Vad göra med rester av julskinkan?

Har ni också mycket julskinka över?
Då vill jag tipsa om de här goda fyllda korvbröden. Det är ett smidigt mellis som uppskattas av hela familjen. Och jag tycker att det är smart att ta vara på maten. Dessa funkar även bra att grilla om ni ska ge er ut i snön nu på jullovet. Tips är att linda in dem i bacon också, så de blir lättare att vända. Vansinnigt gott!

img_0228
img_0239

Du behöver
korvbröd
stimlad julskinka
god riven ost

Blanda samman ost och skinka och fyll bröden
Gratinera i 5- 10 minuter i ugnen på 225 grader.

Jättegott!

0
Kommentera

Uppe i luften

Här kommer ett litet Hej från mig, uppe från luften *tidsinställt inlägg*

Detta med att leta boende när man ska resa, det är alltid lika svårt tycker jag. Personligen hade jag helst velat hyra ett litet hus. Jag gillar ju att äta frukost i lugn och ro, att kunna sprida ut alla väskor & kläder och att ha möjlighet att ibland laga mat. Men när vi ska resa runt så här mycket som vi planerat så finns det inte så många valmöjligheter. De flesta hus är bara när man kan hyra veckovis. Och det finns massor av trevliga hotell, detta boende valde vi och det känns än så länge helt ok.

Här kommer vi att bo våra första nätter på resan, nu är bilderna blandade från hemsidan

hotell hol3 hol4 hol7 hol8 hol9 hol911

Ser ju hur mysigt som helst ut. Det ligger precis på ”Walk of fame” i Hollywood.
Och tänk att vi ska besöka i Beverly Hills, hur coolt är inte det?
Finns Brandons eller Luke´s hus kvar måntro?

(Haha… Internt skämt för alla oss gamlingar som sett den gamla serien på tv:n)

0
9 kommentarer

Veckomatsedel

Här kommer en liten veckomatsedel,
hoppas ni gillar.

Måndag: Vegetarisk pizza
Tisdag: Torskgratäng med dill & citron
Onsdag: Kassler & potatisgratäng med smak av curry
Torsdag Färgglad falukorv i ugn
Fredag: Kycklingspett med jordnötssås & ris

jordnötssås

Jag sätter i grillspetten efter ugnen när kycklingen är klar.
Det här behöver du :
kycklingfile för 4 personer
smör
salt & chiliflakes

Jordnötssås
1 msk smör
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad charlottenlök
1 dl finhackade salta jordnötter
1 1/2 dl jordnötssmör
1/2 finhackad röd chili
2 1/2 dl kokosmjölk alt. vanlig vispgrädde
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 lime + vatten
1 tsk strösocker
ev.chiliflakes
1-2 droppe sojakulör

Gör så här: 
Ställ ugnen på 180 grader.
Förstek filéerna för fin färg i en stekpanna med smör. Krydda med salt & lite chiliflakes.
Stoppa sedan in i mitten på ugnen, tills de är färdiga. Börja under tiden med såsen.
Hetta upp en kastrull med lite smör i, färs där den finhackade lök/ vitlöken. Vänd sedan ner jordnötssmör, jordnötter, grädde  av ingredienserna och låt sjuda upp. Jag hade i ett par droppar sojakulör för färgens skull. Smaka sist av med chiliflakes & limesaft + socker och vatten till önskad konsistens.  Dra bort från värmen och servera genast.

Kycklingen blir saftigast om den får ligga i ugnen och bli färdig. Men det går att steka den även i pannan om man har bråttom.

* * * * * * * * * *

Nutellasnittar

img_5521

Det här behöver du till cirka 40 st Nutellasnittar:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Knappt 3 dl nutella

Topping: hackade rostade nötter

Gör dina nutellakakor så här:

Börja med att ta fram ett bakplåtspapper och fördela ut 3 linjer med rumsvarm nutella. Och lägg in i frysen i cirka 20 minuter, bara för att den ska bli lättare att hantera. Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och gör en grop på längden och fyll med med den frusna nutellan.Fyll den med nutellan och arbeta ihop till tre längder. Toppa med den hackade rostade nötterna. Ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.

Goda att både äta kalla & ljumna.
Kan frysas

0
3 kommentarer

Kalljäst bröd

Välkommen Juldagen.

Hoppas ni hade en riktigt härlig julafton. Det hade vi, med för mycket julmat, Kalle Anka, julklappar och julgodis. Vi kom fram till hotellet strax innan elva på kvällen, och fick i samma veve sms om att planet imorgon är försenat. Suck. Men nu håller vi tummarna för att planet går den nya planerade tiden. Och vi hörs förhoppningsvis när vi befinner oss från andra sidan.

Här kommer goda lättbakade frallor.

img_9953

Mina kalljästa frallor gjorde jag så här: 
1/2 pkt med jäst
6 dl kallt vatten
4 msk rapsolja eller olivolja
2 tsk salt
6 dl vetemjöl
2 dl havregryn
3-4 dl vetemjöl med fullkorn eller valfri blandning mjöl

Toppa med frön

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke, lös upp med lite vatten och rör tills all jäst löst sig. Tillsätt därefter allt vatten, olja, salt & arbeta in havregryn & mjölet med bakmaskin eller för hand. Använd så mycket mjöl tills du får en smidig och fin deg som släpper.
Baka ut och dela upp i 18-20 bullar och baka ut och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Lägg en bakhandduk över och låt stå i rumstemperatur en kvart innan du ställer in i kylskåpet. Morgonen efter ställer du ugnen på 200 grader, ta ut plåtarna i rumstemperatur medan ugnen fått rätt temperatur. Pensla dem med vatten strö över frön och skjuts in i ugnen tills de fått en vacker färg.

img_9930img_9931

 

0
1 kommentar

Julafton

Godmorgon,

Ville bara kika förbi lite snabbt och önska er en riktigt God Jul! Förra året vid den här tiden befann vi oss i Thailand hela familjen. Vilken härlig julledighet vi hade, fem veckor på resande fot. Kvalitetstid om något, så tacksam för det. Och detta året ville vi vara hemma. En stund i alla fall, för vi åker mot stockholm sent ikväll, på väg mot nästa resa och äventyr. Innan dess ska vi hem till bästa svärisarna och fira jul med Jonathans bröder. Och det ska bli så himla mysigt.

Hoppas ni får en härlig julafton med massa god mat och trevligt sällskap.

julafton

0
3 kommentarer

Julgodis

Godkväll,

Vi har precis landat i tv-soffan. Nu väntar uppesittarkväll med Bingo Lotto, precis som alltid.
Har ni också kokat julgodis idag? Kanske håller ni fortfarande på och donar i köket? Här kommer ett litet tips på vad man kan göra på den överblivna chokladen.

Chokladbräck så klart.
img_3413-1
Smält chokladen på svag värme och toppa med det som finns i skafferiet.
Jordnötter, polkagrisar, choklad eller strössel.

Låt svalna innan du bryter lagom stora bitar.

0
Kommentera

Ett år äldre

Godmorgon där ute,

Idag vaknade man upp ett helt år äldre och klokare, härligt! 4 år kvar till 40, och det känns inte ett dugg stressande. För 10 år sedan tyckte jag att 40 lät väääldigt mycket.  Men ju närmare man kommer, ju mindre bryr man sig. Jag gillar att bli äldre och jag älskar att fylla år. Idag fick jag sovmorgon, och blev uppvaktad med sång, paket och kaffe på sängen.
Bästa starten på dagen.

img_3493-1
Thelma köpte puder och smink, hon ska tydligen lära mig hur man ska sminka sig nu för tiden. Gulle.
Melvin & Nomi hade valt ut en fin regnrock till mig, har önskat mig länge.  Jonathan köpte parfym och Jacob han visste preciiiis vilken choklad mamman i huset gillar bäst.

img_3501

Dagen före julafton idag då alltså.
Och vi ska bara såsa omkring i myskläder, laga god mat och spela Bingolotto. Typ som vi alltid gör på min födelsedag.
Vi kommer griljera lite julskinka i pausen och rulla lite julköttbullar. Annars blir det inte mycket gjort idag.

Vad har ni för planer ?

0
24 kommentarer

Baka fina pepparkakor

Hej igen.

Nu kanske alla redan har bakat färdigt pepparkakor för i år.
Men vi har bakat en till omgång idag. Och jag såg framför mig att hela familjen skulle sitta tillsammans & baka pepparkakor, lyssna på julmusik och vara glada. Jag har väl sett för mycket julfilmer. Haha… Det slutade med att det bara var jag och Nomi som kavlade och kavlade & gräddade pepparkakor på löpande band. Fast det var mysigt det också.
Sen kom jag på att jag hade ett bra tips till er när man kavlar ut degen…

img_3453
Baka direkt på bakplåtspappret,
kavla så tunt du vill och tryck ner formarna.
img_3459
Degen lossnar mycket lättare,
och man behöver inte flytta på de olika degfigurerna.
img_3464

Tipselitips, i julstöket

0
8 kommentarer

Istället för vanlig födelsedagstårta

Hej hej ,

Hur har ni det i julstöket? Hoppas allt är bra och inte allt för stressigt.
Eftersom jag fyller år imorgon så sitter jag och kikar igenom arkivet på någon tårta att bjuda på.
Men jag tror faktiskt att jag ska bjuda på denna cupcakes-skapelse istället. Både trevlig och i portionsformar.
Och vem gillar inte nutella.

img_6258

Jag gräddade mina cupcakes i stabila muffinsformar. Sen lät jag dem svalna innan jag placerade dem i dessa snygga formar. Det kanske hade gått att grädda i dem, men ville inte förstöra dem, så därför vågade jag inte chansa.

Till 12-13 muffins: 
50 gram smör
1 dl standardmjölk
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Gör dina cupcakes så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Smält smöret, och tillsätt mjölken och dra bort från plattan. Vispa ägg, socker & vaniljsocker poröst med en elvisp.
Vänd sedan ner mjölkblandningen, blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten. Fyll upp formarna lite mer än 3/4 med smeten.  Ställ sedan in i mitten på ugnen & grädda i cirka 10-15 minuter, tills de har fått vacker färg. Låt dem svalna innan du spritsar nutellafrosting på dem.

Nutellafrostingen: 
50 gram smör
125 gram färskost
2 dl kylskåpskall nutella
2 dl florsocker

Gör din frosting så här:
Ta fram smöret så att det hinner bli rumsvarmt, lägg i en skål tillsammans med färskosten och vispa ihop detta med en elvisp. Tillsätt nutellan, och florsockret och vispa ihop alltsammans till en slät smet. Ställ kallt i 20 minuter innan du spritsar ut det på de svala cupcakes:en. Dekorera med valfritt strössel eller godis.

0
1 kommentar

Trevlig överraskning

 

Godmorgon där ute,

Bara ynka dagar kvar till julafton nu. Och om 2 dagar så fyller tant 36 år. Herreguuud va tiden går, det innebär att jag snart har bloggat i åtta år. Igår dök det upp ett överraskande blombud, älskar att få blommor med kunde inte räkna ut från vem det var. Gissade först att det var mormor & morfar som kanske ville uppvakta mig med en liten blomkvist inför födelsedagen. Men det var det inte. Visst blir man nyfiken när man får telefonsamtal från blombudet…. Haha.

Kolla så fina. img_3438-1
Och det var gulliga Annika & Martin på Bonnier Fakta som tänkt på mig.
Glad man blir då. Tusen tack.img_3449-1
Nu ska jag sätta mig och jobba i ett par timmar innan jag ska ge mig iväg och handla lite presenter till julklappsspelet.
Brukar ni också ha det till jul? Det är ju så roligt!

Allt gott , och fortsatt fin dag till er.

0
4 kommentarer