Till 4 portioner Mexicoröra
4 port. ris
smör
1 finhackad gul lök
350 gram färdigstekt & kryddad tacofärs
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1/2 grön paprika
1 burk majs
Kall sås:
2 1/2 dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk chilisås
dofta över cayenne
salt
Gör så här:
Rör ihop den kalla såsen och ställ kallt. Koka riset enligt anvisningar. Finhacka löken och fräs i smör, när den mjuknat och doftar nötigt vänd ner den finhackade paprikan. Fräs runt och tillsätt ris & tacofärs även burken med majs. När du blandat och allt blivit genomstekt är den klar att serveras. Gärna med lite tortillachips.
* * * * * * * * * * * * * *
Gott till kaffet : Havrebollar
Det här behöver du till 30 havrebollar
200 gram rumsvarmt smör
8 dl havregryn
3 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe
2 1/2 msk kakao
1/2 dl oboy
50 gram smält mjölkchoklad
Garnering:
150 gram mjölkchoklad
Kokosflingor eller pärlsocker
Gör så här:
Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen & chokladen och ställ kallt i 1 timme. Rulla sedan chokladbollar och ställ in dem i kylen under tiden du smälter chokladen. Rulla dem sedan i chokladen som du låtit svalna, och sedan även i kokosflingor eller pärlsocker, vilket du tycker är godast. Förvaras svalt delicatobollarna svalt.
Hoppas ni hade en riktigt fin kväll igår. Det känns konstigt att skriva ”igår” för här i amerika så är klockan bara halvnio på kvällen. Vi landar lite på hotellrummet efter en pizza-middag, innan vi ska gå ut och kolla vid tolvsnåret. Vi har ingen aningen om det bjuds på fyrverkerier över staden, eller inte. Vi får se helt enkelt.
Vi lämnade Carmel efter en Taco Bell frukost, barnen är tokiga i denna snabbmatskedja.
Vi åkte efter tips av gullig bloggläsare till Muir Woods. Jag ville så gärna se dessa träd man sett på tv:n. Det känns lite som en saga att kliva in här i redwood-skogen. Lägg märke till skogvaktaren till höger på den översta bilden. Precis som på tv, hur coolt?
Vi promenerade runt en timme eller två och bara tittade på dessa mäktiga träd. Det gick liksom inte fota dessa träden rättvisa, de är så mycket större än vad man ser på bilderna.
Stora mäktiga träd som är över 1000 år gamla.
Mindre träd som är flera hundra år gamla, hur häftigt som helst.
Muir woods är ett närmare alternativ för att kolla in träden om man är i San Fransisco. Den riktiga parken ligger mycket längre bort. Detta räckte för oss, vi var jättenöjda.
Åkte över den omtalade Golden Gate-bron och fotade lite bilder från utsiktsplatserna.
Så vackert!
Avslutade med en pizzamiddag, barnen fick välja.
Ett ställe som hette Cafe Bellini, det var precis lagom för en barnfamilj.
Utsikt från hotellet, för er som undrar vart vi bor så heter det ” InterContinental San Francisco”
Mitt i stan, fina rum och vi valde ingen frukost. Vi går ut och äter istället, då vi aldrig ätit god hotellfrukost någonsin i usa.
Nu ropar familjen efter mig, vi ska spela kort och vänta in det nya året.
Nyårsafton idag och årets sista dag. Bye bye år 2016 och välkommen 2017.
Så jag tänkte att det kunde vara roligt med en liten årsresume igen. Här kan ni läsa förra årets
Gjorde du något 2016 som du aldrig gjort förut? Ja, jag har ju gett ut min första bok. Det känns faktiskt overkligt & det var en häftig känsla när jag för första gången fick hålla i den. Efterrätten här ovan finns i boken, en av mina favoriter som jag provade fram förra året.
Genomdrev du någon stor förändring? Jobbmässigt så är det att sajten bytte säljare/ agenter från tailsweep till Tourn. Och att vi öppnade upp webshopen, vilket har varit en milstolpe för mig. På hemmaplan har vi renoverat badrum ( lilla toaletten) samt byggt om altanen och byggde samtidigt in ett spabad.
Blev någon av din vänner föräldrar i år? Måste tänka efter lite nu…. nej jag tror inte det. Iallafall inte någon av mina närmaste.
Vilket datum från år 2016 kommer du att minnas bäst? Oj, jag vet inte riktigt, det har varit ett riktigt händelserikt och roligt år. Fast den veckan på Maldiverna med Jonathan kan nog vara det bästa ever. Vi har lovat att vi ska försöka resa bort lite oftare bara han & jag.
Vilka länder besökte du? År 2016 är just det året som jag jobbat galet mycket, men också rest som mest.
Thailand, Danmark, Maldiverna, Malta, Tyskland, Seychellerna, Dubai, Usa 2 gånger ( Miami & Kalifornien ).
Bästa köpet? Mitt nya objektiv till kameran är jag väldigt glad för.
Eller soffbordet som vi hittade efter lång tid av letande.
Vad gjorde dig riktigt glad? Mycket. Thelmas & min lilla weekend till Ullared & Falkenberg. Biobesök med Melvin, shopping med Nomi och alla luncher med Jacob. Så mysigt med kvalitetstid. Och faktiskt att jag kommit igång med att promenera 12000 – 15000 steg om dagen. Så mycket piggare man blir av vardags motion.
Sedan är jag tacksam för varje år som familjen får vara friska.
Saknar du något under 2016 som du vill ha 2017 ? Förra året skrev jag mer tid. Jag tror jag låter det stå kvar 🙂
Jag är lite dålig på att planera in saker för min egen skull. Nästa år ska jag boka in fler fikadejter med kompisar, fler biobesök och dagar när jag inte planerar in något alls.
Vad önskar du att du gjort mer ? Jag önskar att jag varit i stugan ännu mer. Det är så rogivande och lugnt att vara det.
Vad önskar du att du gjort mindre? Sitter alldeles för mycket och slösurfar på telefonen. Hoppas jag gör det mindre nästa år.
Bästa boken jag läst i år ? Jag har ju lyssnat på massvis med böcker i år. Fler böcker än jag läst på säkert 5 år.
Små gula citroner är en fin bok. Det är den första jag kommer på nu.
Vad är din största framgång på jobbet? ”Baka med godis” känns såklart stort för mig. Och också att bloggen vuxit med 100 000 unika besökare sedan förra året. Nu har bloggen mer än 350 000 unika läsare per vecka.
Största framgången på det privata planet ? Jag har blivit bättre på att tacka nej till jobb som jag känner att jag inte hinner med. Jag känner mig tacksam över att kunna välja vilka jag vill jobba med. Så på det privata planet mår jag bättre för att jag tackar nej till jobb. Jag vill och försöker ha en bra balans mellan jobb & ledig tid.
Största misstaget ? Fortfarande att jag vill tro gott om alla.
Det är alltid trist när motsatsen bevisas, men man är av alla misstag.
Var du gladare eller ledsnare i år ? Jag upplever att jag blir lugnare och gladare för varje år. Äldre och klokare med andra ord 😉
Vad spenderade du mest pengar på år 2016 ? Resor. Jag vill upptäcka hela världen, typ.
Thelma ser ut som ett rufsigt litet troll här i Dubais öknen . Något du önskade dig och fick ? Mer tid för familjen och detta året har vi verkligen fått det. Kvalitetstid.
Något du önskade och inte fick ? Ja faktiskt, jag har önskat mig en ny väska. Behöver ju ha en när jag reser lite lätt i jobbet, med plats för lite ombyten och en necessär. Men jag tycker att den är oförskämt dyr så jag har inte unnat mig det än. Kanske till nästa år.
Vad gjorde du på din födelsedag 2015?
Den firade jag med hela min lilla familj i Thailand. En fantastisk födelsedag med sand mellan tårna och strålande sol.
Finns det något som skulle gjort ditt år ännu bättre? Mer tid för att träffa kompisar, mer spontana middagar med vänner.
Vad fick dig att må bra? Att bloggen blev fadder till ännu en by. Det känns viktigt & bra att hjälpa andra.
Vem saknade du? Som alltid min storasyster Linda. Hon fattas mig alltid.
Mest stolt över ? Att jag detta året helt väljer bort energitjuvar.
Jag anser att tiden är för värdefull för att umgås med människor som bara är negativa.
Högsta önskan just nu ? Önskar fred på jorden så klart. Och att jag år 2017 ska ha möjlighet att arbeta med mer välgörenhet.
Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Jag tänker nog inte göra så mycket annorlunda. Utan jag kommer jobba massa, umgås så mycket jag kan med familjen, resa så ofta jag har möjlighet, och laga mer mat än någonsin. Och året som gått så har jag verkligen börjat tänka mer och & mer på vad vi äter. Så år 2017 kommer vara året där jag i ännu större utsträckning köper ekologiskt och söker efter närodlat.
Det här behöver du:
200 gram philadelphiaost
2 dl creme fraiche
1 liten finhackad rödlök
salt & peppar
Till dekorering: röd & svart rom
Gör så här:
Blanda ihop philadelphian & creme fraichen med finhackad lök & salt och peppar. La fram en liten skål och täck med plast. och häll ner blandningen. Låt stå kallt i några timmar ( jag hade min i 4 timmar eller lite mer ) tippa ut försiktigt på en tallrik. Bred röd kaviar över halva och bred svart över den andra halvan. Fördela ut kexen runt omkring, klart att servera.
Det var väldigt gott med smaken sourcrem på chipsen dessutom.
Du behöver:
1 påse chips ( jag hade lantchips / naturchips )
1 burk med stenbitsrom
1 burk smetana
finhackad rödlök
nyklippt färsk dill
Gör så här
Lägg ut chipsen på ett fat och klicka ut stenbitsrom, smetana, lök & dill.
Servera genast.
Du behöver :
100 gram philadelphiaost + 1 msk creme fraiche för att den skulle bli lite mjukare.
Sen klickar man ut detta på en tallrik, ringlat över sweet chili och lägger ut chipsen runt om
klart att duka fram.
Mini-bruschettor
Det här behöver du till 6 bitar :
6 valfria bröd /skivor
olivolja till stekning
1 vitlöksklyfta
3 mogna bifftomater
2 msk olivolja
1/2 kruka med färsk basilika
flingsalt
Gör så här :
Tomaterna ska vara rumsvarma, tvätta dem och hacka dem i småbitar, och hacka ner en halv kruka med basilika blad och rör runt med olivoljan. Stek brödet i rikligt med olivolja, när de är klara så delar du på vitlöken ( ta bort skalet ) och gnuggar varje bröd med klyftan. Fördela ut bruschetta över varje bit och servera. Kan förberedas så långt att du gör bruschettan och steker brödet – men lägg inte på fyllningen förän innan servering.
Krostiner med
1 påse med crostiner
1 förpackning med getost ( President Petits chevres Doux )
3-4 msk philadelphiaost
Toppat med skivade jordgubbar.
Nu när jag gjorde dessa crostinerna för första gången så hade jag inte philadelphiaost i,
Men det kommer jag ha nästa gång. Rör ihop getosten med philadelphian till en oströra. Då blir det mycket lättare att bre.
Skiva sedan jordgubbarna och toppa dem med, och så är det klart att servera.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Det här behöver du:
1 förpackning med krustader
Skagenröra
Färsk dill
Stenbitsrom
Skalade färska räkor till dekoration
Fyll krustaderna och dekorera.
Och om ni missat mina tidigare recept på skagenröra så är detta den jag brukar göra… Dock räcker det att halvera detta receptet om ni inte ska göra till många.
Gör så här:
Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet förs Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna. Blanda i majonnäs, crème fraiche. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. rom. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras.
Det är snart god natt härifrån Kalifornien. För er som är intresserade så fortsätter jag att skriva om vår roadtrip.
Vi befinner oss just nu i skrivande stund i den lilla småstaden Carmel, ett fantastiskt ställe längst route 1. Fick tips av en gullig bloggläsare att stanna till här. Och vi gillade det massor, bor nu på ett hotell som heter Quail Lodge. Uppskattar alla era tips, så fortsätt gärna med resetips. Imorgon bär det vidare mot San Fransisco, och därifrån ska vi nästa vecka bila vidare mot Las Vegas. Vi har fortfarande inte bestämt väg till hundra procent, så vi googlar för fullt här.
Nu kommer ett inlägg med massor utav bilder,
gick liksom inte att korta ner mer än jag gjort här.
Bra boende, men det är egentligen ett golfhotell, vi som inte ens golfar. Men rummen stora och de är rena och fräscha.
Frukosten är katastrof… haha. Men det är så det är i usa, de kan inte detta med hotellfrukost. I morgon blir det ”Taco Bell” till frukost, det har vi redan lovat barnen.
Utomhuspool där vattnet är uppvärmt till 30 grader.
Barnen badade i ett par timmar, innan vi åkte in till stan.
Carmel By The Sea, är ett häftigt ställe där husen är så coola.
Vi gick runt och kollade i timmar på alla olika små byggnaderna. Påminner lite om Hobbit-filmerna.
Har ni tid och möjlighet att stanna under er roadtrip, så är Carmel ett bra stopp.
Vi stannade 2 nätter, och det räcker gott och väl.
Staden har mysiga fik och restauranger överallt.
Mycket grönt överallt, söta hus och rolig arkitektur.
Butiker fullproppade med julsaker.
Hade inte julen varit över hemma så hade jag nog handlat upp hela butiken. Så mycket fint, och så amerikanskt.
Här är måttot med julen ju mer ju bättre.
Gränder och cafeer överallt.
Jag gillar småstäderna bättre än storstäderna.
Här stannade vi till och handlade på urmysiga Carmel Bakery.
Underbart skyltfönster med massa gott.
Inne på cafeet bjöds det på karamelliserade äppel, och chokladdoppade äppel mer fint än gott, tycker jag.
Sen är jag kanske en av få som inte gillar frukt speciellt mycket, bär äter jag och bakad frukt. Men jag kan räkna gångerna på en hand som jag vill äta ”rå” frukt bara så där.
Dessa små söta kakor är hundkex. Alltså kakor till de små fyrbenta gästerna, så gulligt.
Överallt i byn fanns små vattenskålar för törstiga hundar, fint tycker jag.
Vi stannades till och köpte med oss lite fika längst promenaden.
Take away kaffe till oss, och varsin jättekaka till barnen.
Vi avslutade dagen med en strandpromenad.
Temperaturen här i Carmel idag har varit cirka 15 grader, ett helt okej resväder tycker jag.
Beachen är fantastisk, tänk att vara här på sommaren! Långa kritvita stränder.
Gamla träd att klättra i.
Det är så spännande att få uppleva Kalifornien,
och så fantastiskt det är att resa och upptäcka världen.
Alla dessa små guldkorn som finns överallt, jag hade liksom inte hört talas om Carmel By The Sea innan.
Vilket annorlunda och roligt ställe, detta besök kommer för alltid finnas kvar i minnet.
2 stor gula lökar
20 st körsbärstomater
1 msk olivolja
2 msk tomatpure
4 msk hummerfond
6 dl vatten
4 bitar lax
4 bitar vit fisk ( t.ex torsk )
2 1/2 dl vispgrädde
1-2 tsk sambal oelek
1 burk med kräftstjärtar
1 kruka dill
Gör så här :
Skala och skär löken smått löken. Skär även fisken i kuber.
Hetta upp en kastrull fräs löken en liten stund , häll ner tomatpure, fond och vatten. Låt sjuda upp tillsammans i 10 minuter innan du vänder ner fisken och tomaterna. Låt sjuda i 8-10 minuter under lock eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med dillen samt sambal olek. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd ner kräftorna.
Klockan är snart tio på kvällen och vi kom precis fram till vårt hotell. Får skriva mer om hotellet imorgon för er som undrar.
Vi lämnade Los Angeles i god tid, och stannade och åt frukost på vägen. Jag gillar kulturen med att gå ut och äta frukost, då frukost är mitt favoritmål. Vi ska försöka boka in en riktigt brunch nu när vi närmar oss San Francisco. Bästa som finns typ.
Och första stoppet idag blev Santa Barbara.
Där vi promenerade längst strandpromenaden, ut på piren och åt glass i solen.
De gräddade sina våffelstrutar själva, och de var så goda.
Glassen var tyvärr inte alls lika god, och kostade 60 kronor per kula. Vansinnigt dyrt.
Men det var väldigt vackert i Santa Barbara. Så det är absolut värt en dag eller två för dem som har tid.
Vi åkte dock vidare denna gången, efter en mindre promenad på stan.
Längst Route 1 finns hur-många- mysiga-stopp- som- helst.
Mitt råd är att inte överplanera er resa, för här vill man stanna mest hela tiden, längst vackra utsiktsvyer och restauranger.
Hur söta biltvättar är inte detta? Och sedan en bensinmack, i samma stil.
Vi tankade och körde vidare, för att snart stanna till och kolla in alla sjöelefanter.
Visste inte ens att det fanns sjöelefanter innan detta. Men jodå… det fanns fullt av dem längst stranden och i vattnet. Barnen tyckte det var urspännande.
Och jag också, det fanns hur många som helst dessutom. Denna elefanten var inte ensam, och han rörde sig hela tiden. Till skillnad från vad man kan tro när man kollar in denna bilden.
Hux flux så hade hela dagen gått, och vi tjusade den fina solnedgången fram tills vi kom ”hem” till Carmel.
Ska ni åka omkring i Kalifornien så får ni inte missa highway 1. Så mycket att se längst vägen.
Har ni fortfarande inte bestämt er för vad ni ska äta till nyår så kommer jag med lite tips här.
Avokado- & mangokompott med heta kräftor
Det här behöver du till 6 peroner :
2 mogna avokado
2 mogna mango
1 rödlök
1 burk med kräftstjärtar
Marinad :
1/2- 1 msk citronsaft
3 msk olivolja
3- 8 ( mer eller minder hur starkt du vill ha) droppar tobasco
Gör så här:
Skala och tärna upp avokado och mango, finhacka löken. Blanda samman i en skål.
Rensa kräftstjärtarna och blanda ihop marinaden med kräftorna. Låt ligga i kylskåpet ett tag, innan du rör ihop kompotten med kräftorna.
Servera genast.
*
Det här behöver du till 4 personer:
500 gram putsad oxfile
smör
salt & peppar
4 bröd / ciabatta
smör
4-6 tsk dijonsenap
1 kruka krussallad
3 tomater
finhackad rödlök
1 pkt bacon
bearnaisesås
riven pepparrot
Servera gärna med friterade sötpotatis-strips
Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Helstek oxfilen, i smör i stekpannan med salt & peppar tills den får vacker färg. Lägg sedan in i ugnen med köttermometer.
Under tiden förbereder du bröden, smöra bägge sidor och med ett lager dijonsenap. Sallad, lök, och riv över valfri mängd pepparrot och tomat lägger du på när oxfilen är klar. Jag brukar låta köttet gå upp till 58 grader, sen tar jag ut köttet och rullar in i grillfolie och låter vilar i 10 minuter. Stek under tiden baconet kanaperstekt. Skär upp köttet och lägg på mackorna, och bred ut bearnaisesås och lägg på brödlocket.
Servera genast!
Det här behöver du för att baka denna kladdis: Form cirka 22-24 cm
3 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
1 burk med karamelliserad mjölk
Tryffeltopping:
1 rör med center
200 gram mjölkchoklad
1/2 dl vispgrädde
1 näve salta jordnötter
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Och häll upp smeten i den smorda formen, den karamelliserade kolan klickar du ut jämnt i smeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter, den ska fortfarande vara lös i mitten ( den stannar till sig i kylen sen). Placera ut center på den varma Kladdkakan och ställ den sedan svalt.
Gör tryffeltoppingen genom att värma upp grädden på spisen, bryt ner chokladen och rör den glansig. Ta bort från plattan och rör ner jordnötterna. Klicka ut snickerstryfflen över den (kalla) kladdkakan och bred ut till ett jämnt lager. ställ sedan svalt i minst 2 timmar innan servering
Här i Los Angeles är klockan strax efter nio på kvällen, och vi har precis kommit tillbaka efter en dagsutflykt. Målet idag var att hinna med att se lite av San Diego. Vi startade dagen tidigt…. vi är väldigt morgonpigga eftersom vi inte kommit in i rätt dygnsrytm än. I vanliga fall är vi familjen morgontrötta, så detta är en trevlig överraskning. För klockan sju imorse satt vi redan i bilen, och första stoppet blev Pauls Place. Vi åt en typisk amerikansk frukost innan vi körde vidare.
Jag har fått flera frågor om vad maten kostar… Här är ett exempel på ett relativt ”billigt” matställe.
Två timmar i från Hollywood finns San Diego, så det är inga avstånd. Och vi startade med strandpromenden, vi har haft riktigt fint väder idag. Och det var en hel del som badade såg vi. Men mest känns det som Diego är ett paradis för surfare.
Vi promenerade bort till piren och kollade på alla duktiga surfare. Det är väldigt mycket vågor här, vilket är drömmen om man surfar.
De här mysiga pirerna som finns överallt gillar jag. Denna var dock inte alls lika stor som den i Santa Monica.
Men man fick bra översikt över stranden.
Några av de bästa jag vet.
Jag har inte fotat hela tiden, men kan intyga att det fanns massa trevliga matställen längst stranden. Hit skulle jag absolut åka tillbaka till, och ge det längre tid än bara en dag. Så planerar ni att resa runt som vi, skulle jag rekommendera ett par -tre dagar minst.
Vi ville även hinna med att se ”Old Town” idag. Så vi åkte dit för att äta middag, men innan dess så gick vi runt och kollade in parken, shoppingutbudet och bara hade det gott i den varma solen.
Middagen blev Fred´ s, där de serverade mexikansk mat.
Lite tortillachips med salas under tiden vi beställde mat.
Det tycker jag är trevligt, man är ju vrålhungrig när man väl kommer in för att beställa.
De bakade sina tortillas under tiden, det doftade galet gott.
Och den här tallriken kanske inte ser mycket ut för världen, men oj så gott och smakrikt det var.
Efter en härlig heldag så for vi ”hemåt” till Hollywood igen. För att tyvärr hamna i mils långa köer, så vår resa hem tog dubbelt så lång som resan dit. Men men, det är inte mycket man kan göra åt det. Trafiken är iallafall enkel att köra i, och jag tycker inte att ni ska tveka på att hyra bil om ni ska åka hit. Det är så mycket smidigare att ta sig runt på detta sett.
Imorgon åker vi vidare till nästa stopp på resan, efter ett tips av en gullig bloggläsare.
Så Caramel by the sea, är vår destination då.
Till crispet :
150 gram mjölkchoklad med schweizernöt
Gör din chokladmousse så här :
Bryt chokladen ner i en skål och smält på svag värme över ett vattenbad.
Vispa ihop äggulorna och sockret och rör sedan ner i den smälta chokladen tills allt blandat sig ordentligt. Det är viktigt att chokladen inte är för varm bara, då kan det skära sig. Vispa grädden i en annan skål och rör sedan ner den med chokladblandningen. Ställ kallt i kyl i minst 1 timme innan servering.
Under tiden kan du göra crispet – hacka chokladen. Spara ett par rutor ruta till garnering. Rör ner crispet innan du häller upp i portionsskålarna eller fina glas.