni också gör det så är mitt bästa tips: Köp expresspass.
Gör ni det så får ni gå före i kön till alla karuseller & attraktioner. Istället för 2 timmars väntetid så blev det 10 minuter.
Ja, det kostade en del- men så värt det. Vi hann åka och se allt idag, vilket många inte gjorde utan de fastnade i köerna.
Jurassic Park, alltså- hur-häftigt-som -helst
Vi har åkt karuseller tills vi varit helt vimmelkantiga & illamående. Men vi ville inte gå hem innan vi provat alla.
Och mina två bästa karuseller är helt klart ”Simsons” och ”Minionerna”
Vi åkte ner till den uppbyggda filmtstaden, där mängder av filmer spelats in.
Så himla häftigt att få åka omkring där och bara titta på alla byggnader och hus som varit med i olika filmer.
Vi besökte Grinchen, och hans värld.
Där de uppträdde med dans och sång. Och detta var verkligen så värt det.
Harry Potters-världen var riktigt häftigt uppbyggd.
Dock har ingen av våra barn riktigt fastnat för dessa filmer. Så vi stannade bara till en sväng här och åkte karuseller.
Många timmar senare så började vi att leta oss mot utgången.
Barnen var nöjda och så trötta, vi likaså.
Så fint att vara här inne på Universal på kvällen.
Lampor i massa färger som lyser upp allt.
Vilken fantastisk dag vi haft idag! Jag som först inte alls var övertygad om att jag ville besöka Universal ( Nöjesparken ), blev faktiskt helt såld. Vilket roligt ställe, det var så mycket att se & uppleva och för att inte prata om alla dessa coola karuseller.
Men för att det inte ska bli ett alldeles för långt inlägg så börjar vi med dagens frukost.
Vi åt på Mels, ett ”frukosthak” som finns bara ett par kvarter från vårt hotell.
Rejäla menyer, trevligt atmosfär och lite musik.
Ja, ett trevligt stopp på resan och kan varmt rekommendera.
Typiskt amerikanskt frukostställe med blaskigt kaffe, pannkakor och omelettfrukost.
Blaskigt kaffe är väl inte ett bra betyg, men å andra sidan är det väl charmen. För det finns liksom inte något gott kaffe alls när man är ute och reser runt om i världen. Det bästa kaffet finns alltid hemma.
De serverar stora rejäla frukostar, så man behöver inte vara orolig för att gå hungrig därifrån.
Jag beställde en ost-& köttfärsfylld omelett, mycket gott,
Melvin valde toast med ost & skinka. I amerika får man stekt potatis eller pommes även till frukost.
De ville även servera barnen coca cola till frukost. Haha… vem dricker ens läsk till frukost?
Nu ska jag sätta mig och sortera alla bilder från vår dag i parken.
Så det inlägget kommer snart dyka upp på bloggen.
Ja just det, önskar en god morgon till er….
Det är 9 timmars tidskillnad, så vi har inte ens gått och lagt oss än.
Undra just hur svårt det kommer vara att komma tillbaka till ” rätt tidskillnad” när vi kommer hem.
För åt detta hållet har det gått rätt så bra.
Här kommer en till trerätters-meny för er som letar efter något gott till nyårsafton.
Heta räkor är goda till plockmaten, buffén eller bara fylla i små serveringsglas och bjuda på till förrätt.
Själva räkorna gör jag så här:
1 kilo stora räkor med skal
1 liten finhackad lök
1 finhackad röd chilifrukt
2 msk olivolja
1/2 kruka med koriander
citronsaft
flingsalt
Gör så här
Skala räkorna hacka lök, chilifrukt & koriander och rör ihop med olivolja och lite citronsaft.
Jag hade rätt mycket citron, jag gillar det syrligt. Men prova er fram till vad ni gillar.
Du behöver till 4 personer
8 tunna kycklingfileer
Smör
Pommes
Bearneiesås – recept här (om du vill göra egen)
2 knippe grön sparris
1 burk med kräftstjärtar
Gör så här:
Sätt på ugnen och ställ in pommes:en tills de får en fin krispig yta. Jag brukar ringla på ordentligt med rapsolja för den lite mer friterade ytan. Smörstek kycklingen klar och koka sparrisen. Lägg upp & servera som bilden ovan.
God mat behöver inte vara särskilt svår att laga. Mums!
Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
175 gram smält smör
Fyllning:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl grädde
saft av 2 citroner + skal
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Smörj pajformen.
Rör ihop alla torra ingredienser till pajdegen, och rör sist ner det avsvalnade smälta smöret. Tryck ut i formen cirka 24 cm, och ställ svalt i kyl medan du gör fyllningen. Rör / Vispa ihop ägg och socker för hand, vänd ner grädde och citronsaften + det rivna skalet. Vispa ihop för hand tills du har en jämn smet. Fyll upp pajskalet och grädda i cirka 30 minuter eller tills pajen stannat till sig i ugnen. Låt svalna ett par timmar ( eller gärna över natten )i kylskåp. Pudra ev. över florsocker innan servering & serveras med lättvispad grädde.
Letar du efter något gott & enkelt att laga så vill jag tipsa om denna smarriga fläskfilegryta.
Det här behöver du till 4 personer smör
1 stor fläskfile
2 pkt bacon
10 champinjoner
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
1-2 tsk sambal oelek
Serveras med rotgrönsaker
Tex* morot, potatis & lök ringla över olja & ströbröd för mer krispighet.
Gör så här:
Skär fläskfilen i tunna bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek lite av köttet i taget ( för att det inte ska koka) Stek på medelhög värme tills köttet får vacker färg. Lägg sedan åt sidan medan du klipper ner baconet och steker det knaperstekt, vänd ner svampen och fräs runt tills den blir lite gyllene. Vänd då tillbaka köttet tillsammans med crème fraîche, grädde, soja, fond & sambal oelek. Låt grytan sjuda ihop och servera sedan tillsammans med ugnsbakade rotgrönsaker
Här i Kalifornien är det snarare godnatt. Vår andra dag i Hollywood är snart slut, och det har varit två roliga & hektiska dagar. Vårt hotell ligger precis på ”walk of fame” så vi har kollat in alla kändisstjärnor längst gatorna. Eftersom vi landade på ”deras” julafton så var det väldigt lugnt första dagen, och även i morse…. Som ni ser på de första bilderna. Men ikväll var det duktigt med folk på gatorna. Det gick knappt att komma framåt.
Nu kommer ett långt inlägg med massor utav bilder. Jag ska försöka dela upp bilderna bättre tills nästa inlägg.
Här bor vi, ett trevligt hotell med nära till allt i Hollywood. Jag är inte sponsrad ett dugg, men många har frågat vart vi bor.
Eftersom vi var ordentligt utsövda redan klockan halvsju i morse så började vi leta frukost redan vid halvåtta. Något som vi märkt är rätt typiskt för USA är att frukost sällan ingår i några hotell.
Och i morse var inget folk alls ute, och inga direkta matställen öppna heller. Så det blev en donken-frukost. I amerika förväntar sig alla dricks, överallt. Så tips är att ta ut lite dollar innan ni reser.
Även denna gången hyr vi bil, inte lika stor som sist. Utan en rätt lagom stor Volvo, så vi får plats. Och medan vi väntar på hotellet ska hämta vår bil i garaget så hittade Melvin denna coola bilen på parkeringen.
Efter frukost åkte vi upp till ”bergen” för att kolla in hollywood-skylten.
Riktigt häftigt och vi hade fantastisk utsikt över hela L.A
Tydligen finns det både präriehundar, ormar och skorpinjoner här uppe.
Men vi såg inget alls, som tur va.
En tur till Beverly Hills så klart för att kolla alla vackra hus.
Till min lilla besvikelse så spelades tydligen inte ”Beverly Hills – serien inte ens in i däe, utan någon helt annanstans. Jaja, då vet vi det nu. Haha.
En sväng till Santa Monica och besöke beachen och piren innan det var dags att äta lunch.
Längst piren finns karuseller, matställen och små kiosker, och för att inte tala om folk som sjunger, dansar & uppträder.
Strandpromenaden i Santa Monica är absolut värd ett par timmar. Vi såg t.om några tappra personer bada, även om det var alldeles för kallt för oss att överhuvudtaget fundera på det.
Sen åkte vi tillbaka ”hem” till Hollywood. Nu var det massor med folk överallt. Här finns massa trevliga restauranger, butiker och cafeer överallt.
Utsikten från ett av våra rum.
Precis som när vi var i New York så stod det utklädda figurer överallt. Allt från transformers-figurer, minionerna, Musse Pigg, spindelmannen
Ja och Edward Scissorhands.
Vi bokade en tidig kvällsbio.
Är man i USA och har tid så är det häftigt att gå på bio. Och här i Hollywood så är det över 1000 personer i en och samma biosalong. Sjukt mycket!
Och på gatorna är det folk överallt som sagt, folk uppträder, sjunger och dansar.
Många är väldigt duktiga dessutom.
Hepp, nu är det dags att sova.
Imorgon är en annan dag.
Har ni också mycket julskinka över?
Då vill jag tipsa om de här goda fyllda korvbröden. Det är ett smidigt mellis som uppskattas av hela familjen. Och jag tycker att det är smart att ta vara på maten. Dessa funkar även bra att grilla om ni ska ge er ut i snön nu på jullovet. Tips är att linda in dem i bacon också, så de blir lättare att vända. Vansinnigt gott!
Du behöver korvbröd
stimlad julskinka
god riven ost
Blanda samman ost och skinka och fyll bröden
Gratinera i 5- 10 minuter i ugnen på 225 grader.
Här kommer ett litet Hej från mig, uppe från luften *tidsinställt inlägg*
Detta med att leta boende när man ska resa, det är alltid lika svårt tycker jag. Personligen hade jag helst velat hyra ett litet hus. Jag gillar ju att äta frukost i lugn och ro, att kunna sprida ut alla väskor & kläder och att ha möjlighet att ibland laga mat. Men när vi ska resa runt så här mycket som vi planerat så finns det inte så många valmöjligheter. De flesta hus är bara när man kan hyra veckovis. Och det finns massor av trevliga hotell, detta boende valde vi och det känns än så länge helt ok.
Här kommer vi att bo våra första nätter på resan, nu är bilderna blandade från hemsidan
Ser ju hur mysigt som helst ut. Det ligger precis på ”Walk of fame” i Hollywood.
Och tänk att vi ska besöka i Beverly Hills, hur coolt är inte det?
Finns Brandons eller Luke´s hus kvar måntro?
(Haha… Internt skämt för alla oss gamlingar som sett den gamla serien på tv:n)
Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Förstek filéerna för fin färg i en stekpanna med smör. Krydda med salt & lite chiliflakes.
Stoppa sedan in i mitten på ugnen, tills de är färdiga. Börja under tiden med såsen.
Hetta upp en kastrull med lite smör i, färs där den finhackade lök/ vitlöken. Vänd sedan ner jordnötssmör, jordnötter, grädde av ingredienserna och låt sjuda upp. Jag hade i ett par droppar sojakulör för färgens skull. Smaka sist av med chiliflakes & limesaft + socker och vatten till önskad konsistens. Dra bort från värmen och servera genast.
Kycklingen blir saftigast om den får ligga i ugnen och bli färdig. Men det går att steka den även i pannan om man har bråttom.
* * * * * * * * * *
Nutellasnittar
Det här behöver du till cirka 40 st Nutellasnittar:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Knappt 3 dl nutella
Topping: hackade rostade nötter
Gör dina nutellakakor så här:
Börja med att ta fram ett bakplåtspapper och fördela ut 3 linjer med rumsvarm nutella. Och lägg in i frysen i cirka 20 minuter, bara för att den ska bli lättare att hantera. Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och gör en grop på längden och fyll med med den frusna nutellan.Fyll den med nutellan och arbeta ihop till tre längder. Toppa med den hackade rostade nötterna. Ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.