Veckomatsedel

Måndag : Sparrissoppa
Tisdag Kasslergratäng med ris
Onsdag Laxpaj med kall romsås
Torsdag: Panerad kycklingfile med mos
Fredag : Fläskfilegryta

 

IMG_1942

Klipp över lite färska örter & strö över några korn med rosepeppar så blir det tjusigt värre.

Det här behöver du till denna middag för 4 :
2 styck putsade fläskfile
200 gram philadelphiaost
2 1/2 dl grädde
2 msk kinesisk soya
1- 2 tsk dijonsenap
1 msk med grovkrossad rosepeppar

Serveras med ris eller potatis eller varför inte en god pasta

Gör så här:
Skär filen i mindre bitar och bryn dem i en stekpanna.
Vispa ihop philadelphia, grädde, soya, dijonsenap & den krossade pepparn & värm upp en kastrull. Häll detta över filebitarna och låt sjuda upp tillsammans, låt puttra på svag värme i några minuter.
Sedan är det klart att serveras.

* * * * * * * * * * * * * *

Gott till fikat : Snickerstoppar

Det här behöver du :

350 gram jordnötssmör
1 dl sirap
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl kokos
cirka : 10- 12 dl cornflakes ( eller tills smeten blir stum och formbar )

Garnering : 200 gram mjölkchoklad

Gör så här :
Värm upp en kastrull med sirap och socker, det ska inte koka.
Rör ner vaniljpulver, jordnötssmör och kokos-  krossa sedan ner cornflaksen- antingen för hand eller med en gaffel.
Rör tills du får en lagom stum, men formbar smet. Ställ kallt medan du smälter chokladen över vattenbad.  Forma jordnötssmeten till toppar,
Och doppa sedan foten på dem och låt svalna på ett bakplåtspapper.

Klara att servera.

 

0
2 kommentarer

Vegetariska ”köttbullar” med kokt potatis och sås

 

Gårdagens middag:

Veggobullar med potatis och brunsås.
4 av 5 stjärnor – prova vetja

IMG_6447Tips är att rulla dem smått, då är det lättare att steka dem så att de blir genomstekta.

Till köttbullarna behöver du 4-5 portioner: 
500 gram gröna ärtor ( frysta )
1/2 kruka med basilika
100 gram riven hallumiost
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk salt
en gnutta chiliflakes

Gör så här:
Häll upp ärtorna i en mixer och låt tina något.
Mixa dem sedan med basilika & halloumi. Rör i ägget, ströbrödet, salt och chiliflakes.
Låt stå och svälla i 10-15 minuter, rör om då och då.
Forma sedan till små köttbullar, vänd sparsamt på dem så att de inte går sönder.
( Funkar även bra att tillaga i ugnen på 225 grader. )

Serveras med kokt potatis och brunsås.

Såsen gör jag snabbt efter ”ärtbollarna” stekts och tagits bort från pannan
1 dl vatten och vispa ur stekskyn.
1 dl vispgrädde
1/2 msk kinesisk soja
1 nypa salt

Vispa upp och red ev. av med pyttelite maizena.

1
5 kommentarer

Godis

Hej där,

Är det lördag så är det. Vi har köpt hem en påse lösgodis till kvällen. Choklad, salt, surt och sött.
Något för alla smaker.

IMG_5851På tal om godis så tänkte jag visa Nomis presenter vi ordnade till kalaset hon vart bjuden till.
Tydligen blev de väldigt uppskattade dessutom, så roligt!
Två killar i Nomis klass var det som hade kalas, och vi köpte likadana små godisaffärer till dem.

IMG_5828 IMG_5837
Vi fyllde dem med Nomis favvo-godis och fixade små godispåsar till.
Jag vet även en tös som fyller 8 år på tisdag som önskar sig en likadan. Haha.

IMG_5845

Hoppas ni får en riktigt fin lördag,
själv ska Molly och jag ge oss ut på promenad i solen.
Nästan vårväder här över småstaden idag.

Hej på ett tag!

3
14 kommentarer

Fruktsallad

Godkväll i stugorna. 

Jag har precis landat i tv-soffan efter fredagsmiddagen. Det blev en klassiker: potatisgratäng med fläskfile & bea, det funkar alltid. Man blir ju himla mätt bara, så vi ville ha något lätt & friskt till efterrätt. Så vad passar då bättre en fräsch fruktsallad.
Så himla gott!

IMG_5887

I min sallad hade jag :
vattenmelon
mango
ananas
kiwi
äppel

hackad choklad
lättvispad grädde

IMG_5860

0
3 kommentarer

Kebabtallrik

Hej hej,

Idag var det bara jag hemma till lunchen. Dessutom vrålhungrig… så jag valde mellan att åka och hämta en flottig pizza med extra allt på, eller laga en maffig måltid hemma. I vanliga fall brukar jag bara äta gäng smörgåsar till lunch, eller en sallad. Men idag fick det bli en rejäl kebabtallrik, så nu är Proppmätt bara mitt förnamn. Kanske inte så nyttigt, men ack så gott för själen.

IMG_5590 (1)

Kebaben är tyvärr inte hemmagjord, hade någon färdig variant i frysen.
Det är däremot enkelt att göra egen. Mitt recept hittar ni HÄR

Till min lunchtallrik hade jag:
Kebab
Pommes
Sallad
Rödlök
Fetaost
Tomat
Gurka

Och självklart en god kebabsås:
1 dl filmjölk
1 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1/2 dl apelsinjuice ( utspädd)
1/2 msk chilisås
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
1 tsk sambal oelek för mer hetta
cayennepeppar

Rör ihop allt till såsen och ställ kallt.

IMG_5602 (1)
Och tipselitips på om ni bara göra lite pommes och inte orkar vänta på ugnen….
Stek dem i hälften smör & hälften rapsolja i en stekpanna.
De blir riktigt krispiga och härligt onyttiga.
Mumsfillibabba

IMG_5582

0
6 kommentarer

Slät grönsakssoppa

En soppa är ett bra sätt att ta till vara på grönsaker och rotfrukter som du har i kylen.
En och annan potatis, en bukett med blomkål, kanske gröna ärtor- man får ju ofta lite gott & blandat över. En kylskåpstömning som blir supergott & nyttigt dessutom blir det billigt för plånboken också.

Detta var vad jag hade i min soppa, har du morötter eller andra grönsaker så funkar det lika bra.

img_9609

Det här behöver du för cirka 2-3 personer:
1 tsk matolja
1 st sharlottenlök
2 potatisar
några buketter blomkål
några buketter broccoli
100 gram (frysta) gröna ärtor
4 dl vatten
2dl grädde
1 msk konc. grönsaksfond/ buljongtärning
Ev sambal olek

Gör så här:
Värm upp en kastrull med olja, hacka löken fint och fräs den mjuk i oljan tillsammans med hackad potatis, blomkål & broccoli.
Fräs det några minuter men de ska inte ta färg.Tillsätt vatten/ fond och ärtor och låt koka i 10 minuter eller tills allt blir mjukt.
Mixa sedan soppan slät, tillsätt grädde och salt och peppar.
Och om man önskar en tunnare soppa, späd med lite grädde/vatten,
värm upp igen. Vill du hetta upp soppan lite så smaka av med en tsk sambal olek

Riv över lite god ost innan servering.

 

0
5 kommentarer

Kvällsjobb framför brasan

Godkväll godkväll, 

Dagen försvann i en faslig fart, och jag hann inte med så mycket som jag planerat. Men det viktigaste fick jag klart på förmiddagen när barnen vart lämnade i skolan. Jag åkte och postade massa bokpaket, uträttade ärenden på stan och väl hemma igen skulle precis redigera bilder när….. Thelma ringde & undrade om vi inte skulle luncha tillsammans.  (Ingen favvomat i skolan haha… ) Ja, och en trevlig lunch tackar jag inte nej till, sagt och gjort så åkte jag och hämtade upp henne för en lunch på stan. Alltid lika mysigt med lite egentid. Sen skjutsade jag tillbaka henne till skolan, jobbade en timme eller två… Innan jag hämtad henne igen för hon vill följa med och storhandla. Vissa dagar sitter man mer i bilen än vad man är hemma.

Men nu iallafall sitter jag och läser igenom era kommentera och arbetar med bilder.
Bättre sent än aldrig, och väldigt trevlig jobbvy här framför brasan.

IMG_2844
Trevlig kväll

0
2 kommentarer

Ugnsbakad falukorv med mos

En klassiker i mångas hem, falukorv i ugn.
Prova också att sticka ner en tunn äppelskiva eller tunt skivad lök mellan korvskivorna.
Supergott. Detta går att göra med både vanlig falukorv, eller kycklingkorv.

IMG_7040
IMG_7048

Det här behöver du: 
1 bit falukorv
ketchup
senap
bostongurka
riven ost ( gouda eller valfri sort )

Potatismos:
mjölig potatis
varm mjölk
smör
salt & vitpeppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Skär snitt i falukorven och fyll med bostongurka, ketchup & senap. Riv över en god ost och ställ in i mitten av ugnen.
Gratinera tills osten får en härlig färg. Cirka 20 minuter. Känn på potatisen att den är mjuk, häll av vattnet och krossa potatisen med hjälp av en potatiskross eller elvisp. Värm upp lite mjölk och vänd ner lite mjölk i taget medan du vispar / rör ihop moset, en klick smör och smaka av moset med salt och vitpeppar.

Klart att serveras

IMG_7070

0
4 kommentarer

Ugnsbakad torsk med örter

Äter ni också mycket fisk hemma? Vi äter flera gånger i veckan. Jag lagar gärna fisksoppa som ni säkert märkt bland alla mina recept & sedan väldigt mycket lax. Torskrecept ( eller framför allt vit fisk)  är något som jag kommer prova mer recept på här på bloggen. Finns ju massor av sätt att variera, med olika kryddningar och toppningar.

Detta blev en favorit hos oss. Serverades med fluffigt potatismos.
IMG_5547

Till 4 personer
600 gram vit fisk ( te.x torsk, sej )
salt och citronpeppar
2 dl riven lagrad ost
persilja
dill

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 180- 200 grader.
Lägg den tinade eller färska fisken i en ugnssäker form. Salta och peppra fisken.
Blanda ihop den rivan osten med dill & persilja. och fördela ut över torsken.
Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter. Eller tills fisken är genomstekt.

Jag hade även massa dill i moset, supergott när man äter fisk.

Torsken på väg in i ugnen
IMG_5531

0
7 kommentarer

Omelett med topping

Hej hej.

17 Januari säger kalendern. Dagarna bara swischar förbi tycker jag, snart är det ju februari.
Sitter och halvtittar lite på nyhetsmorgon medan jag jobbar. Ska redigera och klippa bilder. Beroende på vilken tid jag fotar så jobbar jag mest med mättnad & ljusar upp dem. Jag är långt ifrån kunnig inom området, men jag arbetar fram mina matbilder så som jag vill se dem.

Ett litet tips på mättande & billig lunch/brunch kommer här. Stirra er inte blinda på ingredienserna.
Vill ni ha en annan sorts skinka, en annan grönsak eller en mer lagrad ost. Byt till detta, mina recept är gjorda efter att anpassa sig efter att vi alla har olika smaker. IMG_5578

Det här behöver du:
3 ekologiska ägg
2 msk vispgrädde
salt & peppar

Topping:
rökt pepparskinka
tomat
gouda ost

Gör så här:
Knäck äggen i en skål. Vispa ihop äggen med grädden.
Värm upp en stekpanna och vänd ner äggsmeten.
Grädda på medelstark värme.
Skiva över tunt med tomatskivor,
Fördela ut skinka
Fördela ut lite ost.
Grädda tills omeletten är klar.

* * * * * * * * * * * *



Igår fixade vi lite fräscha krukväxter och blommor hemma.
Denna blåa hortensia är helt ljuvlig. Alltid när jag städat ut julen så börjar jag rensa ur och möblera om.
Man får liksom massa ny energi, så nu söker jag lite på blocket & på nätet efter en låg skänk som ska få flytta hem till oss.
Har även en längre tid letat efter en fåtölj till glasverandan, men vet inte riktigt vad vi vill ha för sorts fåtölj.
Ingen brådska, utan hittar vi något fint så gör vi.
Har ni tips på bra sajter för möbler får ni gärna skriva dem här 🙂

IMG_5567IMG_5574

0
2 kommentarer