Meny till Nyår

Har ni fortfarande inte bestämt er för vad ni ska äta till nyår så kommer jag med lite tips här.

Avokado- & mangokompott med heta kräftor
Förrätter recept kräftor

Det här behöver du till 6 peroner :
2 mogna avokado
2 mogna mango
1 rödlök
1 burk med kräftstjärtar

Marinad :
1/2- 1  msk citronsaft
3 msk olivolja
3- 8  ( mer eller minder hur starkt du vill ha)  droppar tobasco

Gör så här: 
Skala och tärna upp avokado och mango, finhacka löken.  Blanda samman i en skål.
Rensa kräftstjärtarna och blanda ihop marinaden med kräftorna. Låt ligga i kylskåpet ett tag, innan du rör ihop kompotten med kräftorna.
Servera genast.

IMG_8460
*

Det här behöver du till 4 personer:
500 gram putsad oxfile
smör
salt & peppar
4 bröd / ciabatta
smör
4-6 tsk dijonsenap
1 kruka krussallad
3 tomater
finhackad rödlök
1 pkt bacon
bearnaisesås
riven pepparrot

Servera gärna med friterade sötpotatis-strips

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Helstek oxfilen, i smör i stekpannan med salt & peppar tills den får vacker färg. Lägg sedan in i ugnen med köttermometer.
Under tiden förbereder du bröden, smöra bägge sidor och med ett lager dijonsenap. Sallad, lök, och riv över valfri mängd pepparrot och tomat lägger du på när oxfilen är klar. Jag brukar låta köttet gå upp till 58 grader, sen tar jag ut köttet och rullar in i grillfolie och låter vilar i 10 minuter. Stek under tiden baconet kanaperstekt. Skär upp köttet och lägg på mackorna, och bred ut bearnaisesås och lägg på brödlocket.

Servera genast!
nytt3

Det här behöver du för att baka denna kladdis: Form cirka 22-24 cm
3 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
1 burk med karamelliserad mjölk

Tryffeltopping:

1 rör med center
200 gram mjölkchoklad
1/2 dl vispgrädde
1 näve salta jordnötter

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Och häll upp smeten i den smorda formen, den karamelliserade kolan klickar du ut jämnt i smeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter, den ska fortfarande vara lös i mitten ( den stannar till sig i kylen sen). Placera ut center på den varma Kladdkakan och ställ den sedan svalt.

Gör tryffeltoppingen genom att värma upp grädden på spisen, bryt ner chokladen och rör den glansig. Ta bort från plattan och rör ner jordnötterna. Klicka ut snickerstryfflen över den (kalla) kladdkakan och bred ut till ett jämnt lager. ställ sedan svalt i minst 2 timmar innan servering

Serveras sedan med lättvispad grädde.

0
4 kommentarer

San Diego & Old Town

Hej hej,

Här i Los Angeles är klockan strax efter nio på kvällen, och vi har precis kommit tillbaka efter en dagsutflykt. Målet idag var att hinna med att se lite av San Diego. Vi startade dagen tidigt…. vi är väldigt morgonpigga eftersom vi inte kommit in i rätt dygnsrytm än. I vanliga fall är vi familjen morgontrötta, så detta är en trevlig överraskning. För klockan sju imorse satt vi redan i bilen, och första stoppet blev Pauls Place. Vi åt en typisk amerikansk frukost innan vi körde vidare.

img_3972

Jag har fått flera frågor om vad maten kostar… Här är ett exempel på ett relativt ”billigt” matställe.img_3971

Två timmar i från Hollywood finns San Diego, så det är inga avstånd. Och vi startade med strandpromenden, vi har haft riktigt fint väder idag.  Och det var en hel del som badade såg vi. Men mest känns det som Diego är ett paradis för surfare. img_3978

img_4004-1
Vi promenerade bort till piren och kollade på alla duktiga surfare.  Det är väldigt mycket vågor här, vilket är drömmen om man surfar.

img_4001
De här mysiga pirerna som finns överallt gillar jag. Denna var dock inte alls lika stor som den i Santa Monica.
Men man fick bra översikt över stranden. img_3988

Några av de bästa jag vet. img_4000

Jag har inte fotat hela tiden, men kan intyga att det fanns massa trevliga matställen längst stranden. Hit skulle jag absolut åka tillbaka till, och ge det längre tid än bara en dag. Så planerar ni att resa runt som vi, skulle jag rekommendera ett par -tre dagar minst. img_4009-1 img_4012
Vi ville även hinna med att se ”Old Town” idag. Så vi åkte dit för att äta middag, men innan dess så gick vi runt och kollade in parken, shoppingutbudet och bara hade det gott i den varma solen. img_4024
img_4035img_4031
Middagen blev Fred´ s, där de serverade mexikansk mat.

img_4047
Lite tortillachips med salas under tiden vi beställde mat.
Det tycker jag är trevligt, man är ju vrålhungrig när man väl kommer in för att beställa.
img_4037

De bakade sina tortillas under tiden, det doftade galet gott.
Och den här tallriken kanske inte ser mycket ut för världen, men oj så gott och smakrikt det var.

img_4050

Efter en härlig heldag så for vi ”hemåt” till Hollywood igen. För att tyvärr hamna i mils långa köer, så vår resa hem tog dubbelt så lång som resan dit. Men men, det är inte mycket man kan göra åt det. Trafiken är iallafall enkel att köra i, och jag tycker inte att ni ska tveka på att hyra bil om ni ska åka hit. Det är så mycket smidigare att ta sig runt på detta sett.
Imorgon åker vi vidare till nästa stopp på resan, efter ett tips av en gullig bloggläsare.
Så Caramel by the sea, är vår destination då.

Hoppas vi hörs därifrån 🙂

0
5 kommentarer

Schweizernötsmousse

Denna goding kan ni göra med vilken choklad ni nu gillar bäst! Schweizernöt är en favvo, men den är även supergod med Daim.
Prova till nyår vetja
img_3584

img_3570Detta behöver du till Daimmousse 6 portioner :

200 gram mjölkchoklad med scweizernöt
3 äggulor
1 msk strösocker
3 dl vispgrädde

Till crispet :
150 gram mjölkchoklad med schweizernöt

Gör din chokladmousse så här :
Bryt chokladen ner i en skål och smält på svag värme över ett vattenbad.
Vispa ihop äggulorna och sockret och rör sedan ner i den smälta chokladen tills allt blandat sig ordentligt. Det är viktigt att chokladen inte är för varm bara, då kan det skära sig. Vispa grädden i en annan skål och rör sedan ner den med chokladblandningen. Ställ kallt i kyl i minst 1 timme innan servering.
img_3559
Under tiden kan du göra crispet – hacka chokladen. Spara ett par rutor ruta till garnering. Rör ner crispet innan du häller upp i portionsskålarna eller fina glas.

Supergott!

img_3589

0
2 kommentarer

Pasta- & köttfärsgratäng

Middagstips för er som tröttnat på all julmat.

img_9328-1

Du behöver till en stor form:
Kokt pasta (al dente)
600 gram blandfärs
smör
1 finhackad lök
2 pressade vitlök
1 burk med tomatkross
1/2 msk kinesisk soja
salt & peppar
2 stora bollar mozzarella

Ostsås :
5 dl vispgrädde ( eller hälften mjölk )
100 gram färskost
1- 2 dl riven (lättsmält ) ost
salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader. Koka pastan al dente och lägg i en stor form.
Hetta upp en stekpanna med smör och fräs löken glansig innan du lägger ner färsen och steker den. Pressa ber vitlök och vänd ner tomater, kinesisk soja och krydda färsen efter egen smak och tycke. Låt sjuda på svag värme medan du dör ostsåsen.

Ostsåsen: häll upp grädde i en kastrull- häll ner färskost, låt detta sjuda ihop under omrörning.  Vänd sedan ner riven valfri ost.
Låt det bli varmt och bara smälta ihop, smaka av med salt och peppar. Ställ kastrullen åt sidan
Varva nu ostsås, köttfärs över pastan, och toppa sist med massa mozzarella.

Ställ in i ugnen i kanske 15-20 minuter eller tills gratängen fått vacker färg.

Klart att serveras.

5
4 kommentarer

Universal Studios

Hej igen,

Vad roligt att ni gillar restipsen här på bloggen. Och Los Angeles är verkligen ett riktigt häftig resmål. Det är knappt så att man har tid att sova, äta eller göra något annat än att bara upptäcka. Och det är en trevlig stad att semestra med familjen, så tveka inte att åka hit. Vi gjorde ett besök på Universal Studios, och det var grymt roligt.

Här kommen en bildbomb från våran dag.
img_3883-1

Vi åkte ju hit under högsäsong, och om ni också gör det så är mitt bästa tips: Köp expresspass.
Gör ni det så får ni gå före i kön till alla karuseller & attraktioner. Istället för 2 timmars väntetid så blev det 10 minuter.
Ja, det kostade en del- men så värt det. Vi hann åka och se allt idag, vilket många inte gjorde utan de fastnade i köerna.

img_3884 img_3888 img_3889

img_3932
Jurassic Park, alltså- hur-häftigt-som -helstimg_3893 img_3895

Vi har åkt karuseller tills vi varit helt vimmelkantiga & illamående. Men vi ville inte gå hem innan vi provat alla.
Och mina två bästa karuseller är helt klart ”Simsons” och ”Minionerna”

img_3896

Vi åkte ner till den uppbyggda filmtstaden, där mängder av filmer spelats in.
Så himla häftigt att få åka omkring där och bara titta på alla byggnader och hus som varit med i olika filmer.img_3906
Vi besökte Grinchen, och hans värld.
Där de uppträdde med dans och sång. Och detta var verkligen så värt det.
img_3912 img_3921 img_3928
Harry Potters-världen var riktigt häftigt uppbyggd.
Dock har ingen av våra barn riktigt fastnat för dessa filmer. Så vi stannade bara till en sväng här och åkte karuseller. img_3944 img_3945

Många timmar senare så började vi att leta oss mot utgången.
Barnen var nöjda och så trötta, vi likaså.

img_3963
Så fint att vara här inne på Universal på kvällen.
Lampor i massa färger som lyser upp allt.img_3966

 

0
8 kommentarer

Dagens frukost

Hej hej 

Vilken fantastisk dag vi haft idag! Jag som först inte alls var övertygad om att jag ville besöka Universal ( Nöjesparken ), blev faktiskt helt såld. Vilket roligt ställe, det var så mycket att se & uppleva och för att inte prata om alla dessa coola karuseller.
Men för att det inte ska bli ett alldeles för långt inlägg så börjar vi med dagens frukost.

Vi åt på Mels, ett ”frukosthak” som finns bara ett par kvarter från vårt hotell.

img_3868

Rejäla menyer, trevligt atmosfär och lite musik.
Ja, ett trevligt stopp på resan och kan varmt rekommendera.
img_3838

Typiskt amerikanskt frukostställe med blaskigt kaffe, pannkakor och omelettfrukost.
Blaskigt kaffe är väl inte ett bra betyg, men å andra sidan är det väl charmen. För det finns liksom inte något gott kaffe alls när man är ute och reser runt om i världen. Det bästa kaffet finns alltid hemma.
img_3842

img_3854

img_3849-2

De serverar stora rejäla frukostar, så man behöver inte vara orolig för att gå hungrig därifrån.
Jag beställde en ost-& köttfärsfylld omelett, mycket gott,

img_3862
Melvin valde toast med ost & skinka. I amerika får man stekt potatis eller pommes även till frukost.
De ville även servera barnen coca cola till frukost. Haha… vem dricker ens läsk till frukost?
img_3860img_3867

Nu ska jag sätta mig och sortera alla bilder från vår dag i parken.
Så det inlägget kommer snart dyka upp på bloggen.

Ja just det, önskar en god morgon till er….
Det är 9 timmars tidskillnad, så vi har inte ens gått och lagt oss än.
Undra just hur svårt det kommer vara att komma tillbaka till ” rätt tidskillnad” när vi kommer hem.
För åt detta hållet har det gått rätt så bra.

0
2 kommentarer

Trerätters till nyår

Hej där,

Här kommer en till trerätters-meny för er som letar efter något gott till nyårsafton.

tre
Heta räkor är goda till plockmaten, buffén eller bara fylla i små serveringsglas och bjuda på till förrätt.

Själva räkorna gör jag så här: 
1 kilo stora räkor med skal
1 liten finhackad lök
1 finhackad röd chilifrukt
2 msk olivolja
1/2 kruka med koriander
citronsaft
flingsalt

Gör så här

Skala räkorna hacka lök, chilifrukt & koriander och rör ihop med olivolja och lite citronsaft.
Jag hade rätt mycket citron, jag gillar det syrligt. Men prova er fram till vad ni gillar.

aa2 (1)

Du behöver till 4 personer
8 tunna kycklingfileer
Smör
Pommes
Bearneiesås – recept här (om du vill göra egen)
2 knippe grön sparris
1 burk med kräftstjärtar

Gör så här:
Sätt på ugnen och ställ in pommes:en tills de får en fin krispig yta. Jag brukar ringla på ordentligt med rapsolja för den lite mer friterade ytan. Smörstek kycklingen klar och koka sparrisen. Lägg upp & servera som bilden ovan.
God mat behöver inte vara särskilt svår att laga. Mums!

tre3

Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
175 gram smält smör

Fyllning: 
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl grädde
saft av 2 citroner + skal

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Smörj pajformen.
Rör ihop alla torra ingredienser till pajdegen, och rör sist ner det avsvalnade smälta smöret. Tryck ut i formen cirka 24 cm, och ställ svalt i kyl medan du gör fyllningen. Rör / Vispa ihop ägg och socker för hand, vänd ner grädde och citronsaften + det rivna skalet. Vispa ihop för hand tills du har en jämn smet. Fyll upp pajskalet och grädda i cirka 30 minuter eller tills pajen stannat till sig i ugnen. Låt svalna ett par timmar ( eller gärna över natten )i kylskåp. Pudra ev. över florsocker innan servering & serveras med lättvispad grädde.

0
Kommentera

Fläskfilegryta med champinjoner & bacon

Letar du efter något gott & enkelt att laga så vill jag tipsa om denna smarriga fläskfilegryta.

img_2665
Det här behöver du till 4 personer
smör
1 stor fläskfile
2 pkt bacon
10 champinjoner
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
1-2 tsk sambal oelek

Serveras med rotgrönsaker
Tex* morot, potatis & lök ringla över olja & ströbröd för mer krispighet.

Gör så här: 
Skär fläskfilen i tunna bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek lite av köttet i taget ( för att det inte ska koka) Stek på medelhög värme tills köttet får vacker färg. Lägg sedan åt sidan medan du klipper ner baconet och steker det knaperstekt, vänd ner svampen och fräs runt tills den blir lite gyllene. Vänd då tillbaka köttet tillsammans med crème fraîche, grädde, soja, fond & sambal oelek. Låt grytan sjuda ihop och servera sedan tillsammans med ugnsbakade rotgrönsaker

15
4 kommentarer

Trerätters till nyår

Hej igen, 

Nu under kommande dagarna så kommer jag uppdatera med massor av trerätters menyer inför nyår.
Hoppas ni hittar lite ni gillar.

Till förrätt tipsar jag om en klassiker HÄR
forratt

Oxfile med pepparsås & potatisgratäng. Klicka HÄR

oxe

Godaste pajerna i portionsformar. Klicka här
paj

0
Kommentera

Los Angeles och Hollywood

 

Godmorgon där hemma. 

Här i Kalifornien är det snarare godnatt. Vår andra dag i Hollywood är snart slut, och det har varit två roliga & hektiska dagar. Vårt hotell ligger precis på ”walk of fame” så vi har kollat in alla kändisstjärnor längst gatorna. Eftersom vi landade på ”deras” julafton så var det väldigt lugnt första dagen, och även i morse…. Som ni ser på de första bilderna. Men ikväll var det duktigt med folk på gatorna.  Det gick knappt att komma framåt.

 

Nu kommer ett långt inlägg med massor utav bilder. Jag ska försöka dela upp bilderna bättre tills nästa inlägg.

 

Här bor vi, ett trevligt hotell med nära till allt i Hollywood. Jag är inte sponsrad ett dugg, men många har frågat vart vi bor.
img_3754

Eftersom vi var ordentligt utsövda redan klockan halvsju i morse så började vi leta frukost redan vid halvåtta. Något som vi märkt är rätt typiskt för USA är att frukost sällan ingår i några hotell.
Och i morse var inget folk alls ute, och inga direkta matställen öppna heller. Så det blev en donken-frukost. I amerika förväntar sig alla dricks, överallt. Så tips är att ta ut lite dollar innan ni reser.

img_3623

Även denna gången hyr vi bil, inte lika stor som sist. Utan en rätt lagom stor Volvo, så vi får plats. Och medan vi väntar på hotellet ska hämta vår bil i garaget så hittade Melvin denna coola bilen på parkeringen.

img_3626

Efter frukost åkte vi upp till ”bergen” för att kolla in hollywood-skylten.
Riktigt häftigt och vi hade fantastisk utsikt över hela L.A

img_3636 img_3644 img_3659

Tydligen finns det både präriehundar, ormar och skorpinjoner här uppe.
Men vi såg inget alls, som tur va.

img_3677

En tur till Beverly Hills så klart för att kolla alla vackra hus.
Till min lilla besvikelse så spelades tydligen inte ”Beverly Hills – serien  inte ens in i däe, utan någon helt annanstans. Jaja, då vet vi det nu. Haha.

img_3689
En sväng till Santa Monica och besöke beachen och piren innan det var dags att äta lunch.

img_3702 img_3704

Längst piren finns karuseller, matställen och små kiosker, och för att inte tala om folk som sjunger, dansar & uppträder.img_3710 img_3712 img_3715 img_3721

img_3734

Strandpromenaden i Santa Monica är absolut värd ett par timmar. Vi såg t.om några tappra personer bada, även om det var alldeles för kallt för oss att överhuvudtaget fundera på det.

img_3736 img_3745 img_3748

Sen åkte vi tillbaka ”hem” till Hollywood. Nu var det massor med folk överallt. Här finns massa trevliga restauranger, butiker och cafeer överallt.
img_3756
Utsikten från ett av våra rum. img_3768
Precis som när vi var i New York så stod det utklädda figurer överallt. Allt från transformers-figurer, minionerna, Musse Pigg, spindelmannen

img_3770
Ja och Edward Scissorhands.
img_3802

Vi bokade en tidig kvällsbio.
Är man i USA och har tid så är det häftigt att gå på bio. Och här i Hollywood så är det över 1000 personer i en och samma biosalong. Sjukt mycket!

img_3784

img_3817

img_3820
Och på gatorna är det folk överallt som sagt, folk uppträder, sjunger och dansar.
Många är väldigt duktiga dessutom.img_3786 img_3811

Hepp, nu är det dags att sova.
Imorgon är en annan dag.

0
7 kommentarer