En härligt chokladig kladdkaka med lättvispad grädde och daimkross.
Svårt att tacka nej till va? Bilden är fotad av Ulrika Pousette
Det här behöver du för att baka denna kladdiga kladdis: Form cirka 22-24 cm
150 gram smält smör
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
1 nypa med flingsalt
Topping:
3 dl vispgrädde
2 dubbeldajm
Gör din chokladiga kladdkaka så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter ( jag hade min ganska exakt i 25 min. ) . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och förvara svalt i kylskåp i minst 4 timmar eller gärna över natten. Innan servering vispa grädde luftig och bred över, grovhacka daimen strö över och servera genast.
Detta är en magiskt god vegetarisk rätt.
Prova redan idag vetja.
Detta behöver du till 2 personer
2 mogna avokado
1/2 kruka med basilika
1 citron ( rivet skal + 1-2 tsk pressad citronsaft)
1 msk olivolja
1/2 tsk sambal oelek
Serveras med färskpasta
Gör så här: Koka upp färsk pasta, och under tiden gör du avokadosåsen
Skala och tärna ner avokadon, tillsammans med basilika, citron, olivolja & sambal oelek. Mixa allt slätt. Häll bort pastavattnet när pastan är klar, rör ner avokadokrämen i samma gryta. Och servera genast.
Gärna med en god sallad.
Ni är många som är inne och letar efter matiga & billiga middagsrecept just nu.
Så jag tänkte att det kunde vara på sin plats att sammanställa ett sådant inlägg här med olika alternativ.
Hoppas ni hittar lite ni gillar.
Nu börjar vår resa närma sig sitt slut för denna gången. Imorgon (idag för er) går flyget hem mot ett snöigt Sverige igen. Många av er har undrat hur vi upplevt den relativt korta restiden. Och jag tycker absolut att man på 16 dagar hinner bila runt mellan San Francisco, San Diego, Las Vegas & Los Angeles. Men det optimala skulle jag säga är 20 dagar, för att hinna stanna ett par extra nätter längst vägen. Årstiden har varit väldigt trevlig också, vi har mött sommar, vår, vinter & höst längst vägen. Helt magiskt vackert. USA är ett smidigt land att resa i med enkla trafikregler & ofta hjälpsamma amerikanare. Stannar man upp endast en stund och börjar vända på sin karta så har man genast 2 eller 3 hjälpsamma personer som vill visa vägen. Fast man måste ändå ha lite försiktighetstänk när man reser, så man ska undvik tomma gator & gränder, speciellt på kvällarna.
Vi avslutade kvällen med en GRYM efterrätt. Varm brownie under ett stort täcke av glass och lättvispad grädde och varm fudgesås. Så amerikanskt & så GOTT.
Dagens utflykt blev till Venice Beach. En promenad längst standen i shorts & t-shirt i närmare 25 grader är ett perfekt avslut på en toppenresan.
Vad roligt att ni har följt med på även denna resan,
vi hörs igen på hemmaplan. Men tills dess kommer det finna tidsinställda inlägg på bloggen.
Då var vi tillbaka i Los Angeles där vi startade vår resa. Nu har vi ett par dagar här innan det är dags att bege sig hemåt igen. Denna gången valde vi ett hotell längst strandpromenaden, The Redondo beach hotell. Mycket trevlig och prisvärt, så det kan rekommenderas. Och faktiskt är hotellfrukosten den bästa som jag ätit i amerika. De har både omelett, bacon, våfflor, bröd & flingor. Helt klart godkänt.
Fast först på vägen hit så stannade vi till på Piggy Sues för fika. Ett roligt 50-tals inspirerat ställe med både mat & fika. Fick tips av flera läsare om detta ställe. Tack!
Goda pajer, så där som de brukar se ut i amerikanska gamla filmer.
Vi hade precis ätit frukost så vi var inte jättehungriga. Beställde in en varsin shake / kaffe och delade på en stor banansplit.
Supergott.
På väften mot L.A ville vi såklart se historiska ROUTE 66, den gamla vägen som liksom inte finns skyltad längre. Vi fick leta länge för att åka en liten bit på den. Från Barstow lyckades vi ta oss in till vägen och jag tycker att det är värt ett besök om man har tid.
Allt längst vägen är nedlagt och husen är förfallna.
Men det är mycket av det gamla USA att se, jättespännande. När vi checkat in på hotellet så började vi leta matställe. Jag röstade på Red Lobster som vi fann här i närheten. Men blev nerröstad…. Istället hamnade vi på Ruby´s dinner.
Grymma burgare, och väldigt fräscht.
Hade vi inte varit så mätta hade vi provat deras milkshakes också, de såg farligt goda ut. Nu är klockan nio på kvällen här i amerikat 🙂 och vi ska bada i poolerna. Det är nästan 20 grader här och poolerna är uppvärmda. Vilka kontraster mot när vi var uppe i bergen med mängder av snö och massa minusgrader.
Godmorgon,
Här kommer en tidig veckomatsedel för er som vill planera veckans middagar.
Hoppas ni hittar lite ni gillar, mina äldre veckomatsedlar hittar du HÄR
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader.
Skiva upp filen och smörstek den med salt & peppar. Antingen bara snabbt för medium eller lite längre om du vill ha den välstekt. Själv föredrar jag rosa när det är oxfile, men det är en smaksak. Lägg oxfilemedaljongerna i en ugnssäker form och strö över ostblandningen över och ställ in o mitten på ugnen i 5-10 minuter tills osten har fått en vacker gratinering.
Serveras genast!
* * * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till fikat: Kick-snittar
Det här behöver du: 220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
150 gram kick
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade kick-kolan . Dela i tre och rulla ut till länger. Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.
Gör så här Ställ ugnen på 250 grader.
Bres pizzasåsen över tortillabröden. Strö över ost, färs, majs & jalapenos.
Grädda i mitten på ugnen i några minuter tills osten smält.
Klicka ut såserna och servera genast.
Klockan är kväll här nu, närmare bestämt strax efter tio på kvällen. Och här kommer en himla massa bilder från vår tid i Vegas, jag har ju tagit flera hundra varje dag. Men jag försöker korta ner så gott det går. Gårdagens middag åt vi på restaurang : 800 ° som bara ligger ett par kvarter från oss. Det påminner lite om Subway, att man bestämmer genom glasfönster vilken bas och topping man vill ha. Pizzan tog på riktigt bara några minuter att få serverad. Den bakades i deras stenugnar som ni ser på bilden, mycket väl godkänt fick denna middag.
Mätta och belåtna gick vi en sväng på stan, Vegas är ju som finast på kvällen.
Det finns saker att se överallt, vattenshower, eldshower, musik och dans.
Alla lampor, storbildsskärmar och blinkade ljus är vad jag förväntat mig av staden. Fantastiskt roligt att få vara här. Men efter dessa dagar känner vi oss rätt klara, och imorgon drar vi vidare med L.A igen. Men innan det var dags att åka så ville vi såklart se Grand Canyon. Vi var lite i valet & kvalet om vi skulle bila dit, men efter en snabb summering av vår tid här så insåg vi att vi inte skulle hinna. Så vi bokade en helikoptertur, så himla häftig.
Vi valde att flyga på eftermiddagen, för vi ville se solnedgången över Canyon.
Maffigt är bara förnamnet, det är lite svårt att föreställa sig hur stort det är.
Själva flygturen tog nästan 2 timmar. Detta är första gången vi flyger helikopter, så bara det var en upplevelse i sig. Och så fint det var att flyga in över staden sedan och se allt ovanifrån. Helt magiskt!
Kvällens middag blev på Cheesecake Factory, tänk att jag för bara några år sedan trodde att det bara fanns fika här. Cheesecaken är sååå GODA, och det är maten också. Rekommenderas varmt.
Till förrätt beställde vi en en stor tallrik med nachos+ tomatsalsa + gräddfil+guacamole. Till varmrätt tog jag fish & chips, valde dock sötpotatis-strips istället för vanliga. Mumsfillibabba.
Jonathan tog Burritos med kyckling.
Barnen valde som vanligt burgare & pizza. Haha. Vi valde Reese cheesecaken till efterrätt.
Majj Gadd så god.
Nu mina vänner är det dags att jobba,
och så lovar jag att återkomma om en stund igen med nya recept.
På återseende snart.
Förresten… Jag har nu spelat upp 50 kronor på kasino och vann.. ingenting 😉 Fast nu har jag provat.
Och jag tycker fortfarande inte om att spela bort pengar.
Det hade vi lätt haft om vi var hemma. Efter all julmat & alla hamburgare/ pizzor här i USA ska det bli extra gott med den traditionella tacofredagen. Fast den vardagliga husmanskosten saknar jag nog mest. Har så mycket nya recept jag ska prova nästa vecka, yeeeej. Och för att inte prata om alla nya efterrätter & onyttigheter som jag ska prova fram.
Tacos eller vad har ni ätit idag?
Detta är en typisk Jenny-Tacos med extra allt. Jag öser alltid på för mycket, så det går aldrig att äta mina tacos snyggt.
Imorgon kommer nya tips här på sajten på vad du kan göra om du får över tacos idag.
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smörj & bröa formen.
Smält smöret & riv mandelmassan i en skål, mortla kardemummakärnorna & rör ner både smör & kardemumma med mandelmassan. Vänd sedan ner resten av ingredienserna i skålen och rör tills allt har blandat sig. Häll över smeten i formen och ställ in i mitten av ugnen i cirka 18- 22 minuter. Låt svalna i kylskåp ett par – tre timmar innan servering.
Rosta mandeln i en torr stekpanna så att den får nötig färg. Låt svalna under tiden du vispa grädden och bred över kakan, pudra över florsocker & på med den kalla mandeln